Gość: aśka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.08, 07:34 Nie wiem co wybrać. Pomózcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwter Re: Turcja czy Egipt? 19.06.08, 08:34 To zależy.Turcja 1000 razy lepsza pod każdym względem.Ma lepsze all,ładniejsze hotele,zjeżdżalnie,turcy nie są namolni i nie nie wyciągają ciągle łapy po bakszysz.Turcja jest bardziej europejska=cywilizowana. Plusem Egiptu jest morze pełne rybek i zabytki. Jeżeli planujesz oba kraje i zaczniesz od Turcji to później Egiptem będziesz rozczarowany-tak bylo w naszy przypadkuNo i jeszcze zemsta ,ktora może cię dopaść w Egipcie-tragedia.My wracamy sentymentem jedynie do Turcji.Nawet w bp doradzą ci Turcję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aśka Re: Turcja czy Egipt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.08, 09:10 byłam w tunezji i bardzo mi się podobało pod kazdym względem, a wiem ze nie wszystkim podoba sie Tunezja. Czy którys z tych krajów można porównac z Tunezja? I jeszcze jedno pytanie, gdzie sa ładniejsze widoki? Jade z dziećmi i juz sama nie wiem co mam wybrać. Zresztą pojadę kiedys i tu i tu , tylko nie wiem co na poczatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olin80 Re: Turcja czy Egipt? IP: *.gdynia.mm.pl 19.06.08, 09:22 Kolejność jest następująca:najpierw Tunezja,potem Egipt i na koniec Turcja.Jeśli pojedziesz najpierw do Turcji to z pewnością Egipt potem cię nie oczaruje.Ja najpierw byłam w Egipcie i nie chciałam jechać do Turcji za żadne skarby,bo twierdziłam że Egipt jest najpiękniejszy.Jednak byłam w tak wielkim błędzie,że po jednorazowym pobycie w Turcji związałam z nią swoją pracę,część życia i zostawiłam w niej serce.Turcji nie można porównać do Tunezji czy Egiptu bo to nie jest kraj arabski.Jest znacznie bardziej europejska niż pozostałe i zarazem bardzo orientalna.Egipt to pustynie i pousypywane plaże,mekka dla miłośników nurkowania a dla pozostałych parę piramid do zwiedzenia i to wszystko.Turcja to cudne wybrzeże,monumentalne góry i bujna roślinność;Swietni ludzie,boskie jedzenie,wspaniała muzyka i klimat.Nie wiem co wybierzesz,ale ja polecam z całego serca Turcję,choć jestem zdania że jeśli w Egipce nie byłaś to jadąc tam po pobycie w Turcji będziesz rozczarowana. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Turcja czy Egipt? 19.06.08, 09:25 Tunezja to patelnia bez rewelacji widokowych, abstrahując już od tego, że to kraj arabski, więc bez typowego środziemnomorskiego "klimatu"... pojedż do Oludeniz, widoku nie porównasz z niczym innym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Man_zara Re: Turcja czy Egipt? IP: 194.39.141.* 19.06.08, 09:18 Ja porównam Oludeniz (Turcja) i Sharm (Egipt). I do razu napiszę, że w tym roku wracamy do Turcji. Egipt ma jedna wielką zaletę-rafy. Krajobrazowo zdecydowanie Turcja piękniejsza-góry, zieleń. Centrum Sharm-Nama Bay kicozwate. Wieczorem mieni się tysiącami lampek, swiecidełek. A największe wrażenie robią plastikowe palmy. Ludzie też sympatyczniejsi w Turcji. Na pewno Egipt ma swój klimat i urok, ale my jakoś się nim nie zachwyciliśmy. Ale to są subiektywne odczucia. I wszystko zależy czego oczekuje sie od wakacji. Jeśli chce się spedzić 2 tyg na leżaku to Egipt byłby lepszym rozwiązaniem. Bo w każdej chwili można nacieszyć oczy widokiem raf. My do Egiptu na pewno wrócimy-właśnie dla raf. Ale tylko na tydzień. I właśnie po to by przez te 7 dni nic nie robić za wyjątkiem snoorkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aśka Re: Turcja czy Egipt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.08, 09:27 dalej ciemno, ale chyba wybiorę Turcję kocham góry, zwłaszcza te nad morzem, kocham dobrą kuchnię, wspaniałe widoki, słoneczko i zieleń. Piszcie dalej. Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Man_zara Re: Turcja czy Egipt? IP: 194.39.141.* 19.06.08, 09:38 > kocham dobrą kuchnię, wspaniałe widoki, słoneczko i zieleń. To wszystko znajdziesz w Oludeniz! Włąsnie, jedzenie. W naszym hotelu w Egipcie przez 2 tyg zmagaliśmy się z jałowizną. Codziennie kurczak i frytki, mimo, że jedzenia naprawdę było mnóstwo. Wpisz w przeglądarkę www.oludeniz.tv/ To powinno rozwiać wątpliwości :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aśka Re: Turcja czy Egipt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.08, 10:00 mnie się podobają kraje arabskie i nie mam zupełnie nic przeciwko nim, zupełnie inna kultura inni ludzie i jest w moim typie, nigdy nie byłam w misiacach letnich, jeżdze jesienią- październik jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Turcja czy Egipt? IP: 217.98.12.* 19.06.08, 10:24 Ja rowniez polecam Turcje - w tym roku bylam pierwszy raz (Egipt i Tunezje juz mam zaliczona) i juz planuje ponowny urlop na wrzesień w... Turcji - powiem tak - jak wybierzesz dobry hotel to czeka Cie cudowny urlop - my bylismy w Blue Waters Club i byl to raj dla dzieci, pysze jedzenie, piekna plaza. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska Re: Turcja czy Egipt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.08, 10:27 dzięki i licze na dalsze podpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Turcja czy Egipt? 19.06.08, 14:03 Turcja - tam zawsze chce się wracać, i zawsze jest coś nowego do zobaczenia. Ja się w tym roku wybieram po raz ósmy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwwo2 Re: Turcja czy Egipt? 19.06.08, 14:18 Zadaj to samo pytanie na forum Egipt i dostaniesz dokładnie odwrotne odpowiedzi. Dla mnie, co już pisali poprzednicy, Egipt wygrywa rafami, no może trochę zabytkami, chociaż Turcja też się nie ma czego wstydzić. Wszytko inne: zmienność krajobrazów, widoki, zieleń, góry, bazary, życzliwość ludzi, żarcie - plus dla Turcji. W Egipcie byłem raz i starczy, do Turcji mogę wracać zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska Re: Turcja czy Egipt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.08, 14:24 a jakbym miała tylko lezec na plazy i podziwiać florę i faunę to gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
iwwo2 Re: Turcja czy Egipt? 19.06.08, 15:37 Ale jesteś dociekliwa. Faunę w Egipcie, bo rafy, ale musisz się pofatygować z maską do wody. Florę w Turcji, bo bardziej zielono Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aśka Re: Turcja czy Egipt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 18:28 czy ja wiem czy dociekliwa, chyba na razie nie zdecydowana I tak pojadę w oba miejsca, tylko........... nie wiem co wybrać na pierwszy rzut. Dzięki wszystkim za podpowiedzi i widzę, ze wiekszosć z was kochani to miłosnicy Turcji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Turcja czy Egipt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 19:20 Większość ludzi udzielających Ci rad,bylo w obu krajach i jak widzisz wolimy Turcję.Jeżeli chcesz jechać i tu i tu to zrób losowanie,Moja rodzina i ja Egiptem byliśmy rozczarowani a do turcji wracamy kolejny raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madonna26 Re: Turcja czy Egipt? IP: *.chello.pl 19.06.08, 19:26 No dobrze - a możecie mi w takim razie powiedzieć co oprócz krajobrazów można zobaczyć w Turcji? W Egipcie jest mnóstwo zabytków - to przecież właściwie kolebka cywilizacji, a Turcja? Pytam, bo sama się zastanawiam, co wybrać...:))) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Turcja czy Egipt? 19.06.08, 19:33 Z tą kolebką cywilizacji w Egipcie to bez przesady... W Turcji znajdują się pozostałości najstarszego (!) miasta na świecie - Catalhuyuk. A zabytków masz do wyboru do koloru: hetyckie, greckie, rzymskie, mezopotamskie, ormiańskie, seldżuckie, osmańskie, po krzyżowcach... Wyliczać można w nieskończoność. To w Turcji położona jest starożytna Troja, o której pisał Homer. To tutaj wznoszą się wspaniałe meczety - w tym Błękitny Meczet - z sześcioma minaretami, co rzadko się zdarza w świecie islamu. To tutaj znajdowały się 3 z 7 cudów świata starożytnego: Mauzoleum w Halikarnasie (obecnie Bodrum), świątynia Artemidy w Efezie, ołtarz Zeusa w Pergamonie (Bergama). To tak tylko na szybko, żeby dać Ci pogląd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madonna26 Re: Turcja czy Egipt? IP: *.chello.pl 19.06.08, 19:59 Dzięki za tą małą lekcję:) W takim razie jaki rejon polecacie? Nie jestem typem wylegiwującym się na plaży, lubię zwiedzać, ale oczywiście od czasu do czasu do morza także warto byłoby wskoczyć:) Bodrum? Antalya? Izmir? Proszę o jakąś poradę. Z góry dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Turcja czy Egipt? 19.06.08, 20:05 Ja do zwiedzania polecam Turcję Egejską, ale nie Bodrum (chociaż też jest niezłe), a okolice Izmiru - Cesme, Ayvalik, Kusadasi. Z tych miejscowości można zorganizować sobie wspaniałe wycieczki turystyczno-krajoznawcze (do Efezu, Pamukkale, Didymy, Miletu, Afrodyzji itd.). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madonna26 Re: Turcja czy Egipt? IP: *.chello.pl 19.06.08, 20:26 Dzięki wielkie! Będę pamiętać! A wszystkim życzę udanych wakacji i moc pozytywnych wrażeń! Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Turcja czy Egipt? 19.06.08, 20:51 Dziękuję za życzenia. Na pewno się przydadzą, tym bardziej, że tym razem wyruszam na południowy-wschód Turcji - do tureckiego Kurdystanu! Wrażenia pewnie będą niezapomniane :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archeo Re: Turcja czy Egipt? IP: 78.149.113.* 19.06.08, 21:24 isabeau, Catalhuyuk nie jest najstarszym miastem swiata, takich osrodkow jest kilka,chocby Mohendzo Daro w dorzeczu Indusu (ktore uwaza sie za starsze od Catal). Ale prawda jest, ze nalezy do elitarnej grupy najleciwszych;) Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Turcja czy Egipt? 19.06.08, 22:24 Ok, użyłam uproszczenia, dla zilustrowania znaczenia Anatolii dla rozwoju cywilizacji :) Czy możesz podać jakieś namiary na info o Mohendzo Daro? Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya zieleń 20.06.08, 08:10 co nie raziło w Egipcie to wlaśnie brak zieleni, owszem hotele luksusowem ale poza tym totalna patelnia - trawniczki, palemki nie rzucające w ogole cienia i wyglądajace jak zasadzone sezon wcześniej... w Turcji mnóstwo hoteli, przynajmniej tych lepszych, znajduje się w ogrodach z wysokimi drzewami, roślinnościa subtropikalną, dużą ilością cienia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archeo Re: Turcja czy Egipt? IP: 82.109.94.* 20.06.08, 10:59 jasne, rozumiem;) przejrzalam jeszcze raz swoje informacje i wychodzi na to, ze mozesz jednak miec racje co do Catalhuyuk, ale polowicznie tylko;) co prawda nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie o najstarsze miasto swiata, mimo statusu Catal jako tego najstarszego "to date". Czesc naukowcow jednak uwaza, ze miasta cywilizacji harappanskiej w dolinie Indusu (czyli np Harappa i Mohendzo Daro/Mohenjo Daro) sa najstarsze-ich okres swietnosci przypada na ok 2600 BC, ale wiadomo, ze zadne miasta nie powstaja juz "gotowe", tak wiec mozna spokojnie dolozyc 500-1000 lat , na co wskazuja takze znaleziska. ale przeciez najstarszych warstw Mohenjo jeszcze nie odkopano!tak wiec nie wiadomo, co nas jeszcze czeka... To stawia Catalhuyuk nieco wyzej w sensie "starszenstwa", ale nauka jeszcze nie powiedziala ostatniego slowa w sprawie Indusu. Tym bardziej, ze na subkontynencie przybywaja nowe znaleziska... www.newscientist.com/article/dn1808-drowned-indian-city-could-be-worlds-oldest.html ponadto dochodzi libijskie Byblos, zamieszkane juz ok 5-6 tys BC, no i caly szereg innych miast wokol Morza Srodziemnego... I jeszcze mala, nieznana kultura z terenow naszej swojskiej, przasnej Europy wschodniej:Gumelnica-Cucuteni-Tripolye, z osrodkiem typowo miejskim, z domami zbudowanymi z gliny w typie "kamienicznym", z pochowkami pod podlogami, obrobka miedzi, rozwinietym kultem...gdyby nie Scytowie i Kimmerowie, mielibysmy moze najstarsza potezna cywilizacje na terenie europy wschodniej (Moldawia, Rumunia, Ukraina, Wegry...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archeo Re: aneks IP: 82.109.94.* 20.06.08, 11:01 i jeszcze-umknela mi oczywistosc nad oczywistosciami-Jerycho! dowody wskazuja na ok 9 tys BC.... Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: aneks 20.06.08, 13:34 Archeo - bardzo dziękuję za ciekawe informacje i za linka - poczytam sobie w wolnej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aśka Re: Turcja czy Egipt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.08, 14:22 a ja jadę tylko na tydzień, więc zwiedzanie , to najwyzej jakas jedna wyprawa niewielka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania w. Re: Turcja czy Egipt? IP: *.gdynia.mm.pl 22.06.08, 08:54 Turcję polecam na sezon od maja do pażdziernika właściwie najlepszy jest maj i kawałek czerwca - ze względu na znosne temperatury i piękna zieleń(Egipt jest fajny od jesieni do wiosny (na razie sprawdziłam marzec,ale potestuję też inne miesiące) Odpowiedz Link Zgłoś