kmdb 12.05.16, 14:24 Witam, rozważam ten hotel na wakacje. Przy plaży, z aquaparkiem wydaje się w porządku. Czy ktoś tam był albo może wybiera się w wakacje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piela12 Re: Aria Claros Beach 18.05.16, 19:11 Hotel był w zimie remontowany - przedtem nazywał się Onyria Claros. Całkiem w porządku - przynajmniej pokoje w części hotelowej, gdzie byliśmy. Bardzo duży teren, brak tłoku, zawsze wolne leżaki. Nie wiem co Cie interesuje, co jest dla Ciebie ważne Odpowiedz Link Zgłoś
kmdb Re: Aria Claros Beach 18.05.16, 21:35 Wybieramy z dwiema córkami 7 i 14 lat. Dziewczyny lubią wodę więc myślę że aquapark spełni ich oczekiwania. To że hotel położony jest na rozległym terenie to dobrze: może nie będziemy odczuwać zbytniego tłoku. A spacerek po posiłku też dobrze zrobi na wakacyjne lenistwo:)Nie jesteśmy zbyt wymagający: słońce, piasek, dobra zabawa i odpoczynek:) Stasza córka ma nadzieję poznać rówieśników:) Mamy zamiar wybrać się na własną rękę do Efezu i tu pytanie: czy w pobliżu hotelu zatrzymują się dolmusze? Chcemy jeszcze wybrać się do pobliskiego Ozdere i Kusadasi. Myślimy też o wycieczce z lokalnym biurem do Pamukkale. Odpowiedz Link Zgłoś
piela12 Re: Aria Claros Beach 20.05.16, 10:14 Przy hotelu zatrzymują się dolmusze oraz taksówki. Również rozważaliśmy samodzielny wyjazd do Efezu, jednak koszt tego był zbliżony do wycieczki z TUI z którym byliśmy, dodatkowo w cenie wycieczki był wyjazd do domku Maryji, a to jednak nie jest bezpośrednio przy Efezie. W Pamukkale również byliśmy z TUI, nie było tam lokalnych biur z polskim przewodnikiem - to nie Riwiera. Natomiast samodzielnie dolmuszem byliśmy w Kusadasi - polecam piątek, bo jet tam wtedy targ warzywno-spożywczy. Targ odzieżowy jest chyba w środy, nie pamiętam już dobrze, bo nie byłam. Co do samego hotelu jest naprawdę duży wybór basenów i o każdej porze były wolne leżaki. Wieczorem animacje-przedstawienia lub muzyka na żywo w lobby na tarasie z widokiem na całą okolicę Odpowiedz Link Zgłoś
kmdb Re: Aria Claros Beach 20.05.16, 22:53 Bardzo dziękuję za info:) Decydujemy się na Aria Claros. Znalazłam na forum informację o polsko-tureckim biurze" metin tour". Mają zdecydowanie tańsze wycieczki niż Itaka więc pomyślimy, mamy jeszcze trochę czasu. Pozdrawiam i życzę udanych wakacji w tym roku! Odpowiedz Link Zgłoś
piela12 Re: Aria Claros Beach 23.05.16, 08:43 Spojrzałam na Metin Tour, jak byliśmy w 2013 roku nie trafiliśmy na info o tym biurze, ale ich cena z Ozdere do Efezu nie jest wcale atrakcyjna - to wycieczka, na którą z hotelu byliśmy zabierani ok. 8.00 a ok. 14 byliśmy z powrotem (to wycieczka pół dniowa), żeby uniknąć upału podczas zwiedzania, a obiad zjedliśmy już w hotelu, to zbędny wydatek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kmdb Re: Aria Claros Beach 23.05.16, 18:55 Hmm, to może do Efezu lepiej pojechać dolmuszem lub taksówką ? Bo Itaka ma bardzo wysoką cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
piela12 Re: Aria Claros Beach 24.05.16, 07:22 Cena Itaki na miejscu może być inna niż tutaj (w Tui tak było). Zorientujecie się na miejscu co się bardziej opłaca. Przy górnym wejściu warto kupić przewodnik (kolorowy, na kredowym papierze, po polsku) oczywiście się targując, u nas skończyło się na 5 lirach (!). Do Ozdere nie ma po co jechać, ceny wysokie, w dzień gorąco, wieczorem bardzo szybko przestają jeździć dolmusze, do hotelu trzeba dojechać, co wykorzystują taksówkarze. Odpowiedz Link Zgłoś
kmdb Re: Aria Claros Beach 26.05.16, 20:03 Dziękuję za wskazówki. Mam jeszcze pytanie czy warto jechać taksówką z hotelu do Efezu?Widzę że byliście z biurem, ale może ktoś był taksówką? Czy jednak lepiej z biurem? Bo do Pamukkale wybierzemy się z biurem podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
piela12 Re: Aria Claros Beach 26.05.16, 23:03 Byliśmy z biurem, bo dla nas była niewielka różnica w cenie biorąc pod uwagę dodatkowy domek Maryjny. Znajomy przeanalizował to podczas pobytu - jeśli dobrze dogadacie się z taksówkarzem (żeby czekał na Was później przy dolnym wyjściu i zabrał Was do domku) i kupicie sobie przewodnik to będzie OK, ale to macie do rozpatrzenia na miejscu. W naszym przypadku była to niewielka różnica, więc poszliśmy na łatwiznę. A obiad w cenie to porażka, bo to jest ok. 25-30 km od hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś
werkaem Re: Aria Claros Beach 27.05.16, 07:40 Moim zdaniem zwiedzanie Efezu bez przewodnika, który opowiada o zwiedzanych obiektach to porażka, można ewentualnie kupić książkowy przewodnik, ale to nie to samo i chodzenie z książką i czytanie po tym upale to nieporozumienie. Jest chyba jeszcze możliwość wypożyczenia audiobooka za dodatkową opłatą. Wycieczki z biurem organizowane są dość wcześnie rano, żeby uniknąć największego upału. Na mojej wycieczce nie było obiadu, bo wraca się do hotelu w porze obiadowej (TUI). Odpowiedz Link Zgłoś