Dodaj do ulubionych

tureckie jedzenie - ceny

IP: *.systherm.pl 08.05.06, 12:28
Witam,
Planuję wyjazd do Turcji (Alanya)i zastanawiam się czy wybrać opcję HB czy
All Inclusive. Jakie są ceny jedzenia lokalnego? Czy istnieją jakieś "budki"
z kebabem czy tym podobne i jakie są tam ceny. Obawiam się żebyśmy nie
głodowali i bardziej się skłaniam do All inclusive choć chcielibyśmy też
spróbować lokalnego jedzenia. Poradźcie
Obserwuj wątek
    • Gość: Krop Re: tureckie jedzenie - ceny IP: *.europe.hp.net 08.05.06, 13:14
      Głodować na pewno nie będziesz, ale lokalnego jedzenia to w Alanyi nie
      uświadczysz. Raczej hamburgery/pizza/frytki albo full wypas restauracja. Kebaby
      u nich to nie to samo co u nas i generalnie nie są za dobre. Przynajmniej te w
      wersji fastfood. Ale generalnie to ja bym nie brał all inclusive, jedzenia na
      mieście jest zatrzęsienie. A w hotelach przeważnie marnie żywią. Co do cen -
      tanio nie jest, szczególnie ichni Mac Donald i Burger King szaleją z cenami
      (zestaw grubo ponad 20zł).
      • yooreck Re: tureckie jedzenie - ceny 08.05.06, 16:49
        my wrocilismy tydzien temu z Alanya, knajp duzo, jedzenie rozne od Tureckiego
        do ..., ceny: od 40zl za obiad tj. zupa + drugie danie, my bylismy jeszcze przed
        sezonem, a w sezonie napewno ceny pojda w gore bo sie zjada anglicy, niemcy,
        szwedzi itp.
        Jezeli AI to mam nadzieje ze wybraliscie hotel min 4* bo w 3 to sie dlugo nie da
        na tym jechac
        • Gość: Krop Re: tureckie jedzenie - ceny IP: *.europe.hp.net 08.05.06, 18:13
          Nie ma takiej reguły, porównując dwa moje ostatnie pobyty w Turcji: w Side w 3*
          miałem dużo lepsze jedzenie niż w Alanyi w 4*. Może i w tych czterech był i
          większy wybór dań, ale co z tego jak wszystko było niesmaczne i do tego
          niegrzeczni kelnerzy... Także nie ma reguły
      • adams123 Re: tureckie jedzenie - ceny 10.05.06, 08:29
        Nie zgadzam się z KROP-em. Jedzenia lokalnego w Alanyi jest masa. Oczywiście jest dużo knajp , gdzie królują frytki, hamburgery itd. ale cała ogromna masa knajpek z kebabami, zarówno w bułce jak i na talerzach z ryżem czy frytkami. Kebaby są często w swieżych bagietkach, więc samkuje to trochę inaczej niż u nas, ale mi się tam bardzo dobrze je spożywało na mieście ;))))
    • Gość: stan Re: tureckie jedzenie - ceny IP: *.systherm.pl 10.05.06, 07:43
      dzięki za info.

To może jeszcze jedno pytanie. Co się kryje w AI za określeniem lokalne napoje
      alkoholowe? Pitne to?
      • ddb2 Re: tureckie jedzenie - ceny 10.05.06, 08:26
        Jesli wybierzesz dobry hotel, jest duza szansa na to, ze w opcji all bedzie
        bogaty wybor dan regionalnych, pieknie podanych, takze wspanialych tureckich
        slodkosci.
        Alkohole w takim hotelu smakowo w zasadzie nie roznia sie od przecietnych
        alkoholi, ktore sa dostepne u nas w sklepach, moze poza piwem (ale tu kazdy
        smakoszma swoje preferencje)-wino czerwone, biale, rozowe, whisky, brandy,
        wodka, ouzo, gin.
    • aniko16 Re: tureckie jedzenie - ceny 10.05.06, 16:10
      Parę dni temu wróciłam z Turcji ale byłam w Kusadasi (nad morzem Egejskim) i w
      Istambule, więc trochę nietypowo. W Istambule mnóstwo kafejek, barów, ulicznych
      kebabów. Smacznie i niedrogo. Królują kebaby, grillowane kotleciki a nie
      frytki czy hamburgery. W Kusadasi, w samym miasteczku w uroczych uliczkach tez
      można przyzwoicie zjeść za min. 40 zł/os. Porcje nie są duże! Polecam kalmary.
      Hotelowe jedzenie mało urozmaicone w porównaniu z innym krajami które
      odwiedziłam ale 1 tydzień da sie wytrzymać. Śniadanie do znudzenia: turecka
      mortadela woł/barania, jajka tylko gotowane na twardo, biały owczy ser solony,
      jeden gatunek żółtego no i oczywiście sałaty, pomidory, ogórki, rozmaite
      oliwki, płatki, dżem, miód ... Same hotele trzymają b. dobry standard również
      te 3*. Byłam mile zaskoczona. Porządne łazienki z suszarką, przestronne pokoje,
      TV SAT, b. czysto, muszle klozetowe wyposażone w bidet. Jedzenie w 4* hotelu
      było nieznacznie lepsze od tego w 3*. Zdumiewająco wysokie są ceny napojów do
      posiłków: dużo wyższe niż np. w Grecji. Efekt jest taki że w 4* hotelu goście
      mają na stole butlę z wodą! Może więc warto All Inc? I w dodatku w w
      turystyczne mega -wiosce gdzie łatwiej o frytki niż kebab? Bo w Istambule na
      pewno nie warto.
      • Gość: Cirka Re: Istambul IP: *.acgs.qld.edu.au 12.05.06, 00:47
        Droga Aniko
        Bardzo zaintrygowal mnie kierunek Twoich wczasow. Czy byl to wyjaz
        zorganizowany przez biuro (jakie)? Jak dlugo bylas w Istambule? Ja bardzo
        chcialabym spedzic tam pare dni bo niezmiernie mnie zauroczyl podczas
        objazdowki no i dobrze byloby sie zakotwiczyc po zwiedzaniu gdzies niedaleko
        przy plazy.
        Cirka
        • mediterraneo1978 tureckie jedzenie 12.05.06, 08:45
          Polecam taki kebab w nalesniku - w Alanyi za ok. 5 zł (2 liry)dostanie sie. Czy
          nawet czasem za 1 euro czy 1 dolara mozna kupic kebab w picie.
        • aniko16 Re: Istambul 18.05.06, 14:11
          Już odpowiadam. Byłam z biurem Filiz z Warszawy. Była to wycieczka objazdowa, z
          której po prostu się urwaliśmy po dojechaniu do Kusadasi, gdyż wszystko było
          zbyt męczące i zupełnie nie dla mnie. Za dużo jeżdżenia i jakieś absurdalne
          wizyty w sklepach ze skóra lub frotte. Kupiliśmy dodatkowy lot Izmir -
          Istambuł. Istambuł przepiękny, chociaż strasznie wymarzliśmy na początku maja.
          Szczególnie polecam rejs na wyspy na morzy Marmara.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka