Dodaj do ulubionych

Bieda w Chinach

07.06.24, 08:36
m.youtube.com/watch?v=38EHMvkKZzA
Pan Amerykanin się pochylił nad bieda w Chinach. Chciałem przypomnieć że Chiny wyciągnęły największą liczbę ludzi z biedy w ostatnich dekadach. Podczas gdy w USA w tym czasie trend jest dokładnie odwrotny.

Mocarstwowość i poziom życia nie są tożsame. Monako jest krajem ociekającym dobrobytem ale jego siła w globalnej polityce jest zerowa. Chiny zaś wypchnęły USA ze świata kwestionując jednobiegunowy porządek USA dotychczasowy co jest faktem.

Chiny jeszcze długo nie będą mieć poziomu konsumpcji zachodu, ale już teraz wzrósł on gigantyczne , a jeszcze dłużej nie będą mieć pięknych budynków itd bo taki dobrobyt rozwija się dłużej niż PKB.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Bieda w Chinach 07.06.24, 09:02
      Ludzie nie chcą rozmawiać o polityce? Ciekaw jestem czy rozwijaliby się tak szybko gdyby debatowali nad potrzeba kolejnego placu Tienanmen. Doświadczenia różnych państw na to nie wskazują.

Można wskazywać że nie jest to najlepszy kraj do życia. Tylko uczciwie należy pokazać że jest to kraj który w największym stopniu poprawił poziom życia swoich obywateli przodują obecnie w badaniach nad najnowszymi technologiami i to mówią raporty Z Australii. Więc będą się rozwijać dalej
    • dotera Re: Bieda w Chinach 07.06.24, 09:18
      Szczerze mówiąc ograniczenia wolności słowa w Chinach mało mnie przejmują. Dobrze dla nich. Bowiem na zachodzie poprawność polityczna i kultura anulowania w rozkwicie tylko niekoniecznie w kierunku który służy obywatelom, zaś głównym rakiem zachodu są ogłupiające media. Gdyby nie kwestia mediów plakalbym nad ograniczeniem wolności słowa. Dziś jednak mam poczucie że trzeba wprowadzić cenzurę na połowę treści w mediach
      • dotera Re: Bieda w Chinach 07.06.24, 09:20
        Dla mnie propaganda medialna nie jest wolnością słowa. Dla mnie wolnością słowa jest to że obywatel może się wypowiedzieć bez zwolnienia z pracy. A to na zachodzie wzrasta . Media są rakiem na wolności słowa.
        • dotera Re: Bieda w Chinach 07.06.24, 09:24
          Media oznaczają tylko to że głos kapitalisty który ma media znaczy milion razy więcej niż głos kogoś kto nie ma nic i jeszcze będzie karany za niepoprawność myślenia . Naprawdę się to różni od Chin? Oni uznali tylko że rolę głównego kapitalisty ma państwo. Czemu mam się bać bardziej państwa niż szefa korporacji mających większą władzę niż państwo tylko mniejsze zobowiązania wobec mnie.
        • dotera Re: Bieda w Chinach 07.06.24, 09:55
          Wolność słowa zachodu to wolność do demoralizacji. Protesty uniwersyteckie 68 sex drugą i rockandroll były wskazane, ale gdy młodzież najbardziej prestiżowych uniwersytetów amerykańskich protestowała przeciwko polityce Izraela wobec Palestyny, została wprost pobita przez bojówki na oczach policji. Została usunięta z uczelni. Szefowie korporacji wprost powiedzieli że nie będą ich zatrudniac
    • dotera Re: Bieda w Chinach 07.06.24, 09:38
      Dodajmy też że w odróżnieniu do USA Chiny nie chcą się stać globalna super siłą. Tylko wypychają USA z tej pozycji tworząc świat wielobiegunowy. Z istnienia takiej przewagi USA oprócz wojen niewiele wynika a Afryka ciągle w ubóstwie. Raptem wszyscy chcą się bratać z Chinami bo ci realnie pomagają im się rozwijać
    • dotera Re: Bieda w Chinach 07.06.24, 10:30
      m.youtube.com/watch?v=lmNQoalv92E&t=316s

Wideo o cenzurze w Chinach.

W Korei południowej uznano że dopóki ich robotnicy muszą ciężko pracować szef korporacji nie ma prawa nawet dolara wydać na francuskiego szampana. Może też dlatego banują bogatych ludzi w Chinach w internecie żeby nie ogłupiać biednych fałszywym stylem życia..To że w Chinach tik tok jest zakazywano młodzieży? Dokładnie tak samo jak szefowie wszelkich platform internetowych w USA zakazują swoim dzieciom używać internetu więcej niż pół godziny dziennie. Wolności internetowe to największa bzdura 21 wieku. To medium służy głównie do inwigilacji.
      • dotera Re: Bieda w Chinach 07.06.24, 10:37
        Mogę się nie zgadzać z ich normami kulturowymi ale to są ich normy. Inni mogą patrzeć na zachodnie jako absurdalne i wierzę że mają powody. Rząd chce kontrolować przepływ informacji bo oni mają strategie wychowania obywateli. Mają się zająć rozwojem swojego życia a nie mąceniem propagandowym sklocajacym naród. Zarówno zachód jak i Chiny dążą do absolutnej i wigilacji obywateli. Tylko że zachód chce karać a Chiny także nagradzać za pozytywne zachowania pro społeczne. To jest ich kultura wspólnotowa odrębną od naszej u nas indywidualizm jest w cenie, często fałszywy także.
        • dotera Re: Bieda w Chinach 07.06.24, 10:53
          Różnica jest taka że jeśli wchodzisz w relacje z zachodem masz się mu podporządkować prawnie, ekonomicznie, kulturowo militarnie, a jeśli wchodzisz w relacje z Chinami masz tylko handlować.
    • dotera Re: Bieda w Chinach 07.06.24, 12:39
      A propos tej kolejki do ambasady amerykańskiej.

Słuchałem wywiadu z panem z CIA oceniający różne wywiady i on powiedział że najlepiej poinformowany jest wywiad chiński, bo tam każdy obywatel na emigracji jest chińczykiem lojalnym wobec swojego państwa. Kolejna kwestia to rozwój naukowy chin.studenci chińscy jadą na zachód się uczyć ale wracają pracować w Chinach. Odwrotnie niż przy drenażu mózgów przez USA z reszty świata. Nie wątpię że w kolejce stoją ludzie chcący poprawić swoją sytuację, ale nie byłbym zdziwiony jakby inne przesłanki też za tym stały.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka