jedynyjezuitaitamta 09.06.09, 23:51 Uczniowie niech pamietają, że to oni tworzą poziom swojej szkoły. Doświadczeni nauczyciele mogą sporo pomóc, ale nawet najlepsi nie nauczą niczego bumelantów. Najwyżej spowodują, że nieuk nie zda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: uczeń Re: Najwięcej uczniów wybrało V LO IP: *.c158.petrotel.pl 10.06.09, 09:58 Pamiętaj Panie Nauczycielu, że działa to także w druga stronę. Jeżeli dobrzy uczniowie trafią na słabego nauczyciela to zaprzepaści on ich potencjał. W gimnazjum nr 6 powstała klasa profilowana dla dzieci szczególnie uzdolnionych matematycznie. Warunkiem przyjęcia do tej klasy były celujące lub bardzo dobre oceny z matematyki, średnia wszystkich ocen powyżej 4,8 a wynik z egzaminu minimum 35/40pkt. Wyobraź sobie teraz Nauczycielu, że dzieci te trafiają na przeciętnego a być może nawet słabego nauczyciela matematyki. Po trzech latach nauki w gimnazjum z tych szczególnie uzdolnionych dzieci wychodzą dzieciaki przecietne, ze średnią ocen 3,5. Pytam czy te dzieci tak gremialnie podupadły? Czy może pedagog niekompetentny? A może dyrekcja celowo przydziela słabego nauczyciela do zdolnej młodzieży? Przecież przy zdolnych dzieciach każdy sobie poradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec Re: Najwięcej uczniów wybrało V LO IP: *.206.c72.petrotel.pl 10.06.09, 11:01 Redakcja i jej rozmówcy nie napisali tego, co wie cały uczący się Płock, że I i II LO są to licea b.drogie, bo wymagają stale przez 3 lata korepetycji. Piszemy prawdę, czy udajemy,że nie wiemy o tej patoligii ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xoxo Re: Najwięcej uczniów wybrało V LO IP: *.plock.mm.pl 10.06.09, 13:00 Jak ktoś jest zdolny i pracowity to nie potrzebuje korepetycji, a jeśli jest głąbem i leniem to niech się nie pcha na siłę tam, gdzie się nie nadaje. W końcu nie każdy musi być profesorem, prawda? Martwi mnie, że Jagiellonka, dawniej jedna z najlepszych (druga w kraju?) szkół średnich w Polsce, tak straciła na renomie. Powinno się zmniejszyć liczbę klas i uczniów, co podniosłoby znacznie poziom, zamiast produkować tłumy "humanistów", nie znających dobrze ortografii. Jedna, góra dwie klasy humanistyczne w zupełności by wystarczyły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nati Re: Najwięcej uczniów wybrało V LO IP: *.205.c79.petrotel.pl 28.06.10, 15:51 kto wie jaki byl prog punktowy do 5 lo w Płocku w 2009 roku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomcio Najwięcej uczniów wybrało V LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.09, 13:43 Niestety ale w Jagiellonce większość nauczycieli uważa ze uczniowi nie powinno się dać szansy, a motywacją powinna być kolejna niedostateczna. Przecież nie jest normalne że wiekszośc uczniów ma średnią poniżej 3,0. Przykładem nauczycieli może być chociażby pewna Informatyczka, Historyk, czy Germanistka ... Nie oszukujmy się ale wielu nauczycieli nadal uczy pod stara maturę. Przypomnijmy sobie apele pewnego Polonisty na łamach Gazety, że matura za łatwa, że uczniowie tego Pana napisaliby to i owo. Tylko jest mały problem: przykładowo zamiast 20 trudnych niezrozumiałych lektur, na nową maturę wystarczy 10 łatwiejszych ale za to przeczytanych szczegółowo. Klucz maturalny ma na w pewnym sensie na celu właśnie opanować takich nauczycieli ... Niestety ale moim skromnym zdaniem dzisiejsza Jagiellonka, choć szkoła z tradycjami to ma pewne problemy z dostosowaniem się do obecnego systemu edukacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xoxo Re: Najwięcej uczniów wybrało V LO IP: *.plock.mm.pl 10.06.09, 17:42 Masz jakieś zastrzeżenia do oceny, to zajrzyj to Przedmiotowego Systemu Oceniania, a nie wylewasz swoje żale na forum. A tym nauczycielom, których wymieniłeś, jeszcze będziesz w przyszłości dziękował, bo przynajmniej cię czegoś nauczyli. Moim zdaniem lepszy jest gog wymagający, niż taki, który idzie po najmniejszej linii oporu (paru by się znalazło). Moim zdaniem to nie jest wina grona pedagogicznego, ale całego systemu oświaty. Zero twórczego myślenia, zasada ZZZ, do tego mało godzin, bo skrócono liceum, i to wszystko teraz bokiem wychodzi. Głosujcie dalej na pseudopolityków, a z waszych dzieci też zrobią wykształciuchów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomcio Re: Najwięcej uczniów wybrało V LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.09, 20:07 Proszę mi wybaczyć ale jakoś uważam, iż tym osobom na pewno dziękować nie będę. Jeżeli ktoś jest uczniem tej zacnej szkoły to wie o czym mowie. Niektórzy !! z nauczycieli o których wcześniej wspomniałem na pewno idą po totalnej linii oporu (chociażby sprawdziany typowo opisowe, a nie w formie nowej matury które mogłyby przyzwyczaić ucznia do formy egzaminu) Oczywiście zgadzam się z Pana zdaniem, że to także wina systemu oświaty. Ale bądźmy szczerzy, że zbyt wielu nauczycieli ma ochotę by zajęcia wyglądały jak na uczelniach (także tych renomowanych)gdzie wykładowcy mówią o wszystkim tylko nie o temacie zajęć, a później z tego wymagają. (Tak to była aluzja ... naprawdę nie wszyscy są "czerwoni" a w Platformie Obywatelskiej są także porządne osoby) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xawiero Najwięcej uczniów wybrało V LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.09, 20:18 ,,Dlaczego akurat V LO? - Wybrałam tę szkołę, ponieważ są tam w miarę ciekawe profile i sporo kół zainteresowań - tłumaczy młoda płocczanka. - Poza tym wielu moich znajomych się tam wybiera, ponieważ poziom nie jest zbyt wysoki i dość łatwo jest się tam dostać" - szok ja myślałem że w życiu pnie się do góry nie w dół. Jak ktoś mógł napisać bo łatwo się dostać to tam idę? Czy to ma być powód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: licealista. Re: Najwięcej uczniów wybrało V LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.09, 20:35 Gość portalu: xawiero napisał(a): > ,,Dlaczego akurat V LO? - Wybrałam tę szkołę, ponieważ są tam w > miarę ciekawe profile i sporo kół zainteresowań - tłumaczy młoda > płocczanka. - Poza tym wielu moich znajomych się tam wybiera, > ponieważ poziom nie jest zbyt wysoki i dość łatwo jest się tam > dostać" - szok ja myślałem że w życiu pnie się do góry nie w dół. > Jak ktoś mógł napisać bo łatwo się dostać to tam idę? Czy to ma być > powód. Oczywiście, przecież to jest bardzo logiczne. Każdy gimnazjalista wie, jakie są jego możliwości, oraz jak napisał egzamin. A przy wyborze szkoły średniej ma tylko 3 wybory, więc jeżeli wie, że nie ma praktycznie żadnych szans na dostanie się do Małachowianki czy Trzeciego, to lepiej żeby na pierwszym miejscy postawił na V, do którego ma największe szanse się dostać, a potem na np. Jagiellonkę czy Czwarte. Dzięki temu nie ma później problemów z bieganiem w wakacje po szkołach i kombinowaniem jak by się to "wcisnąć". A poza tym to nie wiem, czy prawdą jest stwierdzenie w artykule, że pierwszeństwo w przyjęciu mają uczniowie którzy wybrali jakieś liceum jako pierwszą preferencję i uzyskali mniej punktów od tych którzy nie dostali się do szkoły z wyższym progiem. W tamtym roku przynajmniej, z tego co mi wiadomo najważniejszą rolę odgrywały punkty. Jeżeli nic się nie zmieniło, to Gazeta wprowadza w błąd, nakręcając w ten sposób zgłoszenia VLO. Tak poza tym to ilość chętnych nie jest żadnym wyznacznikiem, bo i tak o poziomie szkoły decydują progi punktowe, czyli ile tak naprawdę było zgłoszeń uczniów dobrych do liceów, a nie średniaków. Oczywiście życzę powodzenia tegorocznym absolwentom gimnzajów w dostaniu się do wymarzonej szkoły, nieważne czy to V, Małach czy Jaga. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xoxo Najwięcej uczniów wybrało V LO IP: *.plock.mm.pl 10.06.09, 21:31 Mi chodzi o to po prostu, że 90% sukcesu to praca ucznia, a nie nauczyciela. Chociaż jak nauczyciel jest porządny, to bardziej mobilizuje do pracy, także są dwie strony medalu. W Jagiellonce, zresztą pewnie jak w większości szkół, trudno znaleźć naprawdę wyjątkowych nauczycieli, ale jest paru takich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Najwięcej uczniów wybrało V LO IP: *.206.c72.petrotel.pl 11.06.09, 08:34 Kolejna w tym tygodniu kompromitacja i nieprofesjonalizm Gazety Płock, która zamieszcza zdjęcie nie na temat, gdyż jest foto Jagiellonki, a artykuł napisany na chwałę V LO im.I.Łukasiewicza i brakuje zarówno jego zdjęcia,jak i patrona szkoły. Ja myśle, że pani D. nie wie tego i nie "kuma". To tak jak wcześniej zamieszczono zdjęcie szmaty z wystawy psów rasowych na stadionie miejskim w Płocku, a artykuł był o zwyciężcy klasy "open" - owczarku polskim i nie ma jego zdjęcia. Wstyd, a lokalna redakcja do wymiany!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cóż Re: Najwięcej uczniów wybrało V LO IP: *.078.c74.petrotel.pl 11.06.09, 10:56 Czytelniku, zdjęcie nie musi być wierną ilustracją tekstu, ma ten tekst uzupełniać, pokazywać coś więcej niż tylko to, co można wyczytać. Artykuł jest generalnie o wyborach szkół przez gimnazjalistów. V LO pojawia się w nim najczęściej, nie ma już potrzeby wspierać go zdjęciem. Fotka Jagiellonki z podpisem będącym informacją jest jak najbardziej na miejscu, zwłaszcza że traktowana jako jedna z dwóch najlepszych ogólniaków szkoła zostaje daleko w tyle w rankingach popularności. Może jesteś związany jakoś z V LO i brakuje Ci dodatkowej promocji, ale to nie znaczy, że gazeta popełniła redaktorski błąd. Na wszelki wypadek - nie pracuję w GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odp. Re: Najwięcej uczniów wybrało V LO IP: *.206.c72.petrotel.pl 11.06.09, 11:15 A foto z wystawy psów rasowych to nie kompromitacja Gazety lokalnej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aasd Najwięcej uczniów wybrało V LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 11:22 oj dzieciaki nie bojcie sie jagiellonki :) najlepsze 3 lata w moim zyciu:) teraz bedac na studiach zaluje ze liceum nie trwa dluzej niz tylko 3 lata... jest paru nauczycieli o ktorych sie slyszy caly czas, ale czym bylaby taka edukacja bez legend :) Odpowiedz Link Zgłoś
daftpunker To nie są szkoły dla starych ludzi 11.06.09, 12:36 Wielkim problemem Małachowianki i Jagiellonki jest to, że uczą tam starzy nauczyciele, którzy na dodatek nie mają zbyt dużego pojęcia o swoim przedmiocie, a ochrona przedemerytalna nie pozwala, by poszli na odstrzał. Lub też dyrekcje pozostają po prostu bierne. Poziom poziomem, o kant dupy potłuc wszystkie płockie licea. Jeśli się do czegoś chce dojść to trzeba się uczyć samemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: To nie są szkoły dla starych ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 19:54 A ja wybrałam Katolickie Liceum Ogólnokształcące w Sikorzu. Szkoła z tradycją, doświadczeniem i przede wszystkim szkoła z duszą, a w dodatku teraz, i to całe szczęście, otwarta także dla dziewczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
daftpunker zły dotyk 11.06.09, 21:58 ale tam podobno dotykają, to ja już wolę się niczego nie nauczyć w małachowiance Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xoxo Re: zły dotyk IP: *.plock.mm.pl 11.06.09, 22:17 a z Małachowianki jesteś? widzę laicyzacja prężnie tam postępuje. a co do nauczycieli podchodzących pod wiek emerytalny w Jagiellonce to ja bym takich wyliczył na palcach jednej ręki, także chyba nie w tym tkwi problem. Odpowiedz Link Zgłoś
daftpunker Re: zły dotyk 12.06.09, 20:08 no tak, bo w końcu każde zajęcia rozpoczynaliśmy słowami "przyjmij tę oto ofiarę o wielki panie ciemności" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;] Re: zły dotyk IP: *.035.c84.petrotel.pl 31.08.10, 15:24 tak sie składa ze skończyłam gimnazjum w Sikorzu i nigdy nic nie słyszałam o ''złym dotyku". Świetna szkoła. Tylko 10% nauczycieli to księżą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d smiech na sali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.09, 07:59 po jagiellonce i malachowiance 90% ludzi dostaje sie na dobre studia poza plockiem ( bo w plocku nie ma dobrych studiow)a po innych liceach 90% dostaje sie do wlodkowica, pwsz. widac roznice? Odpowiedz Link Zgłoś
daftpunker Re: smiech na sali 12.06.09, 20:13 no bo do pozostałych liceów już idą debile, malachowianka i jagiellonka mysle, ze bardziej psuje niz naprawia ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: smiech na sali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.09, 20:45 Oczywiście. Porównaj sobie jak wygląda i jak się zachowuje młodzież z Małachowianki, a jak przykładowo młodzież z IV L.O. Widać to dobrze na łączonych rekolekcjach (kiedyś takowe były w Farze). W jakim sensie wymienione przez Ciebie szkoły mają psuć ludzi? Bo nie uściśliłeś tego. Ja Małacha wspominam dobrze, aczkolwiek kończyłam tą szkołę jeszcze idąc starym systemem (który sensu stricto był moim zdaniem lepszy i efektywniejszy). Uważam jednak, że "stara gwardia" nauczycielska powinna odejść na zasłużone emerytury i ustąpić miejsca młodym ludziom, którzy mogą wiele dobrego do tej szkoły wnieść i wiele dla niej zrobić, by przywrócić jej dawną świetność i renomę. Nie wiem jak wygląda to w Jadze... więc się nie wypowiadam w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: smiech na sali IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.10, 19:59 Gość portalu: xoxo napisał(a): > Martwi mnie, że Jagiellonka, dawniej jedna z najlepszych (druga w > kraju?) szkół średnich w Polsce, tak straciła na renomie. kiedy to było? - proszę o podanie lat i wsakzanie źródła, gdie o tym można przeczytać. Jaka szkoła była wówczas najlepsza? - lata i żródło poproszę. Gdyby to była prawda, może byłoby się czym martwić - ale to zwykła bujda i pobożne życzenia. Odkąd prowadzony jest ranking liceów w Polsce, żadne z płockich nie było nawet w piewszej 50, wcześniej też nie stały bardzo wysoko w ocenie np czołowych polskich uczelni prowadzonej w oparciu o poziom przygotowania młodzieży trafiającej na te uczelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 50% Re: smiech na sali IP: *.147.225.161.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.09.10, 16:13 50 % absolwentow plockich liceow (ktorzy juz sa po studiach) pracuje za granica-chlopacy na budowach, dziewczyny jako sprzataczki,kelnerki Odpowiedz Link Zgłoś