Dodaj do ulubionych

Na Lwowskim rynku u Stefanii

28.08.05, 17:48
I znowu nastepny dzien u pani Stefanii...dzisiaj juz wyjezdzamy wiec przez
jakis czas nie bedzie reklamowania tego przyjemnego mieszkanka przy uliczy
Teatralnej 7/2b do ktorego mozecie tez 74 29 11.

PS. Pozdrawiam wszystkich
A zapomnialbym w Dzydze jest super napitek czyli koniak z sokiem zurawinowym
3 hr. Goraco polecam

A moze ktos ma inne zdanie o Pani Stefani jej psie??
Obserwuj wątek
    • loiterer polecam 29.08.05, 14:14
      ten watek: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=678

• irish76 Re: Na Lwowskim rynku u Stefanii 05.09.05, 16:16
      a jak warunki?
      spalem na Teatralnej 20
      porazka: zaszczana i zasrana brama, WC takie ze szok :) nie dosc ze woda byla 2
      razy dziennie to jeszcze ciepla nie chciala leciec :)
      hardcore :)
      • Gość: deo Re: Na Lwowskim rynku u Stefanii IP: *.devs.futuro.pl 05.09.05, 16:21
        Podobno we Lwowie nie ma wody tzn sa godziny gdzie wody nie ma w ogóle ....
        Ciekawe skąd ten problem ...
        ja tam byłem jeden dzień więc koncentrowałem sie tylko na urokach miasta
        pokazywanych przez przewodnika i oczywiście w czasie wolnym szukałem poczty
        aby wysłac kartke ...

ale chyba jednak Wilno ładniejsze ... co wy na to ?
        • irish76 Re: Na Lwowskim rynku u Stefanii 05.09.05, 16:50
          to ze nie ma wody to ja wiem :)
          tzn jest od 6-9 a potem od 18-21 :)
          ale my nie mielismy cieplej w tych godzinach ;)
        • szokiren Re: Na Lwowskim rynku u Stefanii 06.09.05, 09:20
          Mieszkalismy tam i było bardzo przyjemnie, mąż Pani Stefy, pan Adam, bardzo
          miły człowiek. Pies Martek lekko zwariowany. Ale jak przyjechaliśmy jeden z 2
          pokoi był zajęty przez jakichś turystów z Polski i one przekwaterowała ich do
          innej znajomej, mimo, że mieli zapłacone. To trochę nie fair. Przy wyjeździe
          chciała nam policzyć za 1 dzień więcej. Może się pomyliła a może nie.
          Wody nie ma bo za sowieckich czasów budowali wodociągi i coś tam popsuli i wody
          gruntowe "uciekły" Lwów jest w samym środku wododziału, jest podobno gdzieś w
          centrum budynek, z którego jak pada deszcz, woda spływa z jednej strony w stronę
          Bałtyku, a z drugiej w stronę Morza Czarnego :)
          • Gość: ja Re: Na Lwowskim rynku u Stefanii IP: *.aster.pl 07.09.05, 00:10
            ten "budynek" to kosciol sw. Elzbiety
            a wodociagi tez maja chyba z innych czasow
        • Gość: asiam Re: Na Lwowskim rynku u Stefanii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.05, 09:39
          i wilno ładne i lwów, każde ma swój urok i jest inne, wilno jest częsiowo
          odnowione a lwów raczej zachował swój dawny wygląd, oba jednak mają fajne
          klimaty :)
    • Gość: te Re: Na Lwowskim rynku u Stefanii IP: *.zoi.elb.pl / *.elb.pl 07.09.05, 11:06
      trzeba wcześniej się umówić, czy można przyjść tak po prostu "z ulicy"??
      • szokiren Re: Na Lwowskim rynku u Stefanii 07.09.05, 21:12
        mozesz zajrzeć, najwyżej poleci Ci kogoś innego jeśli będzie miała zajęte
        pokoje.My trafiliśmy do niej przez Towarzystwo Polskie w Rynku.
    • Gość: babciakoljaiczkowa Re: Na Lwowskim rynku u Stefanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 15:07
      nocowałam u niej w wakacje 2004, b. przyjemna babeczka:) i to podwórko na które
      wychodzi balkon jest extra..
      U jej siostry, choć nie mieszka tak znowu daleko od centrum, jest woda cały
      dzień..luksus:)
      a co do załatwiania noclegów- lepiej kontaktować się bezpośrednio ze stefanią
      niż przez Towarzystwo Kultury Polskiej Ziemi Lwowskiej, bo jest wtedy taniej o
      tego dolara, którego za uslugę pobiera Towarzystwo.
      • irish76 Re: Na Lwowskim rynku u Stefanii 03.01.06, 14:59
        he he he
        super oszczednosc ten 1 dolar :) przeciez mozna przy okazji wspomoc to
        Towarzystwo. W koncu dba o resztki naszej kulury ktore tam zostaly
        • vasylkova Re: Na Lwowskim rynku u Stefanii 04.01.06, 15:14
          > super oszczednosc ten 1 dolar :) przeciez mozna przy okazji wspomoc to
          > Towarzystwo. W koncu dba o resztki naszej kulury ktore tam zostaly

pozbadz sie aluzji.
          mieszkam we Lwowie i to Towarzystwo jest ostatnia instytucja, ktora robi cokolwiek dla kultury polskiej
          • vasylkova Re: Na Lwowskim rynku u Stefanii 04.01.06, 15:15
            iluzji, mialo byc
            • Gość: babciakoljaiczkowa Re: Na Lwowskim rynku u Stefanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 19:55
              cóż, ziarnko do ziarnka i zbierze sie miarka. i z 1 zaoszczędzonego dolara robi
              się 10.
              wspieranie kultury popieram i uprawiam, ale Towarzystwo nic w ofercie nei ma
              takiego, co chciałabym wspierać. i raczej nie z powodu braku funduszy.
              • irish76 Re: Na Lwowskim rynku u Stefanii 16.01.06, 12:07
                moze rozwinac ta mysl bo nie bardzo rozumiem. Tzn ze Towarzystwo zle spelnia
                swoj statut? Marnuja pieniadze?
                jezeli tak to rozumiem twoja oszczednosc. W innym przypadku, wybacz ale
                poskapienie nawet 10 dolarow na Towarzystwo wzbudza we mnie mieszane uczucia.
                Nie mozna byc takim skapcem przeciez.
          • irish76 Re: Na Lwowskim rynku u Stefanii 16.01.06, 12:04
            wlasnie to mam na mysli ze chetnie wspomoge Towarzystwo tym dolarem. W koncu
            jak nie oni to kto ma dbac o to co zostalo? Ukraincy Łyczakowa nam nie
            posprzataja ani Cmentarza Orlat
            • vasylkova Re: Na Lwowskim rynku u Stefanii 25.01.06, 17:27
              Cmentarzem Orlat opiekuja sie Polacy z Towarzystwa Opieki nad Grobami Wojskowymi. Jest to zupelnie inne towarzystwo, ktore nie zarabia na noclegach. Kto chce je wspomoc, moze zlozyc dobrowolny datek w kaplicy Orlat, ktory, w przeciwienstwie do 1$ w TKPZL zostaje zaksiegowany, a Ty dostajesz rachunek.

Mieszkam we Lwowie przy Rynku od 1,5 roku i do tej pory 2 razy widzialam na Poslkim Towarzystwie jakies afisze informujace o jakichkolwiek imprezach (zreszta nie przez nich organizowanych). Kiedy bylo otwarcie Cm. Orlat, Towarzystwo rozprowadzalo zaproszenia jedynie w gronie krewnych i znajomych, tak ze wielu Polakow, ktorzy chcieli pojsc na otwarcie ich nie dostalo, a podobno czesc potem sie zmarnowala.

Towarzystwo wydaje gazete, ktora jest w calosci dofinansowywana przez panstwo polskie, a sprzedaja ja po 2 uah (cena przecietnej gazety ukrainskiej to 50-80 kop.) Na co ida te pieniadze, skoro nie sa organizowane zadne imprezy? Z tego co wiem, to takze siedzibe oplaca im Polska. A prezes z "oszczednosci" na roznych dofinansowaniach wybudowal sobie dom w Przemyslu.

We Lwowie o tym kazdy wie, ale Wam w Polsce wydaje sie, ze "wspomagacie rodakow". Zapewniam, ze jest wiele towarzystw i instytucji polskich we Lwowie, ktore mozna wspomoc, jesli ktos ma taka potrzebe. TKPZL jest ostatnia, ktora ja bym chciala wspomagac.
              • irish76 Re: Na Lwowskim rynku u Stefanii 30.01.06, 12:24
                hmmmm
                wiesz... trudno rozroznic z naszej perspektyw kto jest ba a kto cacy
                mozesz podac liste tych instytucji?
                a tak wogole to Polacy powinni cos w zwiazku zrobic z tym ze Towarzystwo
                wyglada na jakies lewe. W koncu Polacy powinni pokazac ze nie sa tacy jak
                Bialorusini czy Rosjanie (tzn nie czekaja na meza opatrznosci ale sami cos
                robia)
                • vasylkova Re: Na Lwowskim rynku u Stefanii 01.02.06, 13:07
                  Czesc instytucji jest tu:
                  lwow.wschod.info/polonia/polonia1.php
                  (na pewno nie wszystkie)

Poza tym we Lwowie sa 2 polskie szkoly, przedszkola z polskimi grupami, polskie parafie. Sa takze fundacje i towarzystwa w Polsce, ktore organizuja pomoc Polakom, np. przedswiateczne zbiorki ksiazek, zywnosci, itp.
                  • irish76 Re: Na Lwowskim rynku u Stefanii 02.02.06, 16:51
                    na codzien mieszkasz we Lwowie?
                    • vasylkova Re: Na Lwowskim rynku u Stefanii 05.02.06, 22:51
                      tak :)
                      nawet bardziej przy Rynku niz p. Stefania ;)
                      • irish76 Re: Na Lwowskim rynku u Stefanii 06.02.06, 11:27
                        hej. napisz do mnie na priva irish@orange.pl to pogadamy

pozdrawiam
                        • Gość: Nika Re: Na Lwowskim rynku u Stefanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 13:46
                          Vasylkova, skoro mieszkasz we Lwowie - czy możesz poradzić, podpowiedzieć -
                          chcielibysmy grupą 8 przyjaciół wybrac się w maju do Lwowa i szukamy jakiegoś
                          mieszkania do wynajęcia z wodą, łazienką, w miare schludne, czy mogłabyś mi pomóc?
                          Byłabym bardzo wdzięczna;)
                          Pozdrawiam ciepło
                          • vasylkova Re: Na Lwowskim rynku u Stefanii 14.02.06, 21:44
                            Jezeli chcecie na 1-3 maja, to na pewno warto szukac jak najwczesniej.
                            Z mieszkaniem bedzie ciezko, bo wiekszos wlascicieli boi sie demolki :)
                            aczkolwiek mozna znalezc i takie miejsca gdzie nie patrza na ilosc lokatorow - ale luksusy to nie beda.

Od biedy 8 osob moze tez przenocowac u ludzi, ale tak samo raczej warunki nedzne, ceny od 6-7$.

Mieszkania i pokoje mozna wynajac nawet przez internet, poszukaj w google lwow, noclegi, nie chce tu nikomu reklamy robic.

Ew. tani hotel, jak np. Kijow czy Arena, to dla tych kto ma mocne nerwy albo caly dzien sie "znieczula".

Wiem tez ze czasem ludzie nocuja u franciszkanow na Lyczakowie, ale szczegolow nie znam.
                            • Gość: Darek Re: Na Lwowskim rynku u Stefanii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 08:35
                              Witam,
                              a ile ksoztuje teraz wynajecie pokoju dla 1 osoby? Da się to zrobić za 5 dolarów
                              czy jest drożej? Planuję indywidualny wypad w marcu do lwowa na parę dni.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka