Dodaj do ulubionych

Biurowiec PERNu

23.07.03, 23:39
Planowane jest wybudowanie biurowca PERNu naprzeciwko Auchan - to wiadomo
już od dawna. Ostatnio jednak trochę się sytuacja skomplikowała bo TP
napisał że naprzeciwko Auchana chce się budować Real - więc coś tu nie gra.
Na dodatek nic nie wiem jak miałaby wyglądać przyszła siedziba tej spółki -
żadnych renderów , nic. Czy były już jakieś wizualizacje ?? Czy ten budynek
miałby być high rise , czy zwykłym biurowcem w stylu Banku Handlowego na
Jachowicza ??
Obserwuj wątek
    • stuntman Re: Biurowiec PERNu 25.07.03, 14:48
      Widzę, że sprawa biurowca PERNu przycichła, podobnie jak to się stało z
      piramidą Włodkowica. Jeśli okazałoby się, że zamiast tego biurowca stanie tam
      hipermarket to ja jestem zdecydowanie przeciw. Po pierwsze taki spory kawałek
      nowoczesnej (jak mniemam) architektury jest u nas bardzo potrzebny, po drugie
      stawianie dwóch hipermarketów obok siebie to dla mnie totalny bezsens. Nawet
      lokalizacja Tesco przy energetyku byłaby mało funkcjonalna (powinien być w
      zupełnie przeciwległej części miasta gdzie nie ma takich sklepów). Bardzo
      możliwe, że władze PERNu nie otrzymały wystarczająco atrakcyjnej oferty i
      dlatego budowa się jeszcze nie rozpoczęła. A GW ostatnio w ogóle słabo się
      spisuje w inwestycyjnych doniesieniach, o grafikach i wizualizacjach nie
      wspominając.
      • konrad_wp Re: Biurowiec PERNu 25.07.03, 16:00
        budowanie h-m naprzeciwko Auchana byłoby moim zdaniem bzdurą. Tesco
        naprzeciwko ZEPu jeszcze bym jakoś zniósł , ale też ta lokalizacja mi się nie
        za bardzo podoba. Według mnie hipermarket powinien powstać zupełnie gdzie
        indziej - np. na Winiarach. Natomiast jeśli chodzi o biurowiec PERNu to nie
        wiem jak miałby on wyglądać - czytałem tylko że miałby być "supernowoczesny".
        cokolwiek to oznacza ...
        • stuntman Re: Biurowiec PERNu 29.07.03, 22:55
          Widzę, że kolega zgadza się ze mną odnośnie zasadności lokalizacji
          hipermarketu na Winiarach. Gdyby stanął tam duży market to w dzielnicę z
          pewnością tchnięto by sporo życia, tak jak to się stało z Podolszycami po
          zbudowaniu Auchana. Jest to z pewnością czynnik powodujący urbanizowanie się
          peryferiów (ludzie z całego miasta przyjeżdzają, infrastruktura się rozrasta,
          zwiększa się zainteresowanie nowymi usługami). Założę się że 90% mieszkańców
          Płocka nie było w ciągu ostatniego roku na Winiarach (nawet jeśli w statystyce
          ujmie się szpital), a przecież dojazd tam to teraz sama przyjemność. Według
          mnie dzielnica ta odniosłaby praktycznie same zyski z takiej inwestycji bo nie
          ma tam ani rozwiniętego handlu, ani miejsca typu pizzeria czy cukiernia z
          prawdziwego zdarzenia.
          P.S. Wizualizacja biurowca PERNu pilnie poszukiwana :) Może ma ktoś jakieś
          znajomości w samym PERNie?
        • pawi81 Re: Biurowiec PERNu 31.07.03, 09:39
          Budowanie jakiegokolwiek hipermarketu w kierunku Podolszyc lub tez na nich
          samych jest chyba ponad nasze drogi :) juz teraz mozna zobaczyc wieksze
          natezenie ruchu a co dopiero jakby powstal Real niedaleko Aucha lub tez
          wspomniane Tesco na Wyszogrodzkiej przy ZEPie...
    • stuntman Re: Biurowiec PERNu 09.09.03, 12:39
      Podobno dzisiejszy Tygodnik Płocki donosi o przeprowadzce PERNU i o mającym
      wkrótce nastąpić rozpoczęciu budowy. Wprawdzie nie czytałem jeszcze tego
      artykułu ale chyba można to uznać za bardzo dobrą wiadomość. Jeśli ktoś zna
      szczegóły inwestycji to proszę o info. Mam nadzieję, że to nie będzie ostatni
      tego typu biurowiec w Płocku, centrum też się coś należy.
      • arpi1101 Re: Biurowiec PERNu 27.09.03, 21:34
        Nadal nie ma wizualizacji.Moż ktoś ma?Lub jakieś dane techniczne.Czy ten
        biurowiec będzie wogóle wyski czy jakiś przysadzisty.Ile metrów
        wysokości.Marzy mi się jakieś 70, 80 metrów to by było coś.Ale chyba trochę za
        dużo wymagam.
        • stuntman Re: Biurowiec PERNu 27.09.03, 23:13
          Wizualizacji sam jeszcze nie widziałem, nad czym ubolewam. Budynek raczej nie
          ma zamiaru powalać wysokością, bardziej wysmakowaniem architektury i jak na
          warunki płockie ma być klasą samą w sobie (oczywiście zakładając, że znowu
          księgowy nie dojdzie do głosu). Na wysokościowce w Płocku chyba jeszcze sobie
          poczekamy, gdyż nasze miasto działa na nowoczesną architekurę jak magnes, tylko
          że przyłożony odwrotną stroną :)
          • konrad_wp Re: Biurowiec PERNu 27.09.03, 23:20
            Cóż ja o wysokim budynku nawet nie marzę , gdyż trzeba brać pod uwagę płockie
            realia , a poza tym po co PERNowi byłby taki wielki budynek skoro do tej pory
            dawali sobie radę w takim malutkim budynku. Chyba , że część powierzchni
            przeznaczyliby na wynajem ... Ale faktycznie , przydałby się taki średni high-
            rise , ok 50-60 m ...
            • stuntman Re: Biurowiec PERNu 30.09.03, 12:25
              Biurowiec ma mieć tylko kilka pięter (3-4?) i z tego co napisała Wyborcza
              miałby być gotowy już w przyszłym roku. Czy to możliwe, żeby taki budynek
              powstał w ciągu zaledwie kilku miesięcy (budowa ma się podobno rozpocząć na
              wiosnę)?
    • stuntman Re: Biurowiec PERNu 15.10.03, 23:54
      A więc klamka zapadła - iwestycja wkrótce rusza! To doskonała wiadomość, może
      będzie to pierwsza jaskółka supernowoczesnej architektury, która ośmieli
      innych, spowoduje że poziom do którego należy równać pójdzie w Płocku ostro w
      górę. I zasadniczo na tym możnaby zakończyć całą sprawę ponieważ wszystko
      ułożyło się doskonale, ale martwi mnie jeszcze jedna rzecz. Otóż już teraz
      Podolszyce są bardziej zadbaną i nowocześniejszą dzielnicą niż samo
      śródmieście, a chyba to centrum powinno przyciągać światową architekturą,
      porządkiem, wysmakowaniem. Tymczasem najładniejsza architektura, najlepsza
      infrastruktura, nowoczesny handel i rozrywka zaczynają powstawać właśnie na
      Podolszycach, a samo śródmieście pozostaje w pewnym cieniu, zaniedbaniu, brak
      tam powiewu nowego tysiąclecia i całego tego klimatu nowoczesnego miasta.
      Chyba ktoś powinien w końcu konkretnie zająć się sercem Płocka.
      • konrad_wp Re: Biurowiec PERNu 15.10.03, 23:58
        JUPIIII !!! Poprawił mi się humor gdy przeczytałem ten artykuł. Już nie mogę
        się doczekać rendera lub choćby skrawka informacji na temat tej inwestycji np.
        o powierzchni , wysokości itp. Na pewno nie będzie to gigant ale mniejsze
        budynki tez mogą być oszałamiające swoją architekturą.
    • konrad_wp Re: Biurowiec PERNu 01.12.03, 19:14
      Szkoda , że Gazeta nie dołączyła wizualizacji :-( Naprawdę jestem ciekawy jak
      ten budynek będzie wyglądał. Ostatnio byłem w Płocku i widziałem , że ten
      teren był ogrodzony czerwoną taśmą - pomyślałem , że budowa powoli rusza ,
      ale gdy przyjrzałem się bliżej okazało się że trwają tam jakieś prace
      podziemne (może uzbrajanie terenu?)
    • konrad_wp Kurtyna opadła! 15.01.04, 21:14
      Czekam na opinie ... ja jestem zadowolony i to nawet bardzo. Podwójne elewacje
      wyglądają bardzo fajnie (np. Focus , PZU) do tego budynek będzie miał front
      półokrągły. Całkiem całkiem :-)
      • stuntman Re: Kurtyna opadła! 15.01.04, 23:25
        Ja też jestem bardzo zadowolony. Spodziewałem się, że budynek będzie niski, a
        tu całkiem spory gmach nam się buduje. Wprawdzie wyobrażałem sobie że to
        będzie coś okrągłego, ale zaprezentowana wizualizacja również jest bardzo
        nowoczesna i reprezentacyjna, będzie stanowić dobre powitanie dla
        przyjezdnych. Szkoda tylko, że po wyjeździe z nowoczesnych Podolszyc nic
        równie nowoczesnego już w centrum nie zobaczą. Mam nadzieję, że po tym ruchu
        PERNu również inne firmy zdecydują się na wybudowowanie nowej,
        reprezentacyjnej siedziby. W końcu poprzeczka zostanie w ten sposób sporo
        podniesiona.
    • witalis82 Re: Biurowiec PERNu 16.01.04, 09:15
      powiem wam ze ja sie spodziewalem czegos innego nie to ze wyzszego czy
      wiekszego ale czegos co ma bardziej wyszukane ksztalty
      zobaczymy jak go wybuduja , bede sledzil ta inwestycje z kazdym dniem dlatego
      ze mieszkam b blisko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka