Dodaj do ulubionych

Jakie miasto

13.06.12, 20:42
chcę lecieć sama z 11 letnim synem do Turcji. Jaką miejscowośc najlepiej wybrać? Zależy mi na tym aby było gdzie chodzić, spacerowac i aby cos się działo.
A jak jeszcze ktoś poleci hotel to juz wogóle będę wdzięczna :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Normalny Polak Re: Jakie miasto IP: 91.216.239.* 14.06.12, 08:58
      Z 11-latkami to tylko Marmaris.

Jak dorośnie, to za rok polecam Kusadasi - świetne dla 12-latków.

A za dwa lata Belek - trzynastolatkowie przepadają za tym kurortem.
      • Gość: Aga Re: Jakie miasto IP: *.akson.waw.supermedia.pl 14.06.12, 09:03
        Trochę się nie zgodzę. Belek jest bardzo fajnym i ładnym miejscem (byłam w maju) ale jest to miejsce bardziej na odpoczynek. Jest po prostu nudno:) Dla nastolatków to lepiej Side lub Alanya (która bardzo mnie zaskoczyła na plus). Fajna plaża, port, duzo sklepów, knajp, promenada, miejsca do grania w piłke, do jazdy na rolkach itp.
        • Gość: kontrola Re: Jakie miasto IP: *.jjs.pl 14.06.12, 09:23
          Toż on kpi , nie podaje argumentów, tylko drwi z kurortu dla 11lata, inny poleca 12latkowi, a jeszcze inny 13latakowi. Tu nie przychodzą tylko życzliwi, a jak ktoś nazywa siebie Normalny Polak, to czego się spodziewasz po jego wpisach - bo ja prowokacji
          • kasia_p45 Re: Jakie miasto 14.06.12, 09:53
            No i tu tez Sara.. Ale robisz siare na forum!
            • Gość: gość Re: Jakie miasto IP: *.jjs.pl 14.06.12, 12:23
              Kaisa, Ty masz jakąś jazdę? Na Twoje wątki nie wchodzę, skoro masz jakiś problem. Niezła paranoja bo akurat, żaden mój wpis pod takim, czy innym nickiem nie niesie za sobą niczego nagnanego, a jak widzisz przeciwnie, uczulam innych na forumowych protraktorów. Nie dostrzegałam w tym żadnego znaczenia co akurat wpisze w rubrykę autor, ale skoro budzi to czyjś niepokój to jak już opisałam będę teraz wpisywać się jako gość zawsze jako gość. Jeśli masz jakieś konkretne zarzuty do moich wpisów, czy uważasz, że pogwałciłam regulamin to proszę wskaż je, a nie snuj bezpodstawnych hipotez na mój temat. Szanuję twoją decyzję i na Twoje wątki nie wchodzę, wiec nie rozumiem czemu masz problem, że jestem na tym forum w ogóle? Ja nie rozumiem czym sobie na takie traktowanie z Twojej strony zasłużyłam. Na nie jedno zadane przez Ciebie pytanie na tym forum udzielałam konkretnych odpowiedzi, posłałam linki, a Ty mi za to dziękowałaś. Nie przeczę, że wchodziłam pod różnymi nickami, ale nie sądziłam, że to jest niewłaściwe. Ponieważ nie mam i nigdy nie miałam złach intencji nie dostrzegam w tym nic złego, skoro jednak budzi to kontrowersje to zamiast wpisywać " dowolną nazwę, będę wpisywać "gość" i mam nadzieję, że skoro nie ma przymusu używać na tym forum stałego nicka to nikt nie będzie wymuszał na nikim takiego obowiązku. Jeśli nie masz ochoty rozmywać ze mną do puki nie wejdę na stały nick, to nie rozmawiaj, masz do tego prawo, a ja mam prawo nie używać stałego nicka. RESPEKT KASIA:)
    • jakanu Re: Jakie miasto 14.06.12, 09:04
      Proponuję Marmaris albo Alanya. Jest gdzie pochodzić i bezpiecznie.
    • Gość: googleforever Re: Jakie miasto IP: *.jjs.pl 14.06.12, 09:28
      Alania bo:
      forum.gazeta.pl/forum/w,660,135613403,135616383,Re_place_zabaw_i_atrakcje_dla_dzieci_w_alanya_.html
      • kasia_p45 Re: Jakie miasto 14.06.12, 09:52
        Sara dlaczego zmieniasz nicki? Wiesz tak troche niefajnie wcielac się w rózne osoby. Jak dajesz ciekawe komentarze to czego sie boisz? Przeciez to latwo zdemaskowac takie coś.
        Weź normalnie wyjdz do ludzi a nie bawisz sie w kotka i myszke.. A fee!
        • Gość: gość Re: Jakie miasto IP: *.jjs.pl 14.06.12, 12:35
          Kasia błagam Cię, jeśli ktoś reaguje na wpis prowokatora Normalny Polak, to ja uznałam, że to zabawne pod tym konkretnym wpisem podpisać się "kontrola". Z kolei googleforever to podpowiedź gdzie najszybciej i najłatwiej znaleźć odpowiedź, ale oprócz tego podsyłam, konkretny link - jedyną rzeczową odpowiedz jak do tej pory w tym wątku. Zastanów się czemu faktycznie służą Twoje ataki na mnie i czy masz w moim przypadku uzasadnione powodu, aby dostawać jakieś paranoi. Jeśli masz coś konkretnego do dodania w tym wątku to po prostu dodaj, ale co maja Twoje obsesje na moim puncie wspólnego z Tym wątkiem. Jeśli tak bardzo Ciebie denerwuje, proponuje moje wpisy ignorować, jeśli moje wpisy, używane przezmian nicki są niezgodne z regulaminem, możesz zawsze zgłosić to moderatorom lub gazeta.pl.
    • aseretka Re: Jakie miasto 15.06.12, 07:49
      Po takich wpisach, jakie tu następują i niczego nie wnosza do wątku ( zastanawiam się dlaczego moderator ich nie wykasowuje?) odechciewa się odpowiadac rzeczowo. Jednak z szacunku dla pytajacej odpowiem. Polecam Alanyę. Jest tam sporo ciekawych miejsc do odwiedzenia. Położona malowniczo nad morzem Alanya jest jednym z większych centrów turystycznych Turcji. Miasto znane już było w starożytności jako morska twierdza Kerakezion, a jego początki sięgają II w. p.n.e., kiedy to rezydujący tu piraci pod wodzą Diodora Tryfona wybudowali i umocnili warowny zamek, który później został zniszczony przez Rzymian. W roku 44 cesarz Marek Antoniusz podarował miasto Kleopatrze, a okalające je cedrowe lasy dostarczały budulca dla jej okrętów. W XIII w. jako bazę morską twierdzę zaczęli użytkować Seldżucy, którzy założyli w niej stocznię, a władca seldżucki - sułtan Alaeddin Keykubat - doceniając urodę okolicy i warowność miejsca wykorzystywał miasto, jako zimową rezydencję. Do dnia dzisiejszego w dobrym stanie zachowały się trzy linie seldżuckich murów obronnych, wzgórze z zamkiem i dawną bizantyjską świątynią, przerobioną później na meczet Kale Camii oraz dawna stocznia seldżucka, zwana Tersane, z wykutymi w skale pięcioma pomieszczeniami i torem do wodowania zbudowanych statków, która zbudowana została za czasów Aleaddina. Charakterystycznym akcentem pejzażu Alanyi jest zbudowana w 1226 r. 35-metrowa Kizil Kule ( Czerwona Wieża ), która strzegła wejścia do portu i stoczni. Warto odwiedzić piękną Jaskinię Domlasz położoną u stóp wzgórza Kale. Miło jest też pospacerować po starym porcie. Miasto posiada ponadto przepiękna nadmorską promenadę, po której można spacerowac godzinami.
      Z ręką na sercu mogę polecić hotel Kleopatra Dreams Beach usytuowany jest on przy długiej, piaszczystej plaży noszącej nazwę Plaży Kleopatry, gdyż legenda głosi, że słynna królowa zażywała właśnie tu kąpieli. Plaża jest szeroka,długa i piaszczysta, co nie jest często spotykane w Turcji. Do Wzgórza Kale, na którym znajdyje się twierdza Alany dojść można promenadą w ciągu 20-30 minut, przy czym spacer nie jest zbyt męczący. Idąc promenadą w prawo od hotelu dochodzi się do lunaparku, który moze być atrakcą dla 11-stolatka. Hotel jest **** gwiazdkowy, ale spełnia wszelkie standardy all i ceny są przystępne. Jedzenie urozmaicone, chociaż śniadania trochę monotonne, jednak da się wybrać coś smakującego.
      • panbagien Re: Jakie miasto 15.06.12, 08:41
        Myślę, że te historyczne informacje na pewno zainteresują 11-latka. Co tam basen, nielimitowana cola, czy morze - on zapewne będzie chciał posłuchać jak przewodnik opowiada o letniej rezydencji Alladyna Kejkubata i wpływie państwowości turków seldżuckich na decyzje dynastyczne rodu Osmanów. :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka