markii 23.08.10, 18:22 Witam Jakie napiwki w Turcji dawać? Kwoty typu 1-2e dla pokojówki będą ok? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: miranda Re: Napiwki w Turcji IP: *.cable.ziggo.nl 23.08.10, 19:55 Ja tak właśnie dawałam i pani sprzątaczka była bardzo zadowolona. Chyba jednak ludzie nie dają zbyt często, bo bardzo się użalała, że wyjeżdżamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Napiwki w Turcji IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 24.08.10, 08:52 codziennie dawałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: Napiwki w Turcji IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.10, 11:27 ...radzi się,żeby taki "napiwek" dawać pokojówce co kilka dni,w moim przypadku było podobnie i chyba było ok,co mnie jednak zdziwiło,to to,że w przypadku napiwków w barach czy restauracjach zasada dawania "napiwku" chyba jest mniej popularna,bo zdarzyło mi się,że kelner był takim podarkiem trochę zaskoczony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wini Re: Napiwki w Turcji IP: 77.79.220.* 24.08.10, 11:54 Ja dałem napiwek kucharzowi z knajpki z kebabami Manavgacie i podszedł do mnie chyba właściciel i mi oddał. Odpowiedz Link Zgłoś
masheni Re: Napiwki w Turcji 24.08.10, 12:00 może dlatego, że w niektórych miejscach stoją tipboxy i tam wrzuca się napiwki a nie daje do ręki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wini Re: Napiwki w Turcji IP: 77.79.220.* 24.08.10, 12:43 Tipboxu nie widziałem. Za ladą był jeden koleś który przygotowywał kebab i pobierał opłatę. Jedzenie kosztowało 7 lir tureckich. Dałem, podziękowałem i poszedłem do stolika. Po minucie przyszedł jakis facet i mi oddał 3 liry reszty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Napiwki w Turcji IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 24.08.10, 13:21 a powiedziałeś, że za resztę dziękujesz? bo jeśli nie to skąd mógł wiedzieć? po prostu oddał resztę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wini Re: Napiwki w Turcji IP: 77.79.220.* 24.08.10, 13:23 Powiedziałem moja łamaną angielszczyzną, że to "for you". Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Napiwki w Turcji 24.08.10, 16:35 To nie jest do końca jasny komunikat. Gdybyś powiedział 'keep the change', toby zrozumieli. Z mojego doświadczenia wynika, że w tureckich restauracjach napiwki nie są postrzegane jako obowiązkowe, ale są mile widziane i nikt się im nie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Napiwki w Turcji 24.08.10, 16:38 masheni napisała: > może dlatego, że w niektórych miejscach stoją tipboxy i tam wrzuca > się napiwki a nie daje do ręki? Są knajpy, w których płaci się w kasie wychodząc, i w takich rzeczywiście są skrzynki na napiwki. Tam gdzie płaci się kelnerowi, napiwek też raczej daje się kelnerowi. Odpowiedz Link Zgłoś