Dodaj do ulubionych

Pamiatki z Kanarow. Co polecacie?

22.09.10, 14:32
jakie ciekawe pamiatki przywiezliscie z kanarow? czy jest cos "obowiazkowego" co nalezy kupic? co jest charakterystyczne?
jakie regionalne potrawy przypadly wam do gustu, poza hotelowym zarlem? czego warto sprobowac?
internetowe info znam, chce poznac wasze prywatne opinie
Obserwuj wątek
    • sibeliuss Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? 22.09.10, 15:02
      Jestem wrogiem kupowania durnostrojek, bo tylko kurz zbierają.
      Kupiłem ozdobę na ścianę z lawy wulkanicznej z wyrytą jaszczurką. Znajomi kupowali jakieś drobiazgi, niby w stylu pseudo-guancho. Wracając kupuję miejscowy alkohol i perfumy, bo tanio.
      • littlefrog Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? 22.09.10, 16:21
        rum palmowy i likier bananowy :)
        te ich sosy też przywiozłam ale nie w domu już nie smakują tak dobrze..
        a pamiątki wszystkie chińskie i nijakie, troszkę czarnego piasku z plaży sobie przywiozłam i to najlepsza pamiątka ;)
        aha, mówię o Teneryfie, ale podejrzewam że na wszystkich wyspach pod tym względem jest podobnie.
      • simontours Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? 03.12.19, 08:23
        Jeżeli szukacie wycieczek z polskim przewodnikiem (oficjalnym) na Gran Canarii, to serdecznie zapraszam
        Wycieczki autokarowe – 35 euro/os
        www.facebook.com/pg/simontours.es/
        www.instagram.com/simontours.es/
        lub oferta spersonalizowana – mini bus, max. 7 osób: www.simontours.pl
    • Gość: maria.m Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.10, 17:25
      Popieram przedmówców! z Teneryfy-likier bananowy,skrawek lawy z Punta de Teno i czarny piasek z Playa de la Arena, z Gran Canarii -rum z Arucas .
      • sibeliuss Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? 26.09.10, 23:15
        Gość portalu: maria.m napisał(a):

> skrawek lawy z Punta de Teno

Kupiłaś?
    • Gość: jasiu... Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? IP: *.dip.t-dialin.net 23.09.10, 17:51
      Jeśli będziecie na Teneryfie, to polecam przejść się do jubilera i poprosić o coś z oliwinem. Ten występujący właśnie też na Teneryfie, ma śliczny zielonkawy, niepowtarzalny kolorek i najczęściej jest po oszlifowaniu oprawiany w złoto. Maleńkie kolczyki-przebitki dla córki, czy dyndadełko do łańcuszka dla żony budżetu nie zrujnują, a będą wspaniałą pamiątką na całe życie.
      • Gość: jasiu... Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? IP: *.dip.t-dialin.net 27.09.10, 16:11
        W uzupełnieniu - na Teneryfie można przywieźć sobie trochę własnoręcznie zebranej ze skał soli z oceanu, a także charakterystyczne okrągłe muszelki (szare, różowawe, zielonkawe). No i ogromna szyszka z rosnącej tam sosny. Nie kosztują nic, a przypominają urlop lepiej, niż większość pamiątek, kupowanych na straganach.
    • milosh247 Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? 27.09.10, 16:01
      Ja bym zdecydowanie polecił likier bananowy - jest rewelacyjny i nie jakiś super drogi - litrową butelkę kupisz za 10 EUR w sklepie z pamiątkami (podejrzewam że w normalnych sklepach da się taniej)
      • anna262 Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? 28.09.10, 21:26
        duże szyszki,papugi ale te wielkie-na scine lub stojące(figurki) duże,ładne muszle można znaleśc,alkohol.
      • Gość: powsinoga Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? IP: *.toya.net.pl 09.10.10, 10:42
        Zarówno rum z miodu palmowego jak i inne trunki w tym likier bananowy o wiele tańszy w sklepie niż na lotnisku o czym należy pamiętac. Jak ktoś bedzie w Masce to warto kupic dżem z kaktusa - w sklepach nie widziałem.
        • Gość: Haneczka40tka Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? IP: 109.243.140.* 17.10.10, 13:13
          1.Ronmiel. (pycha, podają go z cynamonem i bitą śmietaną) z Lanzarote
          2. Biżuteria z olivinami
          3. Fajne breloki z symbolami wyspy
          4.Wino Malvasia (lanzarote)
          5.Małe, piękne ozdobne kafelki, ja z nich na wszystkich drzwiach w domu stworzyłam rózne napisy np: WC, Kuchnia itd, są bardzo klimatyczne i piękne
          6.Obrusiki, serwetki, koronki(Teneryfa)
          7. Perfumy ze wzgledu na ich niską cenę...
          8.rózne drobiazgi wykonane z lawy które można kupić w sklepikach z pamiątkami..

A tak poza tym reszta to chińska tandeta niestety.
          • Gość: tomekm. Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? IP: *.189.219.240.skyware.pl 21.12.14, 14:45
            Polecam rumy złoty i biały, rum z miodem (ronmiele), wina z Teneryfy (młode ale sympatyczne) i kapitalne pikantne prażone migdały
        • jszafranski Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? 18.10.10, 13:01
          dzem z opuncji jest podobnie jak z fig jest normalnie dostepny w sklepach.
          Ja polecam sprobowac bienmesabe i zakupic kilka sloiczkow tego specjalu :)
          • Gość: kasia gorzów Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.11, 21:10
            witam nikt nie wspomnial o perlach :)
            popieram rowniez likier bananowy:):)
            ale i tak najwieksza pamiatka sa chyba super zdjecia z tego malowniczego miejsca,,,polecam wycieczke do okola wyspy ...loro park rowniez swietna atrakcja. wrocilam z tamtad 21 lipca i nadal zyje wspomnieniami...na pewno tam jeszcze wroce ale na 2 tygodnie bo tydzien to jednak za malo...polecam tez wypozyczenie autka ,,,mapka w raczke i jedziemy:)
            drogi swietnie oznakowane i bezpieczne takze babeczki same za kolko mozemy wskoczyc:)
            polecam i pozdrawiam:):)
            • Gość: eeeewka Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? IP: 31.42.12.* 31.07.12, 21:58
              a perły to dlaczego? na wyspach?
    • Gość: beata Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.11, 21:50
      witam, jeśli chodzi o Teneryfe to alkohol - likier bananowy, ronmiel i dżem bananowy, ta wyspa bananem "stoi", piasek obowiązkowo, mimo że trochę ciężki.
      • rege2 Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? 24.08.11, 17:01
        albo nieplanowane dziecko
    • Gość: Asia Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? IP: *.range86-130.btcentralplus.com 24.08.11, 22:42
      RONMIEL!!!! Czyli rum i miód... wyśmienite!
    • Gość: souvenir Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? IP: *.Red-88-25-4.staticIP.rima-tde.net 25.08.11, 01:14
      Zakupy i pamiątki opisane na www.wycieczki-teneryfa.pl
      • szaturskam Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? 20.09.11, 11:56
        dzem z kaktusa i morwy , ron miel alkohol z trzciny , likier bananowy i z drzewa smoczego drago , dobre jest jak juz ktos pisal slodkie wino malvasia w sklepach 5 euro taniej niz na wycieczce 9 euro ,mnie zauroczyla bizuteria z lawy polaczona ze zsrebrem ,obusy haftowane drogie , muszle i oliwiny mozna zbierac na plazach czarnych ,kupilam tez duzo perfum i kosmetykow bardzo atrakcyjne ceny w sklepach na lotnisku dzemy i alkohole byly ciut drozsze
        • Gość: Witold Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? IP: 80.54.50.* 31.07.12, 21:47
          allegro.pl/krem-aloe-vera-4-lekki-twarz-i-cialo-300ml-tabaiba-i2508941140.html
          ten krem jest fajny. no ale w Polsce tez widze ze mozna go kupic
    • Gość: Zmija Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? IP: 195.94.195.* 01.08.12, 14:37
      z Lanzarote przywiozłam:
      Ron Miel, cygara (made in Kanary, lekkie, dobre w smaku), sosy, mydło z Aloesem
      ponadto: Bacardi, perfumy, kolorówkę "znanych firm"
      osobiście nie przepadam za pamiątkami typu pluszowe wielbłądy, plastikowe coś tam, czy ogólnie jakieś firgurki.
      • Gość: Zaba Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.12, 15:38
        A ja: rownież ron miel, na spróbunek likier bananowy i rum palmowy, cygara, dzem bananowy i kaktusowy, kosmetyki aloesowe i zawieszkę do łańcuszka z oliwinem i obsydianem.
        • Gość: Zmija Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.12, 22:04
          A właśnie dżem kaktusowy jeszcze, wiedziałam że coś przeocze ;)
      • sry76010 Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? 27.11.16, 10:53
        Aloe Vera!!
        można go dostać także w polsce na www.aloesnatura.pl
        • bemeta Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? 27.11.16, 11:51
          Spadaj spamerze, ze tez wam sie chce wchodzic na forum gdzie pojawia sie jednen "normalny" post na tydzien.
    • Gość: Mona Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? IP: 195.205.8.* 07.08.12, 22:41
      Z Gran Canarii:likiery-rum z miodem i z drzewa smoczego,mini miętowy,bananowy,dżem z kaktusa,figi w kostkach,krem aloe vera-rewelacja!perfumy,ciuszki z zary-ogromne przeceny,buty no i banany-wyjątkowy smak i zapach i na prezent westy-połowa ceny.Można dużo by jeszcze zakupić po niskich kosztach ale nadbagaż :( aaaaaaaaa i sosy mojo w minisłoiczkach i na lotnisku do zakupów dostałam dodatkowe banany gratis-zostały skonsumowane w samolocie:)
    • Gość: Mona Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? IP: 195.205.8.* 07.08.12, 22:48
      Zapomniałam o jedzeniu.W hotelu nie było typowo wyspiarskiego jedzonka,ale jadłam na wypadzie dookoła wyspy pyszny rosół z cieciorką,makaronem i miętą i deser typowo ich,tzn.mus gofio-polecam,byłam w lipcu i nadal czuję ten smak no i banany-są małe w brązowe plamki ale smak hmmm
    • Gość: koko czy kupowac na kanarach zloto ?? i ile mozna , IP: *.net.pl 11.10.13, 14:07
      czyt oplaca sie kupic tam zloto, i ile mozna przywiesc, jezeli wogole mozna ?
      • Gość: ja36 likier bananowy IP: 46.115.52.* 11.10.13, 17:05
        a słuchajcie---gdzie najtaniej ten likier zakupić,a także ten dżem z kaktusa?Ja lecę w listopadzie pierwszy raz.A te równie tańsze perfumy i kremy z aloe vera?
        Jakie markety są wogule na Teneryfie? chyba Biedronki tam nie ma?

a obiad w jakiejś knajpce to ile wyniesie?kawa z ciastkiem?Tak średnio pytam.
        • Gość: jasiu... Re: likier bananowy IP: *.unitymediagroup.de 11.10.13, 17:33
          Wszystko zależy od miejsca. Baraquitto - fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3475010,5,5,72316,kawa,kawa.html - tak to wygląda (kawa, mleko skondensowane, likier, piana z mleka) w Medano kupisz za 1.20€, (dwie kawy plus porządne ciastko zmieścisz sie w 5€ z napiwkiem) ale W Playa de las Americas możesz i 2.50 zapłacić za samą kawę. Supermarketów nie brakuje, nazywają się Supermercado i ja najlepiej lubię Spar i Dino. Oczywiście Lidla znajdziesz również, choć Biedronki nie spotkałem. Za 10€ zjesz porządny obiad, jak umiesz szukać.

Tańsze perfumy (od murzyna z targu) najczęściej są fałszywkami.

Ogólnie region należy do stosunkowo tanich, ale droższe lokale są również
          • j363 Re: likier bananowy 11.10.13, 18:14
            dziękuję uprzejmie.Jeszcze nie wiem gdzie pojadę,bo liczę na dobre lasty.Ale pewnie bardziej na południe,bo tam cieplej w listopadzie.
            Spar widziałam w Austrii.a Dino chyba we Włoszech.

Tych arabskich krajów już mam dośc,więc czas na coś nowego.
            • Gość: ja36 za ile Teneryfa? IP: 46.115.52.* 11.10.13, 18:27
              jak lecieliście np na tydzień powiedzmy,to ile płaciliście?tak mniej więcej.bo ja liczę,ze za lasta ok do 2,200 zł zapłace.Chociaż chciałoby się mniej.do Turcji kiedyś leciałam za 999zł od osoby,4 gwiazdek hotel i All.

nie zalezy mi na 5 gwiazdkach,ani na All
              • Gość: jasiu... Re: za ile Teneryfa? IP: *.unitymediagroup.de 11.10.13, 20:20
                Jeżdżę co roku w ten region i zauważyłem, że hiszpański kryzys zdecydowanie robi się widoczny i na Kanarach. All zupełnie się nie opłaca, szczególnie jeśli gwiazdki są cztery (lodówka w pokoju). To nie są z reguły wczasy pobytowe (Tunezja, Egipt), a więc skoro wyjeżdżamy z hotelu, to po co All? Przy okazji - nigdy w tym regionie nie miałem żadnych sensacji żołądkowych, a w różnych miejscach zdarzało mi się jeść. To wielki plus Kanarów, jest zdrowo i naprawdę tanio.

2200 w tym roku? Chyba będzie ciężko, no chyba że zdecydujesz się na północną Teneryfę, ale tam pogoda zupełnie inna, niż na zasłoniętym górą od północnych wiatrów południu. Ale czasem się zdarza - www.urlaubspiraten.de/reisen/11-tage-gran-canaria-im-3-hotel-mit-halbpensin-fur-385eur-inklusive-flugen-und-transfer tyle że wylot z Kolonii (można Wizzairem dolecieć z Katowic, czy W-wy, ale teraz bilety już drogie).
                • Gość: ja36 Re: za ile Teneryfa? IP: 46.115.117.* 11.10.13, 21:26
                  Dzięki.Tak sobie napisałam,że może uda mi się coś znaleśc za 2.200zł jak nie to zapłacę więcej,ale chcę mieć ceplej niż w listopadzie w PL.
                  Tak to super oferta z niemieckiego biura,i aż 10 dni, Halbpension.Ale ja jestem obecnie w Munchen i za 2 tyg wracam do kraju i stamtąd chce lecieć,najlepiej mi z Poznania.
                  pozdr
                  • Gość: ja36 Teneryfa? IP: 46.115.96.* 13.10.13, 21:06
                    jeszcze mam jedno pytanie--podczas niektórych fakultetów są degustacje win,sosów,likieru bananowego i czy w tych miejscach opłaca się kupować? czy w miejscowych marketach jest taniej, i te same produkty?
                    a te tańsze perfumy(podróbkowe)to czy gdzie się kupuje?
    • deoand Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? 27.11.16, 14:51
      Przypinanego diabełka - symbol Krainy Wulkanów - nosze go do dzisiaj
      • jicek_69 Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? 27.11.16, 18:36
        Nikt nie wspomniał chyba o syropie palmowym (zawsze przywozimy jak jesteśmy na Kanarach). Jako dodatek do lodów, mmmmm....pycha. No i krem aloesowy do rąk (są pewnie i inne rodzaje), żona jest zachwycona.
        Jot.De
    • jusytka Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? 20.12.16, 07:27
      Fajny wątek choć rozbawiło mnie trochę to, że niektórzy piasek przywożą lub kawałek lawy 😀 Oprócz tego co było powiedziane dodam tylko że warto tam kupić letnie ciuchy są fajne i tańsze niż u nas oraz buty Ja swoje dzieci obkupilam na cały rok No i ten ogromny wybór perfum w świetnych cenach
    • gemowa Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? 19.06.17, 22:22
      Na targowiskach w centrach handlowych mozna kupic wiele przedmiotów handmade: biżuterię z lawy, breloki i magnesy recznie malowane na drewnie z morza, bibeloty z kamieni, drewna, szkla itp, recznie malowane krajobrazy z Fuerty,ladnie oprawione zdjecia itp.
    • Gość: nana Re: Pamiatki z Kanarow. Co polecacie? IP: *.gl.digi.pl 17.10.19, 11:47
      dżem kaktusowo-bananowy, najlepszy jaki jadlam w życiu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka