Dodaj do ulubionych

Dawna klasa

06.09.12, 11:53
przedwczoraj chyba, w Trójce, Jakub Strzyczkowski dopytywał czy lubią ludzie kupować od akwizytorów.
jak się można było spodziewać tylko 1 proc. słuchaczy stwierdziło było, że lubi.
narzekano na nachalność, wręcz chamstwo akwizytorów wpychających towar.
pan jakiś zadzwonił i twierdził, że kiedyś ludzie byli lepiej wychowani, w starej szkole kultury obyczajów i zasad i tak się nie zachowywali.
się zastanowiłam czy tu aby na pewno o dobre wychowanie idzie i prezentowanie klasy.
za komuny byli akwizytorzy ?
czy w ogóle była taka podaż, że aż towary na siłę ktoś komuś wpychać musiał ?
a że bywało chamsko też, to przekonać się można było w kolejkach.
teraz, w dobie spisku żarówkowego, już nie kupujący muszą bywać bezczelni, by zdobyć towar, ale sprzedający, aby go wcisnąć.
niektórym, IMO, nieco się myli, gdy opowiadają o pokoleniowych charakterach ludzkich odrywając się od myślenia o ówczesnej rzeczywistości.

Obserwuj wątek
    • olga_w_ogrodzie Re: Dawna klasa 06.09.12, 11:53
      ciekawe jednak na ile wśród przedwojennych pokoleń było klasy wrodzonej, wynikłej z wychowania, a na ile kształtowały ją ówczesne warunki.
      bo ja właśnie, jeśli już, to za przełomem XIX/XX i początkami XX wieku tęsknię.
      zawsze się mi kojarzy czas ten z Kossakówką, rodziną Kossaków, Marią i Magdaleną zwłaszcza.
      albo z "Godziną Pąsowej Róży".
    • las.owy Re: Dawna klasa 06.09.12, 12:27
      Klasa ma charakter klasowy. Dla człowieka z dołu brak pracy byłby powodem do wstydu, dla dawnego gentelmena wstydem mogłaby być konieczność pójścia do pracy.

Dla starszego , który ma klasą jest, żeby mu nie przeszkadzać i stare dzieje. Młody, który nie ma, musi zdobyć swoje, a cele do zdobycia będą wyznaczone przez nową modę, która go odróżni od starego i jest rozwiązaniem dla problemu spisku żarówkowego, bo może i stary będzie chciał się odmłodnić, co napędzi konsumpcję, bo wstyd będzie być starym.
      • olga_w_ogrodzie Re: Dawna klasa 08.09.12, 12:55
        las.owy napisał:

> Klasa ma charakter klasowy. Dla człowieka z dołu brak pracy byłby powodem do ws
        > tydu, dla dawnego gentelmena wstydem mogłaby być konieczność pójścia do pracy.

czyli jak ja uznałam - nie zależy to od czasu - że niby dawniej więcej kultury, a teraz dno.
        dno uruchamiają warunki.
        kulturę też.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka