Dodaj do ulubionych

ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 15:36
Czesc
wczoraj wrocilam z Bodrum, bylam z Itaka w hotelu Bitez Antik.
Pozniej postaram sie napisac wiecej szczegolow, ale juz teraz jesli macie
jakies pytania o okolicy, wycieczkach, hotelach (tu torche pobiezne info, ale
zawsze)to pytajcie, postaram sie pomoc.
Wiem ze ten rejon jeszcze dosc slabo jest opisany na ansyzm forum:-)
Aaaa i przy okazji pozdrawiam hiacynte... z ktora niestety nie udalo mi sie
spotkac. mam nadzieje ze Twoj urlop byl udany
Maraska
Obserwuj wątek
    • Gość: Beata Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 07.07.05, 15:44
      Napisz jak wycieczki. Czy kupowaliście w itace czy w Bodrum i jakie ceny.
      Czekam na info o hotelu Zeitinada od Hiacynty. :)
      Pozdrawiam
    • Gość: Lu Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: 193.111.166.* 07.07.05, 15:45
      Mam prośbę jadę do Hotelu Tansel Beach, czy coś o nim słyszałaś
      Napisz też na jakie wycieczki warto jechać i jakie są ich ceny
      I jakim samolotem leciałaś, chodzi mi otyp
    • Gość: miyu Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.bajtnet.lca.pl / *.lubin.dialog.net.pl 07.07.05, 15:45
      Hej. ja wprawdzie wybieram się do Kemer, ale z ITAKĄ. Proszę napisz jak się
      biuro spisało, jak lot z Sunexpress (catering) - ogólnie o itaka. Dzięki i
      pozdrawiam
    • bebicka Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie 07.07.05, 16:42
      mam jeszcze chwile to napisze wiecej.
      Najpierw o biurze
      W sumie nic im nie moge zarzucic. Mielismy straszne opoznieni na Okeciu, prawie
      2 godziny, ale nie z winy biura tylko po prostu Okecie sie zapycha i mieli tam
      Kongo!
      lecielismy liniami fly air, samolot MacDouglas... nie wiem czy tak sie pisze to
      nazwe, pierwszy ra zlecialam nieBoeingiem, fimra mi zupelnie nie znana, ale
      samolot bardzo dobry, skorzane fotele, mile stewardesy, i nawet daja napoje
      (zimne +kawa/herbata) i kanapki do przegryzienia, takze nie ejst zle. Acha
      samolot jest bardzo cichutki fajnie sie lecialo. Obsluga oczywiscie turecka, ale
      mowia po angielsku, piloci moim zdaniem ok:-)
      dlaje mialo byc o biurze... a wiec rezydenci. Coz ja na szczecie nie mialam z
      nimi duzo kontaktu, stad i problemow zadnych, chociaz pare soosb spotykanych na
      wycieczkach narzekalo, ze nie odbieraja telefonow itp. Mysle ze jak wszedzie i
      zawsze w niczym nie odbiegaja od normy.
      Acha ja przez pierwsze trzy dni bylma w innym hotelu niz zaplaciulam, byl to
      wlasciwie jedyny zgrzyt, ale mam podpisany papier przez rezydentke, bede teraz
      reklamowac w Itace. okaze sie co i jak.

o moim hotelu napisze w "hotelach" wrazie czego szukajcie tam, chocia
      zoczywiscie mozecie i tu pytac, hcociaz wiem ze on akurat ni cieszyl sie duza
      popularnoscia wsrod Polakow. W odroznieniu wlasnie od Tansela, to podobno
      najczescie wybierany hotel. Widzialam go tylko z zewnatrz, wygladal fajnie,
      jedzenie podobno mieli dobre (opinie "pobytowiczow" wspopasazerow), bylam na
      Tanselowskiej plazy, calkiem fajna, chociaz troszke oddalona od hotelu, nie wiem
      o jakiej odleglosci pisza w katalogu, ale mysle ze to prawda:-) sprawdze pozniej.
      W sumie malo wiem, ale ludzie generalnie byli zadowoleni z tansela.
      natomiast jeszcze pare slow ode mnie... coz ja na tyle ile widzialam sie ciesze
      ze wybralam inny hotel z dwoch wzgledow po1) jest dosc daleko od samego Bodrum,
      ok 20 km, wiaze sie to z wieksza odlegloscia do pokonania do Bodrum wlasnie, to
      juz zalezy jak czesto cchecie sie tamw ybierac.Ale rowniez jesli chodzi o
      wszelkie wycieczki zbiorki sa bardzo wczesnie, najwczesniej ze wszystkich
      hoteli, potem dopiero zbeiracie po drodze ludzi z innych hoteli.
      ale po 2) tansel jest tez polozony dosc daleko od samej miejscowosci w ktorej
      lezy i to juz jest problem, bo ciezko sie wybrac nawet po jakies zakupy, czy na
      spacer nie spacjalnie ejst gdzie... coz cos za cos:-)

dalej wycieczki... ja w itace nie kupowalam nic i kurcze nie pamietam dokladnych
      cen. Ale wiem ze mieli trzy rodzaje cen, 1-katalogowe, 2-promocyjne (od tych
      wlsciwie zaczynala sie rozmowa, chyba przejeli zwyczaj turecki przy
      handlowaniu:-)) i 3 cena pakietow, jesli wykupilo sie 3 wycieczki lub wiecej, ta
      cena obowiazywala jedynie na pierwszym spotkaniu informacyjnym.
      Coz ja tu powotrze to co mowi/pisze wileu ze kupujac w Itace przeplacacie.
      najmniej oczywiscie przyz akupie tych w pakiecie, ale i tak. Dla malutkiego
      porownania jechalam do Pamukkale z lokalnego biura, placilam 25 euro za
      wycieczke z lunchem. itaka w pakiecie!!!! cena 28 euro, ale bez lunchu, w tej
      drugiej cenie niby promocyjnej to bylo juz ponad 30 euro. niby niwiele, ale
      ziarkno do ziarnka...
      oczywiscie nie musze oddawac ze poza brakiem polskojezycznego rpzewopdnika
      program i jakos wycieczki niczym sie nie roznily. To biuro ktorym ja jechalam,
      moge polecic, nie tylkoz reszta ja je sprawdzialam, gdyby ktos byl
      zainteresowany moge podac namiary i ceny.
      Acha dodam ejszcze ze w biurze mozna bylow ytargowac dodatkowe wycieczki, jak np
      laznie turcka za free, czy wyjazd na market do milas czy Turgutreis. My akurat
      mieslismy znizke na samochod.
      Co do smaych wycieczke oferta jest spora, oczywiscie najwieksze hity to Efez i
      Pammukale, dalej Dalyan i rafting, acha jeszcze rejs stakiem ( to wszystko jest
      oczywiscie i w Itcae i w lokalnych), reszta to drobnica.
      Ja pojechalam tylko do pammukalle i od razu to opisze, podkelrajac ze jest to
      moja subiektywna opinia!!!! otoz nie podobalo mi sie, meczaca jazda, ponad 9
      godzin w autokarze, po to zeby na miejscu spedzic ok 2 godzin, posrod tlumu
      turystow, w potowrnym skwarze. A same tarasy..bo ja wiem moim zdaniem wystarczy
      obejrzec na zdjeciach, zadna rewelacja,. Dosc dodac ze z calej wycieczki
      nabardziej podoabala mi sie wizyta w fabryce dywanow:-)!
      Bylam tez w Efezie, wypozyczonym samochodem. Polecam. Dojechalismy tamw czesnymr
      ankiem, co ma dwie zalety, slonce jeszcze tak nie pali i do tego malutko ludzi.
      Spokoj, cicsza super.
      Jesli ktos cche obie te rzeczy zobaczyc koniecznie to polecam opcje wycieczki
      dwudniowej laczacej Efez i pamukalle, wtedy znacznie oganicza sie przejazdy (tej
      opcji nie ma w ofercie Itaki, tylko w lokalnych biurach). Moi znajomi byli,
      wrocili zadowoleni w Pamukalle byli tez rankiem wiec i malo ludzi i mniej slonca
      i wiecej czasu. A cena ok 50 euro, duzo tanije niz w Itace 9gdyby polaczyc obie
      wycieczki) no i te przejazdy... uwierzci mi to naprawde jest meczace i potrafi
      zepsuc caly urok wycieczki:-0
      Moj maz byl z kolei na raftigu. Zachwycony wrocil, koniecznie kazal mi to tu
      polecic, zeby jechac jechac i ejszcze raz jechac. tylko bez malych dzicie, tam
      podobno jest pare miejsc dposc niebezpiecznych. Zreszta sporo juz piosano o tym
      na forum. Takze jak tylko mozecie to jedzcie on byl duzo bardzij zadowolony,
      wrecz zachwycony raftingime niz ja Pammukalle. Tym bardziej ze buduja tam jakas
      gigantyczna tame i za jakies 5 lat wszystko zostanie zalane, a podobno oprocz
      sporej dawki adrenaliny podczas amego slywu, to jeszcze widoki sa obledne.
      Jedzcie wiec:-)
      Acha zapomnaialbym ja z Itaka bylam jednak na jedne wyciecze, mialam w cenie
      wyspe Kos. bardzo mi sie podobalo, bardzoe relaksujacy wyjazd, niewielkie
      odleglosci autokarowe, promowe-20 min wodolotem:-) i bradzo urokliwa wyspeka.
      polecma przejechac sie do Asklepionu, mu bralismy taxi, -6 euro. Wystraczy
      zebrac wieksza grupe osob. poza fajnymi ruinkami, piekne widoki.
      Co ja mam jeszcze napisac...
      na razie metlik w glowie, zadawajcie pytania, duzo wtedy latwiej, jakos sie to
      uklada.
      jesli chcecie wiecje info na temat tego co juz napsialam to tez pytajcie.chetnie
      pomoge
      pozdrawiam maraska
      • Gość: Lu Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: 193.111.166.* 07.07.05, 17:04
        Generalnie do Turcji biorę dolary, ale ponieważ wycieczkę na Kos mamy w cenie
        muszę też mieć Euro. Jak możesz podpowiedz mi ile mi wystarczy dla trzech osób
        na lunch, picie, ewentualne przejazdy oraz zwiedzanie.
        Lu
        • Gość: maraska Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 22:54
          jak rozumiem chodzi Ci o ten Kos
          wiesz co zalezy co chcecie zwiedzac ale tak, taxi z portu do Asklepionu kosztuje
          6 euro, nie djacie sie nabrac na tzw mini tren czy tramp, taka kolejke z
          ciuchcia na kolkach:-) kosztuje to od doroslej osoby 3.75 euro, dla dziecie
          1.80. proste wyliczenie i wiadomo juz ze masz taxi taniej;-)
          acha wejscie do Asklepionu 4 eurasy, dzieci chyba nie placa, ale nie wiem od
          jakiego wieku licza jak dorosle, ze mna najstarsza miala 9 lat, weezla za free.
          Znizki sa poza tym dla osob po 65 roku zycia i tyle.
          My poza tym juz sie tylko wloczylismy po miasteczku Kos, zreszta na wiecej czasu
          nie starczylo. O ile pam,ietam Cola 0,5 litra kolo 1 euro, woda 1,5 litra 0.80.
          Jesli chodzi o lunch przy promenadzie dla dzieci kosztowal gyros z frytkami,
          pita 2,50 euro, porcja spora dla mnie spoko starczyla. Ale dorosle porcje bylo
          kolo 6 euro.
          Chyba tyle, co???
          w ogole bardzo fajna wycieczka i przyjemna:-)
          Acha jeszcze jedno turcy szybko pokochali eurasy, USD u nich dopiero na trzecim
          miejscu...
          pozdr maraska
    • Gość: Darek Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 17:57
      Napisz coś o tym hotelu i pracy rezydenta.Widziałem ich ofertę i wygląda
      rozsądnie,może bym się skusił.Zawsze jeździłem z żoną indywidualnie powłóczyć
      się po innych krajach,do Turcji jednak za daleko(autem)i chyba mi się nie chce.
      Nie lubimy "spędów" i robienia wszystkiego na godziny,leżenia "bykiem"całe dnie
      na plaży.Czy dla takich osobników ten hotel i okolica jest w porządku?
      • Gość: Maraska Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 22:55
        Napisze jutro, bo zaraz musze zejsc z kompa:-)
        pozdrawiam Maraska
    • Gość: lidka Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 19:25
      A czy widziałaś hotel Nilufer i miejscowośc, w której się znajduje? Nikt
      jeszcze nic o nim nie napisał...
      • Gość: Maraska Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 22:55
        hotelu niestety nie widzialam i nic o nim nie slyszalam.... a w jakiej
        miejscowosci jest?
        M.
    • Gość: lidka Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 23:15
      Nilufer jest w Akyarlar (południowe wybrzeże, na wysokości Kos).
      I jeszcze jedno pytanie: czy wracając z Kos trzeba ponownie kupić wizę turecką?
      • Gość: Maraska Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 10:30
        Lidko, faktycznie nic mi ten hotel nie mowi, przez miejscowosc... wlasciwie obok
        przejezdzalam, weic tez za bardzo nie pomoge:-(
        tyle tylko ze plaza dosc ladna, podobno w tej okolicy najladniejsza na calym
        polwyspie:-) z daleka wygladalo to symaptycznie...
        a co dow izy, teraz juz nie trzeba to jest wiza turystyczna, wielokrotnego
        przekraczania granicy o ile wyjazd z Turcji nie trwa wiecej niz 24 godziny...
        Acha przy odprawie na Kos trwa to i trwa, Turcy dosc skrupulatnie stempluja
        wszelkie paszporty:-)
        pozdrawiam
        Maraska
        Ale wodolot oczywiscie czeka na wszystkich takze spoko:-)
        • aska2000 Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie 08.07.05, 21:28
          Pozwolicie,że coś doprecyzuję?
          Nie ma większego znaczenia na jak długo opuszczamy granice Turcji (pod
          warunkiem oczywiście,że jest to w granicach tej 1 mies. wizy turystycznej :-)
          - ja sama spędziłam dwa dni płynąc promami i wodolotami na trasie Bodrum-Kos-
          Kalymnos-Kos-Bodrum, zapłaciłam za powrotny rejs Kos-Bodrum drugie 23 euro
          (czyli tyle samo ile wynosi "return" na tej trasie o ile wraca się tego samego
          dnia)+ taksę portową 3 Euro, ale wizę turecką tamtejszy "wopista" po prostu
          podbił jeszcze raz ;-)
          Pozdrawiam :)
          P.S. A plaża w Torbie rzeczywiście raczej wąska i kamienisto-żwirkowa, ale są
          ładne drewniane pomosty z poduchami do opalania oraz baseny należące do hoteli
          położonych tuż przy plaży, z których można śmiało korzystać, zwłaszcza gdy
          kupuje się u nich napoje lub przekąski:-)
          Nam się podobało, ale my tacy ogólnie mało wymagający jesteśmy ;-))
          • Gość: Maraska Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 22:43
            No prosze a nam powiedzieli ze musimy sie trzymac tego terminu 24 godzin:-) ech
            jak widac nawet rezydenci sa 'dobrze" doinformaowani;-)
            pozdrawiam
            Maraska
            • Gość: aska2000 Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.devs.futuro.pl 09.07.05, 09:24
              Ehhh...;-) REZYDENCI ..;-)
              A ciekawam która z miłych Pań konkretnie ??
              P.Agnieszka, Monika czy ta trzecia, której imienia niestety nie pomnę ??
              Ich praca i zaangażowanie to osobny temat-całkiem obszerny, nie koniecznie
              wyłącznie negatywny, ale i niedoróbek nie brakowało- cóż, dobrze,że chociaż w
              kwestiach językowych nie musiałam na nich polegać..;-)
              Marasko/bebicka- czy to nie my się czasem "spotkałyśmy" na wątkach dot. Bodrum
              przed wyjazdem ?? a wcześniej to chyba nawet i na edziecku Cię widywałam ??
              pzdr :-))
              • bebicka Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie 09.07.05, 22:03
                hej hej
                a bardzo mozliwie ze zesmy sie sptkaly... tak faktycznie teraz sobie
                przypominam. Na dzieciakowym forum to tez jak najbardziej moglam byc ja:-)
                Jakos tak w dwoch wersjach moge sie pojawiac, albo gdy sie nie zaloguje jako
                Maraska, albo po zalogowaniu bebicka:-)
                ale to ta sama ja
                pozdrawiam
                ide zajac sie troche zdjeciami z wakacji
                Maraska
            • Gość: Tomi24 Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: 213.227.69.* 09.07.05, 15:27
              witam
              wybieram sie we wrzesniu do Hotelu Tansel beach wraz z dziewczyna mamy opcje
              all inc . nie wiem ile mamy zabrac pieniedzy a wybieramy sie na 2 tyg. chcemy
              pojechac na 2-3 wycieczki bo kos mamy w cenie oraz zaszalec na plazy skutery
              parasailing a moze wiesz ile takie cos kosztuje słyszałem ze 100 euro ?
              chcemy taz poprzywozic pamiatki co warto kupic i gdzie ?z góry dziekuje
              • bebicka Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie 09.07.05, 22:07
                O wycieczkach troche juz pisalam. w skrocie nie polecam kupowania w Itace bo
                przeplacicie, lokalne biura swiadcza uslugi na tym samy, albo i lepszym
                poziomie. No chyba ze nie znacie jezyka, wtedy kupujcie ale tylko w pakiecie,
                bedzie najtaniej.
                Osobicie mog epolecic Efez, gdzie bardzo mi sie podobalo, odradzic pamukalle,
                meczaca podroz a same tarasy mnie rozczarowaly. Dalej polecic i to goraca,
                chociaz ustami mojego meza, bo sama nie bylam rafting (cena 50 euro, ale warto)
                Kos bardzo fajny...
                co do atrakcji plazowych nie mam pojecia bo nie krozystalam:-)
                a jesli chodzi o zakupy, to uwaga na Bodrum, rzeczy tam potrafia byc dwa razy
                drozsze. Wyjatkiem jest targ, ktory odbywa sie we wtroki tuz przy dworcu
                autobusowym. Zawsze trzeba tez pamietac o targowaniu sie!!!!
                Znajomi porobili tez ciekawe zakupy i tanie na targu w Milas... podobno tam taki
                targ odbywa sie dla lokalnej ludnosci a nie pod turystow wiec jest jeszcze
                taniej. Biura zabieraja tam na wycieczki.
                pozdrawiam maraska
    • bebicka Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie 08.07.05, 10:55
      troche opisu hotelu
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20943&w=26185574maraska
    • Gość: mela Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 11:09
      Z tego co sie zorientowalam plaże na półwyspie są raczej mało ciekawe tzn.
      wąskie, żwirowe itp. Moze jednak polecisz jakąś, na która mozna wybrać się
      jadąc wypozyczonym samochodem? Ja wybieram się do miejscowości Torba.
      • bebicka Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie 08.07.05, 19:21
        hej
        w samej Torbie nie bylam tylko ze slyszenia wiem, ze plaza tam podobno kiepska.
        Rzeczywiscie w wiekszosci sa to plaze zwirkowe, ale spoko da sie przezyc:-)
        generalnie ladniejsze plaze sa na poludniu polwyspu, miesjcowosc Ayklar sie
        wyroznia calkiem, ale np ta plaza na ktorej bylam kolo tansela, tez calkiem
        przyjemna, chociaz mielismy duzy problem ze zlokalizowaniem prysznicow, w koncu
        darowalismy je sobie, ale to zadan przyjemnosc potem takim zalosolnym jechac
        autem dalej. W ogole na polwyspie dosc dobrze rozwinieta jest siec polaczen
        dolmuszowych, wychodzi taniej niz wynajetym autem a szkoda chyba kasy.
        Aaa i jeszcze cos z Torby w sumie dosc niedaleko jest do naszego bitez, tam
        plaza moze nie rewelacyjna ale nie najgorsza.
        poza tym generalnie popoludniami znacznie bardziej tam wialo, nad morzem nawet
        sporawo.
        pozdrawiam Maraska
        • Gość: dareczek Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: w3cache.* / *.2-0.pl 09.07.05, 12:03
          Witam cię serdecznie
          Mam pytanie czy moze doszły cie słuchy o hotelu Secret Door potrzebuje kazdej
          informacji o hotelu i miejscowości Gundogan (15 km od Bodrum) w której ten
          hotel sie znajduje, jade z małym dzieckiem i nie chciałbym trafic na jakąś minę
          Pozdrawiam
          Dareczek
          • Gość: Bogdan Do Dareczka IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 22.07.05, 22:40
            Z opini gości tego hotelu z którymi jeżdziłem na wycieczki to same pozytywy.
            Byłem tylko w recepcji. Jeśli interesują cię jeszcze inne informacje napisz .
            Wrociłem 20.07.
      • rebjot Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie 15.07.05, 12:58
        Jak bardzo chcesz to możesz wybrać się na plażę "wielbłądów" w miejscowości
        Ortakent koło Bodrum, znośne plaże z drobnmym, szrym żwirko-piachem widziałam w
        miejscowości "Turgutreis" (sorry nie bardzo wiem jak tę nazwę pisze się
        prawidłowo) ale najlepszą plaże widziałam i odwiedziłam w czasie wycieczki
        rzeką Dalyan -plaża żółwi Caretta
    • Gość: malgorzata Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 06:29
      zy moglabys podac adres biura w ktorym kupowalas wycieczki
    • Gość: Beata Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.boguszow.sdi.tpnet.pl 09.07.05, 15:05
      Napisałaś że do Efezu jechaliście autem. Czy można połączyć w jednym dniu Efez
      i Pammukale wynajętym autem, czy raczej czasowo jest to niemożliwe?
      Pozdrawiam
    • Gość: Beata Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.boguszow.sdi.tpnet.pl 09.07.05, 15:12
      Jeszcze jedno. Co się stało, że pierwsze trzy dni byłaś w innym hotelu? Czy
      inni ludzie też mieli taką "niespodziankę"?
      • bebicka Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie 09.07.05, 22:14
        po kolei.
        adres biura skad kupowalam wycieczki
        "ONELLI travel agency"
        tel 00902523638718
        siedziba glowna w Bodrum, ja kupowalam wycieczki w Bitez idac promenada
        nadmorska trzeba skrecic kolo meczetu i zaraz na wprost beda oni. Pamietajcie
        zeby sie targowac

w tym drugim hotelu oprcoz nas byla jeszcze jedna rodzina, w naszym wybranym nie
        mieli po prostu wolnych pokoi. Jakos nieszczesliwie trafilismy na busy dzien,
        potem juz chyba takich oblozen nie bylo. W kazdym razie wkurzylo mnie ze kupujac
        wycieczke w styczniu tarfiam na takiego kwiatka!! "nowy" hotel byl nizszej
        kategorii (chociaz trzeba przyznac ze i lozeczko dla dziecka bylo i mielismy
        wiekszy pokoj, wlasciwie dwa zamiast potem jednego:-), do tego musielismy na
        wyzywienie przychodzic do pierwotnego hotelu, jakies 200 metrow. niby nic ale to
        bylow kurzajace, po przeniesieniu mielismy dwa kroki. A jeszcze zdenerwowala
        mnie rezydentka, ktora namawiala nas zebysmy pozostali w tamtym hotelu, bo maja
        ladniejsze pokoje i w ogole jak juz zesmy sie rozpakowali to tam zostanmy. A
        guzik. sama zalatwilam z recepcjonista, sama chodzilam wybieralam dla nas
        najlepszy pokoj i niech mi kitu niewciskaja ze byl gorszy. Chcoia zmniejszy:-)
        ale wreszcie w tym hotelu, ktory wybralam pol roku wczesniej i do ktorego
        jechalam! oczywiscie piszemy rekalmacje do Itakai, zobaczymy co z tego bedzie.
        Maraska
        • bebicka Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie 09.07.05, 22:17
          Acah zapomnialam
          wczesniej w moim watku, jeszcze przedwyjazdowym na temat Bodrum tez sie o to
          pytalam. Mozesz poszukac poczytac co mi doradzono:-)
          ja mysle ze jest to mozlwie, tylko strasznie emczace na pewno a poza tym czy
          warto tak pedzic? nie lepiej spokojnie porozkoszowac sie widokami... My wracajac
          z Efezu zwiedzilismy ruiny w Priene, super polozone, widzielismy Milet,
          zatrzymalismy sie tez przy ogromnej swiatyni w Didymie i zrobilismy troche zakupow.
          A co do Pammukalle to mam swoje zdanie, ze akurat chyba ciekweij mozna spedzic
          czas i pieniadze... np jada na rafting jak wynika z opinii mojego meza.
          pozdrawiam
          maraska
          • Gość: malgorzata Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 06:26
            moze wiesz cos ohotelu secret door
            • Gość: Maraska Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 21:54
              Pisalam juz gdzies ze niewiele, tyle tylko ze znajomi poznani na lotnisku
              wlasnie z tego hotelu byli zachwyceni, maly kameralny, z w;lasna plaza, jedzenie
              bardzo dobre. Tylko ze to byli starsi panstwo, akurat stali przed nami w dlugiej
              kolejce to sie nam zgadalo:-)
              pozdrawiam maraska
              Acvha rezydentka tez sie bardzo pozytywnie o nim wypowiadala.
    • Gość: marta Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.uml.lodz.pl 11.07.05, 09:43
      Piszesz, że jeździliscie wynajętym samochodem Możesz powiedziec jakie sa koszty
      jego wynajęcia i gdzie jest coś co warto polecic
      • Gość: maraska Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 14:15
        my placilismy 35 euro za dzien, ale po negocjajcach, norlmanie ceny byly ok
        40-38 euro. My w jednym biurze wykupilismy troche wycieczek, stad facet poszedl
        nam na reke z samochodem.
        a adres biura podawalm kilka listow wyzej:-)
        Co zobaczyc...
        my jednego dnia pojechalismy na objazd polwyspu, bardzo przyjemne widoczki,
        relaksujaca jazda, male odleglosci, polecam miejscowosc Gumusluk, trzeba do niej
        zejsc, bo samochody nie wjezdzaja, ale supe rmiejsce.
        poza tym bylismy w Efezie i wracajac obejrzelismy Preine i Didyme. Warto
        na wiecej sie nie szarpalismy bo jechalismy z maluchem:-)
        ale wystarczy pocyztc przewodnik pewnie sie cos znajdzie
        pozdrawiam
        Maraska
    • Gość: Madi Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.07.05, 16:44
      Hej Maraska
      Bo ja juz sie pogubilam:-)...
      W ktorym hotelu bylas najpierw, a w ktorym pozniej?
      Bo rozumiem ze bylas w Bitez Antik i Tansel? A ktory wykupilas?
      Mam pytanie:jak jedzenie,posilki w wersji all w Bitez Antik?
      Jakie sa ceny w knajpkach w Bitez? Uwielbiam owoce morza, jaka knajpke bys
      polecila?
      Ja jede do Bitez do hotelu Makumba 27.07. Widzialas moze ten hotel lub
      spotkalas kogos stamtad?
      Dzieki serdeczne za info
      Pozdrawiam
      • Gość: Madi Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.07.05, 17:16
        Maraska
        znalazlam twoj wyczerpujacy opis Bitez Antik, wiec czesc pytan z mojego
        poprzedniego postu jest nieaktualna, ale czesc jak najbardziej :-).

Ponawiam pytanie o hotel Makumba? o ceny w knajpkach w Bitez?
        I o polecane restauracje, szczegolnie rybne z owocami morza (wiem ze bylas na
        all, ale moze cos slyszlas od innych osob).
        Braliscie auto i mimo ze taka droga beznzyna oplacalo sie? Ktora wypozyczalnie
        polecasz? Zamierzam wypozyczyc auto i skuter. Co musi byc napisane w
        ubezpieczeniu autka, zeby bylo bez najlepiej? Czy wypozyczaj skutery bez prawka
        na motor?
        Pozdarwiam
        madi
        • Gość: Maraska Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 23:38
          Czesc
          Sluchaj odnosnie hotelu nic Ci nie pomoge, bo w ogole pierwszy raz slysze ta
          nazwe:-) odnosnie hotelu oczywiscie..:-)
          podobnie jesli chodzi o knajpki, my nie bylismy ani razu, all nam w pelniw
          ystarczalo, , poza tym za owocami morza nie przepadamy. kanjapki w Bitez ciagna
          sie wdluz promenady, calkiem sporo ich jest do wyboru, wygladaja bardzo
          sympatycznie, przy kazdje kelenrzy zachecaja do wejscia... ale coz szczerze Ci
          powiem ze tym akurat nie bylam zupelnie zainteresowana i anwet z ciekawosci nie
          spojrzalam, ech...
          moi znajomi byli w chinskiej restauracji, zobaczysz ja na pewno, troche na
          uboczu, ale nie do przgapienia. Red Dragon, czy jakos tak. Za kolacje dla 4
          osob, lacznie z napojami zaplacili 40 eurasow. Da sie przezyc moim zdaniem.

Czy skuter bez prawak wypozyczysz...? nie wiem
          A co do samochodu, wiem ze pewnie bardziej oplacalo sie pojechac na wycieczke.
          Wiem to na pewno... ale po pierwsze bylismy z malym dzieckiem i nie wyobrazam
          sobie go w autokarza podczas 3-godzinnej drogi do Efezu. Wiesz jadac z takim
          maluchem musisz sie do neigo dostosowac, kiedy chce jesc, kiedy ma dosc
          siedzenie\a w aucie a trudno wymagac zeby cala wycieczka sie dostosowywala. Stad
          naszym jedeynym rozwiazaniem byl samochod.
          Ale ma to tez sowje dobre strony, ejstes niezalezna, jedziesz tam gdzie cchesz i
          na tyle ile chcesz i o tej porze o ktorej chcesz. np w Efezie, gdzie wybralismy
          sie wlasciwie bladym switem, bylismy tuz po otwarciu, co pozwolilo nam zweidzac
          ruiny w ciszy i spokoju, bez tlumow turystow i bez starsznego upalu. Az sie
          znajomi dziwia widzac na zdjeciach takie pustki za naszymi plecami. Ale ja
          polecam. Do tego moglismy zwiedzic miejsca gdzie wycieczkowicze nie zagladaja:-)
          to juz Twoj wybor, ja nigdy na wyjazdach nie korzystam z wycieczek
          fakultatywnych, bylm raz czy dwa wrocilam rozczarowana i mam dosc, ale jestem
          dosc wymagajacym turysta, wole zaplacic wiecej i potem nie zalowac, nie narzekac.
          Chociaz w Turcji akurat pewnie gdyby nie maluch zdecydowalibysmy sie na wiecej
          fakultetow, na pewno polecam Efez i Pamukalle dwudniowe, tanio i mniej emczace.
          pozdrawiam
          maraska
          • Gość: Madi Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.07.05, 23:57
            Dzieki za wszelkie info Maraska :-)
            Ja tez prawie nigdy nie biore wycieczek fakultatywnych, a juz szczegolnie od
            rezydenta... :-)i uwielbiam zwiedzac na wlasna reke autem, tylko troche
            przerazila mnie cena benzyny w Turcji, no ale coz do Efezu nie jest znowu az
            tak strasznie daleko..
            Powiedz o ktorej wyjechaliscie i o ktorej dojechaliscie do Efezu, ze nie bylo
            tlumow? Od ktorej, do ktorej jest tam czynne?

Skoro nie slyszalas o hotelu Makumba (troche mnie to martwi)to mam pytanie o
            hotel Bitez Saray tez w Bitez, gdyz nasi znajomi tam sie wybieraja. Obydwa sa z
            Wezyra.
            Moze na ten temat cos Ci wiadomo?
            Pozdrawiam
            Madi

• bebicka Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie 12.07.05, 14:18
              hej
              niestey o tym drugim hotelu nic nie wiem... pewnikeim wlasnie daltego ze sa z
              Wezyra, troche sie dopytywalam o oferte Itaki, wiec tutaj nie pomoge.
              A co do Efezu, benzyna faktycznie droga tez mnie to zmorziolo, ale coz:-)
              My wyjechalismy ok godziny 5.30 bylismy na miejscu jakies 8.15, Efez otwieraja
              chyba wlasnie kolo 8-8.30. My kupilismy bilet i od razu wchodzilismy. Acha
              widzisz zapomnialam jedna wazna uwaga, w Efezie sa dwa parkingi, glowny u gory i
              ttylny -dolny. Nam pilot na innej wycieczce poradzil zaparkowac na tym dolnym.
              Same ruiny polozone sa lekko pod gorke (lub z gorki, zlaezy od ktorej
              strony:-))), Chodzi o to zeby zwiedzac idac wlasnie pod gorke (z tego tylnego
              parkingu) a potem wracac juz z gorki. Ma to swoje znaczenie jesli chodzi o
              slonce:-)
              Mam andzieje ze w miare zrozumiale to wylozylam? ja mam talent do komplikowania
              sraw pozornie prostych:-) w razie czego pytaj.
              My generalnie od razu ruszylismy pod gore a zwiedzalismy wracajac w dol.
              szczerze polecam.
              A do ktorej Efez jest czynny to juz nie mam pojecia.
              pozdrawiam
              maraska
              • Gość: klu Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: 62.29.253.* 14.07.05, 13:43
                hej
                wybieram sie na pocztku sierpnia do TORBY do hotelu Mira Suit z oferty Itaki.
                Czy ktos mogly cos napisac o okolicy i samym hotelu?
                pozdrawiam
                klu
              • Gość: Madi Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.07.05, 16:04
                Serdeczne dzieki Maraska
                Jesli mi sie jeszcze cos nasunie lub wyjdzie w praniu :-) to bede pytac.
                Wyjezdzam 27.07.
                PS.Wcale nie komplikujesz, ja Cie w zupelnosci jasno odbieram :-)
                pozdrawiam
                Madi
                • Gość: Maraska Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 21:18
                  Ciesze sie:-)
                  jakby co to pytaj
                  ...kurcze juz Ci zazdroszcze:-)
                  Maraska
            • Gość: Kropka Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.ptedom.pl 15.07.05, 11:26
              Wlasnie wrocilam z hotelu Makumba Garden w Bitez i goraco polecam!
              Hotel ladny, zadbany po remoncie z cudowna obsluga.Bardzo blisko plaza.
              Oto ich strona: www.makumbahotels.com/
              Niestety ma oferte HB wiec wiekszosc Polakow wybiera inne hotele z oferta ALL.
              Na jego tylach (dalej od morza)znajduje sie hotel Bitez Saray, w ktorym nie
              bylam ale slyszalam skargi rodakow na obsluge, jedzenie i standard pokoi.
              Ale kazdy ma inne oczekiwania i wymagania wiec poszukaj innych opinii w
              internecie moze ktos teraz wrocil stamtad.
              Jesli chcesz cos wiecej wiedziec o Makumbie to pytaj.
              • Gość: Madi Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.07.05, 15:59
                Ale super, ze juz tam bylas i masz info z pierwszej reki! :-)))

Szkoda, ze o Bitez Saray ludzie zle sie wyrazali, bo jada tam, w tym samym
                czasie co my nasi, znajomi ktorych namowilismy na Turcje i Bitez i bedzie...:-(
                Chyba ze zmienia jeszcze na Onemli Hisar.Slyszalas cos moze o nim?

A ja podpytam Cie o Makumbe:-)
                - Jak jedzenie? Czy w miare urozmaicone i nie glodowe porcje?Napisz cos wiecej
                o jedzonku.

- Widzialam ze na terenie hotelu sa takie 2 pietrowe domnki kwadratowe oraz
                budynek glowny(dluzszy z balkonami)gdzie Wezyr nas kwateruje?
                Czy sa pokoje lepsze i gorsze? Czego sie wystrzegac np.parteru czy cos w tym
                stylu?
                Czy jest mozilwosc widoku na morze i czy wiaze sie to z daniem malej lapoweczki
                przy meldowaniu ;-)?

- Czy basen jest duzy, bo w katalogu jest chyba pomylka co do wymiarow
                (napisali, ze ten wiekszy ma 55m2)

- Czy sa jakies animacje? Czy cos sie w hotelu dzieje?
                - Czy lezaki i parasole na plazy sa bezplatne? I jak plaza?
                - Czy sa balkony w pokojach?
                No i o samym Bitez:
                Ktore knajpki polecasz na jedzonko, takie nie za drogie a dobre :-) (ja
                preferuje szcegolnie owoce morza,rybki itp)?

Jak Wezyr sie sprawdzil? Na ktora dotarliscie do hotelu po przylocie?

UFF...Mam troche tych pytan
                Nawet nie wiesz jak sie ciesze, ze juz tam bylas i sie odezwalas:-)))

Pozdrawiam
                Madi
                • Gość: Kropka Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 20:34
                  Jesli chodzi o hotel Bitez Saray to moze nie przejmuj sie tak informacjami nie
                  z pierwszej reki, sa ludzie ktorzy maja bardzo wysokie wymagania a wybieraja
                  hotel 3*. Oferta All Incl. w Turcji tez jest ograniczona do okreslonych godzin
                  w ktorych serwuje sie posilki i wylaczone sa z niej np. kawa po turecku i
                  napoje importowane, a piwo jest czesto w jednym gatunku. Moze na tym tle rodza
                  sie nieporozumienia. Jezeli jedziesz ze znajomymi, to zdecydowanie z hotelu
                  Bitez Saray bedziecie mieli blizej do siebie. Hotel Onemli Hisar jest polozony
                  dalej, przy koncu zatoki w przeciwnym kierunku niz Bitez, moze z 500 m. od
                  Makumby. Nie bylam w nim wiec nie umiem nic powiedziec, poszukaj opinii o
                  hotelach na zagranicznych stronach internetowych, ja w ten sposob znalazlam
                  bardzo pochlebne inf. o Makumbie.
                  Jedzenie w Makumbie wg mnie b.dobre, ale nastaw sie na kuchnie turecka
                  (czytalam opinie ze nie wszystkim odpowiada): duzo jarzyn i warzyw a malo miesa.
                  Jest serwowane w formie bufetu i naprawde mozna sie najesc. Sniadania troche
                  monotonne, ale zawsze jest z czego wybrac. Na kolacje zawsze jedno danie glowne
                  (miesne) na cieplo plus zupa oraz mnostwo przystawek i warzyw (np. sama fasolka
                  szparagowa w 4 smakach). Do tego desery : ciasta, budynie i owoce. Jesz do
                  woli. Przy kolacji placi sie za napoje. Jedyny mankament to duza przerwa miedzy
                  posilkami: sniadania serwuja w godz. 8-10, a kolacje 20-22. W piątkowe wieczory
                  hotel organizuje wiczory tureckie (ktore my mielismy w cenie) jest pyszne
                  jedzenie plus muzyka, tance i wystepy tureckie. W poniedzialki do kolacji "live
                  music " - w ogole atmosfera jest bardzo fajna, obsluga bardzo dba aby kazdy
                  czul sie dobrze i niczego mu nie brakowalo. W ciagu dnia sa 2 snack bary przy
                  basenach, gdzie tez podaja bardzo dobre jedzenie oczywiscie juz za oplata.
                  Ceny w restauracjach nie sa niskie, choc restauracji jest w okolicy bardzo
                  wiele cale nabrzeze to ciag kawiarnii, barow, restaurcji itp) wiec na pewno cos
                  dla siebie znajdziesz.
                  Teraz musze konczyc reszte dopisze troche pozniej,
                  Pozdrawiam,
                  Kropka
                • Gość: Kropka Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 23:38
                  Makumba Garden cd:
                  Caly hotel to zespol jak to okreslilas 2 pietrowych domkow ale nie ma budynku
                  glownego, rzeczywiscie jeden budynek (w ktorym ja bylam zakwaterowana)jest
                  dluzszy niz inne i mniej "pokrecony". Podpisujac umowe z Wezyrem poprosilam o
                  wpisanie do umowy prosby o pokoj z balkonem w cichszej czesci osrodka ze
                  wzgledu na dziecko, poniewaz balam sie glosnej muzyki z barow i ciaglych
                  krzykow znad basenu. Przy zakwaterowaniu (o 4 nad ranem)zapytalam czy moj pokoj
                  spelnia te wymagania i rzeczywiscie byl OK, dokladnie posrodku miedzy basenami
                  z dala od restauracji i nocnego baru. Jestem pewna, ze gdybym chciala go
                  zmienic to obsluga hotelu by nie robila zadnych trudnosci. Z tego co wiem sa
                  pokoje standard (2-3 osobowe z aneksem kuchennym) i rodzinne (wieksze, chyba
                  dwupokojowe). Wszystkie z klimatyzacja. Widoku na morze raczej nie ma (chyba ze
                  jakis szczegolny apartament na pietrze go ma).
                  Baseny, rzeczywiscie nie maja rozmiarow "olimpijskich" jeden wiekszy w
                  centralnej czesci i drugi mniejszy na tylach osrodka gdzie jest spokoj i nie ma
                  tloku. Dla mnie w zupelnosci wystarczajace, lezakow przy basenach w bród.
                  Na plazy lezaki z materacami i parasolami sa za darmo, ale naleza do
                  restauracji umieszczonych wzdluz "deptaka", wiec na plaze nie wnosi sie swoich
                  napojow i jedzenia. Mozesz zamowic butelke wody na caly dzien i jest OK. Sa tez
                  oczywiscie odcinki plazy tzw. publiczne. Tu jest pare fotek zatoki i plazy w
                  Bitez: www.bodrum-bodrum.com/html/peninsula/bitez.htm - kliknij: Bitez
                  Image Gallery.
                  Pod samym hotelem co 10 min jezdza tzw. Dolmusze (mini autobusiki)wystarczy
                  machnac reka by kierowca sie zatrzymal. Za niewielka oplata ok. 1 EUR
                  dojedziesz nimi w 20-30 min. do głownego miasta na półwyspie: Bodrum a stamtad
                  gdzie zechcesz. Wieczorami w Bitez tylko knajpki - dyskoteki i nocne zycie
                  toczy sie w Bodrum. W hotelu oprocz naszej rodziny, byla tylko jedna para z
                  Polski, reszta to Holendrzy, Dunczycy, Szwedzi, Brytyjczycy (mlodzi troche
                  halasliwi w nocy), 2-3 osoby z Rosji. Wezyr przywiozl, odwiozl, hotel byl OK,
                  wiec trudno miec zastrzezenia ale rezydentka nie pojawiala sie na wyznaczonych
                  przez siebie dyzurach w ogole (poza spotkaniem na drugi dzien po przylocie),
                  wiec czas i wycieczki lepiej organizowac sobie na wlasna reke .
                  Ojej, dlugo bym mogla jeszcze pisac ... Urlop mialam bardzo udany, z hotelu
                  bylam bardzo zadowolona, plaza OK (choc piasek brudnawy i z kamyczkami),
                  zazdroszcze Ci bo pojechalabym tam bardzo chetnie jeszcze raz.

• Gość: Madi Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.07.05, 13:18
                    Strasznie Ci dziekuje Kropka za wyczerpujace informacje :-)

Dziwi mnie troche tylko to ze na hotelowej (tak bylo napisane w katalogu)plazy
                    trzeba cos dodatkowo zamawiac z restauracji.No ale coz..
                    Jeszcze chcialam zapytac o zejscie do morza, czy jest stromo, czy dlugo
                    plytko,piasek czy kamienie? Czy cos widac fajnego pod woda,bo zamierzamy zabrac
                    maski? I czy na plazy wieje?
                    Rozmumiem, ze wycieczek z Wezyra nie bralas..
                    No i dlaczego zakwaterowanie w hotelu dopiero o 4 rano!!?? Wylot przeciez 20.30
                    jesli chodzi o Warszawe.To caly dzien do tylu, bo przeciez trzeba odespac..:-(

Pozdrawiam :-)
                    Madi
                    • Gość: maraska Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 21:15
                      to ja sie wtrace odnosnie plazy:-)
                      stromo nie jest, plaza kamienista, troche te kamyczki przeszkadzaja w wejsciu do
                      wody, pozniej dalej juz piasek, zreszta sa miejsca gdzie tych kamyczkow jest
                      mniej. Nie bylo to na tyle uciazliwe zeby mi akurat chcialo sie szukac:-)
                      Zas jesli chodzi o wiaterek to zrywa sie po poludniu wiekszy, czuc go nawet na
                      hotelowych basenach, gdzie wczesniej powietrze stoi.
                      A poza tym to tez zalezy od dnia, jednoe wieje bardziej tak ogolnie i wtedy
                      nawet nad morzem za bardzo... jak na pierwszy rzad lezakow:-)

Zdziwilas mnie tez ta koniecznoscia zamawiania na hotelowej plazy... ja niczego
                      nie zamawialam a lezalam w kilku roznych miejsach. generalnie w Bitez jest tak,
                      ze masz po prostu na prawie calej dlugosci lezaki i sie kladziesz.
                      A i chyba za wiele to pod woda nie poogladasz ale moze akurat sa miejsca z
                      jakimis ciekawymi "widoczkami":-)
                      pozdrawiam
                      maraska
                    • Gość: Kropka Re: ITAKA / Bodrum - wrocilam!! pytajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 01:19
                      Plaza w Bitez jest dosyc dluga, miejscami waska z kamienistym wejsciem do wody
                      (kamienie okragle, nie kalecza stop), a miejscami szeroka, z plytka woda i
                      piaszczystym dnem. Ja ze wzgledu na dziecko wybieralam odcinek z plytka woda i
                      piaszczystym dnem, a poniewaz lezaki w tym miejscu (z bardzo wygodnymi
                      materacami) nalezaly do jakiegos Beach Club-u uwazalam ze warto zamowic wode
                      lub cole i tam sobie polezec caly dzien. Oczywiscie jesli nie chcesz nic
                      zamawiac, to nie musisz - takie po prostu sa tam zwyczaje.
                      Jesli chodzi o plaze hotelowa, to przyznam sie szczerze ze nawet nie zapytalam,
                      ktore lezaki naleza do Makumby (sam hotel miesci sie jakby w drugim rzedzie od
                      plazy ale bardzo bliziutko), wybieralam miejsca mniej zatloczone z plytka woda,
                      raczej dalej od hotelu.
                      Na plazy w pierwszym tygodniu lipca wial lekki wiaterek, a w drugim tygodniu
                      juz tylko skwar i mile wspomnienie po wiaterku. Na wodzie widac jednak zagle od
                      serfingow wiec musi troche wiac. Plaza w Bitez jak na region w Bodrum chyba
                      jedna z lepszych. Ladniejsza widzialam tylko w Ortakent (tzw. wielbłądzia)
                      szeroka i piaszczysta. Mozna na nia dojechac Dolmuszem (podobno 15 min od
                      Bitez), lub doplynac na rejsie po okolicznych zatokach. Nie bylam w Akyarlar.
                      Do Bodrum tez lecialam z Warszawy, ale samolot mial godzinne opoznienie, potem
                      odprawa, kolejka po wizy (nawet szybko szla - bylam zdumiona ze o 2 w nocy
                      Turcy otworzyli 3 stanowiska, bagaze no i najgorsze - 2 godziny w autokarze: 30
                      min dojazd do Bodrum i 1,5 godz. rozwozenie ludzi po hotelach. Nasz byl
                      niestety przed ostatni a pilotka jedna i z kazda grupa wchodzila do hotelu zeby
                      ja zakwaterowac. No ale da sie przezyc zwlaszcza ze to byla 3 rano czasu
                      polskiego.
                      Powracajac jeszcze na koniec do hotelu Bitez Saray, dziwie sie ze Maraska o nim
                      nie slyszala, bo jest to hotel tuz obok hotelu Bitez Antik i chodzac na plaze
                      powinna kolo niego przechodzic - moze sobie cos przypomni?
                      Pozdrawiam zyczac udanego pobytu,
                      Kropka.
                      • Gość: Madi Re: Do Kropki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.07.05, 12:43
                        Kropko
                        Mam jeszcze jedno pytanko,moze prozaiczne, ale odpowiedz bedzie bardzo
                        przydatna :-)
                        Czy w Makumbie sa suszarki do wlosow?
                        Pozdrawiam
                        • Gość: Kropka Re: Do Kropki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 22:51
                          Tak, na wyposazeniu pokoju byla suszarka zawieszona na scianie kolo lustra,
                          wiec mozesz nie brac swojej.
                          Jak wrocisz i znajdziesz chwile to odezwij sie i napisz o swoich wrazeniach.
                          Milego pobytu,
                          Kropka
                          • Gość: Madi Re: Do Kropki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.07.05, 14:30
                            Odezwe sie na pewno.
                            Troche sie boje po ostatnich zamachach w tej okolicy, ale mam nadzieje ze
                            wszystko bedzie ok.
                            Dzieki
                            Pozdrawiam
                            Madi
    • Gość: Amanda ITAKA / Bodrum - jadę do Sky Sea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 10:30
      Cześć Maraska :)
      Jadę do Turgutreis, do hotelu Sky Sea, czy może cosik wiesz na temat tego
      hotelu, bo nigdzie nie mogłam znaleźć opinii.
      • Gość: ana Re: ITAKA / Bodrum - jadę do Sky Sea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 11:28
        Witaj Maraska:)
        Mam kilka pytań: Wyjechaliscie do Efezu 5.30..Rozumiem ze braliscie samochod na
        kilka dni, czy mozna wypozyczyc tak rano, a moze wieczorem? Jezdziliscie z
        maluchem a w jakim wieku to maluch(ja planuje wyjazd we wrzesniu z corka 1,5).
        Czy mozna bez problemu dostac pampersy, jedzenie dla dzieci, jak to wyglada cenowo?
        Rafting..piszesz ze nie dla dzieci, ale jak np. dla 12 latka (synowi tez musimy
        zapewnic atrakcje:).No to na razie chyba tyle.Jestem w fazie zbierania wstepnych
        informacji.
        • Gość: Maraska Re: ITAKA / Bodrum - jadę do Sky Sea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 16:49
          hej odpowiem na spokojnie pozniej wieczorem z domu:-)

Kropka dopiero teraz zaskoczylam, ze faktycznie przechodzilam obok Bitez seray:-
          )
          pozdrawiam Maraska
        • Gość: Maraska Re: ITAKA / Bodrum - jadę do Sky Sea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 22:24
          Jus staram sie odpowiedziec
          1) Samochod, szczerze mowiac mysle ze tak rano to odpada, ale my w pierwotnej
          wersji bylismy umowieni na odbior poznym wieczorem dzien przed data
          wypozyczenia. nie bylo z tym problemu. W koncu zdecydowalismy sie ze do Efezu
          nie pojedziemy pierwszego dnia, wiec odebralismy rano ok 9.
          generalnie z Turkami mozna bardzo wiele rzeczyz alatwic, dogadac sie, oni sa
          bardzo mili i pomocni, sczegolnie jezeli mozesz sie "wspomoc" maluchem:-)
          Mlody ma 13 miesiecy wiec wiek zblizony, rownie bylo z tym jezdzeniem z nim, on
          jest dosc aktywnym dzieckiem i pierwszego dnia, kiedy akurat kilometrow
          zrobilismy duzo mniej, dostawal kota, wiec musielismy stan na plazy i sie
          porzadnie pobyczyc:-) A tego dnia kiedy jechalismy do Efezu nawet zniosl to
          dzielnie.
          Z jedzeniem dla dzieci wygladalo tak ze w hotelu mielsimy All inclusive. Super
          sie nam spawrdzilo, zawsze bylo cos co Mlody mogl zjesc i jadl w maire chetnie,
          ewemtualnie dopychalismy go chlebem:-) zreszta czasami mial akurat chlebowa faze
          i nic innego nie wchodzilo.
          Na te kilka dni, gdy bylismy w porze obiaodwej poza hotelem mialam zupki z
          Polski, szczerze Ci powiem, ze tam gdzie robilam zakupy nie widzialam zupek.
          A zakupy robilam w Bodrum w jednym z supermarketow- GIMA. Widzialam mlekow
          proszku zreszta sam kupowalam kosztowalo ok 6 lirow, ale byly tez drozsze po
          11-15 lirow. Zalezy od firmy:-) W aptekach mozna tez dostac ok 15-20 lirow.
          dalej deserki, tez kupowalam najatnsze po ok 2 liry do 3 lirow, ja tez kupowalam
          musy w czteropakach, mieslimy w hotelu lodowke, cos kolo 4 lirow.
          Owoce... kupowalam tylko banany na straganach czy w naszym Bitez od 4 do 5 lirow
          za kilogram, w GIMA ok 2,50 lirow. Tylko raz np byly okropne prawie pognile brrr
          Pieluchy dostaniesz, pampersy tam sie nazywaja inaczej i sa ytroche drozsze ale
          mozna tez dostac lokalnych firm, ja kupowalam cos na Can.. super sie sprawdzily,
          zadnych problemow. Za 23 sztuki placilam 7 lirow z groszami. Wydaje mi sie ze to
          cena bardzo zblizona do naszej w PL. Wiec chyba nie warto pakowac z domu.
          Jeszcze podsumowujac w Bodrum i pewnie z Turgutreis w supermarketach typu Gima
          czy Kipa(ichnie Tecso) na pewno wszystko dostaniesz. W tych malych turystycznych
          miasteczkach mzoe byc gorzej... i drozej.

Wreszcie rafting... kurcze powiem Ci tak, jak pisalam ja osobiscie nie bylam
          widzialam tylko filmik i zdjecia z wyprawy meza. Super sprawa, ale dzieciakow
          zadnych nie dzialam, maz mowil ze najmlodis to mzoe po 16 lat mieli. Kazdy
          musial podpisac oswiadczenie ze plynie na wlasna odpowiedzialnosc itp. Mieli
          wywrotki, wlewki.. maz mowi ze jego zdaniem troche ciezko, my bysmy jednak nie
          zabrali. Wiesz niw ygladalo to lightowo. dzisiaj pokazywalismy filmik rodzinie
          to sie za glowy lapali:-) Tam sa nawet miejsca gdzie w 6-stopniowej skali
          trudnosci bylo 4 stopnie.
          nie chce Cie straszyc ani nic takiego, ale ja bym chyba ze swoim dzieckiem nie
          pojechala. Tuz obok Bodrum jest Aquapark ( nie wiem na ile to atrakcyjne:-),
          moze rejs statkiem, patrze teraz do ulotki... moze wyprawa na lowienie ryb albo
          Jeep Safari po bezdrozach...
          w razie czego pytaj postarm sie pomoc
          pozdrawiam
          Maraska
          • nutka34 Re: ITAKA / Bodrum - jadę do Sky Sea 17.07.05, 23:02
            ooo łowienie ryb! Ani słowem nie wspomnę, przecież mąż gotowy spędzić tam cały
            tydzień:))
            hmm, męczy mnie ten rafting. Kuzyn był, ale na tym organizowanym z Alanyi, mówił
            że spoko, więc pomyślałam sobie że dla Młodego fajna przygoda. Świetnie pływa,
            więc wody to ja się nie boję, bardziej tego że np. wypadnie i o jakąś skałkę
            uderzy..

Ale może rzeczywiście lepiej Aquapark albo rejs statkiem (wtedy to i ja
            skorzystam:))

dziękuję Ci bardzo za informacje, bardzo przydatne. Jednak takie z pierwszej
            ręki, najcenniejsze są. Przekonałam się już o tym wybierając się na Kretę. Mała
            spisała się świetnie, więc już tak bardzo się nie boję:))
            Pozdrawiam
            • Gość: Maraska Re: ITAKA / Bodrum - jadę do Sky Sea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 14:42
              Ten rafting kolo Alaniy to cos zupelnie innego, nie bylam ale z opini bywalcow
              na forum dowiedzialam sie ze tamten jest na innej rzecze i duzo latiwejszy. tam
              i 7-letnie dzieci plywaly. Stad moze twoje wachanie.
              A ze informacje z piewrszej reki najlepsze zawsze i wszedzie to tez wiem:-)
              pozdrawiam
              maraska
              • mysz76 Bodrum biura podrózy miejscowe 19.09.05, 11:42
                Potrzebuje namiarów na biur a podóży w bodrum lub obok gdzieś .Ja bede 16km od Bodrum ale bardzo chce jechac na rafting, podajcie namiary na biura podrózy, acha powiedzcie mi czy przwodnicy z tych biur mówią pon polsku?
                • Gość: Maraska Re: Bodrum biura podrózy miejscowe IP: *.chello.pl 19.09.05, 13:56
                  Hej
                  ja chyba gdzies na watku podawalam namiary na biuro z ktorego korzystalam, nie
                  wiem w jakiej bedzie miejscowosci, ja bylam w bitez.
                  Moze znajdziesz biuro gdzie beda mowic po polsku, my korzystalismy z
                  angielskiego, oczywiscie niemiecki ir osyjski tez bez problemow. Z polskim moze
                  byc gorzej, bo tam jednak na razie malo Polakow jezdzi, to nowy kierunek.
                  pozdrawiam
                  maraska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka