Dodaj do ulubionych

Forumowe TŁO

13.03.07, 09:55
Zainspirował mnie p. Maciek Z.J.i inni. Pomysł mi przyszedł do głowy.( W
końcu każdemu może się to zdarzyć!) A może by tak założyć forumowe
Towarzystwo Łagodzenia Obyczajów? Każdy, kto zniesmaczony brzydkimi,
niepotrzebnymi wpisami na tym forum może się do TŁA zapisać. Zatroskani
losami miasta, "robiący swoje" bez rozgłosu,czyli "w tle", optymiści mimo
wszystko...Jak widać, jeszcze nie wszyscy tacy wyemigrowali do wewnątrz i na
zewnątrz. Zresztą, cóż to dzisiaj znaczy - na zewnątrz.Obojętne, w Londynie,
Dublinie, czy w Johanesburgu można coś dla swojego miasta zrobić.
Najcenniejsza bywa informacja, a jeśli jeszcze wsparta wiedzą i
doświadczeniem, niekoniecznie z własnego podwórka, może być bezcenna.Byle
płytkie emocje nie przesłoniły celów.TŁO jest potrzebne.Wpinajcie w klapy,
Panowie i Panie znaczek TŁA! :))
Obserwuj wątek
    • maciek.zwany.jajem Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 10:01
      Racja. Poziom forum sie podniósł. Czas zaprzestać (ale na próbę) biczowania
      głupców. Czas złagodzić obyczaje.
    • roman_j Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 10:10
      Tło, czyli osnowa, na której pojawiają się wątki? ;-))
      Bardzo cenna inicjatywa, ale oczywiście wyda dobre owoce jedynie wtedy, gdy
      wbrew swojej nazwie nie będzie jedynie "tłem" dla pyskówek. Trzymam kciuki. :-))
      • teufel7 Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 10:21
        roman_j napisał:
        Trzymam kciuki. :-)

Mało, Panie Romanie, mało! Ja już znaczek TŁA dostrzegam w pańskiej klapie!:)
        Wcześniej Maciek z.j. napisał coś bardzo fajnego - poziom forum się podniósł.
        Jeśli to jest dostrzegalne - nie traćmy szansy. Mamy niecałe cztery lata. Żeby
        łagodząc obyczaje jednocześnie popracować dla miasta. Kropla drąży skałę!
        • roman_j Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 12:21
          teufel7 napisał:

> Mało, Panie Romanie, mało!

Więcej nie deklaruję. Jako osoba kontrowersyjna wolę ograniczać się do cichego
          wsparcia cennych inicjatyw, żeby im swoim zaangażowaniem nie zaszkodzić. :-))

> Żeby łagodząc obyczaje jednocześnie popracować dla miasta. Kropla drąży skałę!

Też jestem tego zdania, jeśli chodzi o tę krople drążące skałę. Ale z dwóch
          wymienionych wyżej "zadań" wolę skupić się na pracowaniu dla miasta niż na
          łagodzeniu obyczajów, które wydaje mi się donkiszoterią. ;-))
          • teufel7 Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 12:33
            roman_j napisał:

(...)Jako osoba kontrowersyjna (...)

Nobody's perfect! :))Skupienie na pracy dla miasta też pana będzie
            nieuchronnie wiązać z TŁEM (taka mam nadzieję), ponadto jednak, skoro objął Pan
            zaszczytną funkcję opiekuna forum - już Pan gna na dzielnym Rosynancie z
            Dulcyneą w sercu...:)
            • roman_j Re: Forumowe TŁO 14.03.07, 09:56
              teufel7 napisał:

> skoro objął Pan zaszczytną funkcję opiekuna forum - już Pan gna na dzielnym
              > Rosynancie z Dulcyneą w sercu...:)

Szczerze pisząc zgłosiłem się do tej roboty tylko dlatego, żeby nożyczki nie
              trafiły w jakieś przypadkowe ręce, ale nie mam do tej roboty nabożeństwa.
              Zresztą, jak już kiedyś pisałem, zgłaszając się swoje szanse oceniałem nisko,
              ale uznałem, że przynajmniej muszę spróbować. I teraz mam to, czegom sam chciał,
              czyli ból głowy i codziennie dodatkowe pół godziny do godziny w plecy. :-))
              Ale zgadzam się, że to też forma donkiszoterii, dlatego wielu wiatrakom
              litościwie odpuszczam. Więcej chyba więc we mnie zdrowego oglądu świata Sancho
              Pansy niż idealizmu Don Kochote'a. ;-))
              • teufel7 Re: Forumowe TŁO 14.03.07, 10:57
                roman_j napisał:
                Więcej chyba więc we mnie zdrowego oglądu świata Sancho
                > Pansy niż idealizmu Don Kochote'a. ;-))

Myślę, że to bardzo dobrze.:) Idealizm jest konieczny, bo z czego by wyrastał
                optymizm. Zaś "na odcinku" zdrowego oglądu swiata występują u nas (nie tylko w
                Płocku) bardzo duże braki.
                Ja chcę sprowokować poważną dyskusję o naszym mieście, w której uczestnicy będą
                unikać inwektyw, wulgaryzmów i złośliwości ( a to forum czasami wręcz
                nimi "ociekało"), natomiast spróbują podjąć wysiłek intelektualny na rzecz ...
                no, samych siebie przecież.:) Bardzo mi się też marzy, żeby to nie był tak
                dobrze nam znany słomiany zapał. Myślę, że spokojna i wyważona dyskusja ludzi z
                ambicjami wytworzy też z czasem poczucie pewnej więzi. I wtedy "organizację",
                towarzystwo, będzie można uznać za istniejące. Wytyczam sobie ( i nnnym) tę,
                bez mała czteroletnią perspektywę z poczuciem, że to i tak niewiele. Przedtem,
                oczywiście będziemy znosić z bólem skutki demokracji, czyli MM-a na tym
                zaszczytnym skądinąd stanowisku i różne "wesołe" aspekty jego "pracy". Jestem
                pewien, że jeśli przez te cztery lata wytrwale nie będziemy pokazywać błędów
                władzy i proponować innych, naszym zdaniem lepszych, rozwiązań dla
                miasta,zadziałają znowu najgorsze demokratyczne mechanizmy, czyli opowiadanie
                przedwyborczych bajek.
                • roman_j Re: Forumowe TŁO 14.03.07, 11:01
                  Nic dodać, nic ująć. No może tylko dodać, że zgodnie z jednym z podtytułów Forum
                  Romanum "jestem częścią Układu". To się odnosi także do tego "układu
                  forumowego", którego zaczyn powstaje w tym wątku. :-))
          • Gość: zielonyjarek Re: Forumowe TŁO IP: *.plock.msk.pl 13.03.07, 14:17
            Romanie_j - powiedziałeś!
        • Gość: zielonyjarek Re: Forumowe TŁO IP: *.plock.msk.pl 13.03.07, 13:22
          > Wcześniej Maciek z.j. napisał coś bardzo fajnego - poziom forum się podniósł.

Cóż, maluczkich nie widza z daleka... O podniesionym poziomie tego forum i ja
          pisałem kilka tygodni wstecz. Zauważyłem to z co najmniej dwóch przyczyn ale nie
          wypada o tym mówić. Istotna rzeczą jest wyższy poziom kompetencji i celność
          uwag. I jakby, wulgarności ubyło...
          Co do TŁA, cóż inicjatywy bywają różne. Tło miasta? Czy na tle miasta? Nie
          daj Boże na ...tyle miasta.
          Ha! najlepsze są te jak najmniej sformalizowane. Bo zaraz, i zarząd i prezes i
          komisja rewizyjna i walne, i tam takie inne.
          Może się "toto" nazywać i TŁO, ale pod jednym, jedynym warunkiem. Bardzo
          ważnym! Żeby Was nie zabrakło na forum. Żeby wypisywali się tu ludzie tacy co
          maja coś ciekawego i ciekawszego do powiedzenia, bez narzekania na kogoś i bez
          obrażania innych. Bez określania jakiegoś statusu, jakim się mają legitymować.
          Nie jest ważny ani urząd, ani majątek, ani wyznanie, rasa czy kolor skóry bodaj
          przyodziewku. Bez walki lub agitacji politycznej. Nie ważne jest jego
          pochodzenie ale ważne z czym przyszedł, co nam tu napisze. Jest to forum
          publiczne i o tym pamiętajmy. Bez urazy...
          • teufel7 Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 13:30
            Gość portalu: zielonyjarek napisał(a):
            Żeby Was nie zabrakło na forum.

I o to chodzi, i o to chodzi...:))))
    • krzysiek_33 Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 10:21
      Tło złagodzi obyczaje,
      tło przyciągnie Maćka z. jajem :)
      tło złej karmie stawi opór
      tło wojenny stępi topór.
      tło ideą i tło celem,
      każdy w tle twym przyjacielem.

k.
      • teufel7 Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 10:23
        Witamy następnego członka (i filar niewątpliwie!) TŁA! :)))
        • teufel7 Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 11:17
          A może TŁO, jako zalążek realnego oporu wobec indolentnej władzy? Oporu
          rozumianego jako mądra kontrpropozycja. Miejsce nabywania świadomości, że
          władza nie jest wobec nas czymś zewnętrznym,że możemy mieć realny wpływ na losy
          miasta.Nie wstydziłbym się nawet Gorbaczowa cytować - "kto, jeśli nie my,
          kiedy, jeśli nie teraz?" Nic tak nie boli, jak bezradność, niemożność. Wielki
          harmider, raz na cztery lata, to za mało.W ten sposób nic się nie uda. Wierzę,
          że w tym mieście mieszka wielu jeszcze stuntmanów,
          romanów,krzyśków,maćków,kwisniewskich i kawek.Jeśli przezwyciężymy frustrację i
          poszukamy odpowiednich narzędzi...Kto wie?..
          • kawka Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 12:32
            teufel7 napisał:
            Jeśli przezwyciężymy frustrację i
            >
            > poszukamy odpowiednich narzędzi...Kto wie?..

Czyżbyś miał uruchomić swe diabelskie moce i od werbalnej idei przechodził do
            konkretnej realizacji? Czy TŁO to ma być nowa jakość na forum, czy zostanie
            przeniesiona do realu? Ma być elitarna czy egalitarna? Należy się spodziewać
            jakiejś nowej formy organizacyjnej czy może TŁO przystąpi (i wzbogaci, rzecz
            jasna :-) ) jakąś już istniejącą, np. Towarzystwo Miłośników Płocka? I na koniec
            - jak sprawić, by TŁO nie zostało zawładnięte przez "czynniki" destrukcyjne,
            siejące zamęt?
            Te pytania to mój wkład konkretyzację akcji pod kryptonimem TŁO. :-)))))
            • teufel7 Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 13:03
              kawka napisała:
              Te pytania to mój wkład konkretyzację akcji pod kryptonimem TŁO. :-)))))

:))) TŁO, to, jak pewnie zauważyłaś, dość świeży pomysł. Zaproszenie do
              współmyślenia i pewnie - w przyszłości do współdziałania. Elitarność tak, ale
              nie z definicji, tylko ze świadomości, że niewielu "chce się chcieć".
              Niekoniecznie nowa, realna forma organizacyjna, lecz silny czynnik opiniotwórczy
              (Choć nieładnie to brzmi).Quasi - masoneria? Może?..:)) (MM forum czyta! A ZD
              przeklnie mnie za samą nazwę!:)))
              Mój pomysł "wykwitł" z konstatacji, że są jeszcze nieliczni, naprawdę
              zangażowani emocjonalnie we wpływanie na losy tego miasta. (Ciebie tam
              umieszczam centralnie;))
              Po co więc toczyć jałowe dyskusje ze złośliwcami i chronicznymi malkontentami,
              jeśli jest choć blada nadzieja na tzw. konstruktywne (fuj! lepiej - twórcze,
              kreacyjne)porozumienie? Po co tracić czas na reformowanie niereformowalnych i
              jałowe dyskusje na zastępcze tematy? Hasło - "nasza chata z kraja". Ktoś mi to
              ostatnio sprzedał. Zróbmy, co możemy, na własnym podwórku.
              Bez "ogólnokrajowego", czy "wielkomiejskiego" zadęcia.
              Do istniejących struktur nie ma po co przystępować. Bardzo jestem rozczarowany
              działaniami TMP. Znam idee, znam ludzi...Kiedyś chcialem...Zajrzyj na ich
              stronę www...No comment.
              Wreszcie, dopóki TŁO pozostanie wirtualne i nieco "tajne" - destrukcja i
              defetyzm bardzo mu nie grozi. Nie będziemy karmić trolli i już! Nie chciałbym
              też proponować mnożenia bytów ponad miarę. W herbie TŁA - brzytwa Ockhama:) Real
              (wirtual:))politik.
              TŁO - takie elitarne forum na forum.Każdy akceptuje, że istnieje jednak coś
              takiego jak kindersztuba i dobry smak...I wie także, co to dobro
              publiczne.Chyba wszystko..Pozdrawiam...wiosennie wywietrzoną:)
              • Gość: zielonyjarek Re: Forumowe TŁO IP: *.plock.msk.pl 13.03.07, 15:11
                teufel7 napisał:

> kawka napisała:

Czy czytałem ...program? Popieram !
          • roman_j Re: Forumowe TŁO 14.03.07, 08:08
            Tak, tak, tak. Ale bynajmniej nie "3xTAK" z 1946 roku i nie "Yes, yes, yes"
            wypowiedziane 60 lat później. ;-))
        • teufel7 Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 11:24
          PS. No i myślę, że mamy zręby oficjalnego hymnu Towarzystwa! :))
          • teufel7 Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 11:27
            teufel7 napisał:

> PS. No i myślę, że mamy zręby oficjalnego hymnu Towarzystwa! :))

To oczywiście dotyczy wpisu krzyśka 33
            • Gość: ........ Re: Forumowe TŁO IP: *.plock.mm.pl 13.03.07, 12:25
              sami do siebie pisujecie ale fajnie
              • kawka Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 12:33
                Oj, Zenonie D. dlaczego jesteś taki zgorzkniały? Jakbyś czasem wyluzował,sam
                poczułbyś się lepiej :-)
                • Gość: ..... Re: Forumowe TŁO IP: *.plock.mm.pl 13.03.07, 12:44
                  wracaj na gąłąź
                  • kawka Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 13:08
                    No widzisz, ty ciągle to samo! Zobacz, jest wiosna, ludzie się uśmiechają do
                    siebie ciepło, a ty chcesz mrozić? Po co? Też się uśmiechnij :-)
                  • Gość: libed Re: Forumowe TŁO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 14:02
                    Wielce Szanowny Panie Zenku, co się będziesz Pan z tym byle kim zadawał? Nie
                    przystoi Panu, tak zacnemu człowiekowi z tak zacnej rodziny. Jeszcze może się
                    to Panu odbić w następnych pokoleniach.
                    • Gość: libed Re: Forumowe TŁO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 10:16
                      a tu i teraz zacznie od nóg
                • teufel7 Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 13:06
                  kawka napisała:

> Oj, Zenonie D. dlaczego jesteś taki zgorzkniały? Jakbyś czasem wyluzował,sam
                  > poczułbyś się lepiej :-)

A może Pan Zenon spróbowałby wykładać swoje racje mową wiązaną?:)))
                  • Gość: ...... Re: Forumowe TŁO IP: *.plock.mm.pl 13.03.07, 13:18
                    Napisałem 56 wierszy ale byłaby to profanacja w waszym 1 i 2 czakramowym tyglu.
                    Tygiel słaby i nic nie zrozumiecie. Poczytajcie sobie wpis o amerykanach.
                    • kawka Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 13:23
                      E tam, bez przesady! To naprawdę fajny tygiel i wcale nie poczuje się
                      sprofanowany :-))))
                      • teufel7 Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 13:28
                        Kawko, błagam, nie podpuszczaj hmmm...."wielokropka" (hłe, hłe...), bo jak
                        zamieści te 56 sztuk... To ja chyba już muszę lecieć i zaaplikować sobie
                        szczepionkę ze święconej wody (dwa w jednym, bo z Gangesu też) a to bolesne
                        jest bardzo. Trudno! Tygiel nasz jaki jest, każdy widzi...:))) Diabła wart!:)
                        • kawka Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 13:34
                          To jest tygiel diabła wart -
                          rzekł raz wiosną pewien czart.
                          A że nabrać chciał moresu,
                          wlazł po szyję do Gangesu!
                          Obmył członki wodą z mydłem,
                          Chwostem machał jak kropidłem :-))))))))
                          • teufel7 Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 13:54
                            kawka napisała:

> Obmył członki wodą z mydłem,

A ile tego mydła wyszło!!!... Sam się nie spodziewałem!:))))

Pewnie Eol swą pieszczotą
                            • teufel7 Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 13:59
                              teufel7 napisał:

> Pewnie Eol swą pieszczotą (...)

Ciąg dalszy niechybnie nastąpi, niestety! Wirusy wiosennej...radosnej
                              twórczości nie dają mi żyć!
                            • Gość: libed Re: Forumowe TŁO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 14:04
                              > A ile tego mydła wyszło!!!...

To zależy od członka
                          • krzysiek_33 Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 14:27
                            Wiosną wszystko jest od nowa.
                            Pierwsza ciepła kąpiel wróbla,
                            Żółta łąka, na niej krowa,
                            której bliższy funt od rubla :)

k.
                            • krzysiek_33 Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 14:54
                              Aaaa pomyliłem wątki i tu się też wkleiło - sorry :)
                        • kawka Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 13:46
                          teufel7 napisał:

> Kawko, błagam, nie podpuszczaj hmmm...."wielokropka" (hłe, hłe...), bo jak
                          > zamieści te 56 sztuk...

Diable, po namyśle muszę złożyć druzgocącą samokrytykę.

Na kawkę
                          W imię miłej poprawności
                          pobiła rekord... bezmyślności :-(((((
                          • teufel7 Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 14:02
                            kawka napisała:

> teufel7 napisał:
                            >
                            > > Kawko, błagam, nie podpuszczaj hmmm...."wielokropka" (hłe, hłe...), bo ja
                            > k
                            > > zamieści te 56 sztuk...
                            >
                            > Diable, po namyśle muszę złożyć druzgocącą samokrytykę.
                            >
                            > Na kawkę
                            > W imię miłej poprawności
                            > pobiła rekord... bezmyślności :-(((((

Rozgrzeszę Cię nieco:

Nawet kawce serce pęka
                            widząc męki Mistrza Zen(ka)
                            • kawka Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 14:08
                              teufel7 napisał:
                              > Rozgrzeszę Cię nieco:
                              >
                              > Nawet kawce serce pęka
                              > widząc męki Mistrza Zen(ka)
                              >

Idzie Diabeł płocką drogą,
                              przytupuje koźlą nogą.
                              Eol w rogach mu namieszał!
                              Czort... pociesza i rozgrzesza!? ;-)))
                              • teufel7 Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 14:48
                                kawka napisała:
                                Idzie Diabeł płocką drogą,
                                > przytupuje koźlą nogą.
                                > Eol w rogach mu namieszał!
                                > Czort... pociesza i rozgrzesza!? ;-)))

Widać - nieraz w oku diablim
                                sprytne się zakręcą łezki.
                                Widzi:pannie cnotę skradli
                                mówi: e,tam, co za grzeszki?!..

I pociesza i rozgrzesza
                                kombinując nieustannie
                                jak skorzystać z tego jeszcze
                                co... pozostawiono pannie! :)
                    • Gość: libed Re: Forumowe TŁO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 14:06
                      teraz lepiej, ale i tak nie na miarę możliwości
    • mariuszg2 Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 13:27
      OK, zamiast Forum Romanum może być
      • teufel7 Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 13:32
        Mariusz, welcome TŁO, pardon, to !:)))
      • Gość: zielonyjarek Re: Forumowe TŁO IP: *.plock.msk.pl 13.03.07, 14:15
        mariuszg2 napisał:

> OK, zamiast Forum Romanum może być

Proponuje NIE. Nie na zgliszczach elitaryzmu. Całkiem nowy rozdział forum
        opiniotwórczego jak słusznie zauważono wyżej.
        • kawka Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 14:26
          Zielonyjarku, czyżby ten podpadnięty szwagier należał do Forum Romanum? :-)))
          • Gość: zielonyjarek Re: Forumowe TŁO IP: *.plock.msk.pl 13.03.07, 15:53
            kawka napisała:

> Zielonyjarku, czyżby ten podpadnięty szwagier należał do Forum Romanum? :-)))

Ha ha ha, on, nieboże podpadł za coś inne.
            --------------------------------------------------------------------------------

A gniazdo należy zbudować nowe.
            A niech nazywa się Loża TŁO.
            A niech tam wstąpi rozum i rozwaga.
            A niech trwa do póty Wisła płynie.
            A nich rodzi się DOBRA MYŚL.
            A niech tam służy się miastu.
            A niech tam będzie brat bratu i siostrze bratem.
            A nie masz tam kolorów i blasku - jest TŁO!
            A niech tak się stanie!

Początek dać w równonocy, dniu Jarego Święta, tj.21 marca tego roku. Tego dnia
            narodzi się nowe. Nowe forum. Loża TŁO.

Czy tak?
            • krzysiek_33 Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 21:18
              Na czeladnika zgłaszam się.

k.
              • Gość: zielonyjarek Re: Forumowe TŁO IP: *.plock.msk.pl 13.03.07, 21:31
                krzysiek_33 napisał:

> Na czeladnika zgłaszam się.
                >
                > k.

Będziesz jak otrzymasz więcej białych kul. I założysz skórzany fartuch na
                biodra. I będziesz dumny z siebie. Jak my wszyscy czekający. :-))
      • maciek.zwany.jajem Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 14:33
        mariuszg2 napisał:

> OK, zamiast Forum Romanum może być

Trauma. Poproś Romana, może Cię przyjmie. Pokaż klasę.
        • Gość: xxxxxxx Re: Forumowe TŁO IP: *.plock.mm.pl 13.03.07, 15:26
          Bawcie sie dopóki można to nic złego. Rymowanki jak nie ma wrednych intencji to
          nic złego.
          Ale robicie kopie libertynizmu. Zawsze tak sie dzieje, dekadencja narasta przed
          waznymi wydarzeniami światowymi.
          Natomiast z racji pospolitości tych 2, no , niektórzy 3 czakramów, nie pozwolą
          wam nic zbudować w większym wymiarze.
          • Gość: zielonyjarek Re: Forumowe TŁO IP: *.plock.msk.pl 13.03.07, 16:11
            Absolutne ...pudło.
            Zapomniałeś o intencjach jakie wymieniono wyżej.
            To wyłącza i libertynizm i dekadencje w każdym szczególe.
            A tak, naprawdę to dziwię się i nie dziwie tobie, przechodniu.
            Przechodząc przez to forum albo idziesz zbyt szybko i nie doczytasz wszystkiego
            albo plwasz na to co spotkasz na swojej drodze. Zatrzymaj sie i pomyśl szerzej w
            czym tkwisz? Czym jesteś karmiony, a czy twój umysł dorósł twojemu "ego".
            Wywyższasz się spuszczając wodę na lekkość umysłów, na młodość ducha i wenę.
            Rymowanki, powiadasz. Tedy skradasz się pomiędzy słowami jak żmija i kąsasz,
            kąsasz...po co? Usiądż z nami i rozmawiaj. No chyba, że wiesz wszystko lub nie
            masz nic do powiedzenia. Tedy odejdż wolny!
            Wolny i obcy - niczyj!

• Gość: xxxxxx Re: Forumowe TŁO IP: *.plock.mm.pl 13.03.07, 16:15
              Juz zapomnieliście swoje wpisy wcześniej?
              Ile to było żartów.
          • skrzydlak Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 16:15
            I po co tyle zgryźliwości? Zawiść, że inni są pogodni i weseli, jakże to typowe.
            Nie masz nic ciekawego do napisania to zamilcz.
            • Gość: Stefan Re: Forumowe TŁO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 18:51
              a ty co masz do powiedzenia, skrzydlak ?
              • skrzydlak Re: Forumowe TŁO 13.03.07, 22:34
                Gość portalu: Stefan napisał(a):

> a ty co masz do powiedzenia, skrzydlak ?

tobie? do powiedzenia nic
                do napisania: staraj się więcej uśmiechać :)
    • krzysiek_33 Re: Forumowe TŁO 14.03.07, 07:40
      Witam w środę.
      Dzisiaj przeczytałem artykuł w gazecie.pl odnośnie pewnej pani związanej z
      resortem rolnictwa. I, zupełnie prozą, chciałbym tu przelać przemyślenie, które
      mnie - w związku z tym tekstem - naszło. Otóż jak może być dobrze, jeśli w
      Anglii porządni i zasłużeni Polacy sortują śmieci, tymczasem w Polsce porządni
      Polacy są przez śmieci sortowani ;-/

k.
    • mariuszg2 Re: Forumowe TŁO 14.03.07, 11:26
      A może więcej agresji ?! To uzdrawia i buduje ... a taka łagodność może być
      powodem licznych chorób na tle nerwowym i otępia... Stawiam tezę, że nie można
      być łagodnym i konstruktywnym.
      • kawka Re: Forumowe TŁO 14.03.07, 13:16
        mariuszg2 napisał:

> A może więcej agresji ?! To uzdrawia i buduje ... a taka łagodność może być
        > powodem licznych chorób na tle nerwowym i otępia... Stawiam tezę, że nie można
        > być łagodnym i konstruktywnym.
        >
        >
        Nie chodzi o cielęcą łagodność, ale o uprzejmość, powstrzymanie się od chamstwa,
        wulgaryzmów, zwłaszcza jeśli mają służyć tylko obrażaniu kogoś personalnie.
        Agresja? Raczej wigor i dynamika!
    • mariuszg2 Największy polski grzech 14.03.07, 13:33
      brak wzajemnego szacunku.

skąd się bierze?
      a) tradycja
      b) PRL

jak wyleczyć?

a) ?
      b) ?
      c) ?

• Gość: Katon Re: Największy polski grzech IP: *.plock.mm.pl 14.03.07, 13:38
        Juz po obiedzie? Odbija?
      • teufel7 Re: Największy polski grzech 14.03.07, 13:48
        mariuszg2 napisał:

> brak wzajemnego szacunku.
        >
        > skąd się bierze?
        > a) tradycja
        > b) PRL
        >

Być może, że jest to największy polski grzech, choć wiele niezbyt mniejszych
        by się na pewno znalazło...Ale, rzeczywiście,bardzo paraliżujący to, co
        niezbędnie konieczne - WSPÓLNY wysiłek dla wspólnego dobra. Można szukać recept
        w spojrzeniu w lustro,w zapytaniu, czy przede wszystkim mam szacunek do samego
        siebie. Bo odpowiedź tylko pozornie wydaje sie prosta. Nad tym trzeba się
        głębiej zastanowić. Jeśli- po pierwsze znajduję istotne powody, by szanować
        siebie, to także wymagam, by moje przekonanie i mnie szanowali inni.Muszę więc
        założyć, że do takiego samego przekonania doszli też i oni .Nie ma więc bazy do
        porozumienia, jeśli nie zaakceptujemy faktu, że szanować trzeba się WZAJEMNIE.
        Żeby jednak nie brnąć w metafizykę (bo tu wszystko już zostało powiedziane i
        strach się narażać na oskarżenia o banał) - może warto przyziemnie,
        pozytywistycznie na to spojrzeć. primo - pomyśleć, secundo - przekalkulować,
        jaka w istocie postawa jest DLA MNIE per saldo korzystna, tertio - wysilić
        się na coś więcej, niż zwykła tolerancja wobec bliźnich. Ważne, żeby nam
        wyszło, że to sie opłaca. Po prostu! :)
        Taka sobie recepta ad hoc.
        • Gość: *** Re: Największy polski grzech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 20:07
          Kupiłam sobie mały poradnik życia(człowiek jeszcze jest młody więc
          pomyślałam,że moze mi sę przydać :)).
          W tym poradniku jest wiele madrych rad na każdy dzień . Tylko jak którąś
          przeczytam to zaraz zapominam.
          Jedna jest rada na wasz temat.(nie z dnia dzisiejszego ale z przyszłego :)
          "Pamiętaj o tych trzech rzeczach: szacunku dla siebie, szacunku dla innych i
          odpowiedzialności za wszystkie swoje czyny."
          Mniej więcej to teufel7 napisał, ciekawe czy sam to wymyślił, czy może ten sam
          poradnik czyta?:)
          • Gość: mn Re: Największy polski grzech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 23:35
            tak czy owak to forum było cieniutkie
            a obecnie szybko zeszło na psy,przykro,
          • teufel7 Re: Największy polski grzech 15.03.07, 12:26
            Gość portalu: *** napisał(a):
            > Mniej więcej to teufel7 napisał, ciekawe czy sam to wymyślił, czy może ten
            sam
            > poradnik czyta?:)

To, co napisałem, wziąłem z głowy, czyli z niczego...:)) Nie mam czasu na
            czytanie niewątpliwie przydatnych poradników. Jestem już dużym chłopcem i muszę
            jakoś radzić sobie sam...:) Ale cieszę się, że w swoich przemyśleniach nie
            jestem osamotniony. Pozdrawiam Trzygwiazdki. ( Może taki nick - tristar będzie
            prościej? Bo mnie już paluchy bolą od takiego długiego stukania:))
    • slft Re: Forumowe TŁO 14.03.07, 18:08
      Jestem za !
      • kawka Pesymizm mnie dopadł :-( 15.03.07, 09:19
        Jakoś tracę wiarę, że się uda coś osiągnąć, dopóki mamy takie rządy, jakie mamy.
        Znowu zalewa nas fala chamskiej agresji ze strony władców: wygrażanie pięścią
        Trybunałowi Konstytucyjnemu, pokrzykiwanie na prezydentową, załatwianie prywaty
        w agencjach rolnych, szerzenie nienawiści w szkołach przez syna, a nienawiści do
        Żydów w świecie - przez ojca. Długo by wyliczać :-(. I chociaż sondaże pokazują,
        że jako społeczeństwo tego nie akceptujemy - ZERO jakiejkolwiek reakcji, Zero
        refleksji, że nie tędy droga. Jedyna odpowiedź - kolejne lustracje, polowania na
        czarownice. Rząd dusz dzierży z gruntu zepsuty, niemoralny i cyniczny człowiek z
        Torunia, który - o ironio - nazywany jest ojcem. Nigdy w historii żaden tzw.
        ojciec narodu nie przysłużył się dobrze narodowi... wręcz całkiem przeciwnie.
        Kościół miota się bezradnie, uwikłany we własne problemy, i coraz bardziej traci
        autorytet. Autorytety świeckie tłamsi, opluwa i deprecjonuje władza "o marnej
        reputacji" nadana z demokratycznego wyboru. Jako członek UE - nasz kraj
        realizuje politykę alienacji i separacji w imię zaściankowego narodowego
        kołtuństwa. Piękne hasło "Bóg, Honor, Ojczyzna" zawłaszczyli ci, którzy
        postępują wbrew Boskim przykazaniom miłości i wybaczenia, bez honoru, na szkodę
        Ojczyzny. Strasznie jest. Jak zwykle musimy sięgnąć dna, by było się od czego
        odbijać? Czy może dojrzewa czas do kolejnej "rewolucji moralnej"?
        • Gość: Zenon Dylewski Re: Pesymizm mnie dopadł :-( IP: *.plock.mm.pl 15.03.07, 09:52
          poprawie ci nastrój. Jest takie piasek, gdzie wszystkie jest piękne, wysoki mur
          oddzielił te bazę szczęśliwości od chamstwa i prostych ludzi.Nagle zniknęli.
          Jest miło i twórczo. Szanują swoich premierów, nie obmawiają, chyba ze go
          zastrzelą..., jak będzie za mało zadowolonych.Duchowni nie miotają się, chyba,
          ze kiwają sie przed czołgami a szczęśliwe dzieciny modlą sie nad pociskami,
          strzelanymi do nie pragnących być równie szczęśliwymi plemieńcami zza wysokiego
          muru, którzy nie poznali sie na dobroci i miłości stawiających.
          Rząd dusz dzierży Znawca specjalista od nazywania miłą nazwa pokoju tych ,
          którzy nie słuchają Nazywacza. Ale i tu jest sposób na miłość wzajemną, czego
          dowodem jesteś ty i twoja sympatyczna twórczość na Forum, gdzie siły wraże
          uczysz kultury, literatury jakże pięknej.

Tyle ci kawko zostało po miłościwej wizycie wiosny.
          Ale nie martw sie. Nasz gościnna ziemia przytuli twe smutki, Opie....sz (
          samocenzura po twoim szkoleniu od 800 lat) kogoś i odżyjesz. Niedługo przyleci
          Znajomy Ptak, pomacha skrzydłami , da ci znak czuwania i wytrwałości w tym
          kraju grobowym, pełnym trucizny Boga, Honoru, Ojczyzny.
        • teufel7 Re: Pesymizm mnie dopadł :-( 15.03.07, 12:03
          Mam nadzieję, że to tylko taka wiosenna huśtawka nastrojów.:) Jednak
          oczywiście, masz dużo racji. Takie totalne zdegustowanie ( mało powiedziane!)
          sytuacją, o której piszesz też legło u podstaw mojego hasła - nasza chata z
          kraja. Próbujmy nie przejmować się bardzo tym, na co kompletnie nie mamy
          wpływu.Tu, na miejscu możemy coś pozytywnego jeszcze zdziałać. Na o.Rydzyka
          siły na razie nie ma. Jego wpływ na stan rzeczy w Płocku też nie wydaje się
          istotny. Więc - traktujmy to jak pogodę. Ładniejsza, brzydsza...A żyć jakoś
          trzeba mimo to.:)) Najlepiej byłoby nie oglądać TV i nie czytać gazet, ale to
          wszystko i tak pcha się nam do świadomości "drzwiami i oknami".Wiem. Cholernie
          destrukcyjnie wpływa na samopoczucie.Taki charakter ma zło. Jak rak.
          Rozprzestrzenia się łatwo i gwałtownie. Nie dajmy się! :))
          Mam nadzieję, że Ci ten pesymizm szybko minie.
          Pamiętaj o wprowadzonym samowolnie i dyktatorsko przez siebie stanie wiosennym!
          Nie ma sensu dawać pożywki różnym "moralizatorom".
        • Gość: zielonyjarek perfuma IP: *.plock.msk.pl 15.03.07, 13:05
          Kawko, zabraniam Ci się tak zamartwiać. To szkodzi. Absolutnie. Jeszcze
          ...posiwiejesz, co nie daj Boże!
          Wykombinuj sobie trochę wolnego i dla zdrowotności zorganizuj sobie
          spacerek po lesie łąckim, idż nad jezioro, zadumaj sie przy leśnej kapliczce,
          zażyj wiosennego słonka, które tak kochasz.
          A tematy te i tak zostaną, i będą nowe. Nie da się ich ...zaperfumować.
          • kawka Re: perfuma 15.03.07, 14:48
            Aaaa booo... tak się jakoś porobiło. Diabeł pisze - nasza chata z kraja. No ale
            z kraja coraz bardziej chorego kraju, wszędzie przerzuty... No dobra, zbieram
            się w sobie w kupkę, koło kapliczki może i połażę, tylko że tam konie co rusz
            spychają z dróżki, postaram się nie osiwieć, wrócę do wiosny. Jak spotkam
            Zielonego przy jeziorze, to go z gąsiorka obłupię! A moralizatorzy różnej maści,
            o których diabeł wspominał? Są ilustracją powodów moich pesymizmów... No ale to
            gatunek nie do wytępienia, jak karaluchy atom też przetrzymają.

DEWOTKA

Dewotce służebnica w czymsiś przewiniła

Właśnie natenczas, kiedy pacierze kończyła.

Obróciwszy się przeto z gniewem do dziewczyny,

Mówiąc właśnie te słowa: "... i odpuść nam winy,

Jako my odpuszczamy" - biła bez litości.

Uchowaj, Panie Boże, takiej pobożności.

Nawet biskup to widział, a i on nie zaradził :-)
    • krzysiek_33 Re: Forumowe TŁO 15.03.07, 17:59
      Szambo, Ojcze.

Miałem sen, że byłem w kraju,
      w którym jakiś pan na haju
      (Ojdyr w tym śnie się nazywał)
      pewnej damie naubliżał.
      Szambem chlusnał, sypnał piachem
      i oddalił się maybachem.
      Dama, chociaż zdruzgotana,
      pamięta numery chama!
      Już dyktuje je mężowi
      mąż pokaże Ojdyrowi...

k.
      • Gość: rp Re: Forumowe TŁO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 18:49
        musicie być mocno nieszczęsliwi, tyle nienawiści i kłamstwa
        i nisko sami siebie cenicie skoro takie bujdy piszecie
        najbardziej nieszczęśliwa jest kawka ale wiemy czemu i wspólczujemy
        • Gość: obserwator Re: Forumowe TŁO IP: *.plock.mm.pl 15.03.07, 19:08
          Zakrakała sie na śmierć z nienawiści do ludzi.
          • kawka Re: Forumowe TŁO 15.03.07, 21:31
            Gość portalu: obserwator napisał(a):

> Zakrakała sie na śmierć z nienawiści do ludzi.

A ty nie jesteś żaden obserwator, tylko Zenon Dylewski. Uprzejmie informuję, że
            nie nienawidzę ludzi. Dowód? Nawet ciebie nie potrafię uczciwie nie lubić, jest
            mi tylko ciebie żal.
            • Gość: xxxxxxxxx Re: Forumowe TŁO IP: *.plock.mm.pl 15.03.07, 21:43
              na patyk,.....szcze. A rozszyfrowuj swoich kumpli. Agora znowu spada.
              • kawka Re: Forumowe TŁO 15.03.07, 21:48
                Ślicznie :-)))) Jakże ty kochasz człowieka... Zupełnie według Bożych przykazań :-)
        • kawka Re: Forumowe TŁO 15.03.07, 21:29
          Gość portalu: rp napisał(a):
          > najbardziej nieszczęśliwa jest kawka ale wiemy czemu i wspólczujemy

No to jestem jedyną niedoinformowaną osobą na świecie w kwestii nieszczęśliwości
          kawki. Skoro ty wiesz, to mi powiedz. Śmiało!
          • krzysiek_33 Re: Forumowe TŁO 16.03.07, 06:35
            Ja w sprawie formalnej - dzień dobry.
            Czy ten wątek nadal jest wolnomyślicielsko
            zakręcony pozytywnie?

k.
            • roman_j Re: Forumowe TŁO 16.03.07, 07:28
              W rzeczy samej. :-))
              • krzysiek_33 Re: Forumowe TŁO 16.03.07, 07:32
                Znakomicie, bo mam dalszy ciąg :)

Mąż (we śnie Mirosław),
                na nieszczęście dla Ojdyra,
                znanym jest z bojowych postaw,