ellena_cyganka 21.09.09, 10:45 odstawianie antydepresantów, jak to się robi, jak zmniejszac dawki i w jakich odstępach. Tylko proszę nie wysyłac mnie do psychola, bo nie pójdę. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucyna_n Re: no dobra, na temat 21.09.09, 11:17 tego się nei robi, a jak się robi to sie potem żałuje gorzko. Odpowiedz Link
aidka Re: no dobra, na temat 21.09.09, 12:25 jeszcze nigdy się nie miało sytuacji, by psychiatra zdecydował, aby leki mi odstawić. się zawsze samej rządziło, odstawiało i lądowało w głębinach mrocznych zwykle. Odpowiedz Link
dolor No źle, nie na temat 21.09.09, 11:55 bo w temacie nic nie wiem, ale rzucasz bo nie działają, czy bo zadziałały? (Trochę mi to przypomina paradoksy Zenona). Odpowiedz Link
ellena_cyganka Re: No źle, nie na temat 21.09.09, 12:39 Uznajmy, że czuję się dobrze i nie mam żadnych objawów depresji od dłuższego czasu, natomiast chciałabym powrócic już do samej siebie, takiej prawdziwej. Jeśli przyjmiemy że biorę 1,5 tabletki "tego czegoś" rano to jak to zmniejszac, żeby w miare bezbolesnie wyjść z tego. Nagłe odstawienie na trzeci dzień powoduje nieciekawe objawy somatyczne jak dziwne drżenia rąk i ogólną nerwowośc nie do opanowania, a nie chcę przerzucac się na benzo. Odpowiedz Link
kefirka.de Re: No źle, nie na temat 21.09.09, 13:13 Nie jestem zwolennikiem odstawiania leków bez konsultacji. Ale jesteś dorosła i powinnaś wiedzieć co robisz, napiszę Ci jak było u mnie z odstawianiem w uzgodnieniu z lekarzem. Co ca. 5 dni zmniejszano mi dawkę o najmniejsza możliwą. Poczułam się lepiej, tak "blisko siebie". Ostatnią najmniejszą brałam jeszcze jakiś mmiesiąc,potem leki zniknęły z mojego życia na 6 lat. Odpowiedz Link
mskaiq Re: no dobra, na temat 21.09.09, 13:16 Porozmawiaj moze z lekarzem o zamianie antydepresantow ktore bierzesz zielem dziurawca. >Ziele dziurawca jest dziś powszechnie uzywane w ziołowym leczenia >depresji. >Wedlug evidence-based medicine, dostępne dowody sugerują, że >ekstrakt dziurawca jest podobnie skuteczny jak standardowe leki >przeciwdepresyjne, a maja mniej niepożądanych efektow ubocznych niż >te leki. >Analiza 29 badań klinicznych z ponad 5000 pacjentów przeprowadzona >przez Cochrane Collaboration stwierdzila że wyciągi z ziela >dziurawca były skuteczniejsze od placebo u chorych na poważną >depresję. >Ziele dziurawca miało podobną skuteczność do standardowych leków >przeciwdepresyjnych. Niepoządane dzialania byly dwukrotnie niższe >niż w przypadku nowych leków przeciwdepresyjnych z grupy SSRI i >pięć razy niższe niż w przypadku starszych trójpierścieniowych. Tutaj masz link en.wikipedia.org/wiki/St_John's_wort Jesli chodzi o zmiejszenie toksycznosci ciala to jedz jak najwiecej owocow, szczegonie jablek, bardzo oczyszczaja, no i duza ilosc wody. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link
dolor Re: no dobra, na temat 21.09.09, 13:32 A niby czemu "naturalny" lek o bliżej nieokreślonej liczbie substancji czynnych ma być lepszy od syntetycznego? "A jak działają konkretne leki - na przykład dziurawiec? Dziurawiec jest stosowany w depresji i zaburzeniach trawienia (działa żółciopędnie). Jednak ma też działanie fotouczulające, o czym przekonano się w Australii. Świeżo ostrzyżone owce, które najadły się dziurawca, uległy poparzeniu słonecznemu. Podobne skutki występują u ludzi. Ale dziurawiec może także zmniejszać działanie stosowanej w astmie teofiliny, nasercowej digoksyny, przeciwkrzepliwej warfaryny czy stosowanej przy przeszczepach cyklosporyny. Zmniejszona skuteczność leków może prowadzić do duszności w astmie, problemów z sercem, zaburzeń krzepnięcia, a w przypadku cyklosporyny - do odrzucenia przeszczepu. Gdy lekarz, dostrzegając pogorszenie, podniesie dawkę, a pacjent nagle odstawi dziurawiec, mogą się pojawić zaburzenia idące w drugą stronę - na przykład krwotoki wewnętrzne przy wysokich dawkach warfaryny. Dlatego zawsze trzeba informować lekarza o wszelkich przyjmowanych "ziółkach". W przypadku depresji dziurawiec może hamować działanie innych leków antydepresyjnych, co grozi pogłębieniem choroby i próbami samobójczymi. Dziurawiec nasila się też niebezpieczne działanie leku, który często przyjmował Michael Jackson - propofolu, a hamując działanie hormonalnych leków antykoncepcyjnych, może się stać przyczyną ciąży. W połączeniu z walerianą czy przeciwbiegunkowym loperamidem dziurawiec może doprowadzić do delirium." Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: no dobra, na temat 21.09.09, 13:47 dziękuję Ci, Dolor za ten tekst. choć mam niewielką tylko nadzieję, że wpłynie na poglądy Mskaiq n/t dziurawca czy innych takich, które mogą zastąpić niby to leki antydepresyjne. Odpowiedz Link
bazoooka Re: no dobra, na temat 21.09.09, 19:00 zmniejsz najpierw o pół tabletki i stosuj dotąd az miną pierwsze objawy odstawienne. potem o kolejne pół i znowu. i tak dalej. (to jest wersja dla cierpliwych: ja odstawiłam od razu bo mi się czekać nie chciało. trochę pocierpiałam, ale po ok. 2 tygodniach było ok) Odpowiedz Link
kefirka.de Re: no dobra, na temat 21.09.09, 23:08 Każdy może reagować inaczej, ja nie miałam żadnych negatywnych objawów odstawiennych. Przeciwnie, przy zmniejszaniu kolejnych dawek czułam się coraz lepiej-normalniej. Dopiero odstawienie ostatniej dawki nie spowodowało żadnych zmian w samopoczuciu. Odpowiedz Link
bazoooka Re: no dobra, na temat 21.09.09, 23:15 czyli wychodzi na to że prochy to samo zuuooooo. (to powiedziałam ja aż do następnego razu kiedy będę błagać jakiegoś psychiatrę o prochy) Odpowiedz Link
ellena_cyganka Re: no dobra, na temat 22.09.09, 10:07 Dzięki, już wiem co robić, wzięłam dzis o pół procha mniej i tak pociągnę zmniejszając jeszcze jakiś czas. Odpowiedz Link
mskaiq Re: no dobra, na temat 22.09.09, 12:01 Olga_w_ogrodzie napisala >dziękuję Ci, Dolor za ten tekst. >choć mam niewielką tylko nadzieję, że wpłynie na poglądy Mskaiq n/t >dziurawca czy innych takich, które mogą zastąpić niby to leki >antydepresyjne. To nie jest moj tekst Olgo_w_ogrodzie. To jest na podstawie analizy 29 badań klinicznych z ponad 5000 pacjentów przeprowadzona przez Cochrane Collaboration. Wedlug nich dzialania dziurawca jest podobne do dzialania lekow antydepresyjnych. Wedlug badan nieporzadane dzialania dziurawca sa dwukrotnie nizsze niz w przypadku nowych lekow antydepresyjnych z grupy SSRI. Jesli uboczne dzialania dziurawca sa tak duze jak pisze Dolor to dzialania lekow antydepresyjnych z grupy SRRI sa dwukrotnie wieksze. Tak to wyglada z punktu widzenia medycyny i badan ktore ona prowadzi. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link
ellena_cyganka Re: no dobra, na temat 22.09.09, 12:42 Mask, po co mam się przerzucac na dziurawiec, skoro chcę całkiem odstawic antydepresanty. To Twoje o dziurawcu trochę nie na temat jest. Poza tym w koncu dziurawiec czy sport? Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: no dobra, na temat 22.09.09, 12:58 mów mi po staremu - aidka - Mskaiq. dobrze, dobrze - tekst nie Twój. po co go cytujesz ? nie jako argument za tym, by leki odstawiać ? a może ja ponownie powinnam też odstawić ? jak uważasz ? bo dość dobrze wiesz co ja wyprawiam, albo , raczej, czego nie wyprawiam, gdy leków nie biorę. Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: no dobra, na temat 22.09.09, 13:03 Jesli uboczne dzialania dziurawca sa tak duze jak pisze Dolor to > dzialania lekow antydepresyjnych z grupy SRRI sa dwukrotnie wieksze. > Tak to wyglada z punktu widzenia medycyny i badan ktore ona > prowadzi. a uboczne działanie smalcu wieprzowego jest 4 razy większe, niż działanie oleju roślinnego. i co z tego ? na ból głowy można wziąć etopirynę albo napić się wody tylko, bo ona mniej szkodliwa. a co będzie skuteczne ? czy pożądane, antydepresyjne działanie np. doxepiny jest mniejsze ileś razy, niż antydepresyjne działanie dziurawca ? Odpowiedz Link
mskaiq Re: no dobra, na temat 22.09.09, 14:36 Nie uzywam smalcu, nie uzywam nawet oleju roslinnego. Uzywam virgin olej z oliwek. Robie to dla siebie. Dzialanie doxepiny wedlug evidence based medycyny bedzie podobne do dzialania dziurawca, ale uboczne dzialania beda dwukrotnie miejsze. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: no dobra, na temat 22.09.09, 15:37 mój Boże. nie chodzi o to czego Ty używaszz - smalec był jak ciocia Helenka tylko. na marginesie - też chętnie bym chętnie używała jedynie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, ale mnie nie stać. działanie jakiegokolwiek antydepresjaka nie jest tożsame, gdy o skuteczność idzie, z działaniem dziurawca. nie będę Cię tu linkami zasypywać, bo sam możesz sobie znaleźć. multum tego. Odpowiedz Link
ichnia Re: no dobra, na temat 22.09.09, 17:07 olga_w_ogrodzie napisała: > też chętnie bym chętnie używała jedynie oliwy z > oliwek z pierwszego tłoczenia Olej rzepakowy jest bardzo dobry. Odpowiedz Link
mskaiq Re: no dobra, na temat 23.09.09, 13:02 Wiem ze nie chodzilo Ci co ja uzywam, ale mi chodzilo o to aby napisac ze jesli mam uzywac czegos co szkodzi to staram sie uzywac tego co najmniej szkodzi. Jesli chodzi o dzialanie dziurawca to dokładny mechanizm, dzięki któremu dziurawiec a takze konwencjonalne leki przeciwdepresyjne funkcjonuja jest niejasny. Uwaza sie ze mechanizm dzialania dziurawca jest podobny do dzialania konwencjonalnych leków przeciwdepresyjnych SSRI. Podaj linki ktore twierdza inaczej. Jesli chodzi o skutecznosc to wedlug badan jest podobna do konwencjonalnych lekow. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link
loserka Re: no dobra, na temat 23.09.09, 13:11 mskaiq napisał: > Wiem ze nie chodzilo Ci co ja uzywam, ale mi chodzilo o to aby > napisac ze jesli mam uzywac czegos co szkodzi to staram sie uzywac > tego co najmniej szkodzi. zatem w temacie oliwa z oliwek kontra olej roślinny, powinieneś przerzucić się na olej rzepakowy. Bo jest zdrowszy, zawiera dużo mniej nasyconych kwasów tłuszczowych i dużo, dużo więcej kwasów omega3:) Odpowiedz Link
loserka Re: no dobra, na temat 23.09.09, 13:39 Nawet poszukałam dokładnych danych, kwasów omega6 rzepakowy tez ma dużo więcej. depresyjni, pijcie rzepak Zawartość kwasów tłuszczowych: rzepakowy / z oliwek JKT 61% / 75% WKT omega-3 11% / 1% WKT omega-6 21% / 9% NKT 7% / 15% JKT-jednonasycone kwasy tłuszczowe WKT-wielonasycone kwasy tłuszczowe NKT-nasycone kwasy tłuszczowe Odpowiedz Link
dolor Re: no dobra, na temat 22.09.09, 13:18 Jeśli chodzi o odwoływanie się do autorytetu, to ja zacytowałem profesor farmakologii. fakty.interia.pl/nauka/news/naukowcy-uwaga-na-leki-ziolowe,1362265,2943 Różnica między lekiem ziołowym a syntetycznym jest taka, że w ziołowym jest wiele substancji mających jakieś działanie, na dodatek wystarczą inne warunki, w jakich ziele rosło, już zawartość tych substancji się zmienia. Badania skuteczności i szkodliwości przeprowadza się najczęściej w ściśle określonych warunkach, tymczasem w realnym świecie ktoś może zachorować na coś jeszcze, wziąć tabletkę od bólu głowy, lek na biegunkę i skutki mogą być opłakane. Wreszcie wystarczy się przebiec po plaży gdy wyjdzie słońce i już klops, sam wiesz o fotouczulających właściwościach dziurawca. W żaden sposób nie można więc mówić o dwukrotnie mniejszych skutkach ubocznych leków ziołowych poza wystandaryzowanym testem, czyli w prawdziwym życiu. Odpowiedz Link