19.05.25, 01:31
Zadziwia mnie wynik Mentzena. Co się zmieniło przez rok kiedy zyskał jedynie 7 procent w wyborach i była to tendencja zniżkująca? Wyrosł raptem wyż demograficzny młodzieży, który przejął?
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Wyniki 19.05.25, 01:41
      Sądziłem że Braun będzie miał więcej niż Mentzen. To jedyne zaskoczenie tych wyborów
      • dotera Re: Wyniki 19.05.25, 02:00
        Myślę że trzeba przyjrzeć się ordynacji wyborczej co jest grane. Skąd są takie dysproporcje , bo to jest całkowicie niezrozumiałe. Ewentualnie hipoteza drugą że działa efekt dwóch tur. Inaczej ludzie głosują gdy jest jedną inaczej gdy wiedzą że będą dwie
        • dotera Re: Wyniki 19.05.25, 02:12
          Oni wtedy mieli przez pewien czas wysoki wynik w sondażach , później im spadł gwałtownie w wyborach . Teraz jednak znów wrócił w wyborach prezydenckich .
          • dotera Re: Wyniki 19.05.25, 02:15
            Ale to by świadczyło że za Mentzenem nie stoi elektorat PiS tylko PO
            • dotera Re: Wyniki 19.05.25, 02:18
              Źle zinterpretowałem te ruchy elektoratu. Sądziłem że to elektorat Brauna został rozbity a to elektorat Mentzena jest zmienny
              • dotera Re: Wyniki 19.05.25, 02:27
                Ale w sumie nie śledzę polityki wewnętrznej od dekad, więc takie moje marne przekonania. Lepiej rozumiem politykę zewnętrzna
    • dotera Re: Wyniki 19.05.25, 06:59
      Jest jeszcze jedna kwestia na przyszłość. Podejrzewałem że przyszłość która wybierze młodzież to będzie konfa kontra lewica. Jednak to jest przerażające gdy wie się kto stoi za Zandbergiem. Jak ktoś myśli że po i PiS domkneli system to dopiero się dowie co to jest domknięcie systemu. Nie wróżę dobrze Polsce.
      • dotera Re: Wyniki 19.05.25, 07:23
        A jeśli chodzi o PO to jest to fenomen światowy. Jest tylko TUSK i totalnie nikt, same wartości ujemne. Partia z liderem która ciągnie kule u nogi
        • dotera Re: Wyniki 19.05.25, 07:27
          Na kogo postawi Kaczyński który masowo przegrał w wyborach ten ma wysokie poparcie. Na kogo postawi PO ten tylko może ciągnąć w dół . Tusk musiałby startować na wszystkie funkcje.
    • dotera Re: Wyniki 19.05.25, 09:11
      Pytanie brzmi kim jest elektorat Konfy lub Brauna. Wbrew analizom wyborczej elektorat Konfy z moich obserwacji jest zamożny bardziej niż jej elektorat korpo urzędniczy i bardziej paradoksalnie niż ich przedstawiciele. Bo u reszty politycy z majątkami nie wiadomo skąd wziętych na poselskich dietach . Tylko syn zabitego Leppera jest bankrutem . W przypadku Brauna chodzi o kwestie narodowe, choć on sam chyba nigdy nie stawiał tego na pierwszym miejscu bardziej opowiadający się za katolicyzmem który nacjonalizmów nie lubi . Jednak umiał przejąć ten elektorat . Nacjonalizm PiSu okazał się Monthy pythonem który pod flagą biało czerwona zrobi dowolnie przeciwna politykę
      • dotera Re: Wyniki 19.05.25, 09:16
        Proszę sobie wyobrazić że nie wszyscy mają obsesję na punkcie Rosji, tylko chcieliby z nią handlować a nie prowadzić głęboko niemoralna politykę wobec Ukrainy która punktuje dziwnym trafem były guru Wyborczej Jeffrey Sachs który zdaje się nawrócił się na katolicyzm. Też jest taki elektorat w czasach zmiany sił geopolitycznych tylko w zapyziałej Polsce oglupialej propaganda są to głosy marginalizowane.
        • dotera Re: Wyniki 19.05.25, 09:19
          Właśnie miły zrównoważony Jeffrey Sachs który jako jedyny z kręgów białego domu nie ma twarzy psychopaty. U nas głos zwany ruska onuca. Były guru Wyborczej który przejrzał ten psychiatryk
          • dotera Re: Wyniki 19.05.25, 09:30
            A co da co do antysemityzmu Brauna. Proszę mi wyjaśnić jak to w kraju w którym podobno Żydów nie ma w Wielkanoc wszyscy z zonkilkami w mediach, a w Boże Narodzenie Janikowie świeczki rozstawione gdzie się da łącznie z sejmem. I zwykły wybryk hepenerski które takie same urząd lewica z krzyżami jest powodem zwołania nadzwyczajnego posiedzenia sejmu z potępienia mi na cały świat.
            • dotera Re: Wyniki 19.05.25, 09:33
              W Polsce Żydów nie ma ale na prezydenta musi być wybrany albo takowy albo jak mówi Sikorski jest świecka tradycja że żona musi być taka. W Polsce Żydów nie ma ale zarówno lewica wyborczej jak i prawica PiS mocniej broni tej grupy niż Polaków których ciągle tresuje pedagogika wstydu na różne sposoby.
              • dotera Re: Wyniki 19.05.25, 09:38
                Fenomen demokracji. Jest zarejestrowanych kilka gmin z kilkoma tysiącami członków w trzysiesto kilku milionowym narodzie a w propagandzie, polityce ciągle ten temat wychodzi.
                • dotera Re: Wyniki 19.05.25, 09:47
                  To tak działa jak ktoś kogoś szanuje to jest szanowany. Jak bardzo chce urabiać czyjąś tożsamość w interesie swojej tożsamości to jest nielubiany. Tylko tyle. Tak niedużo do zrozumienia ale przecież nie o szacunek w demokracji chodzi tylko o antykulture pogardy
                  • dotera Re: Wyniki 19.05.25, 10:09
                    Te środowiska dostają na swoja działalność pieniądze z Usaidy i panamskich kont. W interesie obcych państw z pedagogika wstydu wobec tubylców . Są umocowani w górze systemu tylko i wyłącznie dzięki zachodnim mocodawcom. Trudno to uznać zdrada bo trzeba by było się utożsamiać ale kolonizacja chyba tak. Elity konpradorskie.
                    • dotera Re: Wyniki 19.05.25, 13:11
                      Pod względem moralnym system trzeciej erpe jest bankrutem. To państwo i elity władzy są bardziej zepsute niż mi to przyszło do głowy. Nie ma już praktycznie znaczenia na kogo będziesz głosować. To wszystko się obsuwa coraz bardziej bo ma zgniłe fundamenty
                      • dotera Re: Wyniki 19.05.25, 13:31
                        Zaczynam się zastanawiać czy wybory nie są sfałszowane. Kandydat partii która przegrała wybory która ma najstarszy elektorat już w wieku powyżej średniej długości życia raptem jest w czubie stawki . Za nim idzie facet który miał tendencje zniżkowa. Siedem procent w ostatnich wyborach i podwaja swój elektorat w przeciągu roku od lat mając ten sam repertuar. Coś tu nie klei sie
                        • dotera Re: Wyniki 19.05.25, 13:33
                          Przecież było widać że Amerykanie chcą uwalić Tuska z wszystkimi rękami na pokładzie. I może właśnie to się dzieje według ich znanych algorytmów działania.
                          • dotera Re: Wyniki 19.05.25, 13:50
                            Amerykanie pokazali że jeśli są zdeterminowani w swoich interesach z Ukrainą zrobią tu dowolne piekło kosztem Słowian których nigdy nie lubili . Więc czemu nie to. Premier Słowacji sam się nie postrzelił. Kandydat Na prezydenta Rumunii sam się nie zdelegalizował.
                            • dotera Re: Wyniki 19.05.25, 14:07
                              Gdyby konfa w ostatnich wyborach parlamentarnych dostała 15 procent calkowicie bym to zrozumiał. Dostała połowę mniej. Co sprawiło że od tamtego czasu pozbywając się Brauna podwoili a z Braunem wręcz podwouili wynik nijak nie mogę zrozumieć. Gdyby Braun miał procenty Mentzena bym zrozumiał nawet. Mentzena nijak nie mogę. Przecież on to nie od dziś serwuje i raptem cudem zaskoczyło?
                              • dotera Re: Wyniki 19.05.25, 14:20
                                PiS utrzymał stan posiadania mając nie delikatnie mówić elektorat dzień w dzień wzywany na cmentarz. Konfa nie dostała wpisów kosztem PiSu. Frekwencja jest mniejsza, nie przyszli nowi ludzie. Co do cholery się wydarzyło przez ten rok że zaszedl taki wzrost tych którzy chcą Amerykanie by wygrali . Młodzież zmieniła zdanie i chce na front?
                                • dotera Re: Wyniki 19.05.25, 15:46
                                  Na marginesie o ile Brauna można lokować na końcu prawego spektrum to nijak nie wiem na jakiej zasadzie należy tam lokować Mentzena. Chyba na zasadzie że nie od nas. PiS który jest farbowana prawica bardziej w metodach władzy przedstawił elementy przypisywane autorytaryzmom. Jeśli to by miało być kryterium a tak to widzą liberałowie konfa Mentzena jest na lewo od PiS.
                                  • dotera Re: Wyniki 19.05.25, 15:49
                                    Konfa jest zlepkiem środowisk których w realnej polityce nie łączyłoby totalnie nic. Jeśli ich coś łączy to na różne sposoby odwoływanie się któryś elementow świata przed konsensusem narzuconym na politykę po drugiej wojnie światowej.
                                    • dotera Re: Wyniki 19.05.25, 15:57
                                      To jest myślenie lewicy. Jeśli nasz totalitaryzm to wspaniale, choć krew się leje jak nigdy. Ale jak ktoś inny powie naród, lub własność lub Bóg choć system jest bardziej liberalny to zamordyzm
                                      • dotera Re: Wyniki 19.05.25, 16:09
                                        A wolność lewicy sprowadza się tylko do demoralizacji, coraz większych regulacji. W tym świecie nic nie jest łatwiej w materialnym świecie tylko ciągle trudniej . I większość ludzi ma poczucie marnowania życia alkohilizm, nałogi, rozwody brak rodziny dzieci. To jest wolnosc
                                        • dotera Re: Wyniki 19.05.25, 16:22
                                          To że mainstream promuje lewicę a w wyborach głosuje na nią niecałe 10 procent najlepiej pokazuje co współcześni ludzie zrozumieli z nowego lepszego świata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka