19.12.23, 00:10
W filmie o Tuningu matematyki który skonstruował ostateczna maszynę do rozszyfrowania Enigmy było pokazane jak najpierw zapraszają różnych specjalistów, językoznawców. Ale szybko stawiają na matematyczna analizę.

Ciekawi mnie ta kwestia, bo coraz bardziej widzę wiedzą formalna , oparta na spekulacjach abstrakcyjnych może być bardzo przydatna do poznawania tego co trudno i niemożliwe jest poznać empirycznie.

Żeby coś odnaleźć trzeba wiedzieć czego szukać.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Enigma 19.12.23, 08:22
      Wiedzą najbardziej ogólna wydaje się abstrakcja niczemu nie służąca, zaś na matematykę uczą nas w szkołach patrzeć w oderwaniu od życia. Zależności między znaczkami.

Z jednej strony wierzę w maksymę wiem że nic nie wiem, która oznacza chęć pozywania się "wiedzy" żeby coś doświadczyć . Ale z drugiej jeśli spojrzy się na dziedzinę życia ludzkiego empiria z zasady oznacza oszustwo zwodzenie gubienie się w gruncie rzeczy w plotkach. Relacje interpersonalne to przestrzeń oszustwa i iluzji. Ale okazuje się że wiedza bardziej ogólna spekulatywna , daje mi słuszniejsze intuicję które się sprawdzają przez potwierdzanie. Dlatego myślę rozwinąć się w abstrakcji.
    • dotera Re: Enigma 19.12.23, 09:27
      Amerykanie zad odwrotnie postawili na szyfr który szyfrem nie był w czasie drugiej wojny światowej. Komunikaty były przekazywane przez język rdzennych Indian których język jest skomplikowany i na wymarciu. Nie został rozszyfrowany.

Te dwa fakty dają do myślenia. Empiria w ludzkim życiu jest niezwykle skomplikowana. Poznanie zaś formalnych warunków brzegowych jest prostrze i za to trudniejsze do ukrycia .
      • dotera Re: Enigma 19.12.23, 09:39
        Kiedyś nie rozumiałem dlaczego idee platońskie mają znaczenie. Teraz bardziej rozumiem znaczenie starożytności . Jeśli chce się zrozumieć świat trzeba zrozumieć starożytność. Jeśli chce się zrozumieć co nam robią wrogowie trzeba zrozumieć nowożytność. Żeby być użytecznym idiota trzeba stsrac się zrozumieć mył 20 wieku , której jedynym zadaniem jest bycie zasłona dymna
        • dotera Re: Enigma 19.12.23, 10:17
          Spory wierzących w uniwersalia i nominalistow wydają się jałowe na papierze. Tak jak matematyczne zależności między znaczkami na lekcjach . a to istotne kwestie. W podobnym czasie zrozumiałem też stanowiska akcentujące jednostkowość.

Pamiętam jak przy wierszu Bukowskiego rozumiałem dlaczego bogów jest zapewne w tym momencie więcej a nie jeden. Kiedyś czemu kilku filozofów mówiło że najważniejsza jest poezja. im bardziej subtelniejsze spojrzenie tym świat jest bardziej indywidualny. Nie w sensie odczepiony od reszty ale swoisty tylko dla bezpośredniego doświadczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka