IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.11, 19:59
Witam.
Chciałam się dowiedzieć czegoś o mieście Kusadasi w Turcji.
Czy jest tam jakiś fajny targ z pamiątkami lub takie 'targowe' uliczki? Jakieś miejsca gdzie mozna poimprezować ? Jak wygląda transport? Czy łatwo dojechać np. do Aquaparku ADALAND ?
Obserwuj wątek
    • wakacyjna_agentka Re: Kusadasi 21.11.11, 13:42
      wszystko można znaleźć w necie
      www.turcja.com.pl/kusadasi.xml
      bardzo fajna miejscowość, znajdziesz w niej wszystko co potrzebujesz i bazar i dyskoteki, dobrze zorganizowaną komunikację miejską i taksówki, do aquaparku nie ma problemu aby się dostać
    • nina.t Re: Kusadasi 21.11.11, 18:32
      Miejscowość fajna. Tylko przy wyborze hotelu warto spojrzeć na maps.google, bo mnóstwo hoteli jest poza miastem, więc dojście pieszo na targ, czy dyskotekę odpada.
      Po mieście kursują dolmusze (minibusy) jest kilka tras.

Są dwa dni w tygodniu, gdzie zamykana jest cała ulica i odbywa się na niej targ - w jeden dzień jeden warzywno-owocowy a drugi ciuchowy.

Do tego masz promenadę wzdłuż morza, uliczki do pospacerowania/zakupów/jedzenia.

Do aquaparku (a nawet dwóch) można dojechać dolmuszem.
      • ajaskolski Re: Kusadasi 22.11.11, 11:46
        Czy Promenada ciągnie się do hoteli poza centrum ?
        W której części są ładniejsze plaże ?
      • ko-tel Re: Kusadasi 30.12.11, 09:12
        czy to najlepsza lokalizacja na pobyt z dziecmi (lat i rok) ażeby przy okazji coś zobaczyć zwiedzić poznać ten zakątek przy pomocu busów i wynajetego samochodu??
        • Gość: Antala Re: Kusadasi IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 30.12.11, 10:49
          Kusadasi to świetna baza na wypad do Efezu i Selcuk(miasto obok z muzeum efeskim a i samo w sobie jest piękne i ciekawe - akwedukty, bazylika św.Jana, meczet Isa-Bey, itp). Można się wybrać do trzech antycznych miast - Didymy, Miletu i Priene. Najlepiej wynająć żółta taksówkę, oszczędzimy nóg i czasu. I koniecznie pojechać do górskiej wioski Sirince - dolmuszem. Wszystkie wyjazdy z centrum, z "dworca" dolmuszowego.
          Z tym, że to atrakcje nie dla małych dzieci raczej.
          Samo Kusadasi to piękne miasto, jest co robić... karawanseraj, uliczki handlowe, Wyspa Ptasia, meczety, targ rybny, niezliczone knajpki z pysznym i tanim jedzeniem tureckim, promenada i port promowy...
          Hotele są poza centrum,a le dojazdy dolmuszami są bardzo wygodne.
          • ko-tel Re: Kusadasi 30.12.11, 10:57
            zapomniałem napisać dokładnie bedą mieć odpowiednio 7 lat i 1 rok - dziewczyny.
            A propos ruin antycznych - co z Aydin i Afrodyzją?
            Jak wygląda dojazd samochodem do Pamukkale? jest autostrada? po ile benzyna w Turcji na nasz albo na euro?
            • Gość: Antala Re: Kusadasi IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 30.12.11, 11:12
              To daj sobie spokój z wycieczkami do antycznych ruin...:) Pammukale to wyprawa na cały dzień, wyjeżdżą się o świcie i dłużej jedzie, niż tam jest. Zostaw to na czas, kiedy dziewczyny podrosną. :) Do miast, o które pytasz, w ogóle się nie wybieraliśmy, bo za daleko. Popatrz na mapy. Natomiast w Selcuk jest jeszcze Artemizjon, czyli resztki po świątyni spalonej przez pewnego szewca. A w pozostałych basenach pływają prześliczne żółwie...
              Lepiej postaw na akwaparki...:) Przejście 4 kilometrów drogi w Efezie(żeby jako tako poczuć urodę tego miejsca) to też chyba za duży wysiłek dla siedmiolatki, a rocznemu to i tak wszystko jedno...:)
              Akwaparki w pobliżu są dwa. Lepszy, jak mówią (bo ja jestem w wieku pozaakwaparkowym..:) jest ten większy - Adalan. Dojazd dolmuszami bez problemu.
              • ko-tel Re: Kusadasi 30.12.11, 11:17
                przecież pammukale to raptem 188 km z kusadasi? a jak jest autostrada to w półtorej godz na miejscu. stąd moje pytanie.
                A co do aquaparku staram się omijać takie miejsca poprzez zakup wycieczki w hotelu z czymś na taki kształt. zobacz pojde do aquaarku młodsza bedzie spiaca zmeczona trzeba bedzie połozyc a starsza bedzie chciała zostac więc lepszy hotel z basenem i zjeżdżalniami.
                na razie wpadło mi pine bay resort ale nie wiem czy tam warto bo to chyba gdzieś daleko od kusadasi.
                • Gość: Antala Re: Kusadasi IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 30.12.11, 11:34
                  Co do Pammukale - no, niby tak... Nie wiem, jak jest z indywidualnymi wejściami, sprawdź to, bo tam tłumy ciągną...
                  Co do hotelu - oczywiście, ze lepiej wybrać taki z mini-akwaparkiem dla dzieci, to wiadomo. Ale Adalan to coś znacznie większego, przy czym, jak wiesz - wchodzisz i jesteś cały dzień, jest czas i na drzemkę dzieci...raz można pojechać...Przejeżdżamy obok niemal codziennie w drodze do Efezu lub Selcuk - zawsze jechały z nami rozemocjonowane kilkulatki...:)
                  Nie wypowiadam się co do tematów moto, bo się nie znam. Ale poza zółtymi taksówkami i dolmuszami auta na pewno można wynajmować. Chyba droga jest benzyna, bo jak targowaliśmy taksówkę do antycznych miast - kierowca tak się właśnie tłumaczył z ceny.
                  Bardzo polecam Sirince - cudna wioska w górach. I okazja do nietuzinkowych zakupów - wyroby z wełny, syropy z granatu, wina miejscowe, herbatki... My jechaliśmy dolmuszem via Selcuk. Widoki na trasie przepiękne, bo jechało się w góry.
                • isabeau Re: Kusadasi 30.12.11, 11:47
                  Samochodem z Kusadasi do Pamukkale jedzie się około 3 godzin, częściowo autostradą (uwaga, autostrady w Turcji są płatne!). Z małym dzieckiem trzeba jeszcze doliczyć czas na jakiś postój...
                  Paliwo jest drogie: obecnie 4,30 TL (7,80 zł) za bezołowiową, 3,80 TL (6,85 zł) za litr diesla.

Polecam również lekturę mojej relacji ze zwiedzania okolic Izmiru:
                  turcjawsandalach.pl/content/w-poszukiwaniu-zagnionych-miast-kolonizacji-jo%C5%84skiej-i-nie-tylko
                • Gość: gtw Re: Kusadasi IP: 195.158.247.* 30.12.11, 13:16
                  Pine Bay jest kilka km od miasta w kierunku na Selcuk i Efez, zaraz przy Adalandzie, gdzie dochodzi się spacerkiem w 10 imnut, jak wszystkie lepsze hotele przy plaży jest wlaśnie połozony nie w samym mieście, do centrum jedzie się 15 min dolmuszem
                  • ko-tel Re: Kusadasi 03.01.12, 11:47
                    a jakie hotele proponujecie w Kusadasi, jedziemy z dwójka dzieci wiek 7 lat i roczek, więc przydałyby się jakieś fajne atrakcje - zjeżdzalnie np . NO i z jakim biurem oczywiście.
                    • Gość: tt Re: Kusadasi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.12, 13:16
                      Polecam wypożyczyć auto. Ja z rodzinka pozyczałem, w jeden dzień zrobilismy Didim Priene i Milet, w drugim dniu Efez i Selcuk. Byłem z córkami, które wtedy miały jedna niecały roczek, a drug 2,5 roku, nie było z nimi zadnego problemu, kwestia dobrej organizacji. Co do hotelu to polecam Onyria Claros, byliśmy tam juz 2 razy i było super, to taki mały "raj" dla dzieci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka