Dodaj do ulubionych

Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawności

15.09.09, 08:46
Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawności, które nie są aktywne
zawodowo i społecznie. Zaczyna działać ciekawy program finansowany z
PFRON. Mam nadzieję, że uda mi się w to włączyć i pomagać takim
osobom. Mój mail: megan.k@wp.pl, ale można zgłaszać się też na
forum. Zapraszam. :)
Obserwuj wątek
    • lucyna_n Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 15.09.09, 10:08
      jesteś pewna że niepełnosprawnych na głowę ten program też obejmuje, żeby się
      znowu nie okazalo że to tylko dla fizycznych?
      • megan.k Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 15.09.09, 11:13
        Zapytam, ale ja właśnie takim przede wszystkim chcę pomagać, bo im
        najtrudniej.
        • lucyna_n Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 15.09.09, 12:20
          ja bym pewnie dostała orzeczenie jakbym byla w stanei dotrzeć do orzecznika. a
          tak to sobei mogę spokojnie umrzeć z głodu w pełnym majestacie prawa.
          • megan.k Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 15.09.09, 12:35
            Skąd jesteś?
            • lucyna_n Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 15.09.09, 13:06
              uważaj, już się rozpędzam żeby obcym osobom dane osobowe na forum wpisywać. Nie
              z warszawy więc i tak nie ma o czym mówić:)
              • megan.k Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 17.09.09, 04:42
                Ten program obejmie ludzi z całej Polski. A ja wcale nie pytałam na
                tym etapie o dane osobowe. :) Jeśli uda mi się zostać Ambasadorem
                aktywności, będę odwiedzać osoby z niepełnosprawnością w ich
                środowiskach i tam z nimi rozmawiać o tym, na co mogą liczyć,
                uczestnicząc w tym programie.
                • lucyna_n Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 19.09.09, 11:32
                  z depresją to taki problem że człowiek się jednak nie wyrywa do załatwiania
                  najprostszych spraw a co dopiero tak uciążliwych procedur jak orzeczenie
                  niepełnosprawności no i manie takich papierów to często bardziej utrudnia życie
                  niż ulatwia, pracodawcy nie palą się do zatrudniania takich osób, co innego
                  jakieś fizyczne "składaki" czy niewidomi itd. Jakkolwiek może jakaś osoba
                  spełnia kryteria i będzie chętna do zasięgnięcia informacji.
                  Ja chciałam się ubiegać się o dotację z urzędu pracy na założenie własnej firmy
                  ale nie jestem w stanie aż tyle po urzędach i kursach chodzić a i dwóch żyrantów
                  też nie mam coby mi poświadczyli. Nie umiem też napisać odpowiednio
                  umotywowanego biznesplanu z wyszczególnionymi przewidywanymi zarobkami. Jakby mi
                  w tym kto dopomógł to by było miło.
                  • megan.k Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 21.09.09, 08:31
                    Czy jesteś zarejestrowana w UP jako bezrobotna? Aby dostać taką
                    dotację, najpierw trzeba niestety iść na kurs. Tam nauczą Cię m.in.
                    pisać biznesplan. Czy możesz zdradzić, co to za działalność? A może
                    uczestnicy programu z PFRON, o którym wspomniałam, będą mogli liczyć
                    również na taką pomoc? Zapytam na dzisiejszym szkoleniu.
          • buzi1 Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 15.09.09, 15:49
            Wiem jak to jest. Mnie niedawno przyznano rente i cale szczescie po
            urzedach nie musze juz chodzic i stac w kolejkach. Bywalo ze z tych
            kolejek uciekalam ale musialam wracac bo inaczej zero kasy na czynsz
            itd. Na to orzeczenie to jechalam autobusem z chyba
            piecioma 'przesiadkami", jakos sie tam doczlapalam. Po tej wyprawie
            bylam w takim stanie, ze mnie orzekli w 10 minut.
            • martyna2525 Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 16.09.09, 08:43
              ja mam, ale kryteriów nie spełniam jestem aktywna zawodowo, wiec nie
              wiele mi sie należy- zresztą i dobrze.
              • megan.k Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 17.09.09, 04:38
                To nieprawda, że niewiele Ci się należy. Możesz korzystać z dopłat
                PFRON-u np. do turnusów rehabilitacyjnych, albo innych. A może
                potrzebujesz doszkolić się na jakiś kursach, żeby łatwiej Ci było
                utrzymać się na rynku pracy? A może znasz kogoś nieaktywnego, kogo
                można zapisać do tego programu i mu pomóc?
    • megan.k Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 18.09.09, 21:47
      Zostałam Ambasadorem aktywności w Warszawie. W najbliższy
      poniedziałek zaczynam szkolenie.

www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/50085
      Na razie nie przyjmuję jeszcze zgłoszeń z danymi osobowymi, ale
      proszę mi na maila (megan.k@wp.pl) podawać chociaż miasto
      (miejscowość) i dzielnicę. Będę działać w województwie mazowieckim,
      ale kontakty do osób z innych województw chętnie przekażę innym
      Ambasadorom aktywności.

Zapraszam do współpracy. Systematycznie będę na forum zamieszczać
      uzyskane informacje o programie.
    • megan.k Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 24.09.09, 21:56
      Zwyczajnie podnoszę temat. :) Mogę dodać jeszcze, że ten projekt
      PFRON obejmie również opiekunów osób niepełnosprawnych, zapewniając
      im wsparcie, informacje, konsultacje z prawnikiem i psychologiem.
      • martyna2525 Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 27.09.09, 10:52
        Megan fajnie z Twojej strony że ktoś sie zainteresował uaktywnieniem
        niepełnosprawnych, by moglinormalnie funkcjonowac w społeczeństwie.
        Tylko taki ludzi jest niewielka ilość ( które działaja by pomóc )
        jak już wspominałam mam orzeczenie i co z tego? zakład pracy o tym
        nie wie, i nie dowie sie przez najblizsze kilka lat póki mentalność
        sie nie zmieni. Znam swoje prawa w sensie co mi przysługuje a co nie
        wz. z orzeczeniem, ale w prace ma się to nijak do tego co wolnoa co
        nie. Jeśli sie przyznam będe niepełnosprawną bezrobotną, bo
        zazwyczaj piszą " z braku odpowiedniego stanowiska pracy, ze względu
        na stan zdrowia i wymagania związane z stopniem niepelnosprawności
        nie jestesmy w stanie zapenic takiego ...". Niestety czasem tak jest
        że nie przeskoczy się ekonomi i chęci zysku pracodawcy, który chce
        mieć pracownika " zawsze i wszedzie" i w gotowości. A nie z
        ograniczeniami, smutne ale prawdziwe.
        • megan.k Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 27.09.09, 22:54
          Cieszę się, że pracujesz. Na rozmowie kwalifikacyjnej nie musisz
          mówić o orzeczeniu o niepełnosprawności, ale po zatrudnieniu
          powinnaś, bo inaczej się taką osobę zgłasza do ZUS-u.
          Gdyby wtedy ktoś odmówił Ci zatrudnienia, może to być uznane za
          dyskryminację.
          A może znasz inne osoby z niepełnosprawnością, które nie są aktywne
          zawodowo i społecznie? Chętnie im pomogę, włączając do tego projektu
          PFRON.
          • olga_w_ogrodzie Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 27.09.09, 23:06
            w ogóle nie wiem co to jest orzeczenie o niepełnosprawności i jak
            się to załatwia.
            mam po prostu rentę i orzeczenie o całkowitej niezdolności do pracy.
            i ledwo z tym zipię już.
            • martyna2525 Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 28.09.09, 08:33
              Olga to jest coś bardzo podobnego do twojej niezdolności do pracy
              tylko tobie orzekał ZUS a tutaj orzeka Powiatowe Centrum Pomocy
              Rodzinie i uzyskuje sie stopień niepełnosprawności w zaleznosci od
              jednostki chorobowej ( lekki, umiarkowany, ciężki). Z tytułu
              otrzymania tego orzeczenia nie uzyskuję sie renty jedynie co to
              zasiłek pielegnacyjny i tak nie u wszystkich.
              Morgan a co jesli nie powiadomię zakładu pracy o tym fakcie? poniosę
              jakieś konsekwencje? ja mam napisane praca w zakładzie pracy
              chronionej... a zakład w którym pracuje bynajmniej nie jet zakladem
              pracy chronionej, mogą mnie zwolnić?
              Znam kilka osów z orzeczeniem ale kazdy pracuję i próbuje dać sobie
              radę w tej polskiej rzeczywistości.
              • jawwa80 Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 28.09.09, 10:38
                witam. Ja nie posiadam orzeczenia ale moje 4-letnie dziecko.
                • megan.k Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 28.09.09, 20:43
                  Projekt PFRON, o którym napisałam skierowany jest do osób
                  pełnoletnich, ale na rzecz dzieci działa wiele stowarzyszeń. Jeśli
                  masz ochotę napisać na maila coś więcej, jakiej pomocy potrzebuje
                  Twoje dziecko, to może będę mogła Cię gdzieś pokierować.
              • olga_w_ogrodzie Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 28.09.09, 12:31
                dzięki Martyno.
                czyli jakiś wniosek do tego Centrum powinnam złożyć, ale co mi to
                da, gdy mi orzekną coś tam ?
                • lejdi111 Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 28.09.09, 12:47
                  olga_w_ogrodzie napisała:

> dzięki Martyno.
                  > czyli jakiś wniosek do tego Centrum powinnam złożyć, ale co mi to
                  > da, gdy mi orzekną coś tam ?

Np 153 zł dodatkowo co miesiąc
                • megan.k Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 28.09.09, 20:46
                  Jeśli chorobę masz zdiagnozowaną od wieku szkolnego i jest to
                  umiarkowany lub znaczny stopień niepełnosprawności, otrzymasz do
                  renty dodatkowo zasiłek pielęgnacyjny.
              • megan.k Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 28.09.09, 20:38
                Po prostu powiesz w razie czego, że nie wiedziałaś o tym. Ważne, że
                pracujesz i dajesz sobie jakoś radę.
                • lucyna_n Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 28.09.09, 21:59
                  nie zawsze "nie wiedzialam" wystarczy, zwlaszcza w urzędach czy u pracodawcy
                  • megan.k Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 29.09.09, 04:42
                    Wiem, ale nie znając Cię i Twojej sytuacji w pracy, nie mogę radzić
                    Ci inaczej, jeśli obawiasz się, że jak powiesz prawdę, to Cię
                    zwolnią. A w tym przypadku problemy będzie miała raczej kadrowa i
                    księgowa, a nie Ty. Wypełniając kwestionariusz osobowy, albo PIT-2
                    powinno już wyjść, że masz rentę, więc skoro nie wyszło, to albo
                    nawaliła kadrowa, albo potwierdziłaś swoim podpisem nieprawdę. Drugi
                    przypadek jest gorszy i wtedy faktycznie możesz mieć kiedyś problemy.
              • laurpi Martyna 29.09.09, 02:39
                Martyna, nic na razie nie zgłaszaj, tylko zweryfikuj tę informację
                tutejszą, że trzeba. W ZUsie np. albo gdzie indziej. Ujawnienie
                takiej info pracodawcy to nie pikuś! Więc lepiej się dowiedz.

A druga sprawa: ja jestem z Mazowieckiego i u mnie sie w zeszłym
                roku zgłaszało do Miejskiego/Powiatowego Zespołu ds. Orzekania o
                Niepełnosprawności.

A wracając do sprawy pierwszej, to ja dotąd słyszałam, ze nigdzie
                nie trzeba się przyznawać. I znam osobę z orzeczeniem ZUS o czasowej
                całkowitej niezdolności do pracy, która pracowała w 2006r i 2008 i
                nic nie mówiła o tym i tylko tyle, że trzeba było w ZUSie zgłosić
                prośbę o zawieszenie wypłacania renty, jeśli się zarabiało ponad
                określony pułap, bo inaczej przysyłał po paru miesiącach ZUS, ze
                trzeba zwrócić rentę, ale tylko za te miesiące, w których się
                zarabiało więcej niż 30 % średniej krajowej (w przypadku renty
                socjalnej).
                Ale spotkałam się w zeszłym roku po raz pierwszy u pracodawcy (dużej
                sieci handlowej, w małej prywatnej firmie tego nie było) z
                formularzem dla zatrudnianych, gdzie było pytanie czy posiada się
                orzeczenie o niepełnosprawności i pod spodem trzeba było się
                podpisać, ale nie wiem, czy żądanie takich informacji przez
                pracodawcę jest legalne. Sama muszę się dowiedzieć.

martyna2525 napisała:

> Olga to jest coś bardzo podobnego do twojej niezdolności do pracy
                > tylko tobie orzekał ZUS a tutaj orzeka Powiatowe Centrum Pomocy
                > Rodzinie i uzyskuje sie stopień niepełnosprawności w zaleznosci od
                > jednostki chorobowej ( lekki, umiarkowany, ciężki). Z tytułu
                > otrzymania tego orzeczenia nie uzyskuję sie renty jedynie co to
                > zasiłek pielegnacyjny i tak nie u wszystkich.
                > Morgan a co jesli nie powiadomię zakładu pracy o tym fakcie?
                poniosę
                > jakieś konsekwencje? ja mam napisane praca w zakładzie pracy
                > chronionej... a zakład w którym pracuje bynajmniej nie jet
                zakladem
                > pracy chronionej, mogą mnie zwolnić?
                > Znam kilka osów z orzeczeniem ale kazdy pracuję i próbuje dać
                sobie
                > radę w tej polskiej rzeczywistości.
                • megan.k Re: Martyna 29.09.09, 04:48
                  Na tym forum jeszcze mnie nie znacie. Jestem specjalistą ds. kadr i
                  płac, więc informacja o tym, że po zatrudnieniu (po rozmowie
                  kwalifikacyjnej) trzeba przyznać się do orzeczenia o
                  niepełnosprawności i renty jest rzetelna oraz sprawdzona. Pracodawca
                  zatrudniając osobę z niepełnosprawnością ma poza tym wiele korzyści,
                  więc nie zawsze jest tak, że od razu zwolni, jak się dowie, że
                  właśnie ma takiego pracownika.
                  • lucyna_n Re: Martyna 29.09.09, 14:54
                    a w razie czeg będziemy sie tłumaczyć że taka pani z forum powiedziała że nei
                    trzeba, a pracodawca powie, aaa jak pani kadrowa z forum tak powiedziała to ja
                    nie mam pretensji:)))
                    jesteś mila i pełna chęci, ale ja tam wolę zasadę chcesz wiedzieć napewno idź do
                    urzędu i zadaj pytanie na piśmie.
                • martyna2525 Laupri 29.09.09, 19:34
                  Laupri nie zamierzam zgłaszać. Posiadam grupę, ale nie pobieram z
                  tego tytułu środków finansowych. Tak że nie zamierzam pracodawcy to
                  zgłaszac a formularz podpisuję jako osoba zdrowa. Wiem, że
                  pracodawca moze miec korzyści z zatrudniania osoby niepełnosprawnej,
                  ale ma też utrudnienia, o których tutaj nikt nie pisze. Pracuję w
                  firmie prywatnej ( w państwowej uwzględniają i respektuję dużo
                  bardziej prawa pracowników) tam liczy sie zysk i pracownik w pełnym
                  wymiarze godzin do dyspozycji 24h. A posiadanie orzeczenia zabrania
                  mi pracy powyżej 7 godz na dobe, musze miec o 10 dni urlopu wiecej
                  niż przeciętny pracownik, stanowisko pracy tez musze mieć
                  " odpowiednie". Pracodawca jest narażony na straty z tytułu mojego
                  zatrudnienia, bo mogłby zatrudnic kogoś kto jest zdrowy i
                  " może wszystko", wiec póki nic sie nie zmieni w tym kraju albo póki
                  starczy mi sił by pracować, nie będe nigdzie tego zgłaszać. Za 600
                  zł nie da sie żyć.
                  • megan.k Re: Laupri 29.09.09, 20:12
                    Rozumiem Cię, ale ja działam zgodnie z przepisami i mimo to ciągle
                    mam pracę, odkąd postanowiłam wrócić na otwarty rynek pracy. Miałam
                    skrócony czas pracy, dodatkowy urlop, a firmy nie są państwowe tylko
                    prywatne. Pracując, byłam już na dwóch komisjach lekarskich w ZUS-ie
                    i ciągle mam rentę. Renta jest dla osób z niepełnosprawnością
                    wyrównaniem szans i tak traktowana jest przez orzeczników ZUS.
            • megan.k Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 28.09.09, 20:35
              Posiadanie renty z ZUS czy też KRUS jest równoważne orzeczeniu o
              niepełnosprawności. Możesz zgłosić się do tego projektu PFRON.
              Napisz do mnie maila, jeśli chcesz megan.k@wp.pl.
              • olga_w_ogrodzie Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 29.09.09, 02:49
                to ja jutro napiszę, Megan, i powiem , o co idzie, bo jest bardzo
                trudno poradzić.
                i nie wiem jak już.
              • laurpi Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 29.09.09, 03:00
                megan.k napisała:

> Posiadanie renty z ZUS czy też KRUS jest równoważne orzeczeniu o
                > niepełnosprawności.

Rozumiem, ze jest równoważne w tym akurat przypadku, bo tak ogólnie
                to nie jest. Są miejsca, gdzie posiadanie renty z ZUS nie wystarczy
                do otrzymania jakichś dodatkowych świadczeń, tylko jest konkretnie
                potrzebne orzeczenie o niepełnosprawności od Miejskiego/Powiatowego
                Zespołu ds. Orzekania o Niepełnosprawności (info z zeszłego roku, to
                miejsce to uczelnia).
                • olga_w_ogrodzie Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 29.09.09, 03:12
                  ale przy tym orzekaniu niepełnosprawności to są jeszcze jakieś
                  komisje czy ta z ZUS starczy ?
                  bo te komisje są wykańczające.
                  czy ja bym mogła pracować posiadając orzeczenie o całkowitej
                  niezdolności do pracy ?
                  a jaka praca, jesli ja jednego dnia mogę, a dwa dni póżniej nie
                  jestem w stanie z łóżka wyjść i jeszcze się boję, że, jakby co, to
                  rentę zabiorą i nakrzyczą, że oszukuję ?
                  • megan.k Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 29.09.09, 04:54
                    olga_w_ogrodzie napisała:

> ale przy tym orzekaniu niepełnosprawności to są jeszcze jakieś
                    > komisje czy ta z ZUS starczy ?
                    > bo te komisje są wykańczające.

Jest komisja w Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie, ale wcale nie
                    taka straszna. Warto się o to postarać.

> czy ja bym mogła pracować posiadając orzeczenie o całkowitej
                    > niezdolności do pracy ?

Oczywiście, sama tak pracowałam.

> a jaka praca, jesli ja jednego dnia mogę, a dwa dni póżniej nie
                    > jestem w stanie z łóżka wyjść i jeszcze się boję, że, jakby co, to
                    > rentę zabiorą i nakrzyczą, że oszukuję ?

A może np. zdalna u siebie w domu, albo jakaś na zlecenie w
                    wybranych przez Ciebie godzinach.

• laurpi Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 29.09.09, 02:21
            Megan, a możesz mi powiedzieć na czym polega różnica w zgłaszaniu do
            ZUS? I byłabym wdzięczna za podanie nr przepisu i w jakiej jest
            ustawie lub rozporządzeniu przepis, który mówi o obowiązku dokonania
            takiego zgłoszenia.
            • laurpi Mój powyższy post był odpowiedzią na 29.09.09, 02:23
              Mój powyższy post był odpowiedzią na post Megan:

"Cieszę się, że pracujesz. Na rozmowie kwalifikacyjnej nie musisz
              mówić o orzeczeniu o niepełnosprawności, ale po zatrudnieniu
              powinnaś, bo inaczej się taką osobę zgłasza do ZUS-u.
              Gdyby wtedy ktoś odmówił Ci zatrudnienia, może to być uznane za
              dyskryminację. "
            • megan.k Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 29.09.09, 05:00
              Rencistę zgłaszamy do ZUS-u z kodem 01 10 21 - lekki, 01 10 22 -
              umiarkowany, 01 10 23 - znaczny. Osobę z orzeczeniem o
              niepełnosprawności bez renty z kodem 01 10 01 - lekki, 01 10 02 -
              umiarkowany, 01 10 03 - znaczny. Poza tym nie odlicza się renciście
              ulgi podatkowej, czyli rencista nie wypełnia druku PIT-2.
              Przepisy zacytuję później, bo muszę poszukać, żeby Wam skopiować.
              • laurpi Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 29.09.09, 08:34
                Dziękuję bardzo za odpowiedź, miło tu spotkać specjalistę, który
                chce się podzielić swoją wiedzą. Czyli przyjmuję do wiadomości, że
                pracodawca musi wiedzieć o tym, że ktoś pobiera rentę albo ma
                orzeczenie o niepełnosprawności, bo inaczej może mieć problemy, że
                źle zgłosił do ZUS daną osobę.
                W znanym mi przypadku, osoba startująca do pracy (w dużej sieci
                handlowej, gdzie zazwyczaj jest więcej biurokracji) dostała taki
                formularz do podpisania, gdzie trzeba było zaznaczyć, jeśli jest się
                osobą niepełnosprawną uznaną przez ZUS lub M./P. Zespół ds. O. o
                Niepełnospr. i ta osoba tam zaznaczyła opcję pod nazwą, jakiej
                używa ZUS: "całkowicie niezdolny do pracy". Kadrowa to przeczytała i
                mówi: ja nie wiem, czy ja mogę Pana/Panią zatrudnić, skoro tu jest
                napisane tak. I ta osoba musiała tłumaczyć tej kadrowej, że to
                sformułowanie nie oznacza zakazu pracy i że każdy ma prawo do pracy
                i nikt nie może osobie niepełnosprawnej zabronić pracować, ze prawo
                do pracy jest zagwarantowane w Konstytucji i że nawet osoby
                orzeczone jako całkowicie niezdolne do pracy i samodzielnej
                egzystencji mogą pracować i pracują! Ale nie każdy zna swoje prawa i
                wielu mogłoby się po takim tekscie wycofać, bo te sformułowania są
                niezbyt logiczne. w ogóle ta osoba czasami żałuje, że w ogóle poszła
                na rentę. gdyby jej tego lekarz nie zasugerował kiedyś, to by sama
                na to nie wpadła. Co sobie pomyśli pracodawca o osobie, która ma
                sprawne ciało, widzi, słyszy, że dlaczego ona ma rentę? jaką chorobę
                można w razie czego podać, żeby się nie przyznać, ze to na głowę?
                • megan.k Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 29.09.09, 19:25
                  Wystarczy powiedzieć w razie czego, że to choroba niuleczalna.
                  Pracodawca nie ma prawa o to pytać, jeśli nie trzeba dostosować
                  stanowiska pracy do potrzeb osoby z niepełnosprawnością, albo jeśli
                  o chorobie powinien wiedzieć ze względów bezpieczeństwa np. choroby
                  kardiologiczne, epilepsja.
              • laurpi Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 29.09.09, 08:55
                jeszcze z innej beczki. ta osoba idzie się zglosic do wolontariatu
                do pracy w kuchni (jadłodajnia dla bezdomnych). rozmowa z księdzem,
                wszystko fajnie, pięknie, potrzebują w srody np.kogoś, -a czym się
                zajmuje? - odp.: jestem na rencie,- a jakie schorzenie - depresja,
                -aaa, ale tam są gorące garnki (czy coś takiego padło). zadzwonimy.
                i już nie zadzwonili.
                druga sytuacja - okres próbny, praca w szwalni. drugiego dnia jakoś
                wyszła ta renta, i pytanie z jakiego powodu. i co tu zrobić?
                powiedzieć, że się nie ujawnia takich informacji? no ale wyszło też,
                że depa. i co? -aaaa, to ja nie wiem, czy ja mogę dać do ręki noż
                elektryczny (do krojenia tkanin).
                • megan.k Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 29.09.09, 19:33
                  O tym czy dana osoba jest zdolna do pracy na danym stanowisku
                  decyduje tylko lekarz medycyny pracy. Jeśli osoba z orzeczeniem o
                  niepełnosprawności uzyska takie zaświadczenie, to dalej pracodawca
                  nie musi o nic pytać, a w przypadku chorób psychicznych naprawdę nie
                  trzeba o tym mówić i może lepiej tego nie robić, jeśli się nie jest
                  pewnym środowiska. Ale tak można robić tylko w przypadku renty z ZUS
                  i KRUS, bo na orzeczeniu z PCPR jest kod choroby, więc od razu
                  wszystko jest jasne.
      • irenas55 Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 28.09.09, 09:47
        Megan mam orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności z
        przeciwwskazaniem do pracy.Pozostaje niziutka renta/mały staż pracy/.Wiek już
        też nie ten.
        • megan.k Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 28.09.09, 20:49
          Każdy ma prawo pracować, Ty również. Projekt PFRON dotyczy
          wszystkich z orzeczeniem o niepełnosprawności lub rentą z tytułu
          niezdolnosci do pracy aż do wieku emerytalnego aktualnie
          nieaktywnych zawodowo ani społecznie i niezarejestrowanych w UP.
          • koalaa8 Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 29.09.09, 05:30
            Tu raczej pojawia się strach przed utraceniem renty, gdy ktoś pobiera 600 zł z
            ZUS-u i miałby to stracić i gonić codziennie pracować za 900 zł to woli siedzieć
            w domu.
            Ja mam schizofrenie paranoidalną, nie mam renty, pracuje, wychowuję syna i tak
            życie się toczy.
            • megan.k Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 29.09.09, 19:35
              Nie traci się renty, podejmując pracę, szczególnie w przypadku
              chorób psychicznych.
          • olga_w_ogrodzie Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 29.09.09, 13:42
            Megan, to ja napisałam maila do Ciebie.
            • megan.k Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 29.09.09, 19:35
              Już odpisałam.
    • megan.k Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 30.09.09, 05:14
      Założyłam forum Dla osób z niepełnosprawnością.
      forum.gazeta.pl/forum/f,93102,Dla_osob_z_niepelnosprawnoscia.html
      Tam również można kierować wszelkie pytania dotyczące aktywizacji
      zawodowej i społecznej ze środków PFRON, a także dotyczące ulg i
      uprawnień osób z niepełnosprawnością, rent i innych problemów.
    • megan.k Warsztaty dla osób z Warszawy 01.10.09, 04:38
      Warsztaty Aktywna Integracja mają przygotować beneficjentów do
      aktywnego poszukiwania pracy. Składają się z 3 dwudniowych części:
      1. Poradnictwo specjalistyczne - socjalne i prawne
      2. Trening kompetencji i umiejętności społecznych
      3. Warsztaty aktywnego poszukiwania pracy
      A dla chętnych jeszcze szkolenie komputerowe dodatkowe 5-dniowe.
      Następnie będzie można zapisać się do doradcy zawodowego i z jego
      pomocą, korzystając z ofert pracy, którymi dysponuje Integracja, a
      jest ich naprawdę dużo, zacząć aktywnie szukać pracy.
      • lucyna_n Re: Warsztaty dla osób z Warszawy 01.10.09, 09:30
        to naprawdę milo, przecież wszyscy są z warszawy.
        • megan.k Re: Warsztaty dla osób z Warszawy 01.10.09, 23:22
          W jakim mieście, miejscowości czy okolicy mam Ci czegoś poszukać?
          Jakiej pomocy oczekujesz? Po prostu napisz, spróbuję pomóc.
    • megan.k Re: Szukam osób z orzeczeniem o niepełnosprawnośc 10.10.09, 17:53
      Wysłałam już maile do wszystkich osób, które zainteresowały się
      projektem, z propozycją spotkania. Od 12.10.2009 już zaczynam pracę
      jako Ambasador aktywności z Certyfikatem (mailem wysyłam Certyfikat
      ukończenia szkolenia do projektu Ambasador aktywności).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka