Gość: Mumin IP: *.szczecin.mm.pl 03.05.08, 21:48 Witam. Chciałbym się dowiedzieć coś na temat tego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nuta15 Re: Ayvalik- był ktoś kiedyś? 03.05.08, 22:49 Byłam w Ajwaliku kilka lat temu, a właściwie w turystycznej dzielnicy Sarimsakli. Sympatyczne miasteczko, piękna ,szeroka i piaszczysta plaża, woda w morzu bardzo czysta. Sarimsakli jest popularne wśród Turków za względu na właściwości lecznicze piasku,ktory zawiera jakieś minerały,mocno się nagrzewa .Śmiesznie wyglądają Turcy zasypywani przez swoje żony po szyję w dołkach na plaży, wystają im tylko głowy. Kobiety chodzą w tradycyjnych strojach, w pelni ubrane z chusteczkami na głowie kąpią się w morzu. W miasteczku jest wiele sklepików i fajnych knajpek z tradycyjnym , pysznym tureckim jedzeniem, raz w tygodniu odbywa się targ. Wieczorem wszyscy wychodzą na spacer, zewsząd dochodzi turecka muzyka, na straganach sprzedają tanie i pyszne orzeszki ,wspaniałe lody , nalśniki z różnymi farszami , kebaby itp. W Ajwaliku, do którego można dojechać autobusem bazar jest czynny codziennie, masa towarów, kolorów, gwar, nawoływania.Warto się przespacerować po wąskich uliczkach z tradycyjną zabudową i usiąść na obiad w jednej z knajpek w porcie.Polecam Ajwalik ,nie jest tak skomercjalizowany jak kurorty na Riwierze Tureckiej, blisko stąd do ciekawych zabytków - Pegamonu,Selczuku, Efezu i Pamukale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mumin Re: Ayvalik- był ktoś kiedyś? IP: *.szczecin.mm.pl 04.05.08, 16:56 Dziekuje za tak obszerna odpowiedz. Ale mam jeszcze jedno pytanie: czy w tym miasteczku sa jakies supermarkety czy hipermarkety? Pozdrawiam Mumin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuta15 Re: Ayvalik- był ktoś kiedyś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.08, 19:01 Kilka lat temu nie było,zakupy robiliśmy w okolicznych sklepikach i na bazarze, ale wszystko się zmienia,może teraz już jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aa Re: Ayvalik- był ktoś kiedyś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.08, 18:58 Ja jade tam w tym roku... do hotelu Kalif Han Odpowiedz Link Zgłoś