Dodaj do ulubionych

Strzelanina w Czechach

22.12.23, 03:48
Jeśli karmimy się nienawiścią możemy na końcu tego procesu zrobić coś złego lub też sprawić że inny człowiek zrobi coś złego. Takie straszne chwile powinny być refleksja nad tym jak sami bierzemy udział w społecznej spirali agresji.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Strzelanina w Czechach 22.12.23, 04:11
      W tych masowych morderstwach dodatkowo przeraża że zabijani są młodzi ludzie. Ludzie którzy nie mieli czasu by dowiedzieć się na jakim żyją świecie . Są w niego wrzucani. Żyją w bankach. Dla jednych to piękna bańka młodosci , dla innych cierpienia. Ale tak czy tak bańka na której piętno wywierają starsi . Żyje się w całkowitych iluzjach złudzeniach. Utkwiła mi w głowie kiedyś śmierć dziewczyny żołnierki na samym końcu wojny w Afganistanie. Ona się urodziła po przyczynie tej wojny formalnej zamachu na WTC. Dla niej to całkowita abstrakcja. Fakty sprzed swojego życia odbiera się jako prehistorię, z czasem się odkrywa jak ten świat przed urodzenia był blisko związany z światem dzieciństwa nastolatkistwa choć wydają się różne epoki. Ta dziewczyna postanowiła zostać żołnierka i załapała się na śmierć na ostatnim ewakuacyjnym lotnisku tej wojny. Tak samo giną żołnierze na Ukrainie którzy w chwili Majdanu byli dziećmi. Ci z Majdanu uważają się za bohaterów , a jedyne co zrobili to piekło chodzącym przy nich dzieciom.
      • dotera Re: Strzelanina w Czechach 22.12.23, 04:26
        Pojawia się też kwestia dostępności broni palnej. Czy ludzie, którzy przeżyli wojnę chcieliby mieć do niej dostęp? Kto wie może chcieliby wziąć na siebie odpowiedzialność za bezpieczeństwo, ale myślę że chcieliby się trzymać z daleka od odgłosu strzałów. Broń powinien mieć ktoś kto dobrze rozumie jakie piekło ona wyrządza. Przygotowywac się do radzenie w tym piekle. To piekło uczulony szacunku dla życia. Dziś zaś dostają do ręki ludzie broń, którzy do niczego się nie szkoła jako wojownicy, rycerze od dziecka. Za to media uczą odwrazliwiania na cierpienie wszechobecna w nich agresja.
      • dotera Re: Strzelanina w Czechach 22.12.23, 05:15
        To mnie smuci, że dziś młodzi ludzie wyglądają na zgaszonych . Wyglądają tak jakby starsi ludzie ich zawiedli. Mam takie poczucie jakie tworzyło trzecia część Mad Maxa z słynna piosenka Tiny Turner

m.youtube.com/watch?v=Gcm-tOGiva0

Ten tekst do mnie silnie przemawia.
        • dotera Re: Strzelanina w Czechach 22.12.23, 05:22
          Tam jest fragment o pozostawianiu po sobie znaku. Wczoraj miałem taką myśl że żyjemy w coraz bardziej rozszerzającym się wszechświecie, którym gwiazdy się oddalają i coraz słabiej je widać. Trzeba łapać ich światło. Jednocześnie samemu starać się świecić dobrym światłem. A wszystko się rozszerza i może zostać sama ciemność.
          • dotera Re: Strzelanina w Czechach 22.12.23, 05:28
            Kiedyś miałem złość do tych filmów z lat 80tych. One ciągle mówiły o empatii jak E.T, a później okazało się że życie jest diametralnie o czymś innym. Teraz myślę inaczej. W 21 wieku narcyzm porwał świat . Manipulancji medialni go zepsuli chcący coraz więcej władzy.
            • dotera Re: Strzelanina w Czechach 22.12.23, 05:36
              Przywołałem tu WTC. Dziś myślę że nie zrobili tego ci którym się to przypisało . Myślę też że nigdy nowy wiek nie zaczął się tak punktualnie. Na przykład to w okolicy tego roku zaczelo się coś co radykalnie zmieniło telewizję. reality showy. Pojawiło się też zjawisko celebrytów. Coś demonicznego zaczęło się w dwudziestym pierwszym wieku. Jakby jakiś gang porwał świat i chciał go zniszczyć do końca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka