Gość: mikka IP: *.icpnet.pl 01.08.07, 15:37 Wyslalam 02.07.07 reklamacje na pobyt w Turcji i jak dotad cisza .Z tego co wiem maja 30 dni na odpowiedz, co robic dalej jesli do jutra mi nie odpowiedza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mikka Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA IP: *.icpnet.pl 01.08.07, 21:09 tyle skarg na nich i czyzby nikt nie skladal reklamacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stopa Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 21:52 Ja składałam reklamację ale na biuro Oasis Tours, wczasy na Krecie. Odpowiedź na reklamackję przyszła dosłownie jeden dzień po terminie w takiej sytuacji reklamacja powinna zostać uznana. Oczywiście odpowiedź jaka do nas przyszła była wiadoma a mianowicie nie uznano nam reklamacji. Ale my bylismy zdesperowani więc postanowliśmy walczyć i pokazać kto ma rację. Napisaliśmy pismo, że ich odpowiedź przyszła po czasie a w takiej sytuacji zgodnie z przepisami reklamację uważa się za uznaną. Pomijam fakt, że kupiliśmy wczasy w hotelu 4* a zakwaterowano nas coś w rodzaju akademika:-). Ach...jacy oni mądrzy byli, chcieli się wymigać, wstawiali nam kit, że źle liczymy. Postraszyliśmy ich sądem i rzeczywiście poszlibyśmy do sądu, ale pękli i zwrócili nam pieniądze. Oczywiście nie tyle co rządaliśmy, ale otrzymana suma zaspokoiła nasze roszczenia w stopniu zadawalającym:-). A tak marginesie dlaczego reklamujecie wczasy z Itaką. Pytam bo 08.08. 07 jadę z nimi do Turcji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikka Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA IP: *.icpnet.pl 04.08.07, 13:07 nadal cisza choc termin minal 2 sierpnia. co robic dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikka Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA IP: *.icpnet.pl 04.08.07, 13:07 nadal cisza choc termin minal 2 sierpnia. co robic dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pogromca a gugów Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA IP: *.gemini.net.pl 04.08.07, 14:02 Zgodnie z prawem, biuro ma14lub 30 ROBOCZYCH na powiadomienie Cię telefonicznie i listem poleconym o tym w jaki sposób uznają Twoje roszczenia. Jeśli nie otrzymałaś takiego pisma to zgodnie z artArt. 8, pkt. 3 Ustawy O Szczególnych Warunkach Sprzedaży Konsumenckiej Oraz O Zmianie Kodeksu Cywilnego, który brzmi: "Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1, nie ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za uzasadnione” – czyli w ciągu 14 dni kupujący ma zostać powiadomiony (np. odebrać list polecony) – podstawa prawna, art. 61 Kodeksu Cywilnego – o ważności oświadczenia woli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pogromca a gugów Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA IP: *.gemini.net.pl 04.08.07, 14:05 czyli masz pełne prawo w tej chwili żądać pełnego uznania Twojego roszczenia zawartego w reklamacji. Jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości możesz udać się po bezpłatną poradę do biura rzecznika praw konsumentów.Takie biuro znajduje się w każdym większym mieście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikka Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA IP: *.icpnet.pl 04.08.07, 16:14 dzieki za podpowiedz. Dziwi mnie tylko ,ze bylo tyle skarg na tym forum na itake, a nikt sie nie odzywa jak im rozpatrzono reklamacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samarytanin Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 21:16 bo wszyscy tutaj na forum tak hucza a tam jak colin pewnie morda w kubeł i jak fajnie a tu bardzo pokrzywdzony się czuje wiesz myśle że z itaka i tak nic nie wskórasz ale powalczyć można powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d.biel Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA IP: *.chello.pl 07.08.07, 10:15 Witam. JA właśnie dostałam odpowiedż z Itaki na złożoną dokładnie przed miesiącem reklamację. Tak jak sie spodziewałam nie uznano jej nam, ale na razie nie zamierzam odpuszczać i napiszę kolejne pismo. Co do terminów, to wszystko co jest pisane zgadza sie, tylko liczy sie data wpłyniecia do nich pisma, a nie wysłania. Dlatego warto wysłać polecony z potwierdzeniem odbioru. Wtedy dokładnie wiesz kto i kiedy odebrał Twoje pismo, masz to potwierdzone i możesz udowodnić. Jesli wysłałaś je 2.07 (dokładnie tak jak ja) to prawdopodobnie doszło dopiero 6.07 i w najbliższym czasie dostaniesz odpowiedź. Oni zwlekają do ostatniej możliwej chwili. Pozdrawiam Dominika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudu Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA IP: *.tvp.pl 07.08.07, 11:31 ja chetnie złożyłabym reklamacje juz teraz ale nie moge.jestem dzien przed wyjazdem na wakacje z itaka od tygodnia walcze z nimi i nic nie moge zrobic bo nie ma oficjalnej informacji od itaki z centrali ze hotelu do ktorego mam jechac juz nie ma.dlatego pozostaje mi czekac .moge to zrobic po powrocie.i tak tez bedzie .sprzedawca w biurze itaki beznadziejny byle sprzedac i miec klienta z dala od siebie a co sie bedzie dzialo dalej to twoje zmartwienie. zaplaciles? spadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmilka2 Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.07, 17:06 ja w zeszłym roku reklamowałam wyjazd do hiszpani , z itaką to wielka lipa, ne dośc że chcieli na nas sporo zarobić to nawet rezerwacji wybranego przez nas hotelu nie zrobili...a rezydent miał kłopoty z jezykiem ;-) załatwialiśmy wszystko sami, na reklamację odpowiedzieli ale oni zadnych uchybień nie spostrzegli ...jedynie za taxi wrocili i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
elgry Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA 05.08.07, 18:22 30 dni liczy się od daty na poświadczeniu odbioru, nie zaś od daty wysłania reklamacji. Jeśli termin minął,znaczy, że reklamacja uznana i można wysłać przedsądowe wezwanie do zapłaty rekompensaty. Podać kwotę i termin, np. 14 dni. Poleconym za zwrotnym poświadczeniem odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikka Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA IP: *.icpnet.pl 05.08.07, 20:13 kurcze, a ja wyslalam zwyklym poleconym, bo tak mi kazano w itace na infolini. Odpowiedz Link Zgłoś
elgry Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA 05.08.07, 20:26 Szkoda trochę, bo teraz nie wiesz, kiedy dostali reklamację. Ale to nic straconego. Spróbuj sprawdzić na poczcie. Listy polecone są ewidencjonowane z datami odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikka Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA IP: *.icpnet.pl 05.08.07, 20:38 dzieki, poczekam jeszcze kilka dni. Dobrze ,ze mam kontakt z innymi osobami ktore byly w tym terminie w grupie zawsze predzej mozna cos wywalczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
makare1 Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA 05.08.07, 20:50 My też wysłaliśmy skargę, ale wróciliśmy 11.07 i wysłaliśmy dopiero ok.17.07, więc mają jeszcze czas. Na naszym wyjeżdzie byli ludzie co chcieli zgłosić zawiadomienie do prokuratury o próbie oszustwa-hotel miał mieć 5 *, a przez niemców jest sprzedawany jako 3*! Ciekawe co będzie dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikka Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA IP: *.icpnet.pl 05.08.07, 21:33 a mozna wiedziec gdzie byliscie? Odpowiedz Link Zgłoś
makare1 Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA 07.08.07, 09:22 Cesars Temple - Belek Odpowiedz Link Zgłoś
djk36 Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA 08.08.07, 16:02 Powiedźcie cos bliżej, bo ja własnie podjęłam decyzję , że jadę do tego hotelu i to na dodatek z ITAKĄ. Proszę napiszcie o co chodzi , żebym miała szansę się jeszcze wycofać. Pozdrawiam djk Odpowiedz Link Zgłoś
makare1 Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA 08.08.07, 21:43 Wrzuć w wyszukiwarkę, bo już o tym pisałam-nawet własny wątek. Poczytaj opinie i tu i na wakacje.pl. Pamiętaj, że każdy oczekuje czegoś innego i przyzwyczajony jest do innych standartów. Nie dziwi więc, że ilu ludzi tyle opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
makare1 Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA 13.08.07, 18:11 mikka , czy doszła już odpowiedź na reklamację? U nas nadal nic, a termin się zbliża... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIKKA Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 10:51 ja wracam dopiero jutro do domku ,wiec dam znac,ale dostalam sms od ludzi ktorzy byli razem z nami i ponoc dostana zwrot 10 proc bez kosztow przelotu, wiec bedzie to smieszna kwota. Odpowiedz Link Zgłoś
makare1 Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA 14.08.07, 15:56 O qrka, to kiepsko... My wystąpiliśmy o znacznie więcej, reklamację wysłaliśmy 17.07, więc zaraz będziemy oczekiwali na odpowiedź. Mogę jakiś kontakt na priva po powrocie, to napiszę szczegółowo Pozdrawiam makare Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikka Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA IP: *.icpnet.pl 14.08.07, 19:14 wiec postanowilam wrocic dzisiaj,bo niecierpliwosc i ciekawosc mnie zzerala, a tu niespodzianka reklamacja nieuznana. W czwartek zaczynam dochodzic swoich praw troszke ostrzej, bo jak mozna jednym uznac reklamacje, innym odrzucic a jeszcze innym nie odpowiedziec wogole, a w 3 rodziny mielismy napisane reklamacje identycznie. Te 10 proc to jest chyba jakas kpina bo placilismy w styczniu po 2550 po odjeciu wszystkich oplat zostanie jakies 1100-1200 wiec 120zl to jakis zart. powodzenia w walce z wiatrakami. podaj gg, albo maila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samarytanin Re: do makare IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 18:51 ta colin dostałmodpowiedż z itaki że jest głupi i następnym razem twarzowe będzie musiał płacić przed wyjazdem Odpowiedz Link Zgłoś
makare1 Re: do makare 19.08.07, 20:34 Napisz proszę na gazetowego. My nadal czekamy, dopiero minął termin wysłania przez nas reklamacji. Ciekawe czy te 30 dni to się liczy od dnia wpłynięcia do nich( Itaki) i wystawienie od nich odpowiedzi, czy otrzymania jej przeze mnie? Może ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justjac Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA IP: 213.25.166.* 28.08.07, 15:09 Witam serdecznie! Mam zamiar złożyć reklamacje na pobyt w Turcji w hotelu Bora Bora ale nie bardzo wiem jak się za to zabrać.Bardzo proszę jeżeli to możliwe o przesłanie wzoru pisma. Z góry dziękuję. justjac@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
makare1 Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA 29.08.07, 16:58 Szkoda, że nie zabrałaś/łeś się za to już na wyjeździe. Z tego co wiem, trzeba wstępną reklamację podpisać u rezydenta. My tak na gorąco zrobiliśmy wstępne pismo, które podpisał rezydent, nawet się nie opierał(tylu ludzi go o to nękało). Po powrocie mąż napisał jeszcze raz takie "przemyślane" i wszystko razem wysłaliśmy, wraz z pismem naszego rezydenta(które nam nieopacznie dał), w sprawie załatwianej przez niego i oczywiście niezałatwionej! Teraz czekamy na odpowiedź- dotąd nie przyszła:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikka Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA IP: *.icpnet.pl 29.08.07, 19:15 z tego co sie chyba orietuje to wasz termin juz minal wiec mozecie sie cieszyc ja czekam na odpowiedz na moje odwolanie .pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
makare1 Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA 29.08.07, 21:55 Termin minał, ale tak jak ty nie mamy potwierdzenia odbioru. Na poczcie dowiedziałam się, że muszę dzwonić na pocztę w Opolu, która obsługuje Itakę i tam mi podadzą termin odbioru przesyłki. Najpierw jednak muszę znaleźć te pocztę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikka Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA IP: *.icpnet.pl 29.08.07, 22:52 jutro ci podam,bo mam potwierdzenie odbioru odwolania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikka Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA IP: *.icpnet.pl 30.08.07, 20:19 makare. zadzwon na informacje i popros nr tel urzad pocztowy nr 1 w Opolu.Oni dostarczaja poczte dla Itaki Odpowiedz Link Zgłoś
makare1 Re: czy dostal ktos odpowiedz na reklamacji z ITA 30.08.07, 20:52 Dzięki, jutro zadzwonię! Odpowiedz Link Zgłoś