Dodaj do ulubionych

PAMUKKALE - PRAWDY i MITY

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 00:10
Chciałabym poznać wszystkie opinie na temat tego miejsca, słyszałam, że nie
robi wrażenia i że nie wszystkie tarsy są udostępnione.
Napiszcie czy warto?!
Obserwuj wątek
    • Gość: Mała Re: PAMUKKALE - PRAWDY i MITY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 13:27
      Ile osób tyle opinii na temat tego miejsca. Ja nasłuchałam się tych negatywnych
      - ale jak tam w końcu dotarłam to miło się zaskoczyłam, bo myślałam, że
      rzeczywiście nic już tam sie zostało i nic nie robi wrażenia. Oczywiście nie
      jest tak jak na pocztówkach i folderach, do których zdjęcia robione były
      kilkanaście lat temu. Oczywiście większość tarasów jest niedostępna i bez wody,
      ale mi się mimo wszystko dosyć podobało. Pozdrawiam.
      • Gość: sumire Re: PAMUKKALE - PRAWDY i MITY IP: *.zagorze.net.pl 02.04.05, 17:23
        Cóż, na pewno nie pocztówkowe, ale warto. Widoki jednak piękne, brodzi się w ciepłej wodzie i w ogóle przyjemnie. Tyle że bardzo tłoczno i słońce pali wściekle.
    • kiranna Re: PAMUKKALE - PRAWDY i MITY 02.04.05, 19:16
      Warto zobaczyc, chociazby dlatego, ze tarasy powoli zanikaja i byc moze za
      kilka lat nie bedzie juz czego ogladac. Od dawna rozwaza sie w Turcji
      zamkniecie tarasow dla ruchu turystycznego, zeby zachowac przynajmniej to co
      zostalo.
      Polecam rowniez basen, wiem, ze niektorzy rezygnuja ze wzgledu na dosc wysoki
      koszt wstepu (nie wiem jakie sa teraz ceny), ale naprawde warto odzalowac pare
      groszy. Wrazenia niezapomniane, na dnie resztki kolumn antycznych i innych
      zabytkow, a woda jest lekko musujaca, ciepla i slonawa - wspaniale masuje
      cialo.
    • Gość: Justyna Re: PAMUKKALE - PRAWDY i MITY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 17:58
      moge Ci powiedziec tylko tyle ze byłam w 2003 roku w Pamukalach i duzo tras
      jest juz niedostępnych dla turystów poniewaz sami je niszczymy, ale jeśli nie
      byłes to warto jechac i zobaczyc chociaz trasa jest długa i bardzo męcząca (ake
      warto zoabaczyc bo jest to naprawde cos)
      • yooreck Re: PAMUKKALE - PRAWDY i MITY 03.04.05, 18:28
        bylismy tam w 2002 i warto!!!! trasa z side dluga ale jak juz tam sie dojedzie
        to nie czujesz tego zmeczenia, plywasz w basenie kleopatry, zwiedzasz
        Hierapolis, chodzisz po tarasach z ciepla woda - nie wszystkie trasy sa czynne
        ale sami je niszczymy - turysci - kazdy chce miec kawalek i wyrywaja po kawalku
        skaly - no ale naszczescie maja zamknac dla turystow wiec sie pospiesz
        • Gość: marzena Re: PAMUKKALE - PRAWDY i MITY IP: *.farm.amwaw.edu.pl / *.farm.amwaw.edu.pl 04.04.05, 09:27
          My bylysmy tam w lutym 2005 i Pamukale niestety wyglada coraz gorzej
          szczegolnie skaly wapienne(duzo odbiegaja od tych z prospektow reklamowych)Dla
          turystow wydzielone jest niewielki obszar glownie ze wzgledu na chec ich
          odbudowania.Wejscie do Pamukale i hierapolis 5lirow(ale jest na liscie UNESCO
          wiec z ISIC free -co jest rzadkoscia w Turcji,spotkalo nas to tylko jeszcze w
          muzeum w Goreme)
          Ale warto napewno!!!!!:)
          • Gość: gosela Re: PAMUKKALE - PRAWDY i MITY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 14:30
            Skoro jesteś na świeżo po powrocie z Turcji napisz swoje wrażenia, gdzie byłaś,
            co zwiedzałaś (Istambuł??) i ogólnie czy jesteś zadowolona.
    • Gość: marzena Re: PAMUKKALE - PRAWDY i MITY IP: *.farm.amwaw.edu.pl / *.farm.amwaw.edu.pl 05.04.05, 10:57
      Wkleje to co juz napisalam wczesniej: Hej...:)My nasza przygode z Turcja
      rozpoczelysmy w Stambule.A pozniej
      kolejno:Adana,GaziAntep,Nizip,Birecik,Urfa,G.Antep,Goreme
      (Kapadocja),Pamucalle,Selcuk(Efez-Pamucak-Kusadasi),Stambul.Jak widac nie
      dotarlysmy do morza srodziemnego, ale moze w tegoroczne wakacje.
      Do Stambulu dotarlysmy TurkishArlines-bilet w obie strony kosztowal nas okolo
      1080zl z mozliwoscia zmiany daty wylotu co bylo dla nas bardzo wazne:)POdobno w
      sezonie te bilety sa jeszcze tansze:)W Stambule zostalysmy 3 dni.W planach
      mialysmy znlezienie noclegu na SultanAhmet ale troche sie to pozmienialo:)Juz w
      samolocie poznalysmy Kurda,ktory ma firme w Polsce i w Niemczech i tak od slowa
      do slowa obiecal ze pomoze nam w Stambule.JAk sie pozniej okazalo przyjechal po
      niego kolega(ktory z reszta podobnie jak on ma interesy w Polsce)-calkiem
      niezle radzacy sobie z jezykiem polskim.I tak 2 pierwsze noclegi spedzilysmy w
      hotelu jego znajomego na Laleli.A ostatni w pansjonie:) przy SultanAhmet(tu tez
      nocowalysmy w nocy przed wylotem).Co do cen:)W hotelu na laleli("ozlem" czy cos
      takiego)za nocleg nie placilysmy dzieki znajomoscia naszego kolegi.Jesli chodzi
      o Laleli...Naczytalysmy sie na temat tej dzielnicy duzo nieciekawych
      opinni,faktem jest ze da sie tam zauwazyc nacje rosyjska(przewazaja kobietki)
      ale nic nieprzyjemnego nas tam nie spotkalo.Jesli chcecie kupic "markowe"ciuchy
      pumy itp za bardzo male pieniadze to polecam laleli(poznalysmy kilka osob ktore
      wysylaja rzeczy do Polski min na stadion:-)no i polozenie samej dzielnicy jest
      korzystne.Bezposrednio z lotniska dostaniecie sie tam metrem(stacja Aksaray),a
      tramwajem z Laleli na SultanAhmet jakies 10 min jazdy:)Co do cen pansjonow i
      hoteli niestety nie jestem zorientowana.Na SultanAhmet spalysmy prawie przy
      SultanAhmet Camii:)czysty pansjon, pokoje z lazienka (nazwy dokladnie nie
      pamietam ale jesli kogos bedzie interesowalo to poszukam wizytowki)naprzeciwko
      knajpka z przepysznym jedzonkiem no a co najwazniejsze SultanAhmet i Aya Sophia
      na wyciagniecie reki:)Za nocleg placilysmy 40lirow ale wiem ze spokojnie w tej
      dzielnicy mozna znalezc za 20 a nawet 15lirow/2osoby.Niestety jak sie pozniej
      okazalo wybralysmy najgorszy miesiac na zwiedzenie szczegolnie pod wzgledem
      pogody takze szukajac noclegu zawsze wazne dla nas bylo ogrzewanie i ciepla
      woda:)W sezonie ten problem nie istnieje:)Co do samego Stambulu...:)Po
      przebudzeniu pierwszego dnia nasi znajomi wzieli nas na mala objazdowke
      zobaczylysmy czesc azjatycka , przejechalysmy bosfor,niestety podziwialysmy to
      wszystko z okien samochodu ale i tak widoki wspaniale-sam most robi
      wrazenia...Pozniej odstawili nas na SultanAhmet.Wrazenie oczywiscie robi sam
      SultanAhmet Camii:)-wejscie bezplatne.Nastepnie udalysmy sie do AyaSophia i tu
      niespodzianka-brak znizek dla studentow(my na podstawie relacji innych ktorzy
      byli w Turcji przed wyjazdem wyrobilysmy sobie karty Isic-ktore tak naprawde
      przydaly sie tylko raz w Kapadocji)a wejscie 15lirow/1os(podczas naszego pobytu
      przelicznik wynosił~1$-1,31)poczatkowo zrezygnowalysmy ale dnia nastepnego
      jednak za namowa spotkanego przewodnika(ktorego matka podobno jest polka)
      weszlysmy.Niestety w czasie naszej wizyty akurat panowal tam dosc duzy remont i
      nie zrobila ona na nas zbyt duzego wrazenia.Na sultanAhmet bylysmy jeszcze w
      muzeum sztuki muzulmanskiej(po prawej stronie hipodromu)-4liry Ale nie polecam-
      poza sala etniczna nie ma tak naprawde nic ciekawego.Warto zobaczyc rowniez
      cytadele(7$)Co jeszcze : oczywiscie wielki bazar,brama uniwersytetu-my z
      kolezanka wladowalysmy sie nawet na sale wykladowe uniwerku:)Duzo czasu
      spedzalysmy na "szlajaniu" sie bez celu po uliczkach stambulu,wzdluz
      morza,wchodzilysmy do wiekszych meczetow, znalazlysmy bazar przypraw a wieczory
      spedzalysmy w knajpkach tureckich.
      Podobno warto jeszcze wejsc do palacu Topkapi i do Dolbace -mysmy tylko
      widzialy z zewnatrz.Trzeciego dnia wieczorem kupilysmy bilety do Adany(~27
      $/1osobe)Na dworzec autobusowy dostaniecie sie z sultan ahmet tramwajem(stacja
      Aksaray)a pozniej metrem(st-otogar).Warto wspomniec o dworcu autobusowym ,jest
      on ogromny , otoczony przez licznych przewoznikow i naganiaczy,ktorzy chetnie
      podpowiedza w ktora strone sie udac (tzn w kierunku jego biura:)Podczas gdy
      jedna osoba pilnuje bagazy druga moze przeleciec sie po biurach w celu
      porownania cen ,targowanie oczywiscie wchodzi w gre:)My wybralysmy AdanaLieder
      polecony nam juz w Polsce ale w ciagu naszego pobytu jezdzilysmy wieloma
      liniami i kazda byla bez zarzutow(kelner, napoje , ciastko,i tureckie filmy:)
      Wyjechalymy o 19 a na miejscu mialysmy byc kolo 7-8 niestety ze wzgledu na
      opady sniegu stalismy okolo 2 godzin i w Adanie wyladowalismy okolo 10:30....
      cdn
      .....
      krotka wycena naszej podrozy:bilet:1080zl a ze soba wzielysmy jakies 250$+100Eu
      na osobe.Wydalysmy praktycznie wszystko ale 1)byla zima i jak wspominalam juz
      wymogi co do noclogow rosly(glownie jesli chodzi o ogrzewanie a to powodowalo
      wzrost ceny o jakies 5-10$)-noclegi jednak nie naleza do drogich w kapadocji
      spalysmy w pansjonie(Anatolia-bardzo polecam) za 5lirow/1os w selcuk(efez)za
      10l/os wiec ceny noclegow wahaja sie w tych granicach.Niestety zwiedzanie jest
      drogie - wejscia bez znizek dla studentow(jednie muzeum w goreme-15l ale z isic
      za free:)Aya sofia Efez-po 15l pamukkale 5l/os cytadele(stambul)-10l itp reszte
      pozniej...:)
      ...
      jesli cos jeszcze was interesuje pytajcie.Relacje z dalszej czesci wyprawy:)
      napewno jak tylko znajde wiecej czasu napisze:)
      POzdrawiam

• Gość: gosela Re: PAMUKKALE - PRAWDY i MITY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 20:02
        Dzięki za wyczerpujący Istambuł, na początku wymieniłaś różne miasteczka,
        możesz coś więcej napisać o Kusadasi?
        • Gość: SYSIA Re: PAMUKKALE - PRAWDY i MITY IP: *.lodz.mm.pl 10.04.05, 09:34
          Byłam w Pamukalle w sierpniu 2004 roku i powiem tylko tyle że jeśli ktoś
          narzeka na widoki to marudzi. Fakt te tarasy z prospektów zajmują tylko
          niewielką cześć ale i tak warto je zobaczyć. Jedynym minusem tego miejsca było
          dla mnie to że tam trzeba chodzić na boso i jeśli ktoś nie jest przyzwyczajony
          do małych kamyczków pod stopami oj to może zabolec ale widoki
          rekompensują "cierpienia". Polecam z całego serca bo być w Turcji i nie widzieć
          Pamukalle i kapadocji to grzech ....Pozdrawiam i życze miłego pobytu jak chcesz
          fotki z Pamukalle to podaj adres...
          • Gość: gosela Re: PAMUKKALE - PRAWDY i MITY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 14:30
            Dzięki za odpowiedź, czekam na zdjęcia.
            gosela@poczta.neostrada.pl
            • Gość: Sysia Re: PAMUKKALE - PRAWDY i MITY IP: *.lodz.mm.pl 10.04.05, 17:09
              Fotki poszły miłego oglądania wysłałam nawet te mało ciekawe widoki żeby nie
              było że reklamuję...
          • Gość: hania Re: PAMUKKALE - PRAWDY i MITY IP: *.jasfbg.com.pl / 213.25.194.* 11.04.05, 12:35
            strasznie chciałabym zobaczyć Pamukkale, nie w katalogach, ale właśnie
            fotografie, czy mogłabym też prosić o parę fotek na adres:
            haniajas@poczta.onet.pl. jeśli tak to dziękuję bardzo.
            • Gość: ampe Re: PAMUKKALE - PRAWDY i MITY IP: 205.156.117.* 11.04.05, 14:25
              ja tez poprosze o fotki pammukale.
              Wybieram sie do Turcji na poczatku maja i chcialabym wiedziec czy warto tam
              jechac.
              moj adres: ampe@gazeta.pl
            • Gość: ampe Re: PAMUKKALE - PRAWDY i MITY IP: 205.156.117.* 11.04.05, 14:25
              ja tez poprosze o fotki pammukale.
              Wybieram sie do Turcji na poczatku maja i chcialabym wiedziec czy warto tam
              jechac.
              moj adres: ampe@gazeta.pl
              • Gość: SYSIA Re: PAMUKKALE - PRAWDY i MITY IP: *.lodz.mm.pl 11.04.05, 22:31
                Fotki poszły a może ktoś z Was był w Egipcie i prześle mi troszkę fotek bo
                wybieram sie tam w tym roku. Pozdrawiam...i służę pomoca w sprawie Turcji (ale
                wam zazdroszcze że tam jedziecie ...)
    • Gość: Katka Re: PAMUKKALE - PRAWDY i MITY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 18:29
      Zdjęcia wychodzą pięknie:)i potem robią wrażenie na ogladających ..... A
      wrażenia naoczne no coż..nie wolno oglądać się na boki.....
    • Gość: Ahmed Re: PAMUKKALE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 23:43
      Witam serdecznie!!!
      wiele zależy od pilota wyci. lub od przewodnika tureckiego: z kamienia na
      kamieniu można zrobić katedrę, której turyści będą robili zdjęcia jak oszaleli,
      ALE równie dobrze z katedry można zrobić kamień na kamieniu, którego nikt nie
      zauważy. Mi osobiście podoba się zarówno miasto Hierapolis, jak i trawertyny,
      jak i maleńkia miejscowość u ich podnóża Pamukkale.
      Wiele zależy od Ciebie, na pewno znajdziesz tam: ogromne nekropolis, dawne
      łażnie rzymskie, Bramę Domicjana, ulice Kolumnową wraz z latrynami, stoa,
      maleńkie muzeum z bogatymi zbiorami, Martyrium św. Filipa, teatr antyczny,
      nimfeum - jeśli Twój pilot/przewodnik będzie miał wyobraźnię i pokaże Ci to
      swoimi oczami - myślę, żę Ci się spodoba, basen z wodami termalnymi, piękne
      widoki w zależności od pory dnia - pozdrawiam:-)
      • Gość: hania Re: PAMUKKALE IP: *.jasfbg.com.pl / 213.25.194.* 13.04.05, 09:02
        Sysia dzięki za fotki, są super - już nie mogę się doczekać kiedy pojadę
        • Gość: SYSIA Re: PAMUKKALE IP: *.lodz.mm.pl 13.04.05, 14:07
          Ja tez się nie moge doczekać kiedy tam wrócę ale w te wakacje lecę do Egiptu i
          juz sie ciesze na samą myśl o tym kraju jednak do Turcji wrócę
          napewno.Pozdrawiam i jeśli macie fotki z Egiptu to chętnie obejrzę( to
          oczywiście dotyczy wszystkich na tym wątku).Pozdrawiam...
          • Gość: paula Re: PAMUKKALE IP: *.torun.mm.pl 14.04.05, 08:55
            Poprosze o fotki Pamukkale,masz też Kapadocję???Chętnie odeslę kilka fotek z
            Egiptu.Pozdrawiam.Mój mail filemonia@op.pl
          • beta-2 Re: PAMUKKALE 14.04.05, 14:54
            W tym roku wybieram się do Tucji, również jeśli jest to możliwe bardzo proszę o
            fotki. 2 lata temu byłam w Egipcie służę w miarę możliwości radą. Pozdrawiam...
            Mój adres beta-2@wp.pl
          • Gość: Kasia Re: PAMUKKALE IP: *.orzel-bialy.com.pl 15.04.05, 08:28
            CZeść !
            Wybieram się na wakacje do Turcji i bardzo chciałabym odwiedzić Pamukale,
            zastanawiam się nad Kapadocją, jeśli możesz to proszę prześlij mi jakieś fotki
            Z góry dzięki - pozdrawiam
            • Gość: Kasia Re: PAMUKKALE IP: *.orzel-bialy.com.pl 15.04.05, 08:29
              .......... ale ze mnie gapa, nie podałam Ci adresu - szybko nadrabiam ;)
              kasia_z@gazeta.pl
              • Gość: SYSIA Re: PAMUKKALE IP: *.lodz.mm.pl 15.04.05, 20:21
                Dobra przesyłam te fotki ale liczę na zdjęcia z Egiptu;)Pozdrawiam i ujuz Wam
                zazdroszcze pytajcie o co chcecie a ja postaram sie odpowiedzieć...
                • Gość: Pawel Re: PAMUKKALE i EGIPT [do Sysi] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 20:37
                  Witaj Sysia, przeslij mi swojego maila to podesle ci fotki z Egiptu z ubieglego
                  roku. Domyslasz sie ze chcialbym cie prosic o rade i fotki z Turcji
                  Podaje e-maila: pkurcman@poczta.onet.pl

Pozdrawiam
                  Pawel
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka