Dodaj do ulubionych

coś o turcji i turkach

IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.04, 13:59
Nie potrafię podjąć decyzji o wyjeździe na stałe do Turcji. Boję się że mogę
nie przystosować się do panującej tam kultury tak bardzo innej niż w Polsce.
Szukam osób które mogłyby powiedzieć mi coś szczerze o mentalności turków o
tym jak traktowane są kobiety przez nich oraz o zasadach panujących w tym
kraju. Czy pożna wierzyć turkom. Wiem każdy jest inny ale czy polka poradzi
sobie tam. Proszę o pomoc osoby które mają mogłyby mi poradzić coś na ten
temat.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosc Re: coś o turcji i turkach IP: 85.96.163.* 01.12.04, 14:37
      A gdzie mialabys mieszkac?
      • kasiatwoja Re: coś o turcji i turkach 02.12.04, 11:33
        Okolice Antalii
        • Gość: Gosc Re: coś o turcji i turkach IP: 85.96.162.* 02.12.04, 17:05
          To trudno powiedziec. Ja mieszkam tu od kilku miesiecy ale w duzym miescie i
          jak narazie nie spotkalam sie z zadna przykra sytuacja. Wiec moze przyjedz na
          rok albo dwa i sama sie przekonaj zanim podejmiesz decyzje 'na stale'.
          Pozdrawiam serdecznie
    • Gość: ARA Re: coś o turcji i turkach IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 02.12.04, 09:06
      Zobacz zdjęcia na www.ga.com.pl/turcja.htm
      • jadagmaraa Re: coś o turcji i turkach 02.12.04, 11:47
        zdjęcia są piękne. Fajna stronka.
      • kiranna Re: coś o turcji i turkach 03.12.04, 00:26
        Zdjecia bardzo ladne, prawdziwy folkor, tylko zastanawiam sie czy ARA podal/a
        linka jako zachete do zycia w Turcji czy odwrotnie ;)

• Gość: ARA Re: coś o turcji i turkach IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 06.12.04, 08:23
          Ani nie zachęcam, ani nie odradzam. Nie odważyłbym się. Znam jedno małżeństwo
          polsko-tureckie ale to za mało aby generalizować. Jeśli mogę doradzić to pojedz
          do Turcji np. na dwa tygodnie z biura turystycznego i zobacz jak żyją osoby z
          którymi masz przebywać. Na pewno inaczej żyje bankier czy lekarz a inaczej
          kowal czy kelner.
    • kiranna Re: coś o turcji i turkach 03.12.04, 00:55
      Wbrew pozorom znacznie latwiej jest Polkom zaasymilowac sie w Turcji niz np.
      Holenderkom czy Amerykankom. Mamy bardzo podobne do Turczynek podejscie do
      kwestii rodziny i malzenstwa, a mezczyzni sa jak wszedzie, zalezy na kogo
      trafisz. Dobrze byloby gdybys tutaj przyjechala na jakis czas, poznala rodzine
      Twojego faceta (koniecznie!), zorientowala sie jakie panuja tam stosunki miedzy
      kobieta a mezczyzna, zobaczyla jak zostaniesz przez nich przyjeta.
      Turcja jest krajem bardzo zroznicowanym mentalnie i kulturowo, sa rodziny w
      pelni europejskie, gdzie np. kobitki ubieraja sie frywolniej niz w Polsce,
      pracuja i decyduja same o sobie, duzo podrozuja (to glownie Istambul, Ankara,
      Izmir, Antalya) i sa rodziny bardzo tradycyjne, gdzie kobieta ma okreslone
      miejsce w hierachii rodzinnej. Te ostatnie zreszta bardzo niechetnie widza w
      swoim gronie cudzoziemke, o innowierczyni pewnie w ogole nie chcieliby slyszec,
      wiec jest male prawdopodobienstwo, ze Twoj partner z takiej wlasnie pochodzi.
      Oczywiscie jak wszedzie zdarzaja sie wyjatki, nie mozna generalizowac.

Antalya zrobila sie juz tak miedzynarodowa, ze sa cale osiedla (bardzo
      nowoczesne i luksusowe) zamieszkale przez Anglikow, Niemcow, Rosjan, wiec na
      pewno znalazlabys bratnia dusze. Z kolei turecka Polonia to glownie babki :)) i
      jakos radzimy sobie, znam osoby mieszkajace w Turcji ponad 20 lat, ktore zyja
      swobodniej i wygodniej tu niz w Polsce. Prawie wszystkie znane mi polsko-
      tureckie malzenstwa sa udane, za to znam co najmniej 5-6 malzenstw tureckich po
      rozwodzie...

Przyjedz i sama zobacz, Turcja to nie Afganistan :)
    • baloo108 Re: coś o turcji i turkach 10.12.04, 23:33
      NIE dla Turcji w Unii Europejskiej!!!
      Nie można pozwolić, by za 50-siąt lat rządzili nami ludzie, dla których
      uciskanie kobiet jest chlebem powszednim. A tak się niestety stanie jeśli
      pozwolimy na obecność Turcji w UE! Dlaczego? Ponieważ rozmnażają się szybciej
      niż my i w roku 2050 będzie ich więcej niż Niemców i Francuzów razem wziętych!!!
      www.list.org.pl
    • Gość: dorota Re: coś o turcji i turkach IP: *.range81-153.btcentralplus.com 29.12.04, 18:06
      hej mam na imie dorota bylam przewodnikiem w Turcji 2 lata, teraz mieszkam w
      londynie. mialam 3 zwiazki z turkami. bardzo mile ich wspominam. w londynie
      moja pierwsza prace znalazlam w tureckiej restauracji. znam kilka par turek-
      polka, niektore juz po slubie, maja dzieci i sa bardzo szczesliwe. na pewno nie
      mozna powiedziec ze wszyscy turcy sa tacy sami.jednak trzeba bardzo uwazac gdyz
      wiekszoasc z nich to lovelasy ktorzy chca europejki wykorzystac na kase..
      oczarowac umieja znakomicie.. swietni z nich aktorzy.. wszystko zalezy od tego
      z jakiej rodziny pochodzi twoj turek? czy poznal cie juz z kims z rodziny?
      najlepiej z ojcem! jesli rodzina jest bardzo konserwatywna a matka chodzi w
      chustce i jest bardzo religijna to mozesz miec obawy co do przyszlosci waszego
      zwiazku.. czy on sam jest religijny? znam kilka polek ktorym turcy zlamali
      serca jedna bidulka zawracala sobie tyle glowy zeby zalatwic mu wize do
      polski.. obiecywal slub a potem ja zostawil.. turcy generalnie szybko sie
      zakochuja jednak zeby cos z tego wyszlo musisz sprwadzic jego uczucia tysiac
      razy.. (tylko nie aktami zazdrosci np. podrywajac innego turka- oni tego
      nienawidza) nie okazuj mu za duzo uczuc na poczatku to on ma za toba biegac i
      powtarzac ze cie kocha, ty tego nie mow a przynajmniej nie odrazu.. nie placz z
      tesknoty za nim.. ale doprowadzaj go do szalu na inne sposoby.. .. badz skromna
      i nie wyzywajaca gdyz takie dziewczyny oni traktuja jak kur.. chociarz tego nie
      powiedza.. nie ubieraj sie zbyt wyzywajaca zwlaszcza przy rodznie.. badz
      konserwatywna i niedostepna. od czasu do czasu kusa spodniczka zeby nie
      zapomnial jaka jestes seksowna. wyraz zainteresowanie jego religia, jezeli
      chcesz zostac z nim na dluzej to najlepiej przeczytaj koran i pokaz mu ze
      bylabys w stanie dostosowac sie do panujacej reigii (bez obawy w praktyce nie
      wyglada to tak strasznie to nie arabia).. wiekszosc turczynek nie pracuje
      dostaje kase od meza urzadza sobie swietnie mieszkanie itp. bo w oczach boga
      mezczyzna jest do tego zobowiazany.. i za punkt honoru poczytuje sobie fakt
      zeby jego kobiecie niczego nie brakowalo! no nic musze konczyc mam nadzieje ze
      chociarz troche ci pomoglam. i ze wszystko ci sie dobrze ulozy z twoim turkiem.
      pozdrawiam dorota

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka