Dodaj do ulubionych

Utylizacja

IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 21.07.03, 14:46
Dużo się mówi o segregacji śmieci "Szkło, Makulatura, Plastik" ale niestety
przy Al. Jachowicza przy blokach spółdzielni Młodzieżowej nie sposób znaleźć
takich pojemników. Najbliższe pojemniki są na Padlewskiego - tam nawet
komplety pojemników stoją prawie obok siebie. Zróbcie coś - przecież nikt nie
będzie biegał ze śmieciami przez kilka przecznic. Dlaczego w jednym miejscu
komplety takich pojemników stoją prawie jedne na drugich, a w innym ich się
nie uświadczy.
Obserwuj wątek
    • merro Re: Utylizacja 21.07.03, 14:57
      Gość portalu: Mieszkaniec napisał(a):

> Dużo się mówi o segregacji śmieci "Szkło, Makulatura, Plastik" ale niestety
      > przy Al. Jachowicza przy blokach spółdzielni Młodzieżowej nie sposób znaleźć
      > takich pojemników. Najbliższe pojemniki są na Padlewskiego - tam nawet
      > komplety pojemników stoją prawie obok siebie. Zróbcie coś - przecież nikt nie
      > będzie biegał ze śmieciami przez kilka przecznic. Dlaczego w jednym miejscu
      > komplety takich pojemników stoją prawie jedne na drugich, a w innym ich się
      > nie uświadczy.

a czy czasem nie jest tak, że te starannie selekcjonowane śmieci trafiają do
      jednego kontenera na tzw. "śmieciarze" ? he ?
      do niedawna przynajmniej tak to chyba się odbywało
      • her_bert Re: Utylizacja 21.07.03, 15:12
        merro napisał:

> a czy czasem nie jest tak, że te starannie selekcjonowane śmieci trafiają do
        > jednego kontenera na tzw. "śmieciarze" ? he ?
        > do niedawna przynajmniej tak to chyba się odbywało

I w czym problem? Z tego, co ja wiem, to trafiają do jednego kontenera, ale
        tylko te posegregowane. Pozostałe są wywożone oddzielnie. A jak są same:
        papier, szkło, plastiki i metale, to przecież bardzo łatwo jest je
        rozsegregować już na składowisku. Zresztą ludzie sami mieszają śmieci. Czasem w
        pojemniku na makulaturę znajdują się i puszki i plastikowe butelki.
        • merro ? 21.07.03, 15:17
          > I w czym problem? Z tego, co ja wiem, to trafiają do jednego kontenera, ale
          > tylko te posegregowane. Pozostałe są wywożone oddzielnie. A jak są same:
          > papier, szkło, plastiki i metale, to przecież bardzo łatwo jest je
          > rozsegregować już na składowisku. Zresztą ludzie sami mieszają śmieci. Czasem
          w
          >
          > pojemniku na makulaturę znajdują się i puszki i plastikowe butelki.

a ha czyli segregujemy po to żeby później sie to zmiksowało w kontenerze ? ale
          nie ma problemu bo łatwo to później "rozsegregować" ?
          hmm...
          • her_bert ! 21.07.03, 19:14
            > a ha czyli segregujemy po to żeby później sie to zmiksowało w kontenerze ?
            > ale nie ma problemu bo łatwo to później "rozsegregować" ?
            > hmm...

Segregujemy choćby po to, żeby nie trzeba bylo tych surowców wtórnych wyciagać
            potem m.in. spośród odpadków organicznych. Polecam ci próbę odzyskania np.
            papieru spomiędzy zgniłych obierzyn z ziemniaków, spleśniałych woreczków od
            herbaty, zepsutych owoców i warzyw, itd. Z innymi surowcami jest może łatwiej,
            ale równie nieprzyjemnie.
            Byłeś kiedyś w Niemczech? Oni tam walą do jednego worka odpadki organiczne i te
            nie dające się ponownie przetworzyć, a do drugiego wszystko, co oznaczone jest
            takim zielonym znaczkiem. I nikt nie martwi się, że w jeden worek wkłada się
            szkło, plastiki, metale, itd. Ty więc się też nie martw. Nie ma sensu szukać
            problemów tam, gdzie ich nie ma.
            • Gość: merro Re: ! IP: *.chello.pl 21.07.03, 20:09
              her_bert napisał:

> > a ha czyli segregujemy po to żeby później sie to zmiksowało w kontenerze ?
              > > ale nie ma problemu bo łatwo to później "rozsegregować" ?
              > > hmm...
              >
              > Segregujemy choćby po to, żeby nie trzeba bylo tych surowców wtórnych
              wyciagać
              > potem m.in. spośród odpadków organicznych. Polecam ci próbę odzyskania np.
              > papieru spomiędzy zgniłych obierzyn z ziemniaków, spleśniałych woreczków od
              > herbaty, zepsutych owoców i warzyw, itd. Z innymi surowcami jest może
              łatwiej,
              > ale równie nieprzyjemnie.
              > Byłeś kiedyś w Niemczech? Oni tam walą do jednego worka odpadki organiczne i
              te
              >
              > nie dające się ponownie przetworzyć, a do drugiego wszystko, co oznaczone
              jest
              > takim zielonym znaczkiem. I nikt nie martwi się, że w jeden worek wkłada się
              > szkło, plastiki, metale, itd. Ty więc się też nie martw. Nie ma sensu szukać
              > problemów tam, gdzie ich nie ma.

ja nie zakładałem tego wątku więc nie wywołuj mnie do tablicy
              martwić jakoś przeraźliwie też się nie będę
              poddaje tylko pod watpliwosc sens segregacji smieci
              skoro i tak szklo miesza sie z papierem i plastikiem
              jestes wielkim optymista jesli myslisz ze pan Jozek na wysypisku segreguje to
              raz jeszcze
              i bardzo dobrze ze Niemcy rozdzielaja swoje smrodki zaloze sie ze ludzik ktory
              zgarnia torby pakuje je do auta osobno
              jak juz sie rozmazylismy to dodam jeszcze ze w calym cywilizowanym swiecie
              rozdaje sie ludzikom torby na jesienne liscie, raz na jakis czas te zapelnione
              zbiera samochod odpowiednich sluzb
              a u nas sie wypala razem z trawami i calym niepotrzebnym syfem
              ale co ja sie 'martwic' bede ? sa wieksze problemy ...
              cos mi sie tylko wydaje ze nie znajdziemy tej naszej normalności jezeli nie
              rozwiazemy tez tych małych

pzdr
              • her_bert Re: ! 21.07.03, 22:17
                Gość portalu: merro napisał(a):

> ja nie zakładałem tego wątku więc nie wywołuj mnie do tablicy

Przepraszam serdecznie. Ale to chyba ty wyraziłeś tu poglądy, z którymi się nie
                zgadzam? A może mi się tylko wydawało...

> martwić jakoś przeraźliwie też się nie będę poddaje tylko pod watpliwosc sens
                > segregacji smieci skoro i tak szklo miesza sie z papierem i plastikiem
                > jestes wielkim optymista jesli myslisz ze pan Jozek na wysypisku segreguje to
                > raz jeszcze

Mieszanie mieszaniu nierówne, co próbowałem ci wcześniej przekazać.
                Bezskutecznie, jak widzę. A co do pana Józka, to może tylko po to został tam
                zatrudniony.

> i bardzo dobrze ze Niemcy rozdzielaja swoje smrodki zaloze sie ze ludzik
                > ktory zgarnia torby pakuje je do auta osobno

Tego nie wiem. Nie miałem czasu się przyglądać. Ale faktem jest, że do jednego
                wora trafiają różne odpady, których wspólną cechą jest to, ze nadają się do
                przeróbki. Czyli dokładnie tak, jak teraz u nas.

> jak juz sie rozmazylismy to dodam jeszcze ze w calym cywilizowanym swiecie
                > rozdaje sie ludzikom torby na jesienne liscie, raz na jakis czas te
                > zapelnione zbiera samochod odpowiednich sluzb
                > a u nas sie wypala razem z trawami i calym niepotrzebnym syfem
                > ale co ja sie 'martwic' bede ? sa wieksze problemy ...
                > cos mi sie tylko wydaje ze nie znajdziemy tej naszej normalności jezeli nie
                > rozwiazemy tez tych małych

Kwestia palenia liści to jest właśnie taki problem, jakim powinieneś się zająć.
                Ale rozumiem cię. Do jesieni jeszcze szmat czasu, a tu trzeba o czymś pisać na
                forum.
                Zaś co do problemów, to proponuję jednak zachować jakąś hierarchię i zaczynać
                od dużych. Potem łatwiej będzie się uporać z małymi.
      • Gość: k;l Re: Utylizacja IP: *.visp.energis.pl 22.07.03, 17:40
        merro napisał:

> Gość portalu: Mieszkaniec napisał(a):
        >
        > > Dużo się mówi o segregacji śmieci "Szkło, Makulatura, Plastik" ale niestet
        > y
        > > przy Al. Jachowicza przy blokach spółdzielni Młodzieżowej nie sposób znale
        > źć
        > > takich pojemników. Najbliższe pojemniki są na Padlewskiego - tam nawet
        > > komplety pojemników stoją prawie obok siebie. Zróbcie coś - przecież nikt
        > nie
        > > będzie biegał ze śmieciami przez kilka przecznic. Dlaczego w jednym miejsc
        > u
        > > komplety takich pojemników stoją prawie jedne na drugich, a w innym ich si
        > ę
        > > nie uświadczy.
        >
        > a czy czasem nie jest tak, że te starannie selekcjonowane śmieci trafiają do
        > jednego kontenera na tzw. "śmieciarze" ? he ?
        > do niedawna przynajmniej tak to chyba się odbywało

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka