Dodaj do ulubionych

Wycieczka do Turcji

IP: *.cpe.marton.net.pl 23.03.08, 21:13
Witam wszystkich !
W wakacje jade na wycieczke do Turcji do miasta Ayvalik. Jak ktoś
był w tym miescie to niech napisze jak tam jest i czy fajnie a i
jeszce jedno czy mozna tam kupic fajne rzeczy znanych firm np. D&G
Versace Cavali itp.i w jakich cenach z góry dzieki :)
Obserwuj wątek
    • isabeau Re: Wycieczka do Turcji 24.03.08, 15:40
      W Ayvaliku raczej nie kupisz oryginalnych rzeczy znanych projektantów. Takie
      zakupy to w Istanbule, Bursie czy Ankarze. Za to prawdopodobnie można tak kupić
      tanie podróbki tych firm, gdzie tanie = kiepskiej jakości. Ponadto chcę
      przypomnieć, tak na marginesie, że kupowanie podróbek (świadomie) to łamanie
      prawa. Chociaż w Turcji mało kto zwraca na to uwagę :)
      • Gość: Lukasz Re: Wycieczka do Turcji IP: *.cpe.marton.net.pl 24.03.08, 22:35
        Szkoda :( a W Ayvaliku kupie chociaz podróbki :D (ale bede kupował
        je nieswiadomie :P ) w ostatecznosci sie tez nimi zadowole :P a ty
        moze byłas w Ayvailku ? Jak tam jest czy to jakies zadupie jest czy
        są jakies dyskoteki Bary i sklepy a moze bazary ? dziekuje Ci bardzo
        ze odpisałas :D pozdrawiam isabeau :)
        • Gość: Lukasz Re: Wycieczka do Turcji IP: *.cpe.marton.net.pl 24.03.08, 22:53
          Isabeau byłem na tej stronce dotyczącej Turcji bardzo fajna i
          pomocna ! Ja jade to Turcji 19 lipca :) jade tam pierwszy raz ty juz
          tam byłas wiec napisz mi co warto zabrac na taka wycieczke jakie
          ubrania itp. Oraz ile mam wziąsc pieniędzy jade na 10 dni i
          najlepiej jaka wziąsc walute ? czy tam na miejscu wymienic :) No i
          jak mozesz to napisz mi cos o Ayvaliku :) pozdrawaim
          • isabeau Re: Wycieczka do Turcji 25.03.08, 16:59
            Gość portalu: Lukasz napisał(a):

> Ja jade to Turcji 19 lipca :) jade tam pierwszy raz ty juz
            > tam byłas wiec napisz mi co warto zabrac na taka wycieczke jakie
            > ubrania itp.

Co warto zabrać z ubrań - trudno powiedzieć, zależy od Twojego stylu. Przydadzą
            się przewiewne T-shirty bawełniane na największy upał, luźne szorty, a jeżeli
            chcesz zwiedzać meczet, to koniecznie długie spodnie. Dodatkowo jedna koszula z
            długim rękawem (ale z cienkiego materiału) jako ochrona przed komarami na
            wieczór. Z butów oczywiście sandały + klapki lub japonki na plażę i basen. Acha
            - koniecznie jakieś nakrycie głowy (czapka z daszkiem, kapelusz) - jako ochrona
            przez udarem słonecznym, zwłaszcza jeżeli ma bardzo krótkie włosy.

Czego moim zdaniem nie warto brać: kurtki, peleryny, swetry, polary. W lipcu w
            Turcji pogoda jest murowana. W sumie nie warto też brać pełnych butów, chyba że
            będziesz się stołować w eleganckich restauracjach, gdzie obowiązuje bardziej
            wizytowy strój.

> Oraz ile mam wziąsc pieniędzy jade na 10 dni i
            > najlepiej jaka wziąsc walute ? czy tam na miejscu wymienic :)

O płaceniu w Turcji już się kiedyś wypowiadałam na tym forum, ale dla
            przypomnienia: waluta nie jest tak istotna (oczywiście euro lub dolary, a nie
            złotówki), chociaż w obecnej sytuacji ekonomicznej polecałabym jednak euro.
            Ale płacić w Turcji korzystniej jest w lirach, w których posiadanie wchodzimy
            stopniowo wymieniając euro lub dolary w bankach (gdzie czasem potrzebny jest
            paszport) lub kantorach (gdzie trzeba sprawdzić, jaka jest prowizja). Wymienia
            się stopniowo, ze względu na niestabilność tureckiej waluty.
            Najlepiej mieć też w zapasie kartę kredytową (bo nigdy nic nie wiadomo).

Ile pieniędzy wziąść - to już zupełnie indywidualna sprawa. Nie wiem, gdzie
            będziesz mieszkać, jaką masz opcję wyżywienia i jakie zakupy planujesz (wiem
            tylko, że ubrania).
            Powiem tak - ja za 1000 zł na tydzień całkiem przyjemnie spędzałam czas (w tej
            kwocie wliczony jest pensjonat, wyżywienie, przejazdy i jakieś drobne zakupy
            pamiątkowe).

Pozdrawiam i dziękuję za pochwałę mojej strony!
            • Gość: Lukasz Re: Wycieczka do Turcji IP: *.cpe.marton.net.pl 25.03.08, 22:41
              isabeau dziekuję Ci bardzo!!! :) dużo sie od ciebie dowiedziałem na
              temat Turcji :) i wszystkim polecam tę stronkę !!!

W hotelu mam zapewnione wyzywienie i noclego oraz korzystanie z
              obiektów na terenie hotelu będe mieszkał w hotelu KALIF *** w
              Ayvaliku jestem ciekaw co to za miejsce ten Ayvalik :) czyli
              pieniądze bede wydawał tylko na moje zachcianki :) no tak chciałbym
              kupic koniecznie fajkę wodną jakieś przyprawy i oczywiścia jakiś
              turecki czajnik lub cos tureckiego :) noo i ubrania :D D&G górą :P
              Serdecznie pozdrawiam Isabeau :) 3-maj sie
              • isabeau Re: Wycieczka do Turcji 26.03.08, 11:49
                Gość portalu: Lukasz napisał(a):

>no tak chciałbym
                > kupic koniecznie fajkę wodną jakieś przyprawy i oczywiścia jakiś
                > turecki czajnik lub cos tureckiego :)

To Ci jeszcze podpowiem, że warto kupić taki turecki dwupoziomowy imbryk do
                zaparzania herbaty oraz zestaw szklaneczek w kształcie kwiatu tulipana,
                nazywanych "bardaczkami".
                Z przypraw polecam pieprz, grubo mielone chilli i urfa chilli (czarne i bardziej
                aromatyczne) oraz mieszankę przyprawową do kofte (tureckich mielonych).
                • magdaod Re: Wycieczka do Turcji 07.04.08, 16:58
                  Z zakupow to polecam jeszcze herbate jablkowa lub z granatow - mi smakuja
                  bardzo. Ze slodkosci to wszelkie ciastka dostepne w supermarketach firmy Urkler
                  lub Eti, sa niedrogie, a rowniez smaczne (nie myslic z typowymi slodyczami
                  tureckimi typu baklawa).

Pozdrawiam, Magda
            • Gość: tom Re: Wycieczka do Turcji IP: *.tvk.torun.pl 07.04.08, 16:01
              Cześć muszę dodać do wypowiedzi moich poprzedników co do pieniędzy. Nie rozmieniajcie w Turcji wszystkich pieniędzy na liry ,bo jak nie wydacie ich to:po pierwsze nie możecie lirów wywozić z Turcji, po drugie jak będziecie chcieli zamienić liry na dolary itp. ,to poniesiecie stratę 30%.Jak będziecie chcieli coś kupić np.prezent i sie spytacie o cenę ile kosztuje,to ten sam produkt kosztuje tyle samo w lirach,dolarach i euro.morał należy kupować w lirach.polecam pójść do meczetu na mszę, nie zapomniane przeżycie,ale przed wejściem należy opłukać:twarz,rece,nogi,obok meczetu są specjalne krany.Obuwie zostawiamy pod meczetem i jak wejdziecie do meczetu siadamy z boku nie przeszkadzając w mszy,zdjęcia robimy po mszy.pozdrawiam.zapomniałbym polecam biuro podróży Wezyr-specjaliści w wycieczkach do Turcji.
              • Gość: olin80 Re: Wycieczka do Turcji IP: *.gdynia.mm.pl 07.04.08, 16:16
                Ciekawe masz wyliczenia,jak coś może kosztować tyle samo w
                lirach,euro i dolarach jak kursy walut kształtują się następująco
                Exchange Rates
                $ 1.2973 YTL
                € 2.0386 YTL
                Poza tym w meczetach nie ma mszy,tylko są
                modły:codzienne,piątkowe,modlitwy świąteczne i podczas ramazanu.
        • isabeau Re: Wycieczka do Turcji 25.03.08, 16:47
          W Ayvaliku byłam w lipcu zeszłego roku, ale tylko przejazdem. To znaczy
          planowałam tam zostać kilka dni na kempingu, ale jakoś to miasto nie zrobiło na
          mnie oszałamiającego wrażenia, więc wyruszyłam w dalszą drogę - to są zalety
          podróżowania na własną rękę :)
          Może Ty odkryjesz urok tego miejsca, wiele osób sobie Ayvalik chwali, ja oparłam
          się na pierwszym, nienajlepszym wrażeniu.
          Na pewno w Ayvaliku jest sporo sklepów, to w końcu 35-tysięczne miasto, są też
          restauracje i knajpki. Podobno również kluby nocne, ale to już wiadomość z
          drugiej ręki. Główną atrakcją są rejsy wycieczkowe, można uczyć się nurkować.
          Ciekawą opcją jest wycieczka promem na grecką wyspę Lesbos (trzeba tylko
          pamiętać o konieczności ponownego zakupy wizy tureckiej przy powrocie).
      • Gość: kkk Re: Wycieczka do Turcji IP: *.1.telkab.pl 24.03.08, 22:51
        isabeau, znasz Bursę?
        • isabeau Re: Wycieczka do Turcji 25.03.08, 16:40
          W Busie byłam w zeszłym roku, spędziłam parę dni, troszkę pozwiedzałam, ale nie
          znam tego miasta jakoś specjalnie. Dlaczego pytasz?
          • karolcza do isabeau 25.03.08, 22:20
            isabeau, wysłałam krótkiego maila na Twoją pocztę gazeta.pl.
            • isabeau Re: do isabeau 26.03.08, 11:46
              Karolcza, sprawdź pocztę :)
              • karolcza Re: do isabeau 26.03.08, 12:13
                ...isabeau, bardzo dziękuję, ale...mail niestety do mnie nie
                dotarł. Zorientowałam sie, ze ta moja gazetowa poczta szwankuje. Mam
                wielką nadzieję, ze zapisałaś tego maila do mnie i bedziesz mogła mi
                jescze raz go wysłać już na inny adres, który wysłałam przed chwilą
                na maila.
                • karolcza Re: do isabeau 26.03.08, 12:59
                  już poradziłam sobie z gazetową pocztą i mam maila od Ciebie:)
                  I szczerze powiem, ze własnie na takim porównaniu, jakie Ty
                  zrobiłaś, najbardziej mi zależało i takie uważam za najbardziej
                  pomocne. A więc ogromnie dziękuję!:D
                  odpiszę:)
          • prinzing56 Re: Wycieczka do Turcji 01.10.13, 11:02
            Mi się wydaję, że najlepszą opcją, którą w tym wypadku trzeba byłoby wybrać to jest wycieczka do Turcji z tego biura > http://travelstore.pl/hotele/turcja/. Byłem na wycieczce do Turcji z tego biura i muszę przyznać wszystko dopięte na ostatni guzik. Elegancko wyglądała współpraca z nim, żadnych problemów.
    • Gość: makaronek Re: Wycieczka do Turcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.08, 18:54
      Ja w Turcji nie byłam, ale moi znajomi tak - jednak nie w tym
      mieście, o którym Ty mówisz. Oni chyba w Istambule, tak jak tu w tej
      relacji co znalazłam w jakimś konkursie:
      www.podroze.pl/wyprawa/relacja/quotistambul-miasto-na-dwoch-kontynentachquot,397
      Byli zadowoleni bardzo, i mówią, że na pewno zawitają tam jeszcze
      nie raz. Może kiedyś i ja się z nimi zabiorę.
      • Gość: vvv Re: Wycieczka do Turcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.08, 21:19
        Czytałam tą relację, na podroze.pl, i w ogóle wszystkie one robią
        wrażenie. A co do Turcji, to polecam, warto, kraina marzeń. Owszem,
        obyczaje różne, no bo inna kultura, ale ogółem jest niesamowicie,
        wrażenia niezapomniane.
      • Gość: mania Re: Wycieczka do Turcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.08, 19:20
        Ale fajna ta relacja, co podałaś link :) Aż się chce jechać od razu.
        Ja w każdym razie bym bez wahania się zgodziła :)
        • Gość: Lukasz Re: Wycieczka do Turcji IP: *.cpe.marton.net.pl 20.04.08, 21:59
          Dzieki waszym wpisaom wiele sie dowiedziałem :) Juz sie doczekac nie
          moge jak pojade do Turcji :D
          A co do Ayvaliku to kos cos wie tak dokładnie???
        • Gość: grochal Re: Wycieczka do Turcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.08, 13:39
          Chce leciec do Turcji we wrzesniu,tak aby odpoczac i zrobic jakies zakupy.Czy ktos moze podac mi jakis kurort gdzi bedzie ladna plaza basen i duzy bazar.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka