Dodaj do ulubionych

Turcja czy Egipt?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.08, 07:34
Nie wiem co wybrać.
Pomózcie
Obserwuj wątek
    • iwter Re: Turcja czy Egipt? 19.06.08, 08:34
      To zależy.Turcja 1000 razy lepsza pod każdym względem.Ma lepsze
      all,ładniejsze hotele,zjeżdżalnie,turcy nie są namolni i nie nie
      wyciągają ciągle łapy po bakszysz.Turcja jest bardziej
      europejska=cywilizowana.
      Plusem Egiptu jest morze pełne rybek i zabytki.
      Jeżeli planujesz oba kraje i zaczniesz od Turcji to później Egiptem
      będziesz rozczarowany-tak bylo w naszy przypadkuNo i jeszcze
      zemsta ,ktora może cię dopaść w Egipcie-tragedia.My wracamy
      sentymentem jedynie do Turcji.Nawet w bp doradzą ci Turcję
      • Gość: aśka Re: Turcja czy Egipt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.08, 09:10
        byłam w tunezji i bardzo mi się podobało pod kazdym względem, a wiem ze nie wszystkim podoba sie Tunezja. Czy którys z tych krajów można porównac z Tunezja? I jeszcze jedno pytanie, gdzie sa ładniejsze widoki? Jade z dziećmi i juz sama nie wiem co mam wybrać. Zresztą pojadę kiedys i tu i tu , tylko nie wiem co na poczatek.
        • Gość: olin80 Re: Turcja czy Egipt? IP: *.gdynia.mm.pl 19.06.08, 09:22
          Kolejność jest następująca:najpierw Tunezja,potem Egipt i na koniec
          Turcja.Jeśli pojedziesz najpierw do Turcji to z pewnością Egipt
          potem cię nie oczaruje.Ja najpierw byłam w Egipcie i nie chciałam
          jechać do Turcji za żadne skarby,bo twierdziłam że Egipt jest
          najpiękniejszy.Jednak byłam w tak wielkim błędzie,że po jednorazowym
          pobycie w Turcji związałam z nią swoją pracę,część życia i
          zostawiłam w niej serce.Turcji nie można porównać do Tunezji czy
          Egiptu bo to nie jest kraj arabski.Jest znacznie bardziej europejska
          niż pozostałe i zarazem bardzo orientalna.Egipt to pustynie i
          pousypywane plaże,mekka dla miłośników nurkowania a dla pozostałych
          parę piramid do zwiedzenia i to wszystko.Turcja to cudne
          wybrzeże,monumentalne góry i bujna roślinność;Swietni ludzie,boskie
          jedzenie,wspaniała muzyka i klimat.Nie wiem co wybierzesz,ale ja
          polecam z całego serca Turcję,choć jestem zdania że jeśli w Egipce
          nie byłaś to jadąc tam po pobycie w Turcji będziesz rozczarowana.
        • des4 Re: Turcja czy Egipt? 19.06.08, 09:25
          Tunezja to patelnia bez rewelacji widokowych, abstrahując już od
          tego, że to kraj arabski, więc bez typowego
          środziemnomorskiego "klimatu"...

pojedż do Oludeniz, widoku nie porównasz z niczym innym...
      • Gość: Man_zara Re: Turcja czy Egipt? IP: 194.39.141.* 19.06.08, 09:18
        Ja porównam Oludeniz (Turcja) i Sharm (Egipt). I do razu napiszę, że
        w tym roku wracamy do Turcji. Egipt ma jedna wielką zaletę-rafy.
        Krajobrazowo zdecydowanie Turcja piękniejsza-góry, zieleń. Centrum
        Sharm-Nama Bay kicozwate. Wieczorem mieni się tysiącami lampek,
        swiecidełek. A największe wrażenie robią plastikowe palmy. Ludzie
        też sympatyczniejsi w Turcji.
        Na pewno Egipt ma swój klimat i urok, ale my jakoś się nim nie
        zachwyciliśmy. Ale to są subiektywne odczucia. I wszystko zależy
        czego oczekuje sie od wakacji. Jeśli chce się spedzić 2 tyg na
        leżaku to Egipt byłby lepszym rozwiązaniem. Bo w każdej chwili można
        nacieszyć oczy widokiem raf. My do Egiptu na pewno wrócimy-właśnie
        dla raf. Ale tylko na tydzień. I właśnie po to by przez te 7 dni nic
        nie robić za wyjątkiem snoorkowania.
    • Gość: aśka Re: Turcja czy Egipt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.08, 09:27
      dalej ciemno, ale chyba wybiorę Turcję kocham góry, zwłaszcza te nad morzem, kocham dobrą kuchnię, wspaniałe widoki, słoneczko i zieleń.
      Piszcie dalej.
      Pozdrawiam wszystkich
      • Gość: Man_zara Re: Turcja czy Egipt? IP: 194.39.141.* 19.06.08, 09:38
        > kocham dobrą kuchnię, wspaniałe widoki, słoneczko i zieleń.
        To wszystko znajdziesz w Oludeniz!
        Włąsnie, jedzenie. W naszym hotelu w Egipcie przez 2 tyg zmagaliśmy
        się z jałowizną. Codziennie kurczak i frytki, mimo, że jedzenia
        naprawdę było mnóstwo.

Wpisz w przeglądarkę
        www.oludeniz.tv/ To powinno rozwiać wątpliwości :)
    • Gość: aśka Re: Turcja czy Egipt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.08, 10:00
      mnie się podobają kraje arabskie i nie mam zupełnie nic przeciwko nim, zupełnie inna kultura inni ludzie i jest w moim typie, nigdy nie byłam w misiacach letnich, jeżdze jesienią- październik jest ok
      • Gość: monika Re: Turcja czy Egipt? IP: 217.98.12.* 19.06.08, 10:24
        Ja rowniez polecam Turcje - w tym roku bylam pierwszy raz (Egipt i
        Tunezje juz mam zaliczona) i juz planuje ponowny urlop na wrzesień
        w... Turcji - powiem tak - jak wybierzesz dobry hotel to czeka Cie
        cudowny urlop - my bylismy w Blue Waters Club i byl to raj dla
        dzieci, pysze jedzenie, piekna plaza. Polecam.
    • Gość: aska Re: Turcja czy Egipt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.08, 10:27
      dzięki i licze na dalsze podpowiedzi
      • isabeau Re: Turcja czy Egipt? 19.06.08, 14:03
        Turcja - tam zawsze chce się wracać, i zawsze jest coś nowego do zobaczenia. Ja
        się w tym roku wybieram po raz ósmy.
        • iwwo2 Re: Turcja czy Egipt? 19.06.08, 14:18
          Zadaj to samo pytanie na forum Egipt i dostaniesz dokładnie odwrotne odpowiedzi.
          Dla mnie, co już pisali poprzednicy, Egipt wygrywa rafami, no może trochę
          zabytkami, chociaż Turcja też się nie ma czego wstydzić. Wszytko inne: zmienność
          krajobrazów, widoki, zieleń, góry, bazary, życzliwość ludzi, żarcie - plus dla
          Turcji. W Egipcie byłem raz i starczy, do Turcji mogę wracać zawsze.
    • Gość: aska Re: Turcja czy Egipt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.08, 14:24
      a jakbym miała tylko lezec na plazy i podziwiać florę i faunę to gdzie?
      • iwwo2 Re: Turcja czy Egipt? 19.06.08, 15:37
        Ale jesteś dociekliwa. Faunę w Egipcie, bo rafy, ale musisz się pofatygować z
        maską do wody. Florę w Turcji, bo bardziej zielono
    • Gość: aśka Re: Turcja czy Egipt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 18:28
      czy ja wiem czy dociekliwa, chyba na razie nie zdecydowana
      I tak pojadę w oba miejsca, tylko........... nie wiem co wybrać na
      pierwszy rzut. Dzięki wszystkim za podpowiedzi i widzę, ze wiekszosć
      z was kochani to miłosnicy Turcji
      • Gość: iwona Re: Turcja czy Egipt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 19:20
        Większość ludzi udzielających Ci rad,bylo w obu krajach i jak
        widzisz wolimy Turcję.Jeżeli chcesz jechać i tu i tu to zrób
        losowanie,Moja rodzina i ja Egiptem byliśmy rozczarowani a do turcji
        wracamy kolejny raz.
        • Gość: madonna26 Re: Turcja czy Egipt? IP: *.chello.pl 19.06.08, 19:26
          No dobrze - a możecie mi w takim razie powiedzieć co oprócz krajobrazów można
          zobaczyć w Turcji? W Egipcie jest mnóstwo zabytków - to przecież właściwie
          kolebka cywilizacji, a Turcja? Pytam, bo sama się zastanawiam, co wybrać...:)))
          Pozdrawiam!
          • isabeau Re: Turcja czy Egipt? 19.06.08, 19:33
            Z tą kolebką cywilizacji w Egipcie to bez przesady... W Turcji znajdują się
            pozostałości najstarszego (!) miasta na świecie - Catalhuyuk. A zabytków masz do
            wyboru do koloru: hetyckie, greckie, rzymskie, mezopotamskie, ormiańskie,
            seldżuckie, osmańskie, po krzyżowcach... Wyliczać można w nieskończoność.

To w Turcji położona jest starożytna Troja, o której pisał Homer. To tutaj
            wznoszą się wspaniałe meczety - w tym Błękitny Meczet - z sześcioma minaretami,
            co rzadko się zdarza w świecie islamu. To tutaj znajdowały się 3 z 7 cudów
            świata starożytnego: Mauzoleum w Halikarnasie (obecnie Bodrum), świątynia
            Artemidy w Efezie, ołtarz Zeusa w Pergamonie (Bergama).

To tak tylko na szybko, żeby dać Ci pogląd...
            • Gość: madonna26 Re: Turcja czy Egipt? IP: *.chello.pl 19.06.08, 19:59
              Dzięki za tą małą lekcję:) W takim razie jaki rejon polecacie? Nie jestem typem
              wylegiwującym się na plaży, lubię zwiedzać, ale oczywiście od czasu do czasu do
              morza także warto byłoby wskoczyć:) Bodrum? Antalya? Izmir? Proszę o jakąś
              poradę. Z góry dzięki!
              • isabeau Re: Turcja czy Egipt? 19.06.08, 20:05
                Ja do zwiedzania polecam Turcję Egejską, ale nie Bodrum (chociaż też jest
                niezłe), a okolice Izmiru - Cesme, Ayvalik, Kusadasi. Z tych miejscowości można
                zorganizować sobie wspaniałe wycieczki turystyczno-krajoznawcze (do Efezu,
                Pamukkale, Didymy, Miletu, Afrodyzji itd.).
                • Gość: madonna26 Re: Turcja czy Egipt? IP: *.chello.pl 19.06.08, 20:26
                  Dzięki wielkie! Będę pamiętać! A wszystkim życzę udanych wakacji i moc
                  pozytywnych wrażeń!
                  • isabeau Re: Turcja czy Egipt? 19.06.08, 20:51
                    Dziękuję za życzenia. Na pewno się przydadzą, tym bardziej, że tym razem
                    wyruszam na południowy-wschód Turcji - do tureckiego Kurdystanu! Wrażenia pewnie
                    będą niezapomniane :)
                    • Gość: archeo Re: Turcja czy Egipt? IP: 78.149.113.* 19.06.08, 21:24
                      isabeau, Catalhuyuk nie jest najstarszym miastem swiata, takich osrodkow jest
                      kilka,chocby Mohendzo Daro w dorzeczu Indusu (ktore uwaza sie za starsze od Catal).
                      Ale prawda jest, ze nalezy do elitarnej grupy najleciwszych;)
                      • isabeau Re: Turcja czy Egipt? 19.06.08, 22:24
                        Ok, użyłam uproszczenia, dla zilustrowania znaczenia Anatolii dla rozwoju
                        cywilizacji :) Czy możesz podać jakieś namiary na info o Mohendzo Daro?
                        • papalaya zieleń 20.06.08, 08:10
                          co nie raziło w Egipcie to wlaśnie brak zieleni, owszem hotele
                          luksusowem ale poza tym totalna patelnia - trawniczki, palemki nie
                          rzucające w ogole cienia i wyglądajace jak zasadzone sezon
                          wcześniej...

w Turcji mnóstwo hoteli, przynajmniej tych lepszych, znajduje się w
                          ogrodach z wysokimi drzewami, roślinnościa subtropikalną, dużą
                          ilością cienia...
                        • Gość: archeo Re: Turcja czy Egipt? IP: 82.109.94.* 20.06.08, 10:59
                          jasne, rozumiem;)
                          przejrzalam jeszcze raz swoje informacje i wychodzi na to, ze mozesz
                          jednak miec racje co do Catalhuyuk, ale polowicznie tylko;)
                          co prawda nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie o najstarsze
                          miasto swiata, mimo statusu Catal jako tego najstarszego "to date".
                          Czesc naukowcow jednak uwaza, ze miasta cywilizacji harappanskiej w
                          dolinie Indusu (czyli np Harappa i Mohendzo Daro/Mohenjo Daro) sa
                          najstarsze-ich okres swietnosci przypada na ok 2600 BC, ale wiadomo,
                          ze zadne miasta nie powstaja juz "gotowe", tak wiec mozna spokojnie
                          dolozyc 500-1000 lat , na co wskazuja takze znaleziska. ale przeciez
                          najstarszych warstw Mohenjo jeszcze nie odkopano!tak wiec nie
                          wiadomo, co nas jeszcze czeka...
                          To stawia Catalhuyuk nieco wyzej w sensie "starszenstwa", ale nauka
                          jeszcze nie powiedziala ostatniego slowa w sprawie Indusu. Tym
                          bardziej, ze na subkontynencie przybywaja nowe znaleziska...

www.newscientist.com/article/dn1808-drowned-indian-city-could-be-worlds-oldest.html

ponadto dochodzi libijskie Byblos, zamieszkane juz ok 5-6 tys BC, no
                          i caly szereg innych miast wokol Morza Srodziemnego...

I jeszcze mala, nieznana kultura z terenow naszej swojskiej,
                          przasnej Europy wschodniej:Gumelnica-Cucuteni-Tripolye, z osrodkiem
                          typowo miejskim, z domami zbudowanymi z gliny w
                          typie "kamienicznym", z pochowkami pod podlogami, obrobka miedzi,
                          rozwinietym kultem...gdyby nie Scytowie i Kimmerowie, mielibysmy
                          moze najstarsza potezna cywilizacje na terenie europy wschodniej
                          (Moldawia, Rumunia, Ukraina, Wegry...)

• Gość: archeo Re: aneks IP: 82.109.94.* 20.06.08, 11:01
                            i jeszcze-umknela mi oczywistosc nad oczywistosciami-Jerycho!
                            dowody wskazuja na ok 9 tys BC....
                            • isabeau Re: aneks 20.06.08, 13:34
                              Archeo - bardzo dziękuję za ciekawe informacje i za linka - poczytam sobie w
                              wolnej chwili.
    • Gość: aśka Re: Turcja czy Egipt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.08, 14:22
      a ja jadę tylko na tydzień, więc zwiedzanie , to najwyzej jakas jedna wyprawa niewielka
      • anickk Re: Turcja czy Egipt? 21.06.08, 17:59
        Zdecydowanie Turcja:)
        • Gość: ania w. Re: Turcja czy Egipt? IP: *.gdynia.mm.pl 22.06.08, 08:54
          Turcję polecam na sezon od maja do pażdziernika właściwie najlepszy jest maj i
          kawałek czerwca - ze względu na znosne temperatury i piękna zieleń(Egipt jest
          fajny od jesieni do wiosny (na razie sprawdziłam marzec,ale potestuję też inne
          miesiące)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka