Dodaj do ulubionych

ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"?

IP: 212.14.48.* 17.02.04, 14:04
chciałam spytać, czy jest tam w porządku, czy przed zamieszkaniem jest
mozliwoś wyboru mieszkania, czy trzeba brać to co dają?
pozdr
Obserwuj wątek
    • dominkadg Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? 17.02.04, 19:21
      Hej, akurat tak się składa że mieszkamy w TBS na Gwarnej. Mieszkania na tej
      ulicy są ok - szczególnie, ża masz comiesięczne indywidualne rozliczanie.
      Płacisz więc tylko za to co zużyłaś. Myśmy zaznaczyli, że chcemy mieszkanie na
      2 lub 1 pietrze, ale wcześniej nam go nie pokazano. Przyznano i już. Ale
      wszystkie mieszkania są takie same. Widzieliśmy - były "drzwi otwarte"
      organizowane przez TBS. Najlepiej jednak do nich zadzwonić. Są mili i udzielją
      wszelkich informacji. Pozdrawiam.
      • Gość: haga Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: 212.14.48.* 18.02.04, 09:31
        No właśnie mi sie buduje mieszkanie także na Gwarnej, na wrzesień (zaznaczyłam
        ze 2 pok, ale nikt mnie o pietro nie pytał) okolica mi sie strasznie podoba i w
        ogóle ;)
        pani z TBS-a powiedziała ze bede mogła wybrać mieszkanie (!), ale od ludzi
        słyszłam ze je przydzielaja i wcześniej nie mozna ich zobaczyc :( hm..... no
        więc już nic z tego nie rozumiem, a tak poza tym fajnie sie mieszka?
        pozdr
        • dominkadg Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? 18.02.04, 10:33
          Napewno jest różnica pomiędzy mieszkaniami z partycypacji a z kaucji (zamiana
          komunalnego). Przy zamianie nie pokazywali mieszkań tylko je przyznawali.
          Pewnie inaczej jest z mieszkaniam z partycypacji. W końcu więcej sie płaci to i
          pewnie wybrać można:). Upewnij się jeszcze i zaznacz na którym pietrze byś
          chciała. Bo w sumie to jest najważniejsze - wszystkie mieszkania są takie same.
          Przed odbiorem i tak trzeba podpisać protokół, jeżeli jest więc coś nie tak nie
          podpisujesz a oni muszą usunąć usterki. Tak było w moim bloku, gdzie facet nie
          odebrał odrazu mieszkania bo je okradli. TBS usunął braki i wszystko było OK.
          Mieszka się fajnie, tylko za dużo tu "buraków". Wydawałoby się, że w takich
          nowiuteńkich mieszkankach to zamieszkają ludzie, którzy chcą coś zmienić na
          lepsze. Niestety - Polacy to brudasy i ich poziom kultury pozostawia wiele do
          życzenia.
          • Gość: haga Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: 212.14.48.* 18.02.04, 11:19
            acha ok ja mam z partycypacji, także może jednak bede miała jakiś wybór :)
            no ale mnie załamałaś Dominkodg, zawsze myślałam ze TBS-ach mieszkaja młodzi
            ludzie, których moze i nie stac na własnościowe, ale pracuja ( nie to żebym
            dyskwalifikowala bezrobotnych) i są na poziomie wyższym jak brudne pijaczki
            spod kamienic w centrum, a tak ładnie zadbanie to osiedle wygladało,
            czysciutko, "ładne " uliczki, samochodziki na parkingach.....
            pozdr
            acha chciałam jeszcze spytać czy to prawda ze co 2 lata trzeba w TBS-ie
            przedstawiać zaświadczenia o zarobkach?
            • dominkadg Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? 18.02.04, 12:46
              Powiem Ci szczerze,że czasami te pijaczki mają więcej ogłady niźli ludzie z
              wyższym wykształceniem. Skończyłam studia i wiem, że nie same orły pokończyły
              je. I to nie chodzi wcale o wiedzę. Czasami taki z wyższymi studiami albo taki
              nowobogacki jest gorszy niż prosty człowiek. Więc nie licz, że mgr przed
              nazwiskiem, albo dobry samochód oznacza kogoś normalnego. Wszystko zależy od
              samych ludzi. Teraz już nie jest tak czyściutko, pomimo że sprzątaczka robi co
              może. Często można zauważyć śmiecie walające się po trawnikach, rozwydrzone
              bachory (bo inaczej nie nazwę) i buców wyprowadzających swoje mało groźne
              pieski, które traktują jak pokazówkę. Samo życie. Ale niestety tak jest
              wszędzie. A jeśli chodzi o zaświadczenie o zarobkach - to narazie nic się nie
              zmieniło tzn. co 2 lata. Pozdrawiam:) no i czekam na nową sąsiadkę:)
              • Gość: haga Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: 212.14.48.* 18.02.04, 12:53
                no ja już tez sie doczekac nie mogę;)
                jeszcze tylko 1 małe pytanko, czy tak w ogóle to oni w tym TBS-ie robia jakies
                problemy najemcom, czepiają sie czegos, czy mozna spokojnie mieszkać płacic
                swoje i o nic sie nie martwić?
                pozdrawiam i dziękuje ;)
                • dominkadg Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? 18.02.04, 12:55
                  Jak płacisz regularnie, nie robisz awantur tzn. nie są zgłaszane skargi na
                  Ciebie, dbasz o mieszkanko to nie masz co się martwić:))
                  • Gość: haga Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: 212.14.48.* 18.02.04, 13:50
                    no dzięki, gdyby Ci sie cos jeszcze istotnego przypomniało, to proszę napisz
                    pozdrawiam
                    • Gość: Mr.X Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 22:52
                      Ja tez bede mieszkał na Gwarnej, mieszkania oglądałem tj bylem na budowie 2
                      pokje są w 2 metrażach 45m i 55m. Nie ma piwnic ogólnie mi sie podoba
                      • Gość: deser(t) Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: 213.155.167.* 19.02.04, 08:36
                        Ja też planuję osiedlić się na Gwarnej - witam sąsiadów (może się zbierzemy
                        razem i zamieszkamy w jednym bloku coby nie mieć "buractwa" za sąsiadów? ;p )
                        Mam pytanie: oki, piętro i metraż można sobie wybrac ale co z blokiem?? Można
                        wskazać w którym konkretnie się chce mieszkać?
                        • dominkadg Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? 19.02.04, 10:28
                          Z wybraniem bloku to raczej nici. A jak się zbierzecie, żeby nie mieszkać
                          koło "buractwa" :) to dajcie znać - miło by było poznać nowych z innej bajki;).
                      • Gość: haga Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: 212.14.48.* 19.02.04, 13:50
                        Ponoć jeśli chodzi o Gwarna to lepiej wybrac 45 m a nie 55 bo te wieksze sa
                        tylko 4 w bloku, hm. chybaże sie jest 1 w kolejce, ja jestem daleko.....
                        pozdrawiam :)
                        • Gość: Mr.x Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.04, 21:58
                          55 metrowych jest 30 mieszkan widzialem
                          • Gość: haga Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: 212.14.48.* 20.02.04, 12:20
                            a to kłamczuchy, mi babka powiedziała, ze beda tylko 4 na 1 blok i lepiej żebym
                            sie zdecydowała na mniejsze, a może są 4 na blok, a razem ze wszystkich bloków
                            jest 30 hm???
                            pozdr
                            • Gość: deser(t) Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: 213.155.167.* 24.02.04, 07:40
                              A powiedzcie, na jakim jesteście etapie? Tzn. - czy już podpisaliście tę
                              przedwstępną umowę i wybraliście blok, klatkę i mieszkanie? My na razie tylko
                              podpisaliśmy papiery "że chcemy" i mamy czekac na telefon, by wybrać konkretne
                              mieszkanie, no i tak czekamy i czekamy i czekamy....
                              • Gość: haga Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: 212.14.48.* 24.02.04, 14:20
                                No własnie my też podpisaliśmy, że chcemy, no i mieliśmy czekac na tel. ale ja
                                z moja niecierpliwoscią zadzwoniłam w tamtym tygodniu no i sie dowiedziałam ze
                                mam dalej czekać na telefon od nich a ze jestem daleko w kolejce to to wszystko
                                trwa, ale mam sie nie martwić, bo niby na wrzesień sie załapie i wkrótce
                                zadzwonia zeby wybrac mieszkanie i wpłacac kase

W sobote byłam na Gwarnej , no i balkony juz zrobione i w kilku blokach juz są
                                okna :) hm może nie bedzie zadnych opóźnien :)
                                • Gość: mR.X Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.04, 22:07
                                  DLA WASZEJ INFORMACJI na Gwarnej 4 firmy budują mieszkania dlatego jak zauważyć
                                  mozna są na róznym etapie . Na dziennikarskiej termin byl na 1.02.2004 a do
                                  dziś nikt tam nie mieszka.
                                  • Gość: deser(t) Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: 213.155.167.* 25.02.04, 08:41
                                    Na 01.02.04 na Dziennikarskiej był termin ODBIORU. Zasiedlenie za niedługo.

Pzdr, deser(t)
                                    • Gość: haga Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: 212.14.48.* 25.02.04, 11:22
                                      To kiedy ma byc ODBIÓR na Gwarnej a kiedy ZASIEDLENIE, wiecie może?
                                      Bo ja słyszłam o wrześniu, ale nie wiem co ma być w tym wrzesniu odbiór czy
                                      zasiedlenie!
                                      pozdr
                                      • Gość: deser(t) Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: 213.155.167.* 25.02.04, 12:35
                                        A jakie to ma znaczenie - i tak pewnie się spóźnią ;)
                                        A tak serio - pani w TBS mówiła, że we wrześniu oddają i w październiku
                                        przeprowadzka ale kto wie - może się tylko ubezpieczała ;)
                                        • Gość: haga Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: 212.14.48.* 25.02.04, 12:43
                                          aaaaa no to zmienia postac rzeczy, dla mnie ma to duże znaczenie:( cholerka to
                                          jeszcze cały wrzesień :(
                                          kurcze, no ale chyba sie ogólnie w tych TBS-ach nie spóźnają z oddawaniem
                                          przynajmniej tak słyszałam, czy nie? i juz na październik na bank bedzie
                                          pozdr
                                          • Gość: deser(t) Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: 213.155.167.* 25.02.04, 13:13
                                            Nie martw się tak - panom na budowie robota w rękach wrze a i sam TBS ma
                                            większy interes w mieszkaniach zasiedlonych niż pustych, tak więc ja jestem
                                            pełna nadziei i skrycie liczę, że przeprowadzę się NAJPÓŹNIEJ na poczatku
                                            października :)))
                                            • Gość: haga Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: 212.14.48.* 25.02.04, 14:16
                                              no ja mam tez wieka nadzieje i mam nadzieje ze na niej sie nie skończy, bo w
                                              sumie praca rzeczywiscie tam ładnie idzie ;)ponoc czsem sie zdaza ze i
                                              wczesniej kończą, zeby tylko już nie kazalli nic dopłacać=różnica poniesionych
                                              kosztów;)
                                              • Gość: deser(t) Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: 213.155.167.* 25.02.04, 15:02
                                                Ooooo - tego właśnie się boję. Spłuczemy się na partycypację a tu jeszcze
                                                ewentualnośc dopłaty - brrr :-/
                                                Eeee tam, trzeba myślec pozytywnie - do wrzesnia jeszcze mnóstwo czasu: może
                                                wygram w totka, a może to oni będą nam zwracać różnicę?! ;)
                                                • Gość: haga Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: 212.14.48.* 25.02.04, 15:44
                                                  jasne juz to widzę, jak oni kiedykolwiek i komukolwiek oddawali różnicę ;), nie
                                                  bądzmy aż tak naiwni, oby tylko dopłacać nie kazali a będzie dobrze
                                                  pozdrawiam
          • Gość: dee Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: 213.155.167.* 11.03.04, 08:00
            upup
    • Gość: Oz Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 22:14
      A moze ktos cos wie o inwestycji na Kusocinskiego
      • Gość: haga Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: 212.14.48.* 27.02.04, 08:01
        na kusocinskiego to chyba buduje sczecinski TBS, a nie prwaobrzeze, mojej
        kolezance ostatnio zaproponowali tam kawalerke, mimo, ze miała termin na
        nastepny rok, czyli chyba nie ma tam duże kolejki oczekujacych
        pozdr
        • Gość: Ozi Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 18:11
          Haga a ty na którym miejscu jestes w kolejce
          • Gość: haga Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: 212.14.48.* 11.03.04, 11:08
            Ja jestem 78 ;( dopiero
          • Gość: haga Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: 212.14.48.* 11.03.04, 11:09
            jestem 78 dopiero ;( a co??????
            pozdr
          • Gość: haga Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: 212.14.48.* 11.03.04, 11:10
            jestem 78 ;( a co?
            pozdr
            • Gość: haga Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: 212.14.48.* 11.03.04, 11:17
              przepraszam coś mnie sie zwiesiło ;D
      • Gość: magdus Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.04, 19:20
        ja czekam na mieszkanko na kusocińskiego, jestem partycypantem. TBS-y mają bardzo ładne mieszkania, kilku znajomych mieszka w tbs-ach nie tylko w szczecinie i są zadowoleni.
        • Gość: deser(t) Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: 213.155.167.* 09.03.04, 08:01
          No! Podpisaliśmy umowy i tam jest napisane, że oddanie budynków 30.09.04 a
          zasiedlenie 15.10.04 i pani twierdzi, że żadnych opóźnień na dzień dzisiejszy
          nie mają, a na później nie planują.
          A co do ew. dopłaty różnicy w kosztach - jak do tej pory ani razu to się
          jeszcze w TBS Prawobrzeże nie zdarzyło i mają zamiar podtrzymać tę tradycję ;p
          Zła wiadomość - mają się zmienić przepisy co do kaucji, tj. prawdopodobnie nie
          można będzie "dogadać się" z partycypantem, tylko gotóweczka na konto :(
          Pani pocieszała jak mogła, że ona wiele takich gróźb zmian przeżyła i nic, ale
          ja już mam kolejny powód do zmartwień :((
          • Gość: haga Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: 212.14.48.* 09.03.04, 15:53
            o rany ;), ale macie fajnie, a jesli mozna spytac, to którzy byliscie w
            kolejce?? bo ja sie cos niepokoje, ze nie dzwonia z ta umowa ;(
            acha a o co chodzi z ta zmiana dokładniej, bo nie bardzo rozumiem?
            pozdrawiam, no i dzieki za info huraaa to moze juz 15.10.04 superr!1
            • Gość: xena Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: *.arkonskie.v.pl 09.03.04, 17:43
              jak to dogadać się z partycypantem? znaczy przy odstępowaniu mieszkania ? (znam
              zasady działania TBS tylko ogólnie, więc pytam)
              • Gość: deser(t) kaucja IP: 213.155.167.* 10.03.04, 08:02
                haga - jak się okazało my byliśmy gdzieś w okolicach początku w kolejce, więc
                trzeba trochę cierpliwie :-/ poczekać, bo strasznie długo to trwa - myśmy
                siedzieli ok półtorej godziny, ciężko było się zdecydować na którą stronę okna,
                a na którą klatka, potem piętro, potem blok itd. :-P - a oprócz tego wciąż
                zasiedlają Dziennikarską i to oni generują tam największy ruch, a Gwarna jest w
                drugiej kolejności. Jak skończą z Dąbiem wszystko ruszy szybciej.

A co do KAUCJI - jak wiecie, partycypant wpłaca te swoje 30%,a najemca, czyli
                my, przed samą wprowadzką zobowiązany jest wpłacić zwrotną kaucję w wys. 12-
                krotności miesięcznego czynszu - całkiem spora kwota, niewygodna dla kogoś kto
                wprowadza się do nowego mieszkania i już biega po sklepach w poszukiwaniu
                mebli ;) Był jednak mały wykręcik, który sam TBS dyskretnie podpowiadał
                przyszłym najemcom - otóż można było wpłacić kaucję PARTYCYPANTOWI, tak więc,
                skoro zapewne u większości z nas parytcypanci to są podstawione osoby z
                rodziny, wystarczyłoby wymienić się dokumentami z których wynikałoby, że my
                wpłacamy kaucję a partycypant potwierdza, że ją otrzymał i już! Tak więc nie
                ponosilibyśmy faktycznie żadnych dodatkowych kosztów no i przy tym właśnie
                teraz majstrują... :-/

Uff, zamotałam :) Jak coś jest dalej niejasne piszcie - postaram się
                wytłumaczyć lepiej ;)
                • Gość: haga Re: kaucja IP: 212.14.48.* 11.03.04, 11:45
                  No nie teraz to jest jasne, właśnie nie mogłam zrozumieć pani z tbs-a , bo ona
                  twierdziła ze tej kaucji za 12 miesiecy nie bede musiała płacić no i byłam tym
                  zdziwiona, a wiec to chodzi o takie dogadanie sie z partycypantem, hm...ciekawe
                  na czym w końcu stanie

Deser(t) chcialam Cie jeszcze spytać z ilu mieszkań mogliście wybrac(czy mozna
                  wybierać dosłownie wszystko piętro, blok itd) no i czy można potem pojechać
                  zobaczyc jak sie buduje to mieszkanko?
                  no troszke mnie pocieszyłaś z tym czekaniem,ale i tak sie jakoś niecierpliwię
                  pozdrawiam

• Gość: deser(t) wybór IP: 213.155.167.* 11.03.04, 13:45
                    haga - sprawa wygląda tak: przychodzisz, siadasz i mówisz np.: "chcę
                    dwupokojowe 54 m na pierwszym piętrze" i pani pokazuje Ci w którym bloku są
                    takie mieszkania jeszcze wolne. Pokazuje na mapce, więc od razu wiesz jaka
                    jest "pozycja" bloku na osiedlu ;p i na którą stronę okna. My
                    mieliśmy "zachciankę" konkretną - mieliśmy upatrzony blok, piętro i nawet
                    stronę na którą miał wychodzić balkon ;-D i choć w tej klatce którą chcieliśmy
                    już było zajęte, to znalazło się dokładnie takie w tym samym bloku ale w
                    drugiej klatce schodowej. Tak więc wybrać można sobie wszystko: piętro,
                    mieszkanie, klatkę i blok, oczywiście z tych dostępnych jeszcze. Jak tak
                    przyglądaliśmy się mapce, to było jeszcze bardzo dużo wolnych miejsc, tak więc
                    na pewno coś dla siebie wybierzecie, ustalcie jedynie ogólne kryteria - będzie
                    łatwiej się zdecydować.
                    Jak się osiedle buduje można zobaczyć na razie tylko przez płot - żaden
                    BobBudowniczy nie wpuszcza na teren osiedla, ale ja i tak lubię tam zaglądać od
                    czasu do czasu, no a teraz już wiem nawet w ktore okienka zaglądać :)))

A co do kaucji - ten wybieg z partycypantem to była taka tajemnicza furtka,
                    którą TBS po cichu, dyskretnie wskazywał przyszłym najemcom ;ppp

Pozdrawiam i daj znać jak pójdzie.
                    deser(t)
                    • Gość: haga Re: wybór IP: 212.14.48.* 11.03.04, 15:05
                      No to świetnie, że aż taki wybór. Mam nadzieje ze ja jako 78 bede miała jeszcze
                      z czego wybierać ;) bo mnie sie marzy ten ostatni -najbliżej do lasu;)
                      na pewno sie pochwalę jak już cos wybiorę
                      pozdrawiam i dzięki za info

PS. a ile teraz ma czasu partycypant na wpłacenie kasy?
                      • Gość: deser(t) Re: wybór IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 12.03.04, 18:41
                        Jeśli dobrze myślę, to ten ostatni blok bedzie najbliżej lasu ale i autostrady -
                        przemyśl to dobrze! ;p

Od dnia podpisania umowy ma się dwa tygodnie na wpłatę pieniędzy, a jeśli
                        bierzesz kredyt - 3 tygodnie.
    • Gość: Niezdecydowana Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: *.espol.com.pl 12.03.04, 18:59
      Marze o swoim małym, upragnionym mieszkaniu , ale...Miałam złozyc ten wniosek, już w pracy załatwiłam zaświadczenie o zarobkach, ale... mam watpliwosci i w koncu zrezygnowalam. Po pierwsze boje sie tych wzrastajacych czynszów a po drugie pani w biurze potwierdziła, ze w ciagu 25 lat nie mozna bedzie tego mieszkania wykupic na własnośc, może kiedyś, ale zawsze zostaje to moze... Moze lepiej wziąc kredyt i kupic własne mieszkanie , które nie przywiąze nas na całe zycie do TBSów???
      • Gość: Zbyszek Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.04, 19:22
        Cześć bractwu. Mieszkam trochę dalej na Kijewie w nowym budynku też
        lokatorskim, ale ze spóldzielczym własnościowym prawem do lokalu.
        Jak będziecie odbierac mieszkania, to dokładnie sprawdzie liczniki. chyba będą
        u was indywidualne licznki ciepła, a nie podzielniki. A to moze być kosztowne,
        jak wam coś nawalą na nie. A dzielnica sympatyczna i spokojna, Da się cicho
        mieszkać.
        zdrówko
      • Gość: deser(t) Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 12.03.04, 23:36
        Owszem, pod warunkiem, że
        a) możesz wziąć kredyt - my pracujemy na umowę o dzieło, żaden bank nie chce
        nam uznać takich dochodów;
        b) dostaniesz nowe, wykończone pod klucz mieszkanie wpłacając 25 tys.

Kto Cię przywiązuje na całe życie do TBS? Słyszałaś o ludziach mających
        mieszkania spółdzielcze NIEWŁASNOŚCIOWE aby mówili, że są do nich przywiązani
        na całe życie?

Jakich wzrastających czynszów się boisz? Mi wydają się pewniejsze TBSowskie
        czynsze regulowane "odgórnie" od tych uwolnionych rynkowo...

Wszystko zalezy od kryteriów i możliwości.

Pozdrawiam, deser(t)
      • Gość: haga Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: 212.14.48.* 15.03.04, 08:37
        tak zgadza sie ja też zastanawiałam sie b. długo nad kredytem, ale ja mam umowe
        na czas określony a mój facet jest na własnej działalności, na razie jest
        dobrze kasowo, ale nie wiadomo jak bedzie, a jak masz do spłacenia kredyt to:
        miesiecznie oddajesz bankowi kilkaset złotych + płacisz czynsz i opłaty
        a w TBS tylko czynsz i opłaty, a mieszkano nowe cnowo nie mozna go porównywac
        nawet z nowym w spółdzielni, nie?
        pozdr
    • Gość: Niezdecydowana Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: *.espol.com.pl 14.03.04, 09:42
      Mam pytanie: Co jeśli zechce np.po roku, dwóch latach itp. zrezygnować z mieszkania w TBSach, jaką kwotę mi zwracają i czy wogóle zwracają???Czy odzyskam wpłacone na początku pieniądze???
      • Gość: deser(t) Re: ktos mieszka w TBS "Prawobrzeże"? IP: 213.155.167.* 15.03.04, 07:55
        Niezdecydowana - zwracają Ci kaucję (12 x czynsz miesięczny), jeśli wpłacisz ją
        na konto TBS, a nie "dogadasz" się z partycypantem jako opisywałam wyżej (to
        chyba fair - przecież, jeśli dogadalibyśmy się z partycypantem, to de facto nie
        wpłacalibyśmy żadnej kwoty, więc dlaczego i co mieliby nam zwracać).
        Wpłatę partycypacyjną można ODSPRZEDAĆ na "wolnym rynku". Wiem, że tak dzieje
        się w innych miastach - wpłacasz te 30% albo ile tam uda Ci się wytargować z
        tych 30% pierwszemu partycypantowi i on wtedy wskazuje Cię jako najemcę i już.

Pozdrawiam,
        deser(t)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka