Dodaj do ulubionych

Archeolodzy pracują przy ul. Rwańskiej

06.07.05, 08:44
zbrodnią jest fakt, że pomimo niezwykłej wagi Radomia na kartach historii stare centurm nie doczekało się po wojnie żadnych istotnych badań. dopiero teraz przy okazji inwestycji conieco rusza ....
Obserwuj wątek
    • Gość: chris Re: Archeolodzy pracują przy ul. Rwańskiej IP: *.109.udn.pl 07.07.05, 00:59
      Cały naród odbudowuje Zamek Królewski w Radomiu.Takie hasło należy rzucić w
      całym państwie/również wśród Polonii/.Założyć konto bankowe z odpowiednim
      uczciwym nadzorem nawet zagranicznym i działać konkretnie.
      • gladiator.ek Re: Archeolodzy pracują przy ul. Rwańskiej 07.07.05, 01:16
        Gość portalu: chris napisał(a):

> Cały naród odbudowuje Zamek Królewski w Radomiu.Takie hasło należy rzucić w
        > całym państwie/również wśród Polonii/.Założyć konto bankowe z odpowiednim
        > uczciwym nadzorem nawet zagranicznym i działać konkretnie.

wAS TO CHYBA POJ....O! Jak niezwykła rola Radomia w historii--
        • Gość: Pello Gladiatorku IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 07.07.05, 09:59
          Gladiatorku. Bardzo mnie zasmucił fakt, że moje próby wskazania Tobie właściwej
          formy dyskusji na forum niestety spalił na panewce. Srodze się zawiodłem na
          Tobie - niezwykle aktywnym obrońcy swojego regionu, przynoszącym chwałę swemu
          miastu, historykowi i architektowi, znawcy zabytków, dat i ludzi, gospodarki i
          wszelkich aspektów życia codziennego, przeszłego i przyszłego. Niczym okazały
          się moje sugestie, o deprecjacji szacunku i wiarygodności osób i MIEJSC przez
          nie reprezentujące, które stosują Twoją retorykę. Dlatego pozwolę sobie na małą
          i JEDNORAZOWĄ zmianę stylu komunikacji, w moim przekonaniu i doświadczeniu
          bardziej Tobie zrozumiałą: spie..j... albo "zjeżdżaj dziadu" (p.p.prezydent
          RP)
          • gladiator.ek Re: Gladiatorku 07.07.05, 19:14
            Niestty ,ale przyjąłem (dla zabawy) radomska retorykę wypowiedzi:)))
            Ale o jaką historię chodzi, ludzie czy Radom to rzym?
            • Gość: Pello Re: Gladiatorku IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 07.07.05, 19:50
              Niestety ta retoryka nie jest radomska, czy kielecka - jest po prostu głupia.
              Dlatego (dla zabawy) przyjmuję, że jesteś idiotą :))) Ot wesołe pogwarki
              kpiarzy na temat historii Radomia i rzymu.
              Pozdrawiam ;)
              • gladiator.ek Re: Gladiatorku 07.07.05, 23:51
                Gość portalu: Pello napisał(a):

> Niestety ta retoryka nie jest radomska, czy kielecka - jest po prostu głupia.
                > Dlatego (dla zabawy) przyjmuję, że jesteś idiotą :))) Ot wesołe pogwarki
                > kpiarzy na temat historii Radomia i rzymu.
                > Pozdrawiam ;)

Oki, mozna przyjąć wersję roboczą ,ze jestem idiotą, ale tylko roboczą:)))
                Pozdrawiam
          • Gość: Stanisław Re: Gladiatorku IP: *.89.udn.pl 07.07.05, 19:19
            Kiedyś pisałem o nazwie ul. Rwańskiej. Jej usytuawanie jest nietypowe (podobnie
            jak w Piotrkowie Trybunalskim).Ciekaw jestem, czy z prowadzonych badań wynika
            coś na temat jej pierwotnego usytuowania, otoczenia. Pierwotnie główny dojazd
            do Rynku prowadził ul. Grodzką, obok kościoła i zamku. Ul. Rwańska byla
            prawdopodobnie pierwotnie skrótem (przejściem lub wąskim przejazdem),
            prowadzacym od Bramy Lubelskiej do Rynku, głównie chyba dla potrzeb handlowych.
            Nazwa wskazuje, że przebiegała przez rwy, wykopy, może wśród grobów cmentarza
            przykościelnego (obok Fary).Ciekaw jestem, czy prace archeologiczne
            potwierdzają te przypuszczenia.Być może coś odkryto niedawno w trakcie robienia
            nowej nawierzchni tej uliczki. Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje na ten
            temat. Z góry dziękuję.
            • Gość: marcin Re: Gladiatorku IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 07.07.05, 21:35
              prace archeologiczne dotycza dziedzińca Rwańskiej 8, aż do ul. Wałowej i są
              kontyuacją badań na Rwańskiej 10,
              o ile wiem nie było badań przy wykonywaniu nawierzchni Rwańskiej
              • isoxazolidine Re: Gladiatorku 08.07.05, 08:34
                i dlatego pewnie nie wyznaczono dokladnie przebiegu bramy lubelskiej..... szkoda :((
            • isoxazolidine Re: Gladiatorku 08.07.05, 08:34
              niestety ja wyczytałem tylko to co pisze Kalinowski w swojej monografii.
              czyli o "rwaniu murów" i nie do końca pewnej analogii z Piotrkowem ...
              również będę wdzieczny za wszelkie niusy w temacie.
              pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka