dotera 09.02.24, 19:10 Nie wiedziałem że powstał ten serial. Bardzo dobrze zrealizowany. Z roku 2000. Mam wrażenie że to ostatki. Później seriale patriotyczne mam wrażenie że kręci ktoś o całkowicie nie polskiej wrażliwości. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dotera Re: Syzyfowe prace 09.02.24, 19:12 Byl jeszcze dobry ten o wojnie bolszewickiej. Chyba Miłość i wojna czy coś takiego Odpowiedz Link
dotera Re: Syzyfowe prace 10.02.24, 14:22 Jestem zachwycony tym serialem. Tak jak wtedy była rusyfikacja tak dziś jest globalizacja i wiele osób zaczyna sobie stawiać pytania o tajne komplety. Odpowiedz Link
dotera Re: Syzyfowe prace 10.02.24, 14:36 Mówiąc o obcej wrażliwości nie wnikam już w kwestie polityczne tylko w sam sposób realizacji. Np. obcy ekspresjonizm . Natura Polaków była łagodniejsza. Odpowiedz Link
dotera Re: Syzyfowe prace 11.02.24, 23:27 Bardzo dobrzy aktorzy. Dziś już tego nie ma. Jestem pod ogromnym wrażeniem tego serialu. Odpowiedz Link
dotera Re: Syzyfowe prace 11.02.24, 23:33 Pewnie pod wrażeniem także tego że jest w nim mnóstwo elementów których dzisiaj nie ma. W samych tamtych czasach. Odpowiedz Link
dotera Re: Syzyfowe prace 12.02.24, 10:26 W necie popularna jest fragment jedynie z recytacja Reduty Ordona. Poruszaja recytacja. Ale dla mnie cały ten serial jest pełen dobrych scen. Bardzo dobra reżyseria. Widać że reżyser chciał więcej a nie tylko odstawić ciut lepsza telenowele. Odpowiedz Link
dotera Re: Syzyfowe prace 12.02.24, 10:49 Tyle tylko że tradycja romantyczna jest piękna ale śmiertelna dla Polski. Marks uważał powstanie za pierwszą rewolucje proletariatu. Za inspiracją polskich Sztyletnikow powstały grupy terroru w Rosji i wzorcowo zachód władował Słowian w komunizm. Cała ta tradycja powstań rewolucji do tego się sprowadzała żeby zachód miał władze gospodarczą nad wschodem Odpowiedz Link
dotera Re: Syzyfowe prace 12.02.24, 11:04 Romantyzm był moją ulubioną epoka. W liceum byłem owładnięty myślą wielkich improwizacji. Teraz mam podejrzenie spiskowe że tak jak niejedna piosenka pop kultury była pisana na biurka oficera służb, filmy kształtują wyobrażenia niewolnikom tak i wcześniej mogło być podobnie Odpowiedz Link
dotera Re: Syzyfowe prace 12.02.24, 13:16 Z jednej strony lubię poezję z drugiej rozumiem czemu Platon poetów wygnać chciał z miasta Odpowiedz Link
dotera Re: Syzyfowe prace 12.02.24, 14:33 Churchill powiedział że Polacy to szlachetny naród którym rządzą najpodlejsi z podłych. Myślę że on najlepiej wiedział co mówi bo nie bez powodu brytyjskie archiwa są zamknięte. Czytając historię od początku zaborów w każdym pokoleniu było przekonanie o koncu ostatecznym Polski . Paradoksalnie pod koniec 19 w myślę że było najgorzej, a wtedy wychowało się pokolenie najlepiej wykształcone w historii Polski, które doczekalo odrodzenia państwowości. Dziś też jest przekonanie że game over . Ale może to kolejna lekcja z zawieruch dziejowych 19 i 20 wieku. Odpowiedz Link
dotera Re: Syzyfowe prace 12.02.24, 14:39 W każdym razie jeśli Polska istnieje nie zawdzięcza to na pewno politykom. Taka natura tej ziemi że będzie tu rządzić desant z zewnątrz . Więc i dzisiaj na ich wyczyny można tylko wzruszyć ramionami. Są inne czynniki . Także ten że wiele narodów było podbijanych, ale mało który jak nasz chciał istnieć mimo to. Odpowiedz Link
dotera Re: Syzyfowe prace 12.02.24, 15:57 Dobrze że pierwszy obejrzałem serial. Pocięty film mniej by do mnie przemówił. Odpowiedz Link