Dodaj do ulubionych

Smak Orientu z Rainbow - proszę o aktualne opinie

09.03.09, 12:12
Witam,

z pewnościa znajdzie się wiele osób, które były z RT na takiej
objazdówce (ja wybieram się na 7+7). Znalazłam na forum wypowiedzi,
że wycieczka jest bardzo ciekawa, że pozowli zobaczyć najważniejsze
miejsca w Turcji, chcę jednak tez wiedzieć jak to wygląda ze strony
biura: czy przewodnicy/piloci są kompetentni, jak radzą sobie w
problemowych sytuacjach, jakie są warunki podróży (tz autokar), jak
to wszystko wygląda organizacyjnie. W ubiegłym roku byłam z RT w
Maroku i, zapewne w dużej mierze dzięki przewodniczce, wycieczka
była rewelacyjna.
Czy ktoś był w ciągu ostatniego roku na tej imprezie?
Obserwuj wątek
    • Gość: turkya Re: Smak Orientu z Rainbow - proszę o aktualne op IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.09, 20:54
      mnie również interesuje ta wycieczka, prosze o opinie
      • Gość: haneczka 111 Re: Smak Orientu z Rainbow - proszę o aktualne op IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 22:03
        kiedy jedziece bo ja 24 06 2009 wylot z poznania iteż zaglądam a te
        strone iczekam na opinie
        • kaskad83 Re: Smak Orientu z Rainbow - proszę o aktualne op 07.04.09, 08:23
          ja lecę 05.08.2009 z Wrocławia + pobyt w hotelu Meryan
        • ewadkrakow Re: Smak Orientu z Rainbow - proszę o aktualne op 07.04.09, 12:11
          Witam,
          Ja tez wybieram się 24.06.09 r. z mężem tylko wylot mam z Katowic, a
          na pobyt hotel Meryan więc do zobaczenia.
          Pozdrawiam Ewa.
          Ps. Każde info na temat objazdówki i hotelu się przyda.
          • Gość: haneczka111 Re: Smak Orientu z Rainbow - proszę o aktualne op IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 21:58
            ewa chyba będziemy razem na objeżdzie ,bo pobyt mamy w Lonicera
            Resort jedziemy z dziećmi 12i 16 lat
            • ewadkrakow Re: Smak Orientu z Rainbow - proszę o aktualne op 14.04.09, 12:44

Witam,
              Miło poznacz współtowarzysz objazdówki.
              Szkoda, że na pobycie mamy zarezerwowane inne hotele.
              Podaję swój nr 977637 - jeśli macie ochotę to napiszcie do mnie.
              Ps. mam nadzieje, że wyjazd będzie udany - tym czasem pozdrawiam
              ciepło z Krakowa.
              Ewa

• klocek102 Re: Smak Orientu z Rainbow - proszę o aktualne op 18.04.09, 13:39
                Witam
                Ja lecę dopiero 22.07..więc jak wrócicie napiszcie
                wrażenia..pozdrawiam
    • isabeau Re: Smak Orientu z Rainbow - proszę o aktualne op 19.04.09, 18:24
      Tutaj znajdziesz nieco informacji:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=660&w=76382709&v=2&s=0
      • Gość: haneczka111 Re: Smak Orientu z Rainbow - proszę o aktualne op IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.09, 20:31
        ewa juz nie możemy sie doczekać ,ciekawe czy przed wyjazdem bedą
        jakies niespodzianki kursowe lub godzinowe ,pozdrawiamy
        zPoznania ,porozmawiamy juz w drodze pa Haneczka
    • marx2000 Re: Smak Orientu z Rainbow - proszę o aktualne op 23.04.09, 00:19
      co do pilotów - nawet w obrębie jednego biura masz kilku pilotów,
      także nawet jak się nastawisz na konkretną osobę to możesz się z nią nie spotkać (w sierpniu 3 autokary jeździły) a ponadto pilot może się rozchorować albo wziąć urlop i wyruszysz z zastępcą :)

zeszłego lata na wycieczkę zabrałem wydrukowaną stronę:
      f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3279529&start=1020
      gdzie krok po kroku opisane są kolejne etapy wycieczki, to najlepszy opis wycieczki "Smak Orientu" jaki znalazłem i faktycznie się przydał

od siebie dodam, co mi się najbardziej nie podobało:

bardzo długa wizyta w sklepie ze skórami - z pokazem mody zeszło tam może ze dwie trzy godziny - to dużo za dużo, jesli na Pamukkale i Hierapolis było przewidziane tylko niecałe 1,5h (wstępnie miała być godzina) - przez ten czas nie da się dobrze zwiedzić - albo jedno albo drugie mi się udało pół tego i pół tego

wizyta w sklepie była z zastrzeżeniem "spokojnie, wszyscy zdążą zrobić zakupy" i faktycznie tak było, cały autokar czekał na ostatnie ociągające się pary chyba z godzinę!
      dla odmiany po hierapolis i pammukale dosłownie biegaliśmy z zegarkiem w ręku, - niestety organizator wycieczki od sprzedanych towarów (skór i innych towarów na handlowych punktach wycieczki) dostaje prowizję

druga rzecz, która mi się nie podobało to kolejna handlowa wizyta w sklepie jubilerskim - zanosiło się na podobny klimat, autokar ponownie czekał na ostatnich maruderów, ale udało się jednemu Panu nieco przyspieszyć akcje i ostudzić zapał do niekończących się zakupów przedstawiając pilotce propozycję, aby chętni (dwie osoby) na dalsze zakupy wracali do hotelu taksówką :)

trzecia rzecz, ale to już urok miejsca nie organizatora - na części pobytowej (Lonicera) czułem się jak Rosji :D "wszystkie" napisy np. w sklepach po rosyjsku, a Rosjan dookoła masa

pozdrawiam i życzę udanej wycieczki!
      • Gość: haneczka111 Re: Smak Orientu z Rainbow - proszę o aktualne op IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 19:24
        marx napisz jak było z kasą za wejściówki ,czy uczciwie były
        rozliczone iczy lot balonem jest warty swojej ceny
        • Gość: misia Re: Smak Orientu z Rainbow - proszę o aktualne op IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.06.09, 20:55
          czy interesuja cie aktualne opinie?Wrócilam pare dni temu
          • Gość: Ewa Re: Smak Orientu z Rainbow - proszę o aktualne op IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 09:37
            Witam,
            Jeśli możesz to napisz kilka słów, czy było fajnie, itp?
            Z góry wielkie dzięki!!
            Pozdrawiam ciepło
            Ewa
            • grzegorz_dziwota Smak Orientu z Rainbow 25.06.09, 15:30
              Jeżeli, ktoś woli łażenie niż leżenie to polecam.
              Byłem tam z żoną w terminie 27.05. - 3.06.2009.
              Rewelacja. W tej objazdówce jeździło nas 2 autokary.
              Zaczeliśmy w Antalyi i objazdówka Hierapolis-Efez-Pergamon-Troja-
              Istambuł-Kapadocja-Konya i Antalya.
              Doznania niezapomniane.
              Na szybko opisze moje negatywne wrażenia a może raczej powinienem
              napisać co bym zrobił, mając wiedzę po powrocie, lepiej niz zrobiłem:

1. kupować pamiątki po trasie; jadać autokarem zatrzymywaliśmy sie
              na różnych stacjach paliwowych, restauracjach głównie na WC i
              jedzenie; ceny w tych obiektach były ok.; my przeważnie nie
              robiliśmy tam zakupów bo uważaliśmy że się zrobi później a później
              to nie było już bardzo gdzie i kiedy zrobić; warto kupować tam
              drobne pamiątki (np. oko proroka) i słodycze.

2. zastanowić się nad super promocjami; można potem wyjść z fabryki
              skóry z 2 kurtkami za 600 euro.

3. skrócić sobie obiadek w Istambule by mieć czas na zwiedzanie
              Cysterny (bo nie ma jej w planach wycieczki a warto zobaczyć).

Polecamy rejs statkiem po Bosforze oraz wieczór turecki. Balonem nie
              lataliśmy więc tu nie podpowiem.

Nie mieliśmy żadnych niespodzianek z przekładaniem odlotów i
              dopłatami paliwiowymi, może dlatego że kupowaliśmy wycieczkę na 6
              dni przed wyjazdem.

Jedyna niedogodność jaka nas spotkała to jakość hotelu w Istambule -
              zamiast szwedzkiego stołu na obiado-kolacji kelnerzy przynosili
              gotowe posiłki. Ale wydaje mi się, że taki mały szkopuł nie przyćmił
              wielu miłych wrażeń wyjazdu.

Co do jakości o oferty Rainbowa nie mamy z żoną zastrzeżeń. Wręcz
              jesteśmy zadowoleni mając w pamięci przejścia z Triadą we wrześniu
              2008 roku. ( forum.gazeta.pl/forum/w,$f,$t,$a,$seot.html?
              f=622&w=81887464&a=85299059 ).

Wydaje mi się, że najgorsze co się może na na takim wyjeździe
              zdarzyć to inny turysta:
              plaze.onet.pl/3486,1560857,0,1,artykuly.html

Ponadto warto troche poszperać w przewodnikach i sobie poczytać co
              nie co, np.:
              turcja.rainbowtours.pl/
              Polecam również przewodniki drukowane. Zawsze sa tam minisłowniczki.
              Nie wyobrażam sobie jechać do obcego kraju nie umiejąc powiedzieć
              w "ichnim" języku kilki zdań typu:
              - Nie rozumiem.
              - Nie mówię po turecku.
              - Dzień dobry
              lub
              - Cześć.
              • telegram29 Re: Smak Orientu z Rainbow 07.07.09, 16:09
                Witaj,
                jak to jest z tym obiadem w Stambule? Czy gdzieś w centrum, czy
                wywożą hen daleko? Wolałbym zamist niego zobaczyć Cysterny
                Yerebatan. Czy to możliwe, żeby się oderwać od grupy?
                Swoją drogą - ile Cysterny aktualnie kosztują?
                Z góry dzięki!
                • grzegorz_dziwota Re: Smak Orientu z Rainbow 03.08.09, 17:27
                  Oczywiście, że w centrum na hipodromie. Stamtąd blisko do CYSTERNY.
                  My mieliśmy na obiad chyba 1,5 h. Ale trochę się nam zeszło więc jak
                  podeszlismy do cysterny to kolejka była na tyle długa, że
                  zrezygnowaliśmy. Żałujemy bardzo.

Pozdrawiam
    • viklinna Re: Smak Orientu z Rainbow - proszę o aktualne op 18.04.18, 12:09
      Odświeżam wątek gdyż planuję wybrać się na objazdówkę Smak Orientu z wylotem 30 maja i w opcji z wypoczynkiem. Pierwsza rzecz, poprosiłabym o opinie o wycieczce z ostatnich 2 lat odnośnie hoteli na objeździe, wyżywienia i realizacji programu. Druga sprawa: który z hoteli na część wypoczynkową polecacie? Jest ich w ofercie mnóstwo i po przeglądnięciu wszystkich odsiałam zaledwie połowę, nie wiem nadal który wybrać. Będę wdzięczna za polecenia. Pozdrawiam.
      • Gość: mandarynkae Re: Smak Orientu z Rainbow - proszę o aktualne op IP: *.unknown.vectranet.pl 20.04.18, 15:31
        Tez wybieramy się na Smak Orientu 30 maja a później mamy rezerwację w hotelu Lonicera resort &spa , więc na pewno się spotkamy..Podbijam pytanie.
      • Gość: Jima Re: Smak Orientu z Rainbow - proszę o aktualne op IP: *.static.ip.netia.com.pl 26.04.18, 17:31
        Byłam na wycieczce w zeszłym roku, program zrealizowany w stu procentach. Jedzenie standardowe, jak na objazdówkach, czyli bufet kontynentalny na śniadanie, a na obiadokolację lokalne danie do stolika lub także bufet obiadowy. Nie jest to jedzenie jak z drogiej restauracji, ale zaskakująco smaczne i faktycznie je się lokalnie (a na pewno obiady), a więc nie próbują być na siłę europejscy. Hotele ok, czyste, schludne, poza centrami miast, ale w fajnych miejscach, gdzie niekiedy można pochodzić wieczorami, pospacerować i poczuć jak się żyje w Turcji, wypić co nieco z lokalsami. Jeśli chodzi o hotel, to my wybraliśmy Meryan i z czystym sumieniem polecam. Jeśli macie pytania szczegółowe to zapraszam.
        • Gość: mandarynkae Re: Smak Orientu z Rainbow - proszę o aktualne op IP: *.p2p.business.static.vectranet.pl 28.04.18, 07:27
          Czy nadal jest dostępna w autokarze woda ? Czy podczas dnia tzw obiad to tylko wybrana restauracja czy jest jakiś wybór i jakie są mniej więcej ceny? Czy w hotelach w czasie objazdu jest dostępne wi-fi - zależy mi na kontakcie z rodziną.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka