Dodaj do ulubionych

powspominajmy!!!

IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.02, 20:39
co kiedys bylo w Radomiu czego teraz niema?
co zbudowano, co wyburzono, co otworzono, co zamknieto, co sie zmienilo w
naszym kochanym miescie za czasow Waszej kadencji?
powspominajmy a od razu zrobi sie przyjemniej!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: kayzer Re: powspominajmy!!! IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.02, 20:42
      z czasow dziecinstwa pamietam budowe michalowa i poludnia. ah co to bylo te
      wykopy, ogromne dzwigi.miasto nam sie chociarz troche rozroslo!!!
      • Gość: pinkey Re: powspominajmy!!! IP: *.dami.com.pl / 172.16.0.* 03.07.02, 22:09
        ha, ha, ja pamiętam jak budowali wieżowce Olsztyńska 33/35/37, i jak budowa
        była ogrodzona zieloną siatką z tworzywa sztucznego... miełem kilka lat...

a pamiętacie bajorko na tzw. Ługu? od Kozienickiej w lewo? jeździło się tam z
        wędkami i łapało liny (to takie ryby :)...

a Warka w butelkach 0.33 (bączkach) z Kazikiem Puławskim, którą, jeśli już
        udało sie zdobyć, to piło się z namaszczeniem po wyprawie rowerowej nad
        Pacynkę?...

Centrala Rybna, najpierw na Fosza, potem na Żeromskiego, w której pierwszy raz
        w życiu jadłem kargulenę?

Dużo tego było... Sentymenty, sentymenty, a jesteśmy coraz starsi... Żegnam.

• Gość: bodzio Re: powspominajmy!!! IP: *.4it.net.pl 04.07.02, 09:40
          Serwovit, dzięki któremu kac był piękny. I "Warka" w zasadzie tylko w sklepie
          na lotnisku.
        • czorny10 Re: powspominajmy!!! 04.07.02, 11:58
          ja na ług śmigałem na piechotę ( z gołębiowa). a wyprawy na kulki na złomowisko
          przy wiadukcie? a na warke 0,33 mówiliśmy "w baryłkach" a salon gier na
          moniuszki albo przy placu. a sam w miejscu gdzie dzisiaj jest billa. pamiętamże
          bywał tam żywiec. taki niepasteryzowany. kino odeon. buba centrali rybnej była
          też na skwerku. dk. mewa. festyny na 1-go maja w amfiteatrze na których
          obowiązkowo była gawęda. pierwsza pizza w kuźni. waga w parku. kina przyjaźń i
          pokolenie (dziś resursa).
    • Gość: neo Re: powspominajmy!!! IP: *.rado.gazeta.pl 04.07.02, 12:15
      Taaaaaa.......
      Stacja CPN na Malczewskiego tu gdzie teraz jest przystanek przed pomnikiem Czachowskiego i druga przy
      Łaźni...
      Boisko RKS w niecce przy Starym Ogrodzie tu gdzie teraz jest rondo...
      ... ruiny �zamku� w parku Kościuszki...
      • Gość: GammaRay Re: powspominajmy!!! IP: *.chemia.pk.edu.pl 04.07.02, 13:09
        Wiecznie rozgrzebana budowa predocinka, BWA w domu Esterki, kina Walter i Odeon, Rzym na Zeromce (ostatni
        bastion w stylu minionej epoki zamkniety w polowie lat 90-tych - na scianach kafelki a w srodku zuliki z setka i
        sledzikiem ....) .....

No i wspomniany juz SERWOWIT - jezu, czy to jeszcze mozna gdzies kupic ??????
    • Gość: NITKA kultowa strona IP: 217.153.15.* 04.07.02, 15:42
      A guma do żucia "Donald"?
      A historyjki "Turbo"?
      A kolorowe skaje do kapsli?
      A RELAX i POLICJANT???

A gdybyście chcieli szerzej powspominać - zajrzyjcie tam - to naprawdę kultowa
      strona :)
      www.aiw.cad.pl/kultowa.html

• Gość: neo Re: kultowa strona IP: *.rado.gazeta.pl 04.07.02, 15:55
        a pierwszy (duży i czarny) LP Heńka! To co ze mocno używany i trzeszczący. Ale jak sie to polożylo na Bambino
        i dalo czadu na 1.5 wata! Na całym podwórku było slychac!
        • Gość: pinkey Re: kultowa strona IP: *.dami.com.pl / 172.16.0.* 04.07.02, 23:51
          o tym zapomniałem...

SERWOWIT PRZEBIJA WSZYSTKO!!!

pamiętam jak na pięciominutowej przerwie biegliśmy do pss-u (wss-u???) i za
          cenę spóźnienia na geografię delektowaliśmy się tym cudownym napojem o
          śladowej ilości alkoholu...

butelki po śmietanie...

ech.
          • Gość: :) Re: kultowa strona IP: 212.191.8.* 05.07.02, 09:38
            A pamiętacie "ćwiartke chleba i maślankę" na przerwie w podstawówce .... i
            rzędy starych, drewnianych budek na "korei"?
            • Gość: jdk Re: kultowa strona IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 05.07.02, 09:41
              No ba! Ale ja preferowalem cwiartke chleba i litr mleka! :)
    • czorny10 Re: powspominajmy!!! 05.07.02, 09:39
      Radomiak w pierwszej lidze i 20 000 ludzi na meczu z widzewem wygranym 1-0
    • Gość: jdk Re: powspominajmy!!! IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 05.07.02, 15:15
      Serwowit jak najbardziej, a ktos pamieta Frument - napoj jablkowo-mietowy? (do
      dostania np. w "Witaminie" na Struga) - pychotki!
    • junga Re: powspominajmy!!! 05.07.02, 15:54
      A pamiętacie butelki z mlekiem przynoszone pod drzwi mieszkania i dzwonek
      opiatj nad ranem, jak się zapomniało wystawić? To były czasy...
    • Gość: M Re: powspominajmy!!! IP: 194.181.0.* 05.07.02, 16:02
      Gość portalu: kayzer napisał(a):

> co kiedys bylo w Radomiu czego teraz nie ma?

Księgarnia Muzyczna w górę za kinem Hel, gdzie jak "rzucili" pierwszy Maanam, a
      potem Perfect, kolejka kończyła się aż za Wedlem przy Prezydium.
      Później "analogi" były też w EMPiKu przy Traugutta. Co tam się działo jak
      sprzedawali The Singles Depeche Mode. Mam te wszystkie płyty do dziś.

Konfrontacje w kinie Bałtyk.

Przeglądy filmów (m.in. Oscarowych) na video w Domu Kultury Południe organizowane
      przez Pana Sikorę.

Pamiętam też jak ważnym (jak dla mnie) wydarzeniem było uruchomienie pierwszego
      radia w Radomiu. To było w okolicach Bożego Narodzenia chyba '94. Mimo, że
      program był, jaki był, przełamaliśmy monopol Kielc i mieliśmy swój własny program
      radiowy. Niecały rok po Ave wystartowało Radio Radom (trochę inne niż dziś) i
      Rekord (też jakby inny).
      • karol64 Re: powspominajmy!!! 07.07.02, 18:54
        Gość portalu: M napisał(a):

> Gość portalu: kayzer napisał(a):
        >
        > > co kiedys bylo w Radomiu czego teraz nie ma?
        >
        >
        > Księgarnia Muzyczna w górę za kinem Hel, gdzie jak "rzucili" pierwszy Maanam,
        > a
        > potem Perfect, kolejka kończyła się aż za Wedlem przy Prezydium.

Wedel przy Prezydium? Nie był to przypadkiem sklep "Wawel"?
        Nie przypomnam sobie firmowego sklepu Wedla w Radomiu. Chyba, że ten przy Placu
        Konstytucji, ale czy to nie była Goplana?
    • Gość: jdk Re: powspominajmy!!! IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 05.07.02, 16:02
      No, no! Mleko pod drzwiami to bylo to!

Ciekawe, ze w Anglii moga tak miec do dzisiaj, a u nas nie... :(((
      • Gość: neo Re: powspominajmy!!! IP: *.rado.gazeta.pl 05.07.02, 16:07
        Ech ci Angole... oni jeszcze mają królową a my? Komu to przeszkadzało?!
    • Gość: jdk Re: powspominajmy!!! IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 05.07.02, 16:10
      A kawiarnie - Teatralna i Parkowa - gdzie w niedziele po kosciele chodzilo sie
      z rodzicami i dziadkami na lody? - pysznosci! I choc znow mamy i Teatralna, i
      Parkowa - gdzie im do tamtych!

Autobusy autosan - i linia 22 (Kozia Gora - Golebiow) - ktora wymiennie z 6
      (jezdzaca wtedy do przystanku koncowego na Dalekiej) mozna bylo dojechac do
      szkoly :)
      • Gość: NITKA Re: powspominajmy!!! IP: 217.153.15.* 05.07.02, 16:13
        A odznaki "wzorowego ucznia", tarcze i fartuszki szkolne???
        Fajnie było...
        • Gość: jdk Re: powspominajmy!!! IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 05.07.02, 16:23
          Wzorowy uczen to ja nie za bardzo, a fartuszki bojkotowalem (albo moze dlatego
          ze bojkotowalem)! ;)))
          • Gość: neo Re: powspominajmy!!! IP: *.rado.gazeta.pl 05.07.02, 16:24
            Nie chodziłeś w fartuszku?
            • Gość: jdk Re: powspominajmy!!! IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 05.07.02, 16:31
              Staralem sie jak moglem i prawie mi sie udawalo! ;)

A potem w koncu nadeszly czasy, ze juz nie trzeba bylo - wystarczylo ciemne
              ubranie...
    • Gość: GammaRay Re: powspominajmy!!! IP: *.chemia.pk.edu.pl 06.07.02, 12:20
      Kawiarnia "Stylowa", sklep z zabawkami "Uszatek" na Focha i premiera "Wielkiej Draki w Chińskiej Dzielnicy" w
      kinie Bałtyk ...
      • Gość: bodzio Re: powspominajmy!!! IP: *.4it.net.pl 06.07.02, 12:28
        dancingi, hotel EUROPA. Autobusy niebieskie marki SAN, kopcące i zatłoczone i
        przystanki na placu, koło Mody Polskiej. Pewexy i czar bonów dolarowych - bony
        sprzdam, bony kupię pod bankiem... 20-letni remont teatru....., głośne i gorące
        noce z odrzutowcami. A najbardziej mi brak woni tytoniu, z Tytoniówki, która
        czasami nadawała koloryt węchowy całemu śródmieściu......
    • Gość: zdzichu Re: powspominajmy!!! IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.02, 23:21
      Ech, drodzy młodzi ludzie. Sięgnę nieco dalej pamięcią:

- turkot wozów konnych na kołach drewnianych, wzmacnianych stalowymi obręczami,
      kiedy jechały w czwartek na korej
      - postój dorożek na Placu Konstytucji, przeniesiony później na Sienkiewicza,
      koło parku
      - żeliwny parkan wokół parku
      - napis przed postojem taksówek: "Postój dorożek samochodowych"
      - pas zieleni pośrodku ulicy Narutowicza, z alejką spacerową, drzewami
      - dwupoziomowa skocznia na basenie Broni
      - kocie łby na większości ulic, z rzadka kostka (czy na Żeromskiego była
      kostka?)
      - Hotel Francuski na ulicy Traugutta, prawie nawprost pierwszej państwówki
      (później Kopernika)
      - wielka dziura w ziemi na Obozisku, wspaniałe miejsce na sanki, gdzie można
      było dostać w zęby od zazdrosnych chłopaków z Oboziska. Teraz w tej dziurze
      jest amfiteatr
      - baba stojąca przy bramie korei i wrzeszcząca: "Pijawy! Pijawy!!"
      - druga baba sprzedająca sznurowadła, pumeks i okładki na legitymacje w bramie
      na Fosza (tę to jeszcze niedawno widziałem)
      - lody w Oleńce na Fosza, najlepsze w mieście
      - ech,..........
      • Gość: neo Re: powspominajmy!!! IP: *.rado.gazeta.pl 07.07.02, 14:07

:)))))))))))))))))))))))))))))))
        pamiętam tę babę z pijawkami na korei, hotel francuski (na parterze była kawiarenka), pas zieleni na Narutowicza i
        przepiękne kasztanowce (?), które na nim rosły i skocznię na basenie Broni:))).
        A kto pamięta wieżę do skoków spadochronowych na Radomiaku?
    • Gość: bogles Re: powspominajmy!!! IP: *.tpnet.pl / *.radom.sdi.tpnet.pl 07.07.02, 14:55
      A najbardziej mi żal.........saturatorów .Młodszym wyjaśniamy, to były takie
      wózki podłączone do normalnej wody kranówki gdzie po dodaniu gazu można było
      się napić wody gazowanej z sokiem (tylko malinowym) lub bez ze szklanki
      wielorazowego użytku po uprzednim jej opłukaniu . ach!!!!!!!!!!
    • Gość: Radomir Re: powspominajmy!!! IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.02, 18:15
      -mecze Czarnych na Sadkowie w kurniku szumnie nazywanym halą, ciągle bałem się,
      że balkon nad boiskiem w końcu się zawali,
      -sklep Sofixu na Żeromskiego z grubymi, stalowymi barierkami, żeby napierający
      tłum ludzi nie powybijał szyb,
      - napoje Złota Rosa, Polocockta (ostatnio wróciła) i pepsi, chyba za 6 zł w
      sklepie PSS na rogu Moniuszki i Sienkiewicza (co jakiś czas rzucali i czasem
      udawało się kupić),
      -dworzec PKP, który w środku składał się głównie ze schodów,
      -wspomniane już lody w Oleńce i rurki z kremem,
      -takie dziwne autobusy MPK (nie pamiętam już nazwy), tuż za szybą oddzielającą
      kierowcę od wnętrza wozu był rząd foteli, w których siedziało się tyłem do
      kierowcy,
      -targowisko na "wale", czyli przy ulicy Wałowej,
      -itp, itd., łza się w oku kręci, no bo komu to przeszkadzało ;-))
      PS. Bogles, sok był nie tylko malinowy, jak miałeś fart, to można było spotkać
      saturator z sokiem przypominającym nieco pomarańczowy i w takim właśnie kolorze.
      • Gość: zdzichu Re: powspominajmy!!! IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.02, 20:06
        Autobusy były marki "San". Kierowca miał taką wajchę, którą otwierał przednie
        drzwi (tylko wysiadającym lub kobietom w ciąży). Tylne drzwi otwierał konduktorka
        podobną tylko mniejszą wajchą. Jeśli autobus był w pełnie sprawny, to te drzwi
        można było otwierać pneumatycznie ale rzadko był. Konduktorka krzyczała: "Proszę
        odejść od wozu, miejsc nie ma!", naciskała guzik, żeby u kierowcy zadzwoniło i
        żeby kierowca wiedział, że może ruszyć (o ile guzik był sprawny ale na ogół nie
        był więc rozizolowanym kabelkiem dotykała do metalowej barierki i kierowcy też
        dzwoniło). Oczywiście konduktorka również sprzedawała bilety.

Targ na wale pamiętam, pamiętam też wieżę spadochronową na Radomiaku (choć nigdy
        nie widziałem, żeby jej ktoś używał).

A nikt jeszcze nie wspominał pochodów pierwszomajowych! Trybuna zawsze była
        nawprost Prezydium Miejskiej Rady Narodowej, naród szedł przez całą Żeromskiego,
        redaktor Figas entuzjazmował się przez megafony osiągnięciami partii i narodu...
        • karol64 Re: powspominajmy!!! 07.07.02, 20:58
          Gość portalu: zdzichu napisał(a):

> Autobusy były marki "San". Kierowca miał taką wajchę, którą otwierał przednie

Radomir chyba (?) zapamiętał Ikarusa. W Ikarusie kierowca siedział w takiej
          kabinie oddzielonej szybą od pozostałej części autobusu. Takiego Ikarusa można
          zobaczyć w serialu "Daleko od szosy". Główny bohater (Leszek) jeżdził nim po
          Łodzi i okolicach.
          • Gość: bogles Re: powspominajmy!!! IP: *.tpnet.pl / *.radom.sdi.tpnet.pl 07.07.02, 21:27
            Yrochę żal basenów na radomiaku i na broni. Woda zielona i śmierdząca chlorem
            ale woda...
        • Gość: kayzer Re: powspominajmy!!! IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.02, 20:59
          a pamiętacie mięso na kartki i te kolejki od poźnego wieczoru aż do następnego
          dnia zeby kupić trochę szyneczki i baleroniku.
          • Gość: kayzer Re: powspominajmy!!! IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.02, 21:15
            Serwowit to w ogóle był hicior!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            Pewex to tez był czad!!! Jeden był chyba na Kusocińskiego.
            No i czasy świetności radomskich zakładów: Zakłady Metelowe "Łucznik", Lider,
            Sophix (nawet nie pamietam jak to sie pisze, ale kiedys jak sie mialo sofiksy
            to sie bylo kimś.
            Był tez taki sklep z dywanami na Żeromskiego, a kolejki do niego jak rzucili
            nową dostawę...
            • Gość: kayzer Re: powspominajmy!!! IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.02, 21:27
              SONDA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              Pamiętacie jeszcze ten program. Oglądał go kiedyś chyba każdy. I ci prowadzący
              (niestety obaj zginęli w wypadku, dlatego chyba przerwano program)tak wspaniale
              opwiadający o otaczającym nas świecie.
              Pieprz i wanilia!!!!!!!!!!
              Nie ma to jak Tony Halik (też już chyba nie żyje) zagadał do Elżbiety
              Dzikowskiej.
              Ah, to były piękne czasy.
              • Gość: Bartek Re: powspominajmy!!! IP: 217.96.6.* 08.07.02, 16:03
                Taaa... Sonda to był program dzięki któremu wiele zrozumiałem z otaczającego
                nas świata. Dzieki niemu poniekąd, jestem teraz tym kim jestem i mogę pracować
                przy moich ukochanych komputerkach! :-) A jak Kurek i Kamiński zgineli, to
                najpierw nie wierzyłem a potem jak bóbr ryczałem (no co!? mały jeszcze byłem!).
    • czorny10 Re: powspominajmy!!! 08.07.02, 15:30
      truskawa warecka
    • czorny10 Re: powspominajmy!!! 08.07.02, 15:33
      piwo "u sujeckiej", bar "pod rybką", "jantar" na wale, maratończyk na borkach,
      piastowska na 1-go maja, 1-go maja, u juchasa na świerczewskiego,
      świerczewskiego.
    • Gość: junga Re: powspominajmy!!! IP: *.slowoludu.com.pl / 192.168.201.* 08.07.02, 16:01
      A kto pamięta Aleję Grzecznarowskiego, jak jeszcze nie było wiaduktu pod
      torami, tylko szeroka gliniana droga?
      A przystanek przy Modzie Polskiej rzeczywiście był. Stawała tam trójka na
      Ustronie. A na Ustroniu, tam gdzie teraz Billa, stał taki stary SAM. Billa nie
      jest wcale większa.
      • czorny10 Re: powspominajmy!!! 09.07.02, 08:50
        a kto pamięta autobus " trójka przekreślona" pamiętam że jeździł przez przejazd
        na młodzianowskiej.
    • Gość: junga Re: powspominajmy!!! IP: *.slowoludu.com.pl / 192.168.201.* 10.07.02, 11:59
      A pamiętacie na rogu Placu Konstytucji, obok dawnego "Orbisu" na nózce, wysoko
      nad jezdnią punkt obserwacyjny milicji? Potem wieżyczkę rozebrano,
      a "chłopakom" postawiono blaszany kontener. Wlecie, takim jak w tym roku, nikt
      z nich tam nie mógł wytrzymać.
      • czorny10 Re: powspominajmy!!! 10.07.02, 12:44
        było takie coś wielkości 1,5 metra z czerwonym guzikiem i napisem milicja.
        stało przed garnizonowym i miało służyć wezwaniu patrolu przez potrzebującego
        obywatela. zawsze wątpiłem w to że działa, ale nigdy nie sprawdziłem.
      • Gość: jdk Re: powspominajmy!!! IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 11.07.02, 17:32
        Staly punkt policyjny na Pl. Konstytucji wcale nie musialby byc takim zlym
        rozwiazaniem!
    • Gość: Blanka27 Re: powspominajmy!!! IP: *.gate.eur.deuba.com 11.07.02, 17:23
      Aaah....
      A pamietacie Stefe Parkowa, kobiete, ktora
      nieodlacznie kojarzy mi sie ze Srodmiesciem i Parkiem
      Kosciuszki. Zebraczka, zbierajaca butelki, za ktora
      ganialy watachy dzieciakow.
      A Radomianki w Stylowej, mdly zapach lodow z automatu,
      wino nadwislanskie, pierwsze zapiekanki na Moniuszki,
      przyrzadzane na okraglej bulce, sklep policyjny na
      Warynskiego, (tam zawsze staly rowery),okropne
      cukierki czekoladopodobne, z nadzieniem z krochmalu no
      i SERWOVIT- napoj bogow!!! (on wygrywa!)
    • Gość: jdk Re: powspominajmy!!! IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 11.07.02, 17:31
      Lody wloskie, mhhhmmm... :)
      • Gość: neo Re: powspominajmy!!! IP: *.rado.gazeta.pl 11.07.02, 17:44
        a na XV-leciu na budynku był taki maszt antenowy przekaźnika TVP. Jak wybudowali wieżę na Św. Krzyżu to to
        zdemontowali
    • Gość: junga Re: powspominajmy!!! IP: *.slowoludu.com.pl / 192.168.201.* 12.07.02, 14:23
      A pamiętacie wioskę indiańską na Ustroniu - najwspanialszy plac zabaw, ajkiego
      doczekało się to miasto? Te totemy, wiszący most nad chodnikiem, w którym zaczęło
      wkrótce brakowac desek, tory przeszkód, huśtawki i nne pomysłowe urządzenia.
      Projektantowi i wykonawcy powinni przyznać honorowe obywatlestwo miasta, choćby
      za fajowe dzieciństwo tysięcy dzieciaków z całego miasta. Czemu teraz nie możemy
      miec takiego placu zabaw?
      • Gość: neo Re: powspominajmy!!! IP: *.rado.gazeta.pl 12.07.02, 14:26
        Na Ustroniu było sztuczne lodowisko.......
    • Gość: scalator Re: powspominajmy!!! IP: *.internet.radom.pl 13.07.02, 09:53
      A pamitacie "muszle" w parku im. Kościuszki ?
      Te tłumy wychodzące o 15 z pracy (RWT, Zakłady Metalowe) ?
      Pierwszy pokaz filmowy w "Resursie" (Linia zycia) i happening przed nim ?
      A radio "TON" nadające na falach krótkich ?
      A "Jarmark Kazimierzowski" kidy to przez kilka dni na ul. Żeromskiego bylo pełno
      straganów i ludzi (wtedy jeszcze mieli pieniądze
      • Gość: Radomir Re: powspominajmy!!! IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.02, 15:47
        Gość portalu: scalator napisał(a):
        > A radio "TON" nadające na falach krótkich ?

Radio "TON" nadawało na falach średnich (1601 khz).

• isoxazolidine Re: powspominajmy!!! 13.07.02, 17:11
        a Nai! na Ustroniu ???
    • Gość: gofia Re: powspominajmy!!! IP: *.rado.gazeta.pl 14.07.02, 18:33
      kurcze... to juz tacy starzy jestesmy? :-(
      od urodzenia mieszkalam w bloku przy dalekiej. wiele lat temu to byl koniec
      radomia... za ul. daleka, ktora wowczas byla brukowana "kocimi lbami" byly
      piekne laki i pola, latem sobie zytko roslo, chodzilo sie tam zrywac chabry i
      robilo wianki (czy teraz male dziewczynki wiedza co to znaczy plesc wianki?).
      przez wiele lat mialam z okien piekny widok...
      no i komu przeszkadzala nazwa "daleka"? komu to sie zle kojarzylo? :-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka