21.09.23, 03:44
Może coś zorganizować w rzeczywistości . Ale nie może rozwiązać ani jednego problemu zyciowego z jakimi ludzie się borykają i usilnie chcą wierzyć że go nim rozwiążą. Intelekt i życie to dwie przeciwne rzeczy. Intelekt jest o zabijaniu życia. Żeby zrobić dom trzeba ściąć drzewa, żeby zjeść posiłek trzeba zabić zwierzę, żeby chcieć zapanować nad życiem narcystyczne trzeba powoli zabijać siebie
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Intelekt 21.09.23, 04:08
      Im bardziej ludzie chcą zorganizować samo życie swoje tym więcej nienawidzą . A kiedy jest życie? Gdy świat zobaczy się za każdym razem na nowo
    • dotera Re: Intelekt 21.09.23, 12:03
      Młodzi ludzie są pełni życia i nieraz im się udaje niewiele o nim wiedząc . Co więcej wtedy też są najsprawniejsi intelektualnie nastawieni na działanie. Ale nie udać im się może jednocześnie gdy mają na sobie garb wiedzy ich rodziców. Starzy ludzie są coraz bardziej nieszczęśliwi za to coraz lepiej znają życie intelektualnie. Nie są przy tym zbyt kreatywni. Z wiekiem to nie obraz życia wiedzę o nim należy mieć tylko pokonać świadomie swoje ograniczenia . wiedza to głównie nasze resentymenty albo cudze nieraz które przyjęto za swoje i resentymenty powoduje . Im bardziej patrzę na działalność różnych intelektualistów tym bardziej myślę że to rodzaj szaleństwa które przyjęliśmy za normę
      • dotera Re: Intelekt 21.09.23, 12:07
        Jak byłem młody uciekłem z czytelni gwałtownie z książką . Nie bo ja potrzebowałem tylko moje cialo chyba już nie mogło znieść tych absurdalnych bzdur do przyswajania . wtedy też jakoś miałem załamanie choć trwałem w nim non stop.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka