Dodaj do ulubionych

wypad do Stambułu

01.01.07, 15:36
Chciałabym na jesieni wybrac się do Stambułu. Bardzo proszę o podpowiedzi, na
ile dni powinnam zaplanowac wyjazd, żeby zobaczy wszystkie ciekawe miejsca,
ale nie z wywieszonym jęzorem :-). Jak najkorzystniej kupic bilet i jak
zarezerwowac hotel?
Z góry dziękuję wszyskim za cenne wskazówki.
Obserwuj wątek
    • turhotel Re: wypad do Stambułu 01.01.07, 15:53
      Ty to masz pałer dziewczyno. Podoba mi się Twój pęd do zwiedzania.
      • siouxsie.s Re: wypad do Stambułu 01.01.07, 16:05
        :-D
        A gdzie cenne wskazówki? ;-)
        • turhotel Re: wypad do Stambułu 01.01.07, 16:29
          Nooooo proszę Państwa, dziewczę się rwie na podbój Turcji a gdzie Wasze
          drogocenne wskazówki?
          Jak wyleczo kaca to pewnikiem się odezwo :-)
    • Gość: madziulka5 Re: wypad do Stambułu IP: *.timplus.net 01.01.07, 19:28
      Bylam w stambule tylko 2 dni bo tak zaplanowana byla wycieczka...szczerze nie
      urzekło mnie to miejsce po za tym ze okradli mojego znajomego i wszyscy zatruli
      sie jedzeniem w jednym z hoteli....oczywiscie warto zobaczyc niektore miejsca
      bo są niezwykłe np Błękitny meczet i Hagiasophia.Warto wybrac sie tez na baraz
      egipski chociaz zeby zoabczyc<i oczywiscie trzeba sie targowac!>podobno fajny
      jest rejs po bosforze -ładne widoki:)<nie bylam nie starczyło kasy:(>.urokliwe
      sa boczne uliczki kolo parku przed Błękitnym meczetem...Mysle ze te 2 dni to
      trochr zamało ale cennych wskazowek niestety nie udziele odnosnie biletow i
      hoteli<sa bardzo drogie>,poniewaz ja mialam zaplanowana i ustalana wycieczke
      przez biuro
    • gennady Re: wypad do Stambułu 01.01.07, 21:34
      Bylismy 4 dni netto, moznaby bylo zostac na jeszcze jeden, nie zmarnowal by sie.
      Jak najbardziej polecam rejs po Bosforze. Loty: bezposrednio Lot i Turkish
      Airlines, jedzenie w Turkish zdecydowanie lepsze. W ogole tureckie jedzenie jest
      super, duzo baraniny i swiezych warzyw. Bardzo czekawe sa slodycze, chociaz
      zdarzaja sie naprawde slodkie, dlatego lepiej nie kupowac w ciemno duzej ilosci,
      tylko najpierw sprobowac. Bardzo dobry jest zimny puding ryzowy (przewodnik
      pisze ze nazywa sie "firinda sutlac" - "u" z umlaut i "c" z ogonkiem), spredaja
      go w jednorazowych otwartych aluminiowych tackach, w ktorych jest zapiekany.
      Wiem ze "zimny puding ryzowy" brzmi beee, ale ten jest naprawde dobry.
      Nocleg - nic nie zamawialismy wczesniej, tylko pojechalismy taksowka do
      Sultanahmet i znalezlismy mikrohotelik tuz przy Blekitnym Meczecie (warunki
      umiarkowanie spartanskie, ale rozsadne, wlasciciel uprzejmy i caly czas jest na
      miejscu - spi na dole w recepcji, cena (za caly pokoj ze sniadaniem, 3 lata
      temu, nie w sezonie) - 200 mln (starych) lir za 5 nocy, co daje jakies 120 zl za
      noc. W razie czego mam namiary.
      Jesli nic nie zarezerwujesz wszesniej, to kilka dni przed wylotem mozna
      zerknac na www.ratestogo.com - przez nich czasami mozna znalezc hotel duzo
      taniej niz oficjalna cena, ale tylko na ostatnia chwile (chyba za 10 dni maximum).
      Centrum nie jest az takie wielkie, normalnie da sie zwiedzac na piechote (ale
      nie na obcasach). Niektore wazkie uliczki (szczegolnie miedzy targiem korzennym
      a wielkim bazarem) sa strasznie zatloczone, caly czas przepychasz sie pomiedzy
      ludzmi, straganami, samochodami, rowerami, slupami i towarem wystawionym przez
      sklepiki. Lepiej unikac.
      Wstepy do muzeow sa zaskakujaco drogie - rzedu $10.
      Ceny (3 lata temu) byly plus-minus jak w Warszawie w knajpach turystycznych i
      zdecydowanie nizsze w jadlodajniach dla miejscowych, a jedzenie w tych drugich
      moim zdaniem smaczniejsze - takiej czorby (zupy z soczewicy) jak tam nidgy nie
      jadlem!
      Troche zdjec z tego wyjazdu mam na stronie (www.mypictures.pl).
      Jak masz jakies pytania - pisz, postaram sie odpowiedziec.
      Pzdr
      Gennady

• siouxsie.s Re: wypad do Stambułu 02.01.07, 10:11
        Dziękuję bardzo za cenne wskazówki. Ja w Turcji już byłam kilka razy więc znam
        trochę i zwyczaje i jedzenie. Stambuł bardzo mnie kusi i chciałabym się jak
        najlepiej przygotowac, żeby czegoś nie przegapic.
        Mam pytanie odnośnie transportu z lotnistka w rejon hotelowy. Czy jest to daleko
        i jak najlepiej się przemieścic?
        Szukając hoteli weszłam na jakąś strone do rezerwacji i tam znalazłam niezły
        hotel za 120 euro za pokój dwuosobowy. Nie pamiętam nazwy, ale i tak jeszcze
        dużo czasu przede mną. Oferują również tranport z lotniska. Ja jednak jestem
        dosyc nieufna i zaraz wyobrażam sobie że będę sterczec na lotnisku i czekac w
        nieskończonośc. Czy rezerwując hotel przez internet czyms ryzykuję? Czy trzeba
        zapłacic zaliczkę? Niestety Turcy cały czas jawią mi się jako nie bardzo
        solidni, mimo że bardzo lubię ten kraj. Nie chciałabym byc oszukana.
        Jeszcze raz dziękuję za info.
        Pozdrawiam
        • gennady Re: wypad do Stambułu 03.01.07, 22:42
          Nie pamietam ile kosztowala taksowka; jedzie sie za 20 minut jesli dobrze
          pamietam (na stronie lotniska podaja 25 minut i $16; poza tym sa autobus i
          jakies metro czy cos w tym rodzaju, ale ta czesc strony lotniska i cala strona
          metra sa tylko po turecku. W kazdym razie slowa "metro" i "havalimani" wystepuja
          kolo siebie co juz jest dobrze :-) )
          Na temat rezerwacji przez internet: sa firmy co "kupuja" pokoje hurtowo i tanio
          a pozniej "sprzedaja" je przez swoje strony. Wtedy umowe zawierasz z taka firma
          a nie z hotelem, im rowniez placisz (karta kredytowa). Hotel tylko otrzymuje od
          firmy twoje nazwisko, daty i rodzaj pokoju. Plus tego jest taki ze z reguly jest
          taniej (albo duzo taniej) niz rozmawiac bezposrednio z hotelem; minus - ze
          czesto trzeba zaplacic za calosc juz przy rezerwacji a warunki rezygnacji z
          calej sprawy moga byc rozne (trzeba bardzo uwaznie czytac co pisza na stronie).
          Osobiscie z czegos takiego korzystalem tylko raz (hotel w Jerozolimie) i nie
          bylo zadnych problemow.
          Te 120 euro to za ile dni?
          Pzdr
          • siouxsie.s Re: wypad do Stambułu 03.01.07, 23:17
            Witaj,
            w pierwszej kolejności, to chciałbym Ci podziękowac za zdjęcia. Jestem pod
            wrażeniem. Sama kiedyś chciałam się tym zając, robiłam zdjęcia z koncerów
            rockowych, a potem mi przeszło. Teraz tylko zdjęcia z wakacji :-)))
            Wracając do kwestii hotelu. Cały czas obawiam się że robiąc przedpłatę zostanę
            oszukana. No nie mam zaufania i nic na to nie poradze. Coraz więcej osób mówi że
            nie ma problemu ze znalezieniem hotelu na miejscu, ja jednak lubię miec pewnośc,
            że nie będę musiała parę godzin poświęcic na szukanie hotelu, a w końcu wyląduję
            w obskurnej dziurze, albo w super drogim hotelu. Jeszcze się pozostanawiam,
            dziewczyna w biurze podróży powiedziała że mi pomoże z hotelem, tylko muszę
            znaleźc fajną promocję na przelot.
            A 120 euro to nie będę pisac bo nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się że za
            3 dni za dwie osoby. Nie jestem pewna czy za 2 czy 1 osobę. Jeszcze będę szukac.
            Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
            Agnieszka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka