absoolvent 21.12.06, 12:15 Podobno w Płocku swego czasu było aż 7 kin... Czy pamiętacie ich lokalizacje? Gdzie się znajdowały? Może posiadacie jakieś stare fotki tych budynków? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aa Re: Kina w Płocku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.06, 12:22 1. Przedwiośnie na Tumskiej 2. Sputnik na Radziwiu 3. Studio na Kobylińskiego 4. Diana na Kazimierza Wielkiego 5. dalej nie pamietam Odpowiedz Link Zgłoś
beerek Re: Kina w Płocku 21.12.06, 12:22 1. Kino Przedwiośnie - ul. Tumska 2. Kino Sfinks - ul. Tumska 3. Kino Diana - ul. Kazimierza Wielkiego 4. Kino Sputnik - ul. Kolejowa 5. Kino w dawnym Zespole Szkół Chemicznych (nazwy nie pamiętam) - ul. Łukasiewicza 6. Kino na terenie dzisiejszego Orlenu (nazwy nie pamiętam) - ul. Zglenickiego o innych nie wiem albo uleciały mi z pamięci:) Fotek poszukaj w galerii (link w sygnaturce, być może coś znajdziesz co Cię zaciekawi). pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Re: Kina w Płocku 21.12.06, 12:29 Reasumując naliczyłem siedem kin stałych i jedno kino objazdowe 1. Kino Przedwiośnie - ul. Tumska 2. Kino Sfinks - ul. Tumska 3. Kino Diana - ul. Kazimierza Wielkiego 4. Kino Sputnik - ul. Kolejowa 5. Kino Studio - ul. Łukasiewicza 6. Kino Petro - ul. Zglenickiego 7. Kino Mazur - dziś siedziba Zespołu Dzieci Płocka 8. Często tez przyjeżdżało Kino Objazdowe www.plock24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
absoolvent Re: Kina w Płocku 21.12.06, 12:31 Szukałem ale jedyne fotku jakie znalazłem to zdjęcia kina Przedwiośnie Odpowiedz Link Zgłoś
absoolvent Historia kin... 21.12.06, 12:31 A czy ktoś zna ich historię? Czy to były stare kina jak Przedwiośnie czy tylko "sezonowe". Dlaczego ich nie ma? brak widowni? konkurencja, a moze inne przyczyny? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek_33 Re: Historia kin... 21.12.06, 13:59 Ja pamiętam, że w Studio był DKF (Dyskusyjny Klub Filmowy). Puszczano tam najróżniejszy repertuar, sporo było kiczowatych horrorów z USA. Lektor siedział z tyłu i tłumaczył na żywo kwestie. Sporo było z tym śmiesznych sytuacji; np. Translacja "CNN News" wg. tego pana brzmiała "w dzienniku tefał podano iż..." :) k. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwisniewski Re: Historia kin... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 14:41 W ksiązce 80 stron dookoła Płocka wymieniono jeszcze jedno kino 8. Kino Metalowiec www.plock24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
absoolvent Re: Historia kin... 21.12.06, 22:00 A gdzie można dostać tą publikację ile kosztuje??? Odpowiedz Link Zgłoś
absoolvent Re: Historia kin... 21.12.06, 22:01 Czyżby nikt nic nie wiedział o historii kin? Aż mi się nie chce wierzyć. Odewzijcie się proszę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary człowiek Re: Kina w Płocku IP: *.a2mobile.pl 22.04.18, 18:09 W Płocku kino "Przedwiośnie" (sala kinowa miała ponad 1000 miejsc) było przy ul. Tumskiej, w tym samym miejscu, w którym jest obecnie "NoveKino Przedwiośnie". O piętro wyżej nad starym "Przedwiośniem" było kino, w którym wyświetlano poranki dla dzieci. Później to kino jakoś inaczej było zwane. Kino "Metalowiec" było na ul. Tumskiej tuż przy ul. Sienkiewicza (po stronie numerów nieparzystych) Odpowiedz Link Zgłoś