Dodaj do ulubionych

Powtarzający się sen

10.03.10, 16:39
Od jakiegoś czasu (nie potrafię określić od kiedy) powraca do mnie pewien sen. Trwa wojna a ja jestem jakby w żydowskim getcie i czekam na rozstrzelanie pod murem . Pojawia się również sen o obozie gdzie jestem w komorze gazowej .
Co jakiś czas powraca taki sen do mnie -może nie identyczny w scenariuszu ale bardzo podobny.
Boję się w nim ( w tym śnie) i odczuwam wszystkie emocje które mogłyby towarzyszyć w danej sytuacji gdyby takowa się działa na jawie.

Chciałam dodać , że jestem bardzo sceptycznie nastawiona do snów ich tłumaczeń itp rzeczy , aczkolwiek ten sen nie daje mi spokoju , że powraca.

Nie jest to również wynik oglądania czy czytania o wojnie i o tragediach ludzkich z tym związanych abym mogła przeżywać to we śnie.

Czy ktoś ma jakąś poważną teorię na ten temat ? Powtarzam
p o w a z n ą teorię?

Ze wszelakie sugestie będę wdzięczna
Obserwuj wątek
    • iinka Re: Powtarzający się sen 10.03.10, 19:02
      Witam.

Zastrzegam, że nie jestem znawcą. Nasuwa mi się tylko przypuszczenie, że chodzi
      o obawę, przed dużymi, wręcz totalnymi, zmianami życiowymi. Być może ten strach
      właśnie tak się objawia.
      Pozdrawiam
      :)

• iinka Re: Powtarzający się sen ps 10.03.10, 19:12
        Ps.: Może to symboliczne znaczenie czegoś - albo czego się Pani obawia obecnie,
        albo od dawna. Sądzę, że warto to przemyśleć. Przychodzi mi do głowy jeszcze
        jeden pomysł interpretacji /ale to tylko moje przemyślenia/ że być może nie
        pozwala sobie Pani być w pełni sobą, obawiając się wykluczenia, lub braku
        akceptacji, dla Pani prawdziwego "Ja".
        To takie moje luźne przemyślenia.
        Serdecznie pozdrawiam :)
    • ambika Re: Powtarzający się sen 11.03.10, 13:17
      Niesmialo dolacze do grona osob probujacych rozjasnic znaczenie snu:-)
      Wydaje mi sie,ze moze to byc pamiec poprzedniego Zycia,przejawiajaca sie w
      postaci wyraznych obrazow i emocji.Korzystne byloby popracowac z profesjonalnym
      regreserem,zeby zamknac tamen Czas,tamto Miejsce.Zapewne chodzi o stan
      Wybaczenia,ktory w obecnym zyciu moze cos odblokowac.
      Warto sie zastanowic nad taka forma pracy ze soba.Powodzenia!

ps.O regresji mozna poczytac na roznych stronach.
      • mirek-73 Re: Powtarzający się sen 12.03.10, 19:50
        Czytałem na jakimś forum prawie identyczną historię.Wspomnienia dotyczyły
        poprzedniego życia i śmierci w obozie koncentracyjnym.
        • iinka Re: Powtarzający się sen 12.03.10, 23:13
          Znam osobę, która śni podobnie. I tu akurat wiem, że zrezygnowała z podążania za
          swoimi marzeniami. Ja odczytuję to symbolicznie. Zagrożenie śmiercią spowodowane
          wyłącznie przynależnością do narodu takiego, a nie innego, tłumaczę, jako symbol
          zagrożenia pewnego rodzaju "uśmierceniem" przez ogół społeczeństwa, z powodu
          danej natury osoby. Czyli brak akceptacji, śmierć za bycie sobą.
          Oczywiście zależy jak odczuwamy sen. Ja np u siebie odróżniam sny które są
          mieszanką odreagowującą, od snów które mają jakiś inny ciężar informacyjny.
          Oczywiście, nie zaprzeczam, że to coś związanego z poprzednim życiem, ale na tym
          zupełnie się nie znam:)
          A może temat strachu przed śmiercią jest tu czymś istotnym?
          Z własnego doświadczenia powiem, że np mnie w snach powtarza się temat
          uniknięcia śmierci, ale wiem z czego się bierze, bo rzeczywiście miało to
          miejsce w moim życiu.
          Pozdrawiam:)
    • skorupka-3 Re: Powtarzający się sen 30.04.10, 17:22
      Przyczyny mogą być różne , może to właśnie przeżycia z poprzedniego
      życia , może to kontakt z kimś z rodziny kto w takich warunkach się
      znalazł a równie dobrze może to być pod wpływem miejsca w którym
      Pani obecnie mieszka , przeszłości i ludzi żyjących w tym miejscu .
      Trochę mało wiadomości o Pani ogólnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka