heniek300 01.05.10, 11:25 I niech ktoś powie,że nie wracamy do feudalizmu.Dla prezydentów Wawel,dla biskupów katedry,dla plebsu gleba. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dante Re: Zmarł arcybiskup Kamiński IP: *.adsl.inetia.pl 01.05.10, 11:56 Wspaniały Biskup ludzi pracy w Lublinie i Płocku, bohater Solidarności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IP to IP Re: Zmarł arcybiskup Kamiński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.10, 12:37 czy tow. pk ogłosił już żałobę tsjetsjnską? Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 to będzie problem z rondem Kaczyńskich 01.05.10, 12:41 bo ktoś, kogo imienia lepiej głośno nie wymawiac, może zażadać nazwania ronda im. Kamińskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia nie zmienia sie tematu autorowi,troche kultury IP: *.adsl.inetia.pl 01.05.10, 12:55 złamanie netykiety, Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 z serwisu PRS: 01.05.10, 13:38 "Do jego największych zasług należą skuteczne starania o powstanie Wydziału Teologicznego na Uniwersytecie Szczecińskim. Ostatecznie Wydział powstał w 2004 roku. Arcybiskup-senior za zasługi dla Uniwersytetu otrzymał doktorat honoris causa uczelni w październiku ubiegłego roku." .................... no to faktycznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rom Re:nie zmienia sie tematu autorowi,troche kultury IP: *.adsl.inetia.pl 01.05.10, 13:54 czemu wy plugawi antypolacy nie macie kultury nawet z chlewa bea ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. ! IP: *.cable.quicknet.nl 01.05.10, 18:41 kim jestes by utozsamiac polskosc z tymi popluczynami po judaizmie? niech do ciebie dotrze ptasi mozdzku ze kosciol ma swoje cele i interesy i Polske oraz POLSKOSC ma w glebokiej DUPIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Off Re: ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.10, 11:39 Kim jesteś, Vlad? Pseudooświeconym potomkiem chłopów zza Buga, który nieudolnie próbuje podważać znaczenie Kościoła w historii Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: ! IP: *.cable.quicknet.nl 02.05.10, 14:02 slabo znasz historie wlasnego kraju - kosciol jest ponad narwodowy, realizuje swoje cele bez ogladania sie na interesy narodow zwlaszcza takich jak Polska - zadaj sobie trud i zapoznaj sie z oficjalnym stanowiskiem Watykanu w stosunku do wlasnego kraju np w okresie rozbiorow - przyjmij tez do wiadomsoci ze kosciol jest silnie schierachizowany i nie ma tu miejsca na indywidualna polityke narodowa przyjecie chrzescijanstwa mialo wymiar wylacznie polityczny i nikt tego nawet nie kwestionuje zreszta od poczatku w kosciele nie chodzi o nic innego jak o konkretna wladze A jesli sie ptasz kim jestem - jestem tym ktory stara sie samodzielnie myslec i wciaz poszukuje prawdy nie zadowalajac sie tym co inni spijaja z ust swych autorytetow. Patronem Polski jest zdrajca, wielu zdrajcow w sutannach reprezentowalo interesy tych ktorym niepodlegla Polska byla nie na reke - dziwi mnie wiec fakt szermowania w kolko wylacznie pozytywna rola Kosciola w historii Polski, co wiecej dziwi mnie utozsamianie Kosciola i Polski - jezykiem urzedowym kosciola jest lacina zwierzchnikiem ksiezy jest papiez - kosciol nie ma tozsamosci narodowej... Odpowiedz Link Zgłoś
henio56 Re: ! 02.05.10, 15:51 kim ty jesteś, oświecony inaczej, potomku chłopów pańszczyźnianych ? Nie uczyli cię ćmoku jak kościół ludzi wykorzystywał do bezpłatnej pracy na swoich włościach, które zajmowali jako uprzywilejowana kasta czarowników. Akty nadania fałszowali, a tych co się sprzeciwiali, wysyłali do Bozi w przyspieszonym tempie. Chrześcijaństwo zostało nam narzucone siłą, tak samo jak PRL. Komuna słusznie odebrała im własność narodu, najbardziej ubolewam ,ze ich nie wykończyła fizycznie tak jak w Czechach czy Rosji. Radni zjmowaliby się teraz sprawami mieszkańców Szczecina i województwa, a nie obdarowywaniem czarnej zarazy dotacjami z naszych podatków, i mieniem które nasi rodzice i dziadkowie przywracali do użyteczności z pożogi wojennej. Silny kościół katolicki, oznacza słabe państwo Polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: Gauleiter... IP: 109.243.201.* 03.05.10, 16:40 s... nie musisz się tak pilnie pracować na forum- SB, PZPR, NSDAP i KPZR i inne wszawe instytucje już dawno rozwiązane :) Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re:nie zmienia sie tematu autorowi,troche kultury 01.05.10, 22:09 Gość portalu: rom napisał(a): > czemu wy plugawi antypolacy nie macie kultury nawet z chlewa bea ? ............. ty pisorze koło kultury nawet nie stałeś, już cie inni wypunktowali wielonickowcu nielogowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Zmarł arcybiskup Kamiński, złóż kondolencje IP: *.adsl.inetia.pl 01.05.10, 18:23 wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Zmarl-abp-Zygmunt-Kaminski,wid,12227788,pozegnanie.html?ticaid=1a16a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Re: Zmarł arcybiskup Kamiński, gw IP: *.adsl.inetia.pl 01.05.10, 21:41 szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34939,7816488,Zmarl_arcybiskup_Kaminski__Pogrzeb_w_piatek.html Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo to ten co chronił ks. pedofila Andrzeja ? 02.05.10, 07:22 swój chłop, lubiał mecze oglądać. Gdzie była jego rezydencja , i ilu jeszcze tych arcyczarowników mieszka w Szczecinie i okolicach ? Całe życie chłopina ciężko pracował, to teraz sobie w niebie odpocznie na jakiejś chmurce w otoczeniu ministrantów, albo gromadki dziewic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palindrom Re: to ten co chronił ks. pedofila Andrzeja ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.10, 08:51 sączcie jad, sączcie, zmarli się nie bronią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IP to IP Re: to ten co chronił ks. pedofila Andrzeja ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.10, 12:58 Przed czym miałby się bronić? Przecież to prawda; spocznie w katedrze, my na Ku Słońcu, lubił mecze, ja nie. On za życia martwił się jak wyciągnąć z klasy robotniczej więcej kasy, więcej kasy...Ja jak przeżyc od 1 do 1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dek. Re: Zmarł arcybiskup Kamiński IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 10:58 pomówienia to wasza metoda czerwona zarazo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Zmarł arcybiskup Kamiński IP: *.213-133-103-39.clients.your-server.de 07.05.10, 08:34 Był taki Biskup. Było to jeszcze przed 1989 r.Znajomy z żoną wyjechał na wakacje do rodziny do Białegostoku.Tam żona zachorowała a lekarze nie mogli ustalić przyczyny.Któryś lekarz patrząc w dokumenty zwrócił uwagę że chora jest z Płocka.Musieli zrobić odtruwanie a czasu nie było. Po odtruciu ustalono że chora jest na jakiś rodzaj zapalenia opon mózgowych.Choroba uczyniła znaczne postępy i lekarz powiadomił że nie ma już szans.Dwie małe córeczki stracą matkę.Lekarz powiedział że jest lek dostępny tylko na zachodzie Europy, u nas nie możliwy do zdobycia i że gdyby błyskawicznie lek dostarczono byłaby szansa.Zrozpaczony mąż zadzwonił do mnie z tymi wiadomościami.Po namyśle zdobyłem się na odwagę pójść do biskupa ordynariusza Zygmunta Kamińskiego. Musiałem się zwolnic z pracy a miałem czerwonego mocno dyrektora. Dyrektor po wyjaśnieniu celu opuszczenia pracy natychmiast się zgodził. Biskup mnie przyjął. Biskup nie zezwalał nigdy całować się w pierścień ani zwracać się Ekscelencjo. Natychmiast obiecał że zaczyna działać, może się uda.Na drugi dzień telefon od pracownika kurii że jeśli mogę zaraz być to biskup zaprasza. Dyrektor natychmiast zezwolił.Bp powiedział ze lek przywiezie pilot samolotu pasażerskiego którego o to poproszono, podał godzinę przylotu na Okęcie i zapytał czy ktoś z Białegostoku zdąży odebrać na czas.Karetka pogotowia którą Szpital w Białymstoku użyczył pędziła na sygnale.Podziękowano pięknie pilotowi. Po podaniu leku chorej lekarz siedział przy niej całą noc. Kryzys minął, odzyskała przytomność.Długo jeszcze była w Szpitalu ale znajomy przyjechał i wymusił na mnie by z nim iść podziękować Jego Ekscelencji bp Kamińskiemu.Ksiądz przyjął piękne kwiaty i postawił je przed obrazem Matki Boskiej.Powiedział: do niej się modliłem, ją prosiłem żeby się wszystko udało, to Ona uratował matkę dwóch małych dziewczynek.Wtedy stała się rzecz dziwna która zapamiętałem na zawsze Biskup powiedział: nie wezmę pieniędzy na remont kurii choć bardzo są potrzebne.Gdyby Pan nie wiedząc ze żona zachoruje przyszedł i chciał wpłacić z potrzeby serca , wziąłbym, w tej sytuacji nie mogę. Dziś w Szczecinie uroczystości ostatniego pożegnania abpa Zygmunta Kamińskiego z udziałem Prymasa Polski Józefa Glempa i delegata Papieża.Ten drobny w istocie fakt i zapomniany na pewno przez samego biskupa opisałem z dwóch powodów.Jeden to właśnie ten ze całe życie biskupa składało się z dobrych uczynków, z wiernej służby Kościołowi i Polsce.Tacy ludzie dla zła zawsze byli niewygodni.Doświadczył tego również Jego Ekscelencja.Drugi powód to ten długi łańcuch ludzi dobrej woli, ludzi którzy o nic nie pytali, o pieniądze, o poglądy choć często wiedzieli ze ta druga osoba jest z przeciwnego obozu.Szereg ludzi do dziś nieznanych pomagało.Zobaczyłem wtedy czystą krystaliczną solidarność dziś zapewne w wielu wypadkach niemożliwą. Wiem ze Bóg będzie pamiętał o tym drobnym fakcie z życia Biskupa. Może nawet uzna go za Fakt Wielki.Dziś módlmy się za tego Wielkiego Człowieka, naszego wieloletniego Pasterza Diecezji Płockiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Zmarł arcybiskup Kamiński IP: *.chello.pl 07.05.10, 15:32 Jeden > to właśnie ten ze całe życie biskupa składało się z dobrych uczynków, z wierne > j służby Kościołowi i Polsce. Z jednym mogę się zgodzić bez zastrzeżeń - porównując zmarłego Z.K. z jego następcą na stolicu metropolitalno-arcybiskupim, jeszcze zatęsknimy za spokojnymi czasami poprzednika, który nie wtrącał się co miesiąc do rządzenia miastem. Odpowiedz Link Zgłoś