dotera 06.07.24, 01:11 Jest jedynym rozwiązaniem sprawek w świecie w którym wszystko musi być z definicji odwrotnie. Nie da się nic rozwiązać intelektualnie w tej materii. Można narzucać swoje obsesję następnym. Rozwiązaniem jest tylko milosc Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dotera Re: Miłosc 06.07.24, 01:12 Nauczyli nas czytać książki kłamliwe ale nie opowiedzieli nam bajek. Odpowiedz Link
dotera Re: Miłosc 06.07.24, 15:48 m.youtube.com/watch?v=ACPZK7VfdIU Piekło intelektu w zyciu zaczyna się gdy pytanie jest Dlaczego , a nie Po co. Pierwsze nas wikła w rzeczywistość a im bardziej jesteś uwikłany tym bardziej jest twarda, drugie szuka wyzwlenia Odpowiedz Link
dotera Re: Miłosc 06.07.24, 16:04 Pytanie dlaczego ma coś z chodzeniem po cmentarzysku. Kiedyś jogin dał ładna opowieść m.youtube.com/watch?v=m5JRtZnZLqY&pp=ygUdU2FkaGd1cnUgYWxleGFuZGVyIHRoZWNncmVhdGU%3D Jego bajki zawsze mnie oszałamiaja. Widzę w nich niewidzialne konteksty mimo formalnej prostoty.Nigdy nie doszedłem oczywiście do takiego poziomu ale kiedyś miałem przedsmak widzenia zdarzeń w zyciu jako ciągłej metafory. On zaszedł w tym bardzo daleko Odpowiedz Link
dotera Re: Miłosc 06.07.24, 16:12 Mądrość jest w bajkach. Intelekt to plotki na cmentarzu . Zachód zabił swoją mądrość i stworzył gadające głowy jak baby w maglu. Odpowiedz Link
dotera Re: Miłosc 06.07.24, 16:16 Życie jest twarde jeśli chce się je zgłębić wiedzą . Bardziej trzeba zrozumieć że jest odbiciem i potrzebuje flirtu. Odpowiedz Link
dotera Re: Miłosc 06.07.24, 16:31 Powyższe jest dla mnie punktem który otwiera dla mnie osobiście perspektywę do zrozumienia tradycji ludzkiej refleksji .czyli ułożenia sobie na nowo wszystkiego pod tym kątem. Bo raptem pojawiają się fundamentalne kwestie i jeszcze nie umiem ich przetrawić. Odpowiedz Link
dotera Re: Miłosc 06.07.24, 16:50 Zrozumiałem to patrząc kiedyś na zachód słońca nad polana w lesie. Mam ten obraz przed oczyma myśląc o tej kwestii. A propos flirtu polana była całkiem jak ta z końcówki dumy i uprzedzenie. Pojawiły się fundamentalne kwestie filozoficzne, które wcześniej były dla mnie martwe bez życia. Odpowiedz Link
dotera Re: Miłosc 06.07.24, 17:30 m.youtube.com/watch?v=KGZWb1SIiR4&pp=ygUZdmVsdmV0IHVuZGVyZ3JvdW5kIG1pcnJvcg%3D%3D Pisząc tu o flircie nie chodzi mi wprost o kwestie płci. One są analogią. Bo jak mówi hermetyzm to co na górze to i na dole Odpowiedz Link