Dodaj do ulubionych

40-lecie kapłaństwa ks. Koronkiewicza

01.10.07, 08:52

W latach 1980 – 1986 proboszczem płockiej "Stanisławówki" był ks.
Stanisław Koronkiewicz. W dniu 30 wrzesnia na zaproszenie obecnego
proboszcza przyjechał do Płocka do swej byłej parafii by świętować
40-lecie kapłaństwa.

W słowie do parafian ks. Koronkiewicz wspominał swój pobyt w Płocku,
i budowę nowego kościoła, problemy z tym zwiazane, msze za Ojczyznę,
czas powstania NZZ "Solidarność", pobyty w Urzędzie Bezpieczeństwa i
wizyty pracowników UB w parafii a takze parafian.

Były kwiaty i wiele ciepłych życzeń.

Obecnie ks. Stanisław Koronkiewicz pracuje w Starych Jabłonkach
k/Ostródy
Obserwuj wątek
    • ainipoajom watek do przeniesienia na forum religijne 01.10.07, 08:58

• kwisniewski 40-lecie kapłaństwa ks. Koronkiewicza 01.10.07, 09:27
        Płock to nie tylko Gmina i wiadomości gminne mają być na forum Płock.
        Płock to takze kilkanascie parafii o których należy pisać.
        Mieszkańcy Płocka to nie tylko gmin, ale także parafianie, pacjenci,
        klienci .. etc.

ks. Koronkiewicz zastał kościół "Stanisławówka" w takim stanie
        galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-6452
        a zostawił
        galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-7058
        galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-11550
        galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-11551
        • Gość: babcia_katoliczka temetyka religijna tylko na forum religijnym IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 01.10.07, 10:19
          jestes w bledzie, religie mozna wpisac do kazdej dziedziny zycia, i
          co, zasyfisz tymi bzdetami wszystkie fora ?
          • Gość: somsiad Re: temetyka religijna tylko na forum religijnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 10:38
            Czy byl na te uroczystosci zaproszony kronikarz solidarnosci od jej
            powstania i inicjator wielu patriotycznych przedsiewziec pan zenon d
            Bez jego pomyslow plocka solidarnosc mialaby prowincjonalne oblicze
            czy przy takich okazjach pamieta sie o szczegolnie zasluzonych teraz
            moze nieslusnie zepchnietych w cien zapomienia prze mlode wilki
            • Gość: bliski Re: tu chodzi o czlowieka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 11:16
              Panie zenonie znow stara zasada cygan zrobil swoje cygan moze odejsc
              glowa do gory sa ludzie ktorzy maja dla pana duze uznanie
              • kwisniewski Re: tu chodzi o czlowieka 01.10.07, 12:22
                Pamiętnamy Msze za Ojczyznę w "Stanisławówce" gdy proboszzem był ks.
                S. Koronkiewicz
                galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-4315
                • kwisniewski Re: tu chodzi o czlowieka 01.10.07, 12:52
                  galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-13864
                  To też historia płockiej "Stanisławówki" której minęło 100 lat
                  • Gość: plocczanin Re: tu chodzi o czlowieka IP: *.plock.mm.pl 01.10.07, 13:27
                    Ze wzruszeniem oglądam te zdjecia to również było moje życie. Solidarność jest
                    mi zawsze bliska.
                    Tak robiłem zdjęcia. Mam również film z pogrzebu Janka Chmielewskiego, K.Zywera
                    . solidarność dała mi życie. Teraz z głębi mojego Jestestwa powiem tak. Ja
                    pełen przywar ludzkich i wad , kocham LUDZI.A z tymi, którzy ze mną pracowali
                    dla innych, dziękuję. Solidarność pozwoliła uwierzyć w Człowieka. Ja mogę być
                    tak zły jak tu pisze Grupa wiceprezydenta ale zawsze pracuje dla innych, nawet
                    teraz. Przygotowuje moje Zbiory do przekazania do Archiwum Państwowego . Jestem
                    w smudze Cienia ale pozostałem człowiekiem pomimo nagonki na mnie ludzi
                    płockiego biznesu. ja może nie jestem wiele wart ale po mnie pozostanie MOc
                    pracy historii utrwalonej dla Dobra innych. Moja myślą jest zawsze Człowiek z
                    Łaski Boga. Kwisniewskiemu, dziękuję za Jego charyzmę i prace przekraczająca
                    jednego człowieka.
                    • Gość: ya Re: tu chodzi o czlowieka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.07, 13:39
                      Oj Kwiśniewski. Zapomniałeś się zalogować, pisząc peany pod swoim
                      adresem.

Polecam bilobil
                      • Gość: forumen Re: tu chodzi o czlowieka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 15:08
                        panie plocczaninie ciekawe czy w solidarnosci wiedza o twoich
                        zaslugach podejrzewam ze chyba nie dlaczego ten biznes uwzial sie na
                        pana ?czym im sie naraziles jakos nie slyszalem o twoich
                        antybiznesowych dzialaniach chyba ze jest to zemsta lokalnego
                        producenta dzinsow za ogromne wsparcie dla lewisa
                    • Gość: konik Re: tu chodzi o czlowieka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 15:23
                      dlaczego nie do muzeum lub do region nszz w archiwum sie zmarnuja
                      • Gość: PłOCCZANIN Re: tu chodzi o czlowieka IP: *.plock.mm.pl 01.10.07, 15:54
                        Panie brzydki wice ale głupoty wypisują tu pana ludzie. MOJE PRACE
                        Są w Bibliotece Narodowej, Muzeum Mazowieckim, Muzeum Narodowym , Książnicy
                        Płockiej, TNP. W Regionie płockim S.

Archiwum Państwowe jak sama nazwa wskazuje , ma określona działalnośc, swoje
                        przepisy i tryby zachowania.
                        Ponieważ wykazujecie elementy schizofrenii, nie dziwie sie wpisom na Forum.
                        Dziwię sie tylko wice , ze sam upadł TAK nisko a z wami nieboraki trzyma.
                        jeżeli tak licha jest wasza kondycja psychiczna to co robicie w biznesie? Ilu
                        ludzi sie natnie.
                        • Gość: krytyk Re: tu chodzi o czlowieka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 16:58
                          Cale szczescie ze aktywnosc naszego "kronikarza" ograniczyla sie
                          tylko do polskich muzeum Choc nie wiadomo czy jego prac z okresu
                          dzialalnosci mlodziezowej bynajmniej nie w solidarnosci nie ma na
                          lubiance i w archiwum stasi nie mowiac juz o rumunskim securitate
    • Gość: parafianin 40-lecie kapłaństwa ks. Stanisława Koronkiewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 16:02
      był pierwszym kapelanem Solidarności płockiej, wniósł ogromne zasługi
      dla Stanisławówki, Płocka, Solidarności, szczęść mu Panie Boże,

• Gość: babcia_katoliczka przenajswietsze pytanie nie cierpiace zwloki IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 02.10.07, 09:23
        a czy odpust mozna sobie kupic z tym koronkiewiczem ?
        za ile ?
        • Gość: rys Re: przenajswietsze pytanie nie cierpiace zwloki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.07, 16:30
          mozesz nawete bezpłatnie otrzymać
          kopa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka