Gość: aśka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 22:44 Wybieramy się na wakacje do Hotelu Sidera w Turcji. Napiszcie prosze jakie macie wrażenia po pobycie tam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aga Re: Hotel Sidera IP: 81.210.18.* 01.02.05, 09:40 Moi znajomi byli w ubiegłym roku. Polecają. My jedziemy tam na drugi długi majowy weekend. Odpowiedz Link Zgłoś
asmoga Re: Hotel Sidera 01.02.05, 19:01 Kiedy jedziesz? Bo ja wybieram się tam 29.czerwca na 2 tygodnie. Trochę informacji o hotelu "Sidera" znajdziesz na forum portalu www.wakacje.pl Odpowiedz Link Zgłoś
asmoga Re: Hotel Sidera 01.02.05, 20:16 Aha, a jeśli znasz niemiecki, to mnóstwo opinii turystów o tym hotelu jest na www.holidaycheck.de Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Hotel Sidera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 21:48 To się spotkamy , także jedziemy całą grupą 3 rodziny 29 czerwca. My jedziemy z Scan Holiday , a ty? Odpowiedz Link Zgłoś
asmoga Re: Hotel Sidera 02.02.05, 10:45 Ja też jadę ze Scanholiday. Będzie mi towarzyszył 8-letni syn (i ewentualnie mąż, ale raczej chyba nie). Lecimy z Warszawy (bo i stąd jesteśmy). A Wy skąd? I jakie macie dzieci? (pytam pod kątem towarzystwa dla mojego Tomka...) Pozdrawiam asmoga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aśka Re: Hotel Sidera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 09:00 Jeżeli chodzi o to jakie mamy dzieci to zakładam ze pytasz o wiek uczestników: 2 dziewczynki 14 letnie 2 dziewczynki 7 letnie i 1 dziewczynka 3 latka ( ciekawe co na to twój Tomek ). lecimy 3 rodzinami z Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
asmoga Re: Hotel Sidera 05.02.05, 18:04 Matko Boska, same dziewczyny...;-)) Cóż mój Tomek, jak chyba każdy chłopak w tym wieku, preferuje towarzystwo męskie, ale "w razie czego" i dziewczynka może być za towarzysza zabaw. Rozumiem, że wylatujecie z Wrocławia? Czy też dojeżdżacie do Warszawy i odlot jest stąd? Bo w pierwszym wypadku spotkamy się (ewentualnie) dopiero na miejscu, a w drugim - już na lotnisku. No, tak czy tak się spotkamy i pewnie Was łatwo rozpoznam po tym mnóstwie dziewcząt...;-))) Ha, za 5 miesięcy o tej porze.... 35 stopni w cieniu... szum fal... piski rozradowanych dzieci...żarełko od rana do nocy... zimne tureckie piwko... mmmmmmm.... rozmarzyłam się... Pozdrawiam! asmoga Odpowiedz Link Zgłoś
joanna776 Re: Hotel Sidera 07.02.05, 15:52 Wiedziałam ,ze Tomek się ucieszy :). Lecimy z Wrocławia , więc spotkamy się już na miejscu. Patrząc za okno na prawde trudno nie rozmarzyć się o 35 stopniach. to już tylko , albo aż 4,5 miesiąca. I to zimne piwko pod palemką ......mmmmhh. Garąco (juz po turecku) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asmoga Re: Hotel Sidera 08.02.05, 00:26 Aha, zapomniałam zapytać. Czy poczytałaś sobie na tym niemieckim forum (www.holidaycheck.de) opinie o hotelu "Sidera"? Ulegając stereotypom mogłabym założyć, że skoro jesteś z Wrocławia (lub okolic), to znasz niemiecki... Ale takie założenie może oczywiście być błędne. Ja przeczytałam chyba ze 25-30 opinii i muszę powiedzieć, że generalnie są bardzo zachęcające. Oczywiście jest też kilka negatywnych, ale jak wiadomo "nawet" wśród Niemców są malkontenci. Jedyna średnio miła rzecz, o której piszą prawie wszyscy (i ci zachwyceni, i ci zdegustowani), to fakt, że leżaków koło basenu jest stanowczo za mało w stosunku do liczby gości, co owocuje tym, że trzeba wstawać wcześnie rano, żeby taki leżak sobie zająć (przeważnie przez położenie ręcznika). No ale jest to w końcu powszechnie stosowana praktyka w większych hotelach, niestety. Zresztą na wakacjach to ja mogę nawet i o 7:00 wstawać, a co mi tam! asmoga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola J. Re: Hotel Sidera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 08:54 Bez obaw, hotel jest naprawdę bardzo dobry. Moi Rodzice byli w nim w 2002 r. i wrócili BARDZO zadowoleni ( zawsze jeżdżą do hoteli z wyższej półki ). Chętnie pojechali by do Sidery jeszcze raz - nawet coś wspominali o wrześniu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inez Re: Hotel Sidera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 15:18 BYŁAM W ALANII W 2003R. MIESZKAŁAM W HOTELU MERYAN -JST PIĘKNY I WSZYSTKIM POLECAM . TAKIEGO JEDZENIA DO DZISIAJ NIE WIDZIAŁAM. PO PROSTU NA WIDOK DEKORACJII, SPOSOBU PODAWANIA OCZY WYCHODZĄ NA WIERZCH. ROZMAWIAŁAm z polakami mieszkającymi w siderze, byli również zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Hotel Sidera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 14:50 A czy sa w pobliżu jakieś sklepy czy apteki. Nie wiem czy brać pampersy dla dziecka z Polski, czy tam w okolicy bez problemu kupię? Odpowiedz Link Zgłoś
asmoga Re: Hotel Sidera 25.02.05, 10:57 Co do możliwości robienia zakupów w okolicy informacje są cokolwiek sprzeczne. Czytałam posty około 30 niemieckich turystów, którzy spędzali wakacje w tym hotelu i część z nich pisała, że po zakupy trzeba jechać do Side albo do Manavgat.Druga część (choć mniejsza) twierdziła, że naprzeciwko hotelu, po drugiej stronie szosy, jest supermarket. Tak czy tak, w samym hotelu jest minimarket, to może tam są pampersy?!? Przydałaby się po prostu rada polskiego turystry czytającego to forum, który był w tym hotelu. O. To jest apel. Pozdrawiam asmoga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Hotel Sidera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 19:49 Też wybieramy się do Sidery 29.06 (ale z Poznania)z 14 letnią córką, która bardzo się ucieszyła na wieść o innych równolatkach. Może z wzajemnością?:) Też nie możemy się już doczekać wyjazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
asmoga Re: Hotel Sidera 15.02.05, 06:17 A nie leci do Karaburun naprawdę żaden 8-letni chłopak???? To skandal. Nooo, chociaż może jeszcze się znajdzie....;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina14 Re: Hotel Sidera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 13:28 My teŻ bardzo sie ucieszyłyśmy ze będziemy miały towarzystwo... Jeśli pani córka ma gadu-gadu niech jak najprędzej do mnie napisze na numer: 7231701, a jeśli nie to niech napisze tu coś na forum:) Odpowiedz Link Zgłoś
asmoga Re: Hotel Sidera 29.04.05, 23:59 No i proszę proszę! Ani się człowiek nie obejrzał, a tu juz tylko dwa miesiące zostały do wyjazdu. Hurrrra. Hurrra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goska Re: Hotel Sidera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 19:21 hotel na ogol fajny! Przystojni kelnerzy! Ale zawsze polacy dostaja pokoj od strony budowy!!!!!!! i nic nie da sie z tym zrobic! Zycze milego pobytu! Odpowiedz Link Zgłoś
asmoga Re: Hotel Sidera 01.05.05, 16:11 To super! Bardzo lubię mieć widok z pokoju na budowę! Tym bardziej, że właśnie w pokoju spędzam większą część urlopu, no bo gdzieżby indziej... Ale chcę się upewnić - czy to dotyczy wszystkich Polaków czy może - jak piszesz - tylko polaków? I czy to dotyczy wszystkich polskich turystów, czy tylko tych, którzy przyjeżdżają ze Scanholiday, a tych z biura Pegas już nie? I czy w związku z tym można włożyć między bajki zapewnienia SH, że dostanie się pokój od strony morza (no chyba że budowa jest umiejscowiona między hotelem a morzem...)? Jeśli się okaże, że będą mi chcieli na siłę dać pokój bez widoku na budowę, to będę stanowczo protestować! Tym bardziej, że wiem z innych postów, iż praca na budowach w ośrodkach turystycznych w Turcji trwa tylko w pełni sezonu, a w innych miesiącach zamiera... W każdym razie serdeczne dzięki za mocne zachęcenie mnie do moich wymarzonych wakacji! Chociaż trochę martwią mnie ci przystojni kelnerzy. Wolałabym nie przystojnych, a łysych, bo przynajmniej nie obawiałabym się włosa w zupie...;-) Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam asmoga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Hotel Sidera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 20:08 Asmoga - jesteś wielka! duchem - ciałem nie wiem :))))) Brawa!!!!! Tak trzymać Uwielbiam takie ripostki..... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
asmoga Re: Hotel Sidera 03.05.05, 12:55 Nooo, ciałem to faktycznie jestem spora, bo mam 175 cm wzrostu. Co do ducha, to jednak nie jestem pewna - jak już napisałam, co napisałam, to zaczęłam trochę żałować. No bo co właściwie to Bogu ducha winne dziewczę napisało? Że przystojni kelnerzy i że pokoje są przeważnie od strony budowy. I tyle. Jedno zachęcenie, jedno ostrzeżenie. Wkurzyło mnie to drugie, bo po co mi ta łyżka dziegciu... Ale może powinnam raczej podziękować, że zostałam uprzedzona, żeby na miejscu nie doznać zawodu. Sama nie wiem, chyba się za bardzo miotam w tych moich wewnętrznych sprzecznościach... Eeee, grunt że wakacje już niedługo...!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Do Asmogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 19:41 No brawo wlasnie pokazalas iz egzystujesz w brodziku intelektualnym! Jestes nie wychowana. Ktos sie pytal wiec odpowiedzialam na to! Bylam tam dwa tygodnie wiec cos o tym hotelu moge powiedziec! Powinnas sie cieszyc ze ktos raczy odpowiadac.. Ja tu z dobrym sercem a ty z takimi tekstami wyjezdzasz! zastanow sie! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anetunia Re: Do Asmogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 21:34 Byłaś tam dwa tygodnie i właściwie jedyne co możesz powiedzieć to, że są przystojni kelnerzy ...? Wybacz, ale akurat takie opinie nikomu nie są tu potrzebne. Nie musisz raczyć odpowiadać. Brawo Asmoga ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Do Gosi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 10:24 Gosia napisała : "hotel na ogol fajny! Przystojni kelnerzy! Ale zawsze polacy dostaja pokoj od strony budowy!!!!!!! i nic nie da sie z tym zrobic! Zycze milego pobytu!" Jak to nie da sie z tym nic zrobić??? Turcy są bardzo przychylni i otwarci na sugestie ze strony klientów, ale czasem trzeba podsypać dolarkami :)i już.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka odpowiedz do Asmogi i kogos tam jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 12:11 ta jasne szczególnie ze juz wszystkie pokoje od strony moza sa zajete przez niemcow!! wybacz ale nikt nie zamieni sie pokojem bo gwiazda z Polski przyjechala! DO ASMOGI! chcialam zauwazyc ze pytalas sie o hotel Sidera a nie o to co zwiedzalam albo cos takiego!! a zwiedzilam bardzo duzo! miedzi innymi Pamucale i Capadocie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowa ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 14:11 Gośka, ale ty chyba nie ze Scana????? Faktycznie dużo pozwiedzałaś :D że zauważyłaś budowę to chyba cud przy takiej intensywności zajęć :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia odpowiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 13:13 wiesz zdazylam zauwayc przez dwa tygodnie! A poza tym tam juz pewnie stoi nowy hotel!!!!!! wiec zejdzcie ze mnie!!!! a pozatym wycieczki w sumie trwaly 5 dni!!! dobra nie mam zamiaru sie tlumaczyc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: odpowiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 22:44 asmoga znam cie wirtualnie wiem żelecisz też do sidery 29.06 ja z warszawy a ty z kąt? Odpowiedz Link Zgłoś
asmoga Re: odpowiedz 13.05.05, 12:50 Cześć Darku! Zgadza się, też lecę 29. czerwca do Sidery i wyobraź sobie, że też z Warszawy :-))) Na dwa tygodnie! Trochę tylko się martwię, że z kasą u mnie chwilowo krucho (chociaż za wyjazd już na szczęście zapłaciłam). Chcę wydać jeszcze trochę na "kieszonkowe". Zobaczymy, na ile mi starczy. Dobrze, że Sidera to all inclusive, więc wydatki "poboczne" nie powinny być zbyt duże. Jutro znów zagram w totolotka, a co mi tam...;-))) Pozdrawiam asmoga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Hotel Sidera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 22:30 jest super Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Hotel Sidera IP: 81.210.18.* 18.05.05, 09:34 Dziś wylatuję na tydzień wakacji do Hotelu Sidera. Przwywiozę słoneczko, bo u nas taka mokra i zimna pogoda i oczywiście najnowsze wiadomości jak tam jest. Buźka. Odpowiedz Link Zgłoś
anetunia1 Re: Hotel Sidera 18.05.05, 10:22 Czekamy na słoneczko (tylko duuuuuuuuuuużo i na newsy). Miłej zabawy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Wróciłam IP: 81.210.18.* 27.05.05, 08:54 Dzieńdoberek. Było fajnie. Podróż męcząca. Wylecieliśmy z Okęcia z godzinnym opóźnieniem. Na miejscu byliśmy o 2.30 w nocy. Pogoda była taka jak dziś. Słonecznie i z każdym dniem coraz cieplej. Wieczorkiem chłodniej. Hotel ok. Prawie wszystko zgodnie z ofertą. Czysto. Jedzonko smaczne i na okrągło. Desery bardzo słodkie. Pyszne naleśniczki na śniadanko. Dodatkowo płatne (w euro) lody i alkohole importowane oraz masaże. W łazience suszarka do włosów. Ręczniki w pokoju i na plaże zmieniane codziennie. Sprzątanie pokoju w godzinach popołudniowych. Pokoje przestronne z lodówką (z bocznym widokiem na morze "zdobyty" dopiero po interwencji rezydenta). W pokojach od strony ulicy duży hałas non stop, od strony morza (wewnętrznej) do ok. 23. To tyle na razie. Czekam na pytania. Buziaczki. Aga. Odpowiedz Link Zgłoś
asmoga Re: Wróciłam 27.05.05, 11:23 Mam (na razie) dwa pytanka: 1) Czy byłaś z biurem Scanholiday? 2) Ile trwał przejazd z lotniska do hotelu i jakim autokarem (z klimą czy bez, z odpowiednią ilością miejsc czy nie, z 5 postojami po drodze czy z 50-oma...)? Pozdrowionka Ja jadę do "Sidery" już za miesiąc i dwa dni! asmoga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Wróciłam IP: 81.210.18.* 27.05.05, 11:50 1) Tak byłam w Siderze z biura Scanholiday. 2) Wylądowaliśmy w Antalyi ok. 24 naszego czasu (wylot z Okęcia był z godzinnym opóźnieniem). Przejazd z lotniska do hotelu trwał ok. 1,5 h. Wszyscy spaliśmy. Postojów po drodze nie było. Droga gładka (tzn. nie trzęsło). Autokar był ok. Sidera jest drugim hotelem po drodze z lotniska. W druga stronę tj. powrotną wystartowaliśmy z hotelu o 13.25 i aż się zdziwiłam że autokar przyjechał po nas punktualnie. Upału nie czuło się. Klima działała bez zastrzeżeń. Przejazd bez postojów. Na lotnisku odprawa migusiem (nie to co na naszym Okęciu). Na zakupy ciut ponad godzinkę. w Warszawie wylądowaliśmy 10 minut przed czasem. Myślę, że sidera i scan holidey to dobry wybór. Nie powinnaś żałować wydanej kasy. Ja odpoczęłam i zrelaksowałam (cudowne masaże, polecam). Mieliśmy tylko jedną niespodziankę - pokój od ulicy (głośno), ale udało się go zamienić po dwóch nocach. Buziaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
asmoga Re: Wróciłam 27.05.05, 13:40 Ja wierzę, że SH to dobre biuro, ale jednak nabiera turystów - bo przed wyjazdem zapewnia, że wszystkie pokoje są z widokiem na morze. Może trzeba wkładać jakiś banknot do paszportu przy rozdzielaniu pokojów...? A tak z innej beczki, powiedz - dużo pieniędzy wydałaś na miejscu...? Ja też jadę w opcji all inc. (chociaż na 2 tygodnie) i zastanawiam się, ile pieniędzy zabrać... No i, oczywiście - euro czy dolary...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Wróciłam IP: 81.210.18.* 27.05.05, 15:26 Turcy wolą euro. Potem przeliczają na dolary jeśli chcesz płacić w dolarach. Cena w dolarach czasami wychodzi korzystniejsza (np. masaże). Choć wiza w euro (10) jest tańsza. (USD - 15). W hotelu drinki ok. 5- 6 euro, lody od 1 euro. W opcji all inclusive masz wszystko za darmo oprócz lodów i alkoholi importowanych, aha i w dyskotece ( 3 razy w tygodniu) płatne są napoje. Wycieczka jednodniowa do manavgat (wodospady) ok. 30 usd na osobe. Do zobaczenia w poniedziałek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulina:) Re: Wróciłam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 21:33 Czy mogłabyś powiedzieć coś więcej o hotelu? Jak wyglądają wieczory i program animacyjny, czy obowiązuje jakis strój na kolacje?=) Czy przy basenie wystarcza leżaków i parasoli? Czy są jakieś dyskoteki? Co dobrego polecasz do zjedzenia? Z góry dziękuje za informacje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Wróciłam IP: 81.210.18.* 30.05.05, 08:59 Zacznę od końca. Na śniadanie polecam naleśniczki. Były przepyszne. Dużo jest serów, z wędlin tylko jeden rodzaj ale bułeczek było chyba ze dwadzieścia rodzajów. Dobre jedzonko jest w snack barze (w godz. 12-14). Ale największy wybór smakołyków jest wieczorem (19-21). W czasie naszego pobytu był show szefa kuchni płonące tuńczyki. Dużo owoców. No i desery (mniam mniam). Jeśli chodzi o dobre miejsce przy basenie to niestety trzeba ok 8 je zająć. Nie ma specjalnych wymogów co do stoju na kolację. Ale na jedzonko w ciagu dnia raczej nie chodzi się w kostiumie kąpielowym. Wieczorem robisz co chcesz. O 21.3 rozpoczyna sie godzinny program animacyjny (w języku niemieckim i rosyjskim). Dyskoteka jest trzy razy w tygodniu od 23.30. Do 24 można posiedzieć w barze. Chodzenie do innych hoteli, które są obok jest niemożliwe (ochrona kontroluje opaski na rękach). Po drugiej stronie ulicy jest kilka sklepów. Do Side czy Alanyi trzeba dojechać taxi. Hotel jest czysty. I chyba z kilku w okolicy po Delfinie i Botaniku najlepszy. Dla dzieci są trzy place zabaw. Pokoje są duże. Rodzinne składają sie z dwóch pokoi połączonych drzwiami. Baseny są codziennie czyszczone odkurzaczem (w basenie można kąpać się do 19). Morze wspaniałe (bardzo słone). Na plaży miejscami kamienie. Jest dużo Rosjan i Niemców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulina:) Re: Wróciłam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 14:10 Bardzo dziękuje za informacje! Napisałaś wszystko co chciałam wiedzieć:) Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
asmoga Re: Wróciłam 30.05.05, 18:48 Czy do sąsiednich hoteli W OGÓLE nie można wchodzić, czy tolko na dyskoteki...? I jakie są te sklepy po drugiej stronie ulicy? Tzn. spożywcze czy odzieżowe czy jeszcze jakieś inne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Wróciłam IP: 81.210.18.* 31.05.05, 08:59 Po drugiej stronie ulicy są cztery sklepy: spożywczy, jubiler, pamiątki, ciuchy (z bawełny i skóry)i agent z wycieczkami (tańsze niż oferuje rezydent). Do sąsiednich hoteli raczej nie można wchodzić. Jeśli chodzi o spacery po innych hotelach to jest różnie. Mam wrażenie że w tych lepszych ochrona jest bardziej aktywna. Do holiday park i stelii weszliśmy bez problemu. Do riva delta weszłam w ciągu dnia z córeczką bo chciała zobaczyć inny plac zabaw niż nasze, ale ochroniarz szedł za nami jakieś 3 metry i pilnował (ania nie mogła sie nawet pohuśtać na huśtawce). Do delina nas wogóle nie wpuścili, a chcieliśmy tylko przejść przez hotelowe ogrody, nie pomogły argumenty, że dzieciaki są zmęczone i nie chcą iść już plażą do swojego hotelu. Później już nie próbowaliśmy. Wieczorem ochrona jest wzmocniona. Swoich poznają po kolorach opasek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulina:) Re: Wróciłam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 18:21 Aga mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie:Co fajnego można sobie kupić w Turcji. Czy są ciekawe ciuszki? Co można zjeść w snack barze o którym pisałaś wcześniej? Pozdrawiam raz jeszcze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Wróciłam IP: 81.210.18.* 02.06.05, 08:15 W snack barze zawsze jest spagetti, pizza, sałatki, desery i owoce. Były też kebaby, hamburgery, ryby, kurczaki ale to już zamiennie. W Turcji jest duży wybór wyrobów ze złota i skór, jest dużo cichów z bawełny. Trzeba się targować. Jedna uwaga, jest nieprzyjemnie jak się wycofasz z zakupu już po przymierzeniu danej rzeczy i po tym jak Turek "zszedł" z ceny. Turcy uważają że skoro przystępujesz do targowania to dana rzecz ci się bardzo podoba i chcesz ją mieć. Do uzgodnienia pozostaje tylko cena. Dla Turka jest to żadna sprawa bo potrafia opuścić sporo z pierwszej ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
anetunia1 Re: Wróciłam 02.06.05, 11:15 A jak wygląda sprawa leżaków na plaży - też trzeba sobie zarezerwować wcześniej? Czy za leżaki i parasole na plaży się płaci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Wróciłam IP: 81.210.18.* 02.06.05, 11:42 Na plaży jest podobnie z zajmowaniem miejsc; Leżaki, parasole, maty i ręczniki (można wymieniac codziennie na nowe) są bezpłatne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: POKÓJ W HOTELU IP: 81.210.18.* 02.06.05, 12:31 Rozmawiałam dziś w biurze podróży, że tak nie fajnie było z pokojem. Okazuje się że obowiązkiem rezydenta jest na co najmniej trzy dni przed przyjazdem klientów omówić rezerwację z szefem hotelu i dopilnować wszystkiego w trakcie zakwaterowywania nawet jesli mialaby być to trzecia nad ranem. Odpowiedz Link Zgłoś
asmoga Re: POKÓJ W HOTELU 03.06.05, 20:28 Proszę Cię, droga Ago, o radę. Czy w momencie "zakwaterowania" w Siderze jest szansa na zorientowanie się, czy przydzielają mi akurat pokój z widokiem nad morze (np. po numerach pokojów...)? Jeśli będzie środek nocy, to raczej nie wyobrażam sobie, że gdy już dostanę klucz, dotrę do pokoju z umęczonym podróżą dzieckiem i zorientuję się, że mam widok na ulicę, to polecę z powrotem do recepcji wykłócać się o zamianę. Tym bardziej, że nie jestem z natury kłótliwa, a rezydentki już tam pewnie nie będzie (czy ona w ogóle jest przy kwaterowaniu...?) Masz jakiś pomysł...? Oczywiście zamierzam jeszcze przed wylotem omówić tę sprawę w biurze SH, no ale oni mogą mnie zapewniać, że na 100 procent dostanę obiecany pokój z widokiem na błękitne wody Morza Śródziemnego, a na miejscu może się okazać coś kompletnie innego. Tym bardziej, że jako osoba średnio przebojowa nie ma umiejętności ustawiania się na pierwszych miejscach kolejki do recepcji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: POKÓJ W HOTELU IP: 81.210.18.* 06.06.05, 08:56 TAk jak pisałam wcześniej (info uzyskana w biurze podróży po powrocie), rezerwację pokoju z widokiem na morze (z tego co się zorientowałam to tylko kilka pokoi jest z bezpośrednim widokiem na morze i wcale nie sa takie fajne bo brak przestrzeni, widok ograniczony przez boczne skrzydła hotelu) powinien potwierdzić rezydent na co najmniej trzy dni przed przyjazdem turystów. Rezydent powinien być też przy zakwaterowaniu. To są ich obowiązki. (Moja uwaga złożona w biurze podróży odnośnie pracy rezydentów miała zostać podana dalej ale czy będzie...) Generalnie pokoje są z bocznym widokiem na morze. Pierwsza cyfra w numerze pokoju oznacza piętro (windy są 4 ale bardzo wolno chodzą). Druga cyfra oznacza właśnie widok pokoju (my mieliśmy 6, i słońce mieliśmy dopiero po południu, 3 i 7 z tego co pamietam też były dobre ale słońce rano i 7 od środka, 5 - to były pokoje od strony ulicy, praktycznie bez balkonu i ciemne). Trzecia cyfra z numeru pokoju oznaczała odległość od ulicy (bliżej ulicy są mniejsze numery). O trzeciej w nocy nie bardzo jest z kim (szef hotelu jest w normalnym czasie a nie w nocy) i jak (mówią hotel jest pełny) wykłócać się o pokój z widokiem na morze. Dobrze że spotkanie z rezydentem (taki chłopak luzaczek że ho ho) było następnego dnia o 12. Wymusilismy na nim załatwienie prawidłowego pokoju. Może i już tego dnia by był inny pokój, ale bylismy w dwie rodziny i zaznaczone mieliśmy w uwagach do pokoju (przy kupowaniu wakacji) że mają być obok siebie i wyżej. Turcy po ochrzanie już pilnowali się tego co mieli napisane. Jako rekompensatę za dwie noce w pokojach nie z widokiem na morze mieliśmy dostać kosz owoców, wino i wizyte w saunie. Turcy sami z siebie tego nam nie dali do pokoju, a upominać się nam nie chciało, bo i tak to wszystko było normalnie dostępne (z wyjątkiem sauny). Widok morza jest piękny. Te kolory. Cudo. Warto powykłócać się, tym bardziej, że normalnie płaci się więcej za pokój z widokiem na morze. Odpowiedz Link Zgłoś
asmoga Re: POKÓJ W HOTELU 06.06.05, 12:28 Wielkie dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź. Jeśli jeszcze nie jesteś zmęczona moim natręctwem, to chciałabym zadać kolejne (kto wie, może ostatnie...) pytanie: czy w okolicy "Sidery" jest punkt korzystnej wymiany walut(w rodzaju kiosku-poczty)? Czy też wymienia się w hotelu? Czy też w ogóle nie ma sensu wymieniać, bo np. wszędzie można płacić w euro? Jak jest pod tym względem w tych sklepikach po przeciwnej stronie szosy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: wymiana na liry IP: 81.210.18.* 07.06.05, 08:14 Witaj, Co do punktów wymiany euro czy dolarow na liry to widziałam trzy, jeden na lotnisku, jeden w hotelu i jeden obok hotelu (to był jakiś automat). Ale raczej nie ma sensu wymieniać, wszystkie ceny są w hotelu podawane w euro (masaże - naprawde bardzo polecam, ale w dolarach wychodzi taniej), czasem w dolarach, w lirach nie widziałam. W sklepikach po przeciwnej stronie też wolą niekrajową walutę. Poza tym w Turcji trwa dewaluacja (tak jak u nas w 1995r.) i są miliony lirów i nowe liry tyle samo warte (dosyć to kłopotliwe). Za wycieczki też płacisz w euro lub dolarach. Czasem podczas tragowania korzystnie jest przejsć z euro na dolary, ale nie zawsze (Turcy bardzo szybko i sprytnie liczą). Aha, wiza do Turcji kosztuje albo 15 dolarów albo 10 euro. Buźka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: lot IP: *.chello.pl 07.06.05, 13:10 Aga, a jakimi liniami leciałaś i ile czasu? Ja tez wybieram się do Sidery w sierpniu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: lot IP: 81.210.18.* 07.06.05, 14:55 To były tureckie linie sun express. Dzieciaki moje i naszych znajomych dostały zabawki (takie symboliczne drobiazgi ale miłe to było). Lot trwa coś ok. 3 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
asmoga Re: lot 08.06.05, 00:39 To znowu ja...-))) Tym razem trzy pytania od mojego dziecka: 1)czy wszystkie trzy zjeżdżalnie są czynne i w jakich godzinach? 2) jakie kanały są w TV? (w domyśle: po jakiemu będzie można oglądać filmy rysunkowe?) 3) czy klimatyzacja działa zawsze wtedy, gdy jest się w pokoju, czy tylko w określonych godzinach? I to tyle (na razie?) Pozdrawiam w imieniu własnym i dziecka Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odp Re: lot IP: 81.210.18.* 08.06.05, 09:03 Witaj. 1)Zjeżdżalnie były czynne 11- 13 i 15-17 2) W TV była TV polonia, innych nie sprawdzałam, nie mieliśmy czasu na oglądanie telewizji, a i dzieciaki też o dziwo nie domagały się bajek, 3) Jak klucz do pokoju jest włożony w takie specjalne miejsce to uruchamia prąd w pokoju. Siłą rzeczy klimatyzacja działa jak jest się w pokoju i drugi warunek drzwi balkonowe są zamknięte. Jest i trzeci tzn. z góry są ustalone godziny kiedy można uruchomić klimę. My byliśmy przed sezonem i klima chodziła tylko w nocy. Jak wyjeżdżalismy widziałam info że od 17.30 można było uruchomiać klimatyzację. Poniewaz noce i wieczory były chłodniejsze to woleliśmy spać przy uchylonym oknie niż z włączona klima (głośno i duszno mimo wszystko). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
asmoga Re: lot 13.06.05, 13:26 Wybacz,Ago, że tak Cię dręczę, ale mam jeszcze pytanko. Napisałaś "do Side czy Alanyi trzeba dojechać taxi". Czy to oznacza, że nie da się dolumszem? I czy ta szosa, która przebiega obok hotelu, to jest główna droga z Antalii do Alanii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga taxi IP: 81.210.18.* 14.06.05, 12:14 Witaj, Z racji tego że nie ruszaliśmy się z hotelu ani do Alanyi ani do Side moje wiadomości w tym temacie są ograniczone. Taxi widzieliśmy jak stały, taxsiarze zaczepiali, że mogą zawieźć. Z tego co pamiętam z poprzedniego mojego wyjazdu do Alanyi w 2000r. to dolmusze (takie busiki na 7-9 osób) jeżdżą stale, trzeba tylko wystawić rękę i jak mają wolne miejsca to się zatrzymają i zabiorą. Szosa, która przebiega obok hotelu to jest droga główna z Antalii do Alanyi. Buźka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miśka Re: POKÓJ W HOTELU IP: *.chello.pl 17.06.05, 22:21 ja mam jeszcze jedno pytanie, czy pokoje z tarasami są tylko od strony morza? Odpowiedz Link Zgłoś
asmoga Re: POKÓJ W HOTELU 18.06.05, 16:34 .. no właśnie. A poza tym, czy trzeba zabierać ze sobą z domu tzw. sznur do bielizny (czyli do suszenia prania) i czy będzie go gdzie zamontować? I jeszcze jedno małe pytanko: czy sprzątaczkom należy zostawiać jakiś drobny bakszysz na łóżku czy też i bez tego dobrze sprzątają...? Odpowiedz Link Zgłoś
asmoga Re: POKÓJ W HOTELU 18.06.05, 19:05 Sorry, jeszcze jedno pytanko mi się przypomniało. Jestem szczęśliwą nie- posiadaczką telefonu komórkowego. Czy orientujesz się może co do możliwości niekomórkowego telefonowania do Polski? Czy zauważyłaś w okolicy jakąś budkę telefoniczną oraz miejsce, w którym można do niej kupić karty? Z góry dziękuję za odpowiedź, a z dołu przepraszam za namolność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: POKÓJ W HOTELU IP: 81.210.18.* 20.06.05, 08:50 Pokoje nie z tarasami a z balkonami (loggiami). Asmoga, nie zabieraj ze sobą sznurków do suszenia bielizny. Na balkonie są dwa krzesełka, stolik i trzy pręty przymocowane z jedenj strony (niektórzy mają takie w łazience)do suszenia. Co do telefonowania do Polski to w pokoju masz telefon. Budki telefonicznej w okolicy nie widziałam. Nie martw się, będzie fajnie. Do wyjazdu zostało mniej niż 10 dni. Tylko żeby za gorąco nie było. Buźka. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
asmoga Re: POKÓJ W HOTELU 21.06.05, 18:33 Ja się nie martwię, ja tylko chcę być w miarę dobrze przygotowana. Informacja o telefonie w pokoju hotelowym raczej mnie nie zadowala, bo dzwonienie z hotelu kosztuje pewnie cokolwiek za drogo. Pewnie będę męża namawiała, żeby to on do nas z Warszawy dzwonił. Mam nadzieję, że dogada się po angielsku z telefonistką, recepcjonistką czy kimś-tam, kto odbierze telefon... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: Hotel Sidera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 18:58 Jeszcze tylko 72 h . He he he ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
asmoga Re: Hotel Sidera 26.06.05, 23:07 No to fajosko, nieprawdaż...? A co, też lecisz, czy tylko tak się spontanicznie naśmiewasz...? Odpowiedz Link Zgłoś
majka9918 Re: Hotel Sidera 05.07.05, 11:56 hej aga chciałabym ci zadac jedno pytanie czy w hotelu sidera do moza trzeba wchodzic z pomostu i czy przy brzego jest plytko czy odrazu głęboko? Odpowiedz Link Zgłoś