11.02.07, 20:53
Witam
Zdarzyło mi się to 2 razy w życiu, ostatni raz wczoraj,nie spałam i zupełnie
wyrażnie usłyszałam jak ktoś mnie woła po imieniu, to był przyjemny głos,
myślałam że to mąż, nawet zapytałam się co chce ode mnie, ale to nie był on.
Trochę mnie to przeraziło. Pierwszy raz spotkało mnie to jakieś 3-4 lata temu,
wtedy spałam ale nagle poczułam jak ktoś dotyka mojego ucha i szepcze moje
imię, obudziłam się przerażona w tej samej chwili (m,ój mąż spał, więc to nie
był żaden dowcip, a ja mialam wrażenie że ktoś jest w pokoju). w kazdym razie
nockę miałam z głowy.
Czy komuś z was przydarzyło się coś takiego i co to może być?
Obserwuj wątek
    • princessofbabylon Re: zwidy? 12.02.07, 19:38
      też czasem słyszę głosy i też nie wiem czym to spowodowane jest, ale jakos się
      nie boję ich. raz mi sie wydawało ze ktos mnie w nocy dotknał w kolano. ;) nie
      mam pojęcia skąd to sie bierze. w jakies duchy i inne takie nie wierze za
      bardzo i podchodze bardzo sceptycznie a na to forum z ciekawosci wlazłam;) moze
      jako poczytam więcej to zaczne inaczej na to wszystko patrzeć ;)
      • anula52 Re: zwidy? 13.02.07, 21:28
        chętnie poczytam na ten temat, może ktoś odpowie co to jest . Miałam problem z
        takimi omamami (słyszałam tylko szept wypowiadjący moje imię,nic więcej ) przez
        ponad 2 lata! to był dla mnie koszmar :( W końcy wykrzyczałam,żeby "to" dało mi
        spokój. Niech nie wraca! :(
        • anulex Re: zwidy? 16.02.07, 14:45
          I odeszło?

---
          Tabula Rasa - forum dla ludzi kochających dyskusje.
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=45427
    • anulex Re: zwidy? 16.02.07, 14:43
      Może sen? Czasem bywa, że jesteśmy przekonani, że wcale nie zasnęliśmy, mimo że
      spaliśmy. Nie wwykluczam, że mogło to być co innego, ale myślę, że mimo
      wszystko warto wziąć tę opcję pod uwagę.

---
      Tabula Rasa - forum dla ludzi kochających dyskusje.
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=45427
    • warsawvoice Re: zwidy? 17.02.07, 09:33
      glosy ktore slyszy sie w glowie moga byc objawem schizofrenii, jest to dosc
      powszechne zaburzenie ( statystycznie co setny czlowiek na nia cierpi )
      • anula52 Re: zwidy? 17.02.07, 17:15
        też pomyślałam,ze to schizofremia :( słyszałam tylko szept- moje imię.
        • warsawvoice Re: zwidy? 17.02.07, 17:23
          ze schozofrenia mozna zyc , tyle ze trzeba ruszyc 4 litery do specjalisty :-) i
          warto o to zadbac jak najszybciej a nie liczyc na cuda bo sama przejdzie ... do
          lekarza marsz ! :-)
          • anula52 Re: zwidy? 19.02.07, 15:11
            ale niekoniecznie to musi być schizofremia
            • anula52 Re: zwidy? 19.02.07, 15:15
              upsssssss- schizofreNia ;)
              • darsana Re: ciekawa strona 21.02.07, 02:08
                www.biotronika.eu
            • warsawvoice Re: zwidy? 21.02.07, 22:52
              anula52 napisała:

> ale niekoniecznie to musi być schizofremia
              oczywiscie ze nie ... moze to byc tez demon ,Bog, lub tez twoj aniol stroz ...
              (niepotrzebne skreslic) pytanie czy chcesz sobie pomoc czy chcesz wierzyc ze to
              nie twoja sprawa tylko sil wyzszych, od tego zalezy twoje dalsze zycie
              • anula52 Re: do warsawvoice 22.02.07, 09:39
                ani Bóg, ani demon, ani Anioł stróż ;) te "omamy" zaczęły się kilka miesięcy po
                śmierci mojej teściowej- w nocy. Nie zwracałam na początku na to uwagi, bo
                zdarzało się to sporadycznie ale przyjemne nie było :( Potem już w dzień-
                nagle, podczas zwykłych zajęć słyszałam szept wypowiadający moje imię. Nie wiem
                co dokładnie słyszą ludzie chorujący na schizofrenię- jakie słowa, jakie to są
                głosy :( znalazłam wątek na ten temat, więc napisalam. to wszystko
                • warsawvoice Re: do warsawvoice 22.02.07, 12:43
                  tutaj masz wiecej na ten temat , i kolejny raz mowie do lekarza :-)
                  www.neww.org.pl/pl.php/news/news/1.html?&nw=1409&re=2
                  "Brytyjscy naukowcy odkryli, dlaczego ludzie podczas halucynacji słyszą
                  przeważnie głosy mężczyzn. Męski głos jest po prostu łatwiej "wytworzyć" -
                  twierdzą badacze.

"Psychiatrzy uważają, że halucynacje werbalne powstają, gdy mózg spontanicznie
                  aktywuje się, tworząc fałszywe wyobrażenie głosu "w głowie" - mówi prof.
                  Michael Hunter z Uniwersytetu Sheffield, który kierował badaniami nad tym
                  zjawiskiem.

Wynika z nich, że aż 71 proc. "głosów" słyszanych zarówno przez kobiety, jak i
                  mężczyzn, to głosy męskie, znacznie rzadziej słyszą zaś oni "w głowie" głosy
                  żeńskie.

Głosy mężczyzn są po prostu mniej skomplikowane od kobiecych, łatwiej jest więc
                  mózgowi je "wyprodukować" - uważają naukowcy.

Okazuje się, że wymyślone głosy zwykle należą też do ludzi w średnim wieku.
                  Ponadto, to, co przekazują, ma przeważnie charakter poniżający lub uwłaczający
                  dla cierpiącego na halucynacje człowieka.

"Głos żeński jest bardziej złożony niż męski z powodu różnic w rozmiarach i
                  kształcie strun głosowych oraz krtani u obu płci. Kobiety mają też bogatszą
                  naturalną +melodię+ głosu" - podkreśla prof. Hunter.

Te płciowe różnice w głosie powodują, że męskie i żeńskie głosy aktywują inne
                  części mózgu. Męska wersja jest o wiele prostsza, dlatego też chorzy obu płci
                  częściej usłyszą głos należący do mężczyzny - podkreślają badacze.

W swojej publikacji w piśmie NeuroImage przypominają również, że słuchowe
                  halucynacje werbalne są symptomem schizofrenii. Zdarzają się u 40-60 proc.
                  pacjentów cierpiących na tę chorobę.

: dwo/ krx/, Warszawa (PAP), nauka.pap.com.pl/"
                  • anula52 Re: dzięki warsawvoice za odp 22.02.07, 13:02
                    ja słyszałam żeński ;)
                  • mala.meggi Re: do warsawvoice 22.02.07, 18:50
                    A czy przewidzenia też mogą być objawami schizofrenii? Chodzi o to, że czasami -
                    najczęścoiej kiedy jestem niewyspana, zmęczona lub zestresowana i gdy jestem
                    sama w domu, wydaje mi się, że widzę kątem jakieś cienie (chyba nie
                    duchy :)...Zdarza się, że wydaje mi się, że ktoś na mnie patrzy choć nikogo nie
                    ma w domu, alebo że ktoś za mna idzie. Nie jest to częste ale zdarza mi się od
                    dziecka - dodam, że jestem osobą wręcz nadwrażliwą i jak to sie mówi "bojącą
                    się własnego cienia" (bojaźliwą). Czy to tylko moja wyobraźnia tak działa lub
                    to z przemęczenia, czy też objawy choroby?
                    • warsawvoice Re: do warsawvoice 22.02.07, 22:48
                      mala.meggi napisała:

> A czy przewidzenia też mogą być objawami schizofrenii? Chodzi o to, że
                      czasami
                      > -
                      > najczęścoiej kiedy jestem niewyspana, zmęczona lub zestresowana i gdy jestem
                      > sama w domu, wydaje mi się, że widzę kątem jakieś cienie (chyba nie
                      > duchy :)...Zdarza się, że wydaje mi się, że ktoś na mnie patrzy choć nikogo
                      nie
                      >
                      > ma w domu, alebo że ktoś za mna idzie. Nie jest to częste ale zdarza mi się
                      od
                      > dziecka - dodam, że jestem osobą wręcz nadwrażliwą i jak to sie mówi "bojącą
                      > się własnego cienia" (bojaźliwą). Czy to tylko moja wyobraźnia tak działa lub
                      > to z przemęczenia, czy też objawy choroby?
                      w tym wypadku raczej podejrzewalbym wlasnie ten "bojazliwy" charakter ,
                      wyobraznia dziala wtedy kiedy oczy nie widza , z wiekiem na szczescie to mija i
                      czlowiek staje sie odrobine odwazniejszy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka