Dodaj do ulubionych

Wujek Franciszek nie głosował

14.11.06, 12:56
Wujek Franciszek mieszka dość daleko, odwiedzam go 2-3 razy do roku. W
ostatnią niedzielę rozmowa zeszła -jakże by inaczej! - na politykę i wybory.
Kiedy z wyrzutem pytałam, czemu nie głosował, wujek powiedział coś takiego:
"Dziecko (Franciszek ma 82 lata i chyba do wszystkich mówi - dziecko), a po
co? Jak byłem młody, byłem na wojnie, potem ganiali mnie za komuny na pochody
i na wybory, później sam poszedłem głosować i tę komunę obaliłem, a teraz to
ja już nic nie muszę. Nie podoba mi się ta cała demokracja, bo kto tu słucha,
co ludzie mają do powiedzenia? Tylko chcą, żeby głos oddać, a potem i tak
wychodzi na to, że chcą tylko porządzić sobie".
Mnie też się ta demokracja nie podoba. Bo jeżeli w największym skrócie uznać,
że słowo to oznacza rządy ludu, to dlaczego tak nie jest w praktyce? W
wyborach rok temu lud wybrał głównie PiS i PO, ale te partie się nie dogadały
i faktycznie do rządzenia przystąpili ci, którzy mieli dużo mniejsze poparcie:
Samoobrona i LPR. No dobra, takie są reguły, ale gdzie tu jakikolwiek głos
ludu się liczy? Od dawna sondaże pokazują, że lud nie chce Samoobrony ani LPR
(zwłaszcza). Tymczasem zwycięski PiS ma to w dziąśle i wypycha na ministra
edukacji faszyzującego endeka, którego właściwie nikt nie akceptuje. PiS nie
wierzy w sondaże, nawet twierdzi, że dają nieprawdziwy obraz rzeczywistości,
są fabrykowane pod zamówienia jakiegoś tajemniczego układu. No to mieliśmy
wybory, taki najbardziej obiektywny sondaż. I co wyszło? Ano że LPR, a także
populistyczna Samoobrona, zostały odrzucone, że Polacy ich nie chcą.
Czy zwycięska partia wyciągnie z tego wnioski? Tak, ale takie, że ona (ta
partia) wie lepiej, co jest ludowi potrzebne, więc nie będzie jej lud dyktował!
Do bani z taką demokracją! W swoim domu, kiedy czerwona serweta mi nie pasuje
do fioletowych ścian, od razu zmieniam serwetę, a nie każę jej leżeć 4 lata i
katować moje poczucie estetyki. Jeśli Polska to mój dom ojczysty, powinnam (w
sensie ogólnym) móc równie szybko dokonać zmian, bo jak coś jest złe, to po co
to utrzymywać? Może więc dobrze byłoby robić takie sondażowe wybory np. w
środku kadencji - i żeby ich wynik był wiążący? Jak ktoś nie otrzymuje
popracia, to odchodzi z rządu. Bo przez 4 lata można wiele zbudować, ale też,
niestety, prawie wszystko zepsuć.
Oczywiście to utopia, bo przecież w polityce nie chodzi o to, by dobrze
rządzić dla dobra wspólnego, ale o WŁADZĘ. No i to na tyle inspirowanych
przez wujka Franciszka listopadowych refleksji :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: issa Re: Wujek Franciszek nie głosował IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 17:07
      twoi rodacy kawka rządzili 16 lat, nie licząc komuny
      sprzedane, rozkradzione, olbrzymie bezrobocie to wynik ich rządów
      i dziadka Jozue Abrama też
      • kawka Re: Wujek Franciszek nie głosował 15.11.06, 08:30
        Z tego co napisałaś(eś) rozumiem, że jesteś jakimś cudzoziemcem, który bardzo
        krytycznie ocenia Polaków. Masz trochę racji, moi rodacy nie wszyscy są
        kryształowi, ale nie można stosować aż takich uogólnień! A ty uważasz, że
        całemu złu winni są oni oraz dziadek Jozue Abram. Chyba bardzo nie lubisz tego
        swojego dziadka, ale żeby aż pisać o tym publicznie? To wasze rodzinne sprawy!
        • Gość: r Re: Wujek Franciszek nie głosował IP: *.c151.petrotel.pl 15.11.06, 09:47
          A mój dziadek miał na imię Adolf! No i co? Będziemy sobie nadal dziadków z
          Wehrmachtu wypominać? A kawka niby dobrze kombinuje, ale popełnia trochę błędów
          w tezach. Moim zdaniem wybory to głos ludu i sondaże to też głos ludu i partie
          polityczne to też głos ludu.Popaprane to wszystko!:(( Lud potęgą jest i basta!!
          Btw - jestem zwolennikiem poglądu, że tłum w swojej masie jest głupszy od
          najgłupszego swojego członka.
    • Gość: issa Re: Wujek Franciszek nie głosował IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 17:41
      swoją odpowiedzią udowodniłas kawka że ty czytać nie umiesz
      rządzili twoi rodacy i zniszczyli Polske i społeczeństwo
      po przeczytaniu trzeba zrozumieć o czym autor chciał napisac a nie to co ty
      chcesz usłyszeć
      • kawka Re: Wujek Franciszek nie głosował 15.11.06, 17:51
        No jak to...??? Nie umiem czytać???? Kurczę, tos mi bobu zadał(a). No ale
        przecież ja się zgadzam, że moi rodacy rządzili, że niektórzy nawet niszczyli
        Polskę i społeczeństwo, czyż nie? Teraz też rządzą moi rodacy i też niszczą
        Polskę i społeczeństwo... A Pan Jozue Abram naprawdę nie jest moim dziadkiem. No
        a jak nie moim, a ty piszesz o nim dziadek, to musi być twoim dziadkiem. No czy
        ja źle czytam?????????
        • Gość: issa Re: Wujek Franciszek nie głosował IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 21:31
          ile was pisze pod nickiem kawka ?
          obecne władze niszczą kraj i społeczeństwo?
          dochodzi jeszcze paranoja u kawki
          • kawka Re: Wujek Franciszek nie głosował 15.11.06, 22:54
            Gość portalu: issa napisał(a):

> ile was pisze pod nickiem kawka ?

No straśnie dużo nas pisze :-))) Bo wiesz, nas tu taka gromada wesoła, schodzimy
            się przy kompie na gorzałę i robimy zakłady: kto nie wymyśli kawkowego wpisu,
            ten stawia. No to się ludki staraJOM jak mogOM i piszOM, i piszOM... No i tak
            wychodzi tych kawek jakiś parę tysięcy :-)))

> obecne władze niszczą kraj i społeczeństwo?

No jeśliby społeczeństwo nie było takie lekko nadpsute, to po co byś się ze mną
            tak za łby brał(a)????

> dochodzi jeszcze paranoja u kawki
            Aha, to po tym opilstwie. A ty co popijasz, bo też masz jakby objawy :-))))
            • Gość: TROLL Re: Wujek Franciszek nie głosował IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.06, 08:19
              ON się opił opium dla ludu.
          • zielony_jarek Re: issa (?) 16.11.06, 08:59
            Czytam i nie wytrzymałem! O co ci chodzi issa? Męczy cię zgaga? Boli brzuch?
            Masz czyraka w kroku czy inne cholerstwo, że tak plamisz tu na forum. Uczepiłaś
            się fragmentu watku i męcisz.
            Dziadek Franio ma racje, zresztą jak każdy dziadek. Twój także. A więc dziadka
            zostawiamy w spokoju. Kawka ocknęła się po rozmowie z dziadkiem i zdecydowała
            się coś spostrzec na temat demokracji (jest tu pewien zasadniczy błąd - ale nie
            o tym mówię) i napisała do nas. Ty czytasz i się złościsz. A to nie jest
            demokratycznie!
            W demokracji wszyscy powinni mieć równie ważny głos. W dyskusji także. I tu
            sedno sprawy, a mianowicie konieczna jest jeszcze tzw. osobista kultura by głos
            swój nie stanął w środku kopca mierzwy. Dlaczego nie zadbasz by dyskutować, no
            dać głos, w bardziej elegancki sposób? Użyłaś wobec Kawki pojęcia "paranoja".
            Ejże! Powstaje pytanie czy adresat właściwy? Co? Hmm...
            Życzmy sobie więcej uprzejmości w życiu i skrywajmy swoją legitymację
            absurdalnej, zbędnej arogancji. Czego tobie issa, mnie i weszystkim życzę.
            A dzień taki piękny dzisiaj i pełen słońca. Miłego dnia wszystkim!
    • zielony_jarek Re:Pozdro dla wujka 16.11.06, 09:25
      kawka napisała:
      > Mnie też się ta demokracja nie podoba. Bo jeżeli w największym skrócie uznać,
      > że słowo to oznacza rządy ludu, to dlaczego tak nie jest w praktyce? W
      > wyborach rok temu lud wybrał głównie PiS i PO, ale te partie się nie dogadały
      > i faktycznie do rządzenia przystąpili ci, którzy mieli dużo mniejsze poparcie:
      > Samoobrona i LPR. No dobra, takie są reguły, ale gdzie tu jakikolwiek głos
      > ludu się liczy?

Pozdrawiam wujka!
      Droga Kawko, fakt, "pogięło się" w tej demokracji i to bardzo mimo, że lud
      wybrał to co chciał. To wybrańcy narozrabiali, a nie demokracja. Cóż, obrazili
      się na siebie i boczą się nadal. Czyli skrewili demokrację. Powiem otwarcie,
      nie powinni brać udziału w tej zabawie pod nazwą "wybory". Dlatego, że nie
      dotrzymali reguł. Lud wskazał komu ufa i obecnie trzyma rękę w ...nocniku i
      ...tylko patrzyć może.
      Wybory, które obecnie popełniliśmy ujawniły inne zabawne zjawisko, a
      mianowicie, w wyborach tych wzięło udział kilku (3?) obecnych posłów do Sejmu.
      Cóż, zachłanni, chcieli wejść przednimi łapkami do dwóch koryt, a te niestety
      są stoją dalej od siebie i można tylko jedno kopytko w każdym trzymać. I tak
      się stało. Mus to mus i trzeba teraz zrezygnować z poselstwa i około 11 tyś.
      PLN-ów na rzecz terenu i dużo niższej tzw. diety radnego. Śmiech towarzyszy temu
      widowisku i boki bolą aż nadto. No, i popatrz , Kawko, jaka ta demokracja
      sprytna jest. Żeby tak zadziałało w wyborach do sejmu: nie chcesz rządzić wbrew
      woli ludu - won, oddawaj dietę i nie będziesz miał kasy na swoje raty banku... A
      tak panuje bezkarność. I w tym miejscu Kawko przyznaję Ci rację.
      Miłego dnia!
    • Gość: issa Re: Wujek Franciszek nie głosował IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 17:52
      widzisz zielony, wujek nie głosował a my za niego wybralismy, mądrze zrobił?
      pouaczanie to ty zostaw dla siebie,za młody jestes, pokaż ze mozna pisac tak
      jak radzisz innym pisz sam,i nie ubliżaj mi tylko dlatego że mam inne zdanie od
      twojego,issa
      • kawka Re: Wujek Franciszek nie głosował 16.11.06, 21:46
        Issa, problem w tym, że poza nieudaną próbą ubliżania nie przedstawiłeś żadnego
        swojego zdania! Zielony Jarek miał coś do powiedzenia i powiedział (napisał),
        można z nim się zgodzić lub podyskutować, bo jest się do czego odnieść. Ale jak
        dyskutować z kimś, kto za jedyny argument ma dziadka Josue??? Uspokój się,
        wyluzuj i przestań się tak pienić! Najpierw pomyśl, a potem mów lub pisz.
    • Gość: issa Re: Wujek Franciszek nie głosował IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 23:28
      kawka, trace wiare w człowieka jak czytam ciebie,czy to jest twoje odniesienie
      sie do mojego ostatniego wpisu ?
      • Gość: Przyjaciel Re: Manipulacja słuzb IP: *.plock.mm.pl 16.11.06, 23:47
        Isso daj sobie spokój. Przecież to nie Kawka, tylko funkcjonariusz na etacie.
        Ale czyj on jest? Sami do siebie piszą.
        • zielony_jarek Re: Manipulacja słuzb 17.11.06, 08:35
          P a r a n o j a! Dlatego odpadam! Cześć!

Ps. Jeżeli uraziłem, to Issę przepraszam.
          Kawce gratuluję funkcji! hahahahahahahahahahah P a r a n o j a !
    • quattro10 Re: Wujek Franciszek nie głosował 17.11.06, 16:57
      ja tez nie
      • Gość: Maniek Re: Wujek Franciszek nie głosował IP: *.plock.mm.pl 17.11.06, 17:06
        O co chodzi w tych głupich wpisach. Zrozumialem, że Kawka poucza i jest
        złosliwa na świat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka