arkadiusz_litwinski 05.03.04, 09:50 Czy Mieliście okazję zapoznać się z treścią ogłoszenia-apelu Pana Mariana Jurczyka w szczecińskich gazetach ( napewno Kurierze i Głosie )? Jeśli tak, chętnie poznam Wasze opinie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Robert Re: Ogłoszenie-apel Prezydenta IP: 217.153.168.* 05.03.04, 10:15 Pan Prezydent polecił zamieścić swoją odezwę na portalu miejskim www.szczecin.pl/aktualne/komunikaty/2004/0305.htm Ok. takie jego prawo. Natomiast ramka wokół tekstu w prasie sugeruje komercyjny jego charakter. Zapewne wielu szczecinian zainteresuje sposób finasowania tego ogłoszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiusz_litwinski Re: Ogłoszenie-apel Prezydenta 05.03.04, 13:42 z tego co udało mi sie dowiedzieć to zapłacowno za to z budżetu miasta kwotę podad 8 tysiecy złotych. Czyniąc to Marian Jurczyk moim zdaniem naruszył nie tylko zasady przyzwoitości, ale i prawo.Pytanie czy to dzieło i pomysł p.Juczyka. Sądzę, że to dworzanie wykorzystują osobowość i osobliwść swego "bawarskiego" księcia. Zatem co do mestody: dla nas głupawa i rodząca problemy dla samego Prezydenta, dla elektoratu Jueczyka zapewne możliwa do akceptacji.Treść: rozbrajająco naiwnie asymilujący cudze dokonania, wymuszone działania ukazujący jak własne inicjatywy, łączący rzeczy istotne z tzw.bzdetami, bardziej akt woli i hipoteza niż sprawozdanie i twierdzenie. Ci do których jest adresowany mogą się nabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Ogłoszenie-apel Prezydenta 05.03.04, 14:06 arkadiusz_litwinski napisał: > z tego co udało mi sie dowiedzieć to zapłacowno za to z budżetu miasta kwotę > podad 8 tysiecy złotych. Czyniąc to Marian Jurczyk moim zdaniem naruszył nie > tylko zasady przyzwoitości, ale i prawo. * hmm, sporo kasy. ale dlaczego zlamal prawo? wg mnie taki tekst powinien zawierac inormacje ze jest to ogloszenie platne przez urzad miejski. brak takiej informacji jest moim zdaniem wielce niestosowny. pozdrawiam, albert_c Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pismak Re: Ogłoszenie-apel Prezydenta IP: 80.51.242.* 05.03.04, 14:25 Ha, jeśli faktycznie to są miejskie pieniądze, to sprawa jest poważna. To nawet już nie jest desperacja, to głupota. Nie strzela się świadomie gola do własnej bramki, gdy rozpaczliwie próbuje się wybić piłkę z własnego pola karnego. Ładny numer. Moim zdaniem, treść i forma listu to tragedia. Mało skuteczny ten przekaz. Ale żeby jeszcze przy tym walnąć sobie takiego samobója! Miałem o doradcach Jurczyka nieco lepsze zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halina Re: Ogłoszenie-apel Prezydenta IP: *.teleton.pl 05.03.04, 10:15 Ogloszenia te potwierdzaja tylko fakt zenujacy sposob obrony - tonacy brzytwy sie chwyta. I tyle......Co tu wiecej powiedziec. Pozdrawiam wszystkich forumowiczow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halina Re: Ogłoszenie-apel Prezydenta IP: *.teleton.pl 05.03.04, 10:19 Pozostaje jeszcze bardzo istotne pytanie!Kto sfinansowal te ogloszenia.Jesli z prywatnych srodkow MJ to jego obywatelsklie prawo jednak jesli stalo sie to ze srodkow UM to powstaje pytanie, dlaczego????i jakim prawem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Ogłoszenie-apel Prezydenta 05.03.04, 10:55 Panie Arku, oto moja skromna opinia na ten temat: 1. powtorze na poczatek pytanie o to kto sfinansowal to ogloszenie? jezeli um to ja szczerze powiem tak: powinno taka informacja znalzec sie w ogloszeniu, ale ja nie jestem tym oburzony czy cos takiego, bo moim zdaniem to bardzo dobry obyczaj aby prezydent w taki chocby ograniczony sposb zdawal relacje. Oczywiscie czas zdania tej relacji jest ze wszech miar nieprzypadkowy i styl apelu jest raczej gra polityczna niz proba przekazania merytorycznej informacji obywatelom. na marginesie: Panie Arku uwazam, ze stalo by sie bardzo dobrze gdyby radni - powiedzmy raz na rok - zechcieli zdawac informacje z tego jak wypelniaja swoj mandat. Nad forma tego nalezaloby sie zastanowic, ale moze jakas strona www, platne ogloszenia (przez samych radnych) wprasie, jaks broszurka etc. Mysle ze wielu mogloby byc tym zainteresowanych, a wielu moze przestaloby gadac ze Wy nic nie robicie, tylko kaska do kieszeni leci. Ja wiem, ze wielu z Was sporo robi, ale przejde juz do glownego tematu... 2."Wszyscy się ze mną zgodzą, że kluczową rolę w rozwoju miasta odgrywają INWESTYCJE" - nie iwem kto to prezydentowi pisal, ale tekst chcoby w tym jednym zdaniu jest po prostu manipulacja. do tego smiesznie prosta do rozpoznania. a nastepnie po tekscie o tych inwestycjach jest informacja, ze za kilka mieisiecy jedna inwestycja sie rozpocznie, a iles tam czasu druga i trzecia. przez 15 mieisecy zadnej inwestycji? takie pytanie sie cisnie na usta. wciaz tylko ze za jakis czas etc. nie wspominajac, ze ojcow sukcesu oczyszczalni jest tylu, ze nie na chyba fotografa ktory by ich na jednym zdjeciu potrafil uchwycic. 3. zenujace wrecz usprawiedliwianie sie prezydenta z kary dla euroinvest seller. oczywiscie wymienia sume nieco ponad 9 mln, po tak pewnie lepiej to dla niego brzmi niz prawie 10 mln. znow taniocha. i ten jakze zenujacy kolejny tekst: "że źródła negatywnych dla miasta rozstrzygnięć tkwią w decyzjach podjętych przed objęciem przeze mnie urzędu w 1998r.". pewnie mogl jesczze dodac, ze zrodla tkwia w tym, ze jest spod czestochowskiej wsi... kogo to obchodzi teraz gdzie tkwia zrodla, on to podpisal i zdaje sie do dnia dzsiejszego tego rozumiec, a jak ktos zdaje sie ostatnimi dniami czegos tak oczywistego nie rzoumiec to nasuwa mi sie porownaie tylko z mrms (moze to wlasnie jest poziom pana prezydenta). 4. pan prezydent napisal : "Chcę dbać o PRESTIŻ i WIZERUNEK miasta:" i poniewaz ja juz nie na tym etapie apelu starcilem cierpliwosc do tego pisma nie bede dalej komentowal bo te slowa sa najlepszym dowodem na to, ze prezydent jest na poziomie gowniarzy i malolatow z mrsm. dodam i powtorze: to jest zenujace pismo obracajace kota ogonem. 5, aha no i "piekny" tekst: "Wypowiedziałem wojnę korupcji, dziwnym układom i źle pojętemu koleżeństwu. Nie odstąpię od tego." zwlaszac w kontekscie "no ten kolega ptaka, no wy wiecie" slowa te sa adekwatne (moje slowa oczywsicie). mam nadzieje, ze Pan przez to jakos przebrnal:) pozdrawiam, albert_c ps. co sie dzieje z planami sceny teatru wspolczesnego na deptaku? (moze Pan ze dwa zdania w moim watku do absztyfa na ten temat napisac?) Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiusz_litwinski i jescze odpowiedź dla Alberta 05.03.04, 14:32 Sprawozdanie radnego w połowie kadencji zamierzam złożyć, zapewne niektórzy inni radni uczynią podobnie.Do tego czasu w różny sposób staram się na bieżąco informować o tym czym się zajmuje. Mam do tego okazję np. na spotaniach z radami osiedli i organizacjami pozarządowymi, poprzez media, poprzez internet tj. nie tylko to forum, ale niebawem w końcu poprawi się zakres informacji o pracy radnych na miejskich stronach www. Wracając do treści sprawozdania: niewątpliwie nie będzie obfitować w realizację zadań do których potrzebna jest władza wykonawcza.Będzie za to konkretne i prawdziwe.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Re: jak za Gomułki 05.03.04, 11:09 Brakuje tylko "karłów reakcji" - choć aluzje w tym kierunku są jednoznaczne. No i sformułowania typu "chcę", "chcemy" są w stylu : - w tym roku chcemy znowu jechać na wakacje do Hiszpanii - a to byliście już tam ? Gdzie dokładnie ? - nie, nie byliśmy - chcieliśmy, w tym roku znowu chcemy. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant bardzo dobry tekst 05.03.04, 11:15 Z punktu widzenia PR jest do bardzo dobrze napisany list otwarty. Oczywiscie napisany przez fachowcow, a nie prezydenta, ale to truizm. Sprawa finansowania rowniez mnie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Re: bardzo dobry tekst 05.03.04, 11:24 absztyfikant napisał: > Z punktu widzenia PR jest do bardzo dobrze napisany list otwarty. Oczywiscie > napisany przez fachowcow, a nie prezydenta, ale to truizm. Jest dobrze napisany, ale wg. mnie nie na te czasy. Wiele więcej osiągnąłby pisząc o planach (jakichkolwiek) i zagrożeniu ich realizacji w wypadku "taczki". Ludzie potrzebują (i chwytają się) nadziei. A takie "wyliczanki" trącą "myszką" nie dając konkretnego punktu zahaczenia czemu nie wolno go zdjąć (argumenty o "wiadomych kręgach/siłach itp. są infantylne). Pisali być może fachowcy, ale nie wróżę wielkiego spontanicznego oddźwięku w postaci pochodów i zebrań w zakładach pracy albo zobowiązań do wykonania normy przed terminem. Pane Havranek, to se.... Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant no nie 05.03.04, 11:31 Ten tekst nie jest adresowany do wyrobionego czytelnika!!!! O nie jest dla Ciebie!!!! Przypomnij sobie kto stanowi trzon marianowego elektoratu. Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Re: no nie 05.03.04, 11:36 absztyfikant napisał: > Ten tekst nie jest adresowany do wyrobionego czytelnika!!!! O nie jest dla > Ciebie!!!! Przypomnij sobie kto stanowi trzon marianowego elektoratu. > No właśnie - trzonowi trzeba powiedzieć: już byłem blisko, żeby wam było lepiej a ONI chcą mnie pogonić, ratunku. Ale brakuje namacalnych obiecanek. Trzon idzie za przewodnikiem na węch. W tym kontekście sama długość listu jest ... nie dla trzonu. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: no nie 05.03.04, 11:42 Trzon przeczyta kawalek i mu wystarczy, liczy sie sam fakt ukazania listu. Chociaz swoja droga jest to objaw bezsilnosci prezydenta... Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Re: Uzupełnienie 05.03.04, 12:11 Przykłady dobrych wizji znaleźć niezbyt trudno: "Wzrosną wysoko fundusze społeczne przeznaczone na poprawę warunków bytowych rodziny, sytuacji kobiet, utrzymywanie dzieci i niezdolnych do pracy. Jak głosi program KPZR, w drugim, dziesięcioleciu "rozpocznie się przechodzenie do bezpłatnego żywienia zbiorowego (obiadów) w przedsiębiorstwach i instytucjach oraz zatrudnionych w produkcji kołchoźników"; stworzy się warunki po temu, aby "każda rodzina - o ile sobie tego życzy miała możność bezpłatnie utrzymywać dzieci i młodzież w wieku szkolnym" w zakładach opieki nad dzieckiem. "W mieście i na wsi zapewni się całkowite i bezpłatne zaspokojenie zapotrzebowania na żłobki, przedszkola, ogródki dziecięce, szkoły całodzienne i obozy pionierskie". Zapewni się "masowy rozwój szkół-internatów z bezpłatnym utrzymaniem dzieci - wprowadzenie we wszystkich szkołach bezpłatnych gorących śniadań i przedłużonego czasu pobytu w szkole z wydawaniem uczniom bezpłatnych obiadów, bezpłatnego zaopatrzenia w odzież szkolną i pomoce naukowe". "Szeroko rozwijać się będzie proces niwelacji różnic między miastem i wsią, a następnie znikną też różnice między pracą fizyczną i umysłową. Ukształtuje się z czasem zespolone, bezklasowe, wszechstronnie wykształcone i wysoko ideowe społeczeństwo komunistyczne, w .którym obowiązek pracy według zdolności stanie się wewnętrzną potrzebą każdego człowieka. Będzie to proces długi, daleko wykraczający poza 20-letni czasokres zbudowania materialno - technicznej bazy komunizmu, lecz niewątpliwie doprowadzi do tego, że zasada komunizmu: ,,Każdy według swych zdolności i każdemu według jego potrzeb" w pełni zatriumfuje" Odpowiedz Link Zgłoś
rrado Re: bardzo dobry tekst 05.03.04, 11:47 absztyfikant napisał: > Z punktu widzenia PR jest do bardzo dobrze napisany list otwarty. Oczywiscie > napisany przez fachowcow, a nie prezydenta, ale to truizm. rzeczywiscie z pr ma pani kasia 5. ale tylko za ten list bo tu na forum dala sie poznac ze strony jak najgorszej. wspomne nopp ze ukrywa sie od 1,5 mies a jej odpowiedzi byluy zawsze " w ramach obowiazujacego prawa" albo "w miare pojawienia sie srodkow". ciekawe czy jurczyk chciaz sam ten list podpisal. Odpowiedz Link Zgłoś
peter.ka Re: Ogłoszenie-apel Prezydenta 05.03.04, 11:13 W dziale INWESTYCJE powinien jesszcze dopisac -budowe mostu pionierow, -wybudowanie ul. taczaka -konczaca sie przebudowe ul. mieszka I -budowe ul. europejskiej no i kilka innych jeszcze inwestycji z ktorymi ma tyle samo wspolnego, co z tymi, ktore wymienil (bo chwat przeciez wylecial z pracy) :-))))))))))))) wspominanie tutaj o aquaparku jest zartem nie na miejscu - niektorzy pamietaja okolicznosci, w jakich czesny z jurczykiem sprowadzili niemieckiego "dobroczynce" majacego wybudowac aquapark w dabiu w czeci o INWESTORACH jurczyk ne wymienil ANI JEDNEGO ktorego sciagnal (a nawet nie zrazil) do miasta - bank komunalny jest mrzonka, za ktora zaplacili jak dotad tylko podatnicy a zarobili na niej rozni "eksperci" - stocznia sobie calkiem dobrze daje rade sama - o sprawie euroinvestsaller wszyscy i tak wiedza i nikt sie nie nabierze na jurczyka tlumaczenie - w kwestii "sciagania" inwestyci jurczyk ma jedyne w swoim rodzaju "osiagniecia" - zeby wymienic tu tylko centrum finansowe van heyden group zamiast torego bedziemy mieli pomnik (!) i to pomnik zaprojektowany nie przez zwyciezce konkursu, a przez widzimisie jurczyka, dodatkowo straszacy budynek po przychodni na pl. grunwaldzkim - kolejny uniewazniony przetarg i belkotliwa argumentacja tego faktu, czy na koncu brak zainteresowania nwestycja ECE na bramie portowej - to tylko krotki wycinek "proinwestycyjej" dzialalnosci jurczyka. Na reszte tych wypocin szkoda czasu - tonacy brzytwy sie chwtya!! pozostaje tyklo pytanie - czy pan prezydent jest faktycznie chory, czy tylko przebywa na zwolnieniu??? na sprawy zwiazane z miastem nie ma czasu - przeciez jest chory(!) a jesli chodzi o wlasna kampanie to juz jest zdrowy??? pytanie - za ilu jeszcze takich "prezydentow" bede placil JA ze swoich wlasnych podatkow????? reasumujac - chowanie glowy w piasek i wydawanie oswiadczen nie majacych wiele wspolnego z rzeczywistscia to srategia (niestety jak do tej pory skuteczna :- ((() jurczyka o i sie jej dalej trzyma...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cicia klocia demaskacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.04, 11:42 Jak rozumieć eskalację żądań innego z ugrupowań, które najpierw chciało by referendum ogłosiła Rada Miasta, a widząc że to się nie uda, sugeruje jej rozwiązanie? Czyni tak dla dobra Szczecina, czy też dlatego, że przewodzi w sondażach przedwyborczych? Tutaj nie można się z Jurczykiem nie zgodzić. Platforma pokazuje swoje prawdziwe oblicze. Reszta apelu to mało zręczna manipulacja. Odpowiedz Link Zgłoś
rrado do Pana Arkadiusza i Komitetu 05.03.04, 11:44 Trzeba odpowiedziec tym samym. dawno juz mowilem ze brak reklamy. same stoliki to za malo. trzeba dokladnie taki sam list tlumaczacy dlaczego jurczyk jest zlym prezydentem i nie powinien rzadzic szczecinem przygotowac i opublikowac chocby i platnie. plus podpisy znaczacych osdob popierajacych komitet. czy mozemy na to liczyc? tak jak pan kiedys mowil szczecinianie to nie forumowicze. ludzie czytaja masowo kurierek - gazetke lepperowsko-jurczykowska i daja wiare tym bredniom. trzeba zdecydowanej opowiedzi w sensownej przemyslanej formie i to jak najszybciej czyli w najblizszy piatek mysle. pozdrawiam rado Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 blad 05.03.04, 11:54 pan prezydent powinien robic to co umie najlepiej milczec im mniej szumu wokol referendum tym lepiej dla niego najprostszy sposob wygrania referendum to niska frekwencja im ciszej tym lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Re: blad 05.03.04, 11:56 skuter70 napisał: > pan prezydent powinien robic to co umie najlepiej > milczec > > im mniej szumu wokol referendum tym lepiej dla niego > najprostszy sposob wygrania referendum to niska frekwencja > im ciszej tym lepiej Tak jest, zgadzam się: psy szczekają karawana jedzie dalej ! > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania L. Re: blad IP: 212.14.63.* 05.03.04, 12:10 Zdecydowanie błąd i nakręcanie na siebie młyna, koło ratunkowe - JA TO ZROBIŁEM, JA TEGO DOKONAŁEM - fakty mówią za siebie i nie trzeba nikogo naginac do odpowiedniej interpretacji własnych czynów i decyzji. "Chcę tym wszystkim, którzy zaangażowali się w inicjatywę odwołania mnie ze stanowiska uświadomić, że referendum oznacza destabilizację miasta. Jest źle postrzegane poza Szczecinem. Odstrasza potencjalnych inwestorów i tworzy opinię miasta wewnętrznie skłóconego..." poza szczecinem to źle postrzegany jest jego prezydent znany z umiłowania do odstraszania potencjalnych inwestorów... Odpowiedz Link Zgłoś
anaksymenes Autor tego listu mógłby być prezydentem szkoda że 05.03.04, 12:02 autorem nie jest Jurczyk. Propagandowo jest dobry. Założę się że Jurczyk nawet go nie rozumie. Proszę go na sesji o to popytać. I konsekwentnie dociekać na tematFINANSOWANIA. PS w dziesiejszym Kurierze red. Ratuszyński TOTALNIE się skompromitował jako dziennikarz a Kurier który ma kasę z ogłoszeń UM zaliczył kompromitację jako "gazeta" - proponuję ich totalnie zlewać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pismak Re: Ogłoszenie-apel Prezydenta IP: 80.51.242.* 05.03.04, 12:16 Cóż, nie zgadzam się z przedmówcami, jak to zwykło się mówić. Z PR to Prezydent powinien dostać "konia" z plusem. Plus jest za pomysł wykupienia publikacji w mediach. Przypuszczam, że zapłacił z własnej kieszeni, bo doskonale wie, jak by to się skończyło, gdyby fundnął odezwę z miejskiej kasy. Zresztą, jeżeli nie on, to na pewno jest tego świadomo p. Domagała. Tyle, że komunikat został przygotowany urągając wszelkim zasadom PR. Ta wyliczanka, ten rozmiar, ten ton. W jego sytuacji powinien odwołać się do ludzkich uczuć, zmusić do refleksji, zadumy, uderzyć w inne tony. A on atakuje, grzmi, podaje listę swoich domniemanych sukcesów, manipuluje grubymi nićmi. To przekaz chybiony, nawet dla jego elektoratu. Wierzcie mi, wiem co mówię. Dobre jest to nawiązanie do politycznej walki wokół referendum. Bo to jest fakt, że niektórzy robią sobie kampanię wyborczą. To w miarę widoczne nawet dla przeciętnego obserwatora i zrozumiałe dla szarego odbiorcy. Ale nie można z tego faktu czynić głównego argumentu-odpowiedzi na zarzuty (zaraz obok wątpliwej i łatwej do obalenia listy sukcesów). Dziś każdy atakowany mówi, że jest ofiarą walki politycznej. Nigdy nie stosuje się też wyliczanki w takich oświadczeniach, bo można się do niej merytorycznie odnieść. Z faktami się polemizuje, bo mogą być różnie intetrpretowane. Każda ze stron popełnia zwykle manipulację dla własnych celów. Jedna wyolbrzymia sucesy, druga porażki lub z sukcesów robi porażki. Powinno się pisać proste komunikaty emocjonalne, z którymi nie można polemizować. Myślę, że doradcy Jurczyka od PR wiedzą o tym, ale sam Jurczyk wymógł taki kształt tego pisma. Widać w nim jego wizjonerstwo i zaślepienie. Do merytorycznej zawartości nie ma sensu się odnosić. Powiem krótko. Pomysł dobry, ale wykonanie beznadziejne. Pismo wywoła raczej efekt odwrotny od zamierzonego - mimo, że może zamieszać w głowach elektoratowi Jurczyka, spowoduje, myślę, dość negatywną reakcję w mediach, które rozczłonkują te argumenty i przeciwstawią im rzeczywistość. A sukces jest wtedy, gdy media komentują, mówią, piszą, cytują - ale tak naprawdę nie mogą się za bardzo przyczepić. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: prezydent kontratakuje ! 05.03.04, 12:39 tego należało się spodziewać i tyle ,tez uważam że to nie jest błąd jurczyka ,nie miał wyboru musiał się odezwać i jakoś publicznie skomentować pomysł referendum z jego odwołaniem ,pytanie tylko czy to mu pomoże czy zaszkodzi ,wydaje się że tekst jest napisany dobrze tym bardziej że jest on adresowany do wyborców nie znających w merytorycznych szczegółach poszczególnych punktów z rzekomymi sukcesami jurczyka .ludzie nie bedą się sami z siebie zgłebiać w analizę ww. zasług ,czy są one rzeczywiście jego autorstwa czy nie ,przyjmą to do wiadomości i juz .uważam że powinna nastąpić w mediach rzetelna próba obalenia argumentów jurczyka ,dokładnie punkt po punkcie wyjaśnic i zdewaluować prostym ludziom wszystkie niby sukcesy mariana . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uwaga sukces czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.04, 12:57 www.szczecin.pl/aktualne/komunikaty/2004/0212_3.htm Tytuł "Europrodukt 2004" dla Magistratu Urząd Miejski w Szczecinie otrzymał tytuł EUROPRODUKT 2004 w kategorii USŁUGA za wdrożenie projektu "SYSTEM KOMUNIKACJI URZĄD - OBYWATEL". Jest to VI edycja ogólnopolskiego konkursu EUROPRODUKT. Uczestnictwo w konkursie Urząd Miejski w Szczecinie zgłosił 30 stycznia br. Organizatorem konkursu jest Oficyna Wydawnicza Zarządzanie i Finanse Sp. z o.o. Patronami konkursu są: Premier RP, Ministerstwo Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej, Urząd Komitetu Integracji Europejskiej. EUROPRODUKT to ogólnopolski konkurs organizowany od 2000 roku, promuje i nagradza produkty wytwarzane w naszym kraju, które ze względu na dobrą jakość, nowoczesną technologię, przyjazny wpływ na środowisko naturalne, bezpieczeństwo użytkowania oraz ciekawe wzornictwo zasługują na miano najlepszych - budując tym samym pozytywny wizerunek Polski jako producenta i eksportera. Wyróżnia Firmy świadczące usługi dla przedsiębiorstw oraz kontrahentów indywidualnych, posiadające ofertę, dążące do zapewnienia kompleksowej i jak najlepszej obsługi klientów we wszystkich obszarach działania, spełniające oczekiwania rynku europejskiego. W konkursie nagradzane są również najciekawsze inicjatywy - projekty i działania realizowane przez organizacje i samorządy w ramach wspierania przedsiębiorczości i integracji z Unią Europejską. Tytuł EUROPRODUKT to prestiżowe wyróżnienie stanowiące nie tylko doskonałą promocję polskich towarów i usług, które podjęły skuteczną walkę konkurencyjną z produktami unijnymi, ale również wyzwanie i szansa dla tych, którzy wkrótce zmierzyć się muszą z oczekiwaniami unijnego rynku. Gmina Miasto Szczecin jest trzecią Gminą w historii konkursu, która otrzymała to prestiżowe wyróżnienie. Rzecznik Prasowy Prezydenta Miasta Szczecin, dn. 11.02.2004. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: sukces czy nie? 05.03.04, 13:13 to się zupełnie nie przekłada na rzeczywistość ,wystarczy spróbować skorzystać z tego systemu komunikacji URZĄD OBYWATEL a przejrzysz na oczy i zabolejesz na nogi jak pochodzisz w byle sprawie z tysiącem świstków i zaświadczeń w najprostszej sprawie do urzędu.przyznawanie wirtualnych nagród nie popartych żadną praktyką jest idiotyczne ale za to dobrze płatne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e.beata ;-) IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 05.03.04, 13:23 Cieszy mnie, że milczący od początku kadencji prezydent głos odzyskał. Chociaż w prasie. Trochę jednak za późno. I za bardzo chrypi. Treść listu świadczy o tym, że referendum jest jak najbardziej pożądane ;-). Pan Jurczyk podał na tacy argumenty za swoim odwołaniem ;-). Poza tym kilka cytatów: >>Widzę, że osoby, które chcą doprowadzić do referendum i odwołać mnie ze stanowiska Prezydenta Szczecina, są bardzo zdeterminowane. Uczynią wszystko, by osiągnąć swój cel. Nie zwracają przy tym uwagi na dobro miasta, choć jego interesem tłumaczą swoje postępowanie. Póki co, skłócili ze sobą szczecinian, podzielili mieszkańców na dwa obozy i próbują wykorzystać tę sytuację do osiągnięcia własnych celów politycznych. Pan Prezydent nie chce zauważyć, że to nie tylko politycy nie chcą go na stanowisku prezydenta. Mieszkańcy Szczecina także. Czas by to zauważył i się z tym pogodził. Pan Jurczyk uważa, że ludzie nie wiedzą co czynią?? Dali się nabrać politykom?? Owszem, dali się nabrać na wyborcze obietnice Pana Prezydenta ;-)) Przecież Pan Prezydent też kiedyś walczył o to aby nieodpowiednie osoby ze stołków pospadały. >>>Jak inaczej zrozumieć kolportowanie gazetki jednego ze szczecińskich ugrupowań politycznych właśnie teraz, w okresie zbierania podpisów? Jak rozumieć eskalację żądań innego z ugrupowań, które najpierw chciało by referendum ogłosiła Rada Miasta, a widząc że to się nie uda, sugeruje jej rozwiązanie? Czyni tak dla dobra Szczecina, czy też dlatego, że przewodzi w sondażach przedwyborczych? A walmy Panie Prezydencie temu ugrupowaniu po imieniu ;-))) Nawet jak robi sobie kampańkę wyborczą nie mam nic przeciwko temu ;-)), dlaczego inni nie korzystają? Dlaczego SLD zrobiło sobie antykampanię? ;-) Pragnę zauważyć, że jako prezydent miał pan olbrzymie środki, aby swoim działaniem, kontaktami z mediami robić sobie olbrzymią kampanię na przyszłość. Zrobił pan wspaniałą antykampanię. >>Chcę dbać o PRESTIŻ i WIZERUNEK miasta Dobrymi chęciami.... Ja bym prosiła o zdanie - DBAM o prestiż i wizerunek miasta. >>Dzięki przygotowanym przeze mnie uchwałom, wieczyści użytkownicy ... Pan prezydent przygotowywał te uchwały????!! >>>Wspieram budownictwo mieszkaniowe. Co pan jako Prezydent zrobił w tym celu?? Tylko nie przeszkadzał, czy czymś konkretnym się wykazał?? >>>Już w pierwszych dniach mojego urzędowania musiałem uporać się z problemem zbyt niskich zasiłków dla rodzin zastępczych. Dla wiadomości osoby która pisała ten list: nie niskich zasiłków, tylko braku wypłacania tychże w całości ;-). >>>Oddajemy dwa domy kultury - w Skolwinie i w Dąbiu. To też zasługa pana Jurczyka?? Jaki miał udział w powstaniu tych przybytków kultury? >>>Zarzuca mi się, że nie potrafię podejmować trudnych i niepopularnych decyzji. E tam... niepopularne to pan podejmuje. >>>>Czemu wcześniej podobnego planu nie opracowali moi poprzednicy? ;-) zaiste argument koronny ;-) >>>Chcę tym wszystkim, którzy zaangażowali się w inicjatywę odwołania mnie ze stanowiska uświadomić, że referendum oznacza destabilizację miasta. Dlaczego pan tak sądzi??? Jakiś przykład może... >>>Jest źle postrzegane poza Szczecinem. Nie prawda. Nie referendum jest źle postrzegane, ale to co spowodowało, że ludzie chcą je zwołać. >>>Odstrasza potencjalnych inwestorów i tworzy opinię miasta wewnętrznie skłóconego. Sorry, ale nie zauważyłam aby przed pojawieniem się tego strasznego słowa REFERENDUM, inwestorzy walili tutaj drzwiami i oknami. >>Miasta, w którym elity zamiast działać na rzecz mieszkańców i wspólnego rozwoju, marnotrawią energię na niepotrzebne spory i kłótnie o władzę i stołki. Nie wiem czy pan sam siebie do tych elit wlicza, ale jż. chodzi o przetasowania na stołkach... ;-) to w ciagu 15 miesięcy trochę tego było. Za słaba jestem w temacie - polityka. Ale mam świadomość, że w UM chodzi cały czas o władzę ;-). Jednak gdyby Pan byłby dobrym prezydentem, to nikomu chyba nie udałoby się wezwać ludzi do podpisywania list. >>>Jeżeli jednak będę zmuszony, "bilans otwarcia" przedstawię. Prosimy, skoro uważa pan, że postawi to pana dokonania w lepszym świetle. >>>Mam wrażenie, że dla wszystkich, którzy mnie atakują, czas zatrzymał się jesienią 2002 roku. Wydaje im się, że wciąż trwa kampania wyborcza. Tymczasem szczecinianie powierzyli mi mandat do zarządzania miastem. Ludzką rzeczą jest się mylić ;-) >>>Być może moim przeciwnikom przeszkadzają moje zasady, które wykluczają kumoterstwo i nieuczciwość. Wypowiedziałem wojnę korupcji, dziwnym układom i źle pojętemu koleżeństwu. Nie odstąpię od tego. Nie, no te zasady to raczej mieszkańcom nie przeszkadzają ;-), wręcz przeciwnie. Takiego prezydenta chcemy ;-))) >>>Osoby podnoszące ostatnio larum, że źle się dzieje w mieście, nie mogą pogodzić się z tym, że na mojej prezydenturze korzystają wszyscy szczecinianie. Korzystają ;-)))) >>.Dlatego nie zamierzam tłumaczyć się ze swoich decyzji Komitetowi Referendalnemu. Zostałem wybrany przez szczecinian i to z nimi będę się spotykał. Przed nimi będę się tłumaczył z podjętych przeze mnie decyzji. Spotykał, tłumaczył.... dlaczego czas przyszły????? ;-)))))) A przeszły był dokonany???? ;-))) Ile było w ciągu 15 miesięcy spotkań z mieszkańcami? Debat telewizyjno- radiowych?? Dlaczego milczał nie tylko prezydent ale i jego rzecznik??? >>>Dajcie mi czas, abym mógł się wywiązać z pozostałych obietnic. Szczecin nie ma już czasu na eksperymenty. Odpowiedz Link Zgłoś
uotr Re: Ogłoszenie-apel Prezydenta 05.03.04, 14:25 A ja uwazam tekst Jurczyka za punkt dla niego. Oceniam go na 4. Bylem i jestem sporo na ulicy, bo zbieram podpisy. Duzo z ludzmi rozmawialem i sluchalem co mowia. Tych ktorzy podchodza do stolikow zlozyc swoj podpis ten tekst nie ruszy. Oni sie juz na Jurczyku poznali i swoja decyzje podjeli. Tych ktorzy mniej lub bardziej gorliwie i chwilami agresywnie pokrzykuja ze sa za Jurczykiem a referendum to spisek i polityczna hucpa tekst Jurczyka tylko upewni w ich sadach. Tak naprawde tekst ten jest skierowany do osob niezorientowanych i niezdecydowanych ktore albo o referendum nie slyszaly, albo nie wiedza o co w tym chodzi albo nie wiedza jak sie do niego ustosunkowac. Minusem jest to ze za duzo Jurczyk stara sie wykazac "konkretow". Powienien bardziej uderzyc w nutke polityczno-spiskowa. Wiekszosci ludzi tak naprawde nie bardzo obchodza konkrety i fakty. Wielu z nich zyje sie zle i obwiniaja o to WLADZE. Podpisy skladaja czasem rencisci ktorzy uwazaja ze ich swiadczenia sa za niskie albo mieszkancy kamienic ktore sie sypia. I maja za to pretensje do WLADZY, czyli w tym momencie padlo na Jurczyka, ale to moglby byc kazdy na jego miejscu. Obrywa sie przy okazji takze rzadowi, Millerowi i Sejmowi ale przeciw nim akurat podpisow sie nie zbiera. Jakosci poszczegolnych argumentow nie ma co oceniac, bo prawie wszystkie mozna latwo obalic. To papka poboznych zyczen, dzialan poprzednikow dziejacych sie sila inercji, wymuszonych na MJ dzialan, wykazywanych dobrych checi ale wiele osob niezorientownych moze sie na to nabrac. "Dokonania" mogly zostac wypisane, bo nie ma miejsca na polemike z nimi. Ale tak naprawde chodzi tu o emocje i tych mi troche zabraklo. Jesli dodatkowo faktycznie okaze sie ze ogloszenie poszlo z kasy miejskiej to i tak nie bedzie to mialo wielkiego znaczenia. Jesli kogos nie przekonalo stracone przez Jurczyka 10 mln to na pewno i nie ruszy go 8 tysiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Ogłoszenie-apel Prezydenta 05.03.04, 14:28 no i ja tak samo dokładnie myślę jak i to wyraziłem w swoim poście: prezydent kontratakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
rrado 8 200 05.03.04, 15:44 8200 kosztowala nast ta radosna tworczosc pani domagaly. kolejne zmarnowane pieniadze. pozdrawiam rado Odpowiedz Link Zgłoś
phobos.755 Re: Ogłoszenie-apel Prezydenta 05.03.04, 21:23 To trzeba przyznać - ekspertów od PR mamy chyba najlepszych w Polsce ;-) Bede komentowal wybiórczo, wiec prosze sie przygotowac na brak logiki w kolejności ;-) )) Dlatego nie zamierzam tłumaczyć się ze swoich decyzji Komitetowi Referendalnemu. Zostałem wybrany przez szczecinian i to z nimi będę się spotykał. Wspaniale! Wiec okazuje sie, ze Komitet Referendalny Szczecinian został zalorzony chyba przez poznaniakow! Albo przylecieli marsjanie. Lubie ludzi chorujących na schizofrenie... )) Przed nimi będę się tłumaczył z podjętych przeze mnie decyzji. Możesz zacząć drogi Marianie! Najlepiej przed KRS - jesli chcesz moge dac im pelnomocnistwo prawne w kwestii reprezentowania mnie. )) To nie o Wasze dobro w tej wojnie chodzi Jesli odwolanie prezydenta nie jest walka o dobro mieszkancow, to ta cala "odezwa" nie jest walka o dobro miasta. )) zawierzyliście mojemu programowi, który miał być zrealizowany w trakcie tej czteroletniej kadencji Tak.... naiwni ci ludzie. Teraz juz wiadomo ze nie bedzie mieszkan za zlotowke - to taki przyklad twojego programu, prezydencie. )) Wszyscy się ze mną zgodzą, że kluczową rolę w rozwoju miasta odgrywają INWESTYCJE: I wlasnie dlatego w projekcie budzetu szanowny prezydent z 8,8 mln zl przeznaczonych w roku 2003 na przygotowanie terenow pod inwestycje zostawil tylko 1,5 mln? )) W czerwcu rozpoczniemy budowę oczyszczalni ścieków. Będzie to największa inwestycja nie tylko w Szczecinie, ale w Polsce. Za mojej kadencji udało się dopiąć wszystkie kwestie organizacyjne związane z budową oczyszczalni, a także realizacją potężnego projektu "Poprawy jakości wody w Szczecinie". Co jest twoja zasluga tak samo bardzo jak spadek inflacji w jakiejs republice bananowej w ameryce poludniowej. jesli ktos z twojego rzazadu mial w tym swoj udzial to byl to chwat. )) Pod koniec roku 2004 przystąpimy do budowy aquaparku na prawobrzeżu miasta. Będziemy chcieli uruchomić Gontynkę. A ja bede chcial kupic sobie domek, posadzic drzewko i splodzic syna. Tez mam ambitne plany, prawda? Wlasnie - plany! Aquapark - wspaniale! Ale jakos gorzej mi sie robi kiedy pomysle kto jest za to odpowiedzialny... Duet Ptak & Czesny )) Władze miasta nadal bronią przed likwidacją Stocznię Szczecińską Nowa. Nie twierdzę, że tylko dzięki temu Stocznia nadal funkcjonuje i daje pracę tysiącom osób. Nikt nie zaprzeczy jednak, że wsparcie miasta i moje osobiste zaangażowanie pomogło. O! Jaki ja malo oczytany - nie wiedzialem, ze ktos juz chcial likwidowac Stocznie Szczecinska Nowa... )) Jeżeli chodzi o powołanie Banku Komunalnego, w marcu powinno nastąpić podpisanie listu intencyjnego z Bankiem Spółdzielczym Rzemiosła dla wspierania Małych i Średnich Przedsiębiorstw. A czy przypadkiem rada doradcza nie mowila, ze to nie ma sensu ekonomicznego? )) Obarcza się mnie winą za zerwanie umowy z firmą Euroinvest Saller, a tym samym narażenie budżetu miasta na stratę ponad 9 mln. złotych. Chcę oświadczyć z całą mocą i odpowiedzialnością, że źródła negatywnych dla miasta rozstrzygnięć tkwią w decyzjach podjętych przed objęciem przeze mnie urzędu w 1998r. Bardzo trafne sformulowanie! Sugeruje, ze to nie Jurczyk jest winny. Wychodzi na to, ze Jurczyk zerwal umowe, ale odpowiedzialni sa ci, ktorzy byli przed nim - poprostu Marian zrobil im tak na zlosc wierzac ze to oni za to "bekna". Zenada. )) Chcę dbać o PRESTIŻ i WIZERUNEK miasta: To podaj sie do dymisji :-] )) Zaproponowałem, by w budżecie znalazło się blisko 8 milionów złotych na kupno kompleksu zabudowań, w którym mieścić się będzie Sąd Apelacyjny, Policja, Instytut Pamięci Narodowej i wiele innych instytucji. Wiele mówi się o upadającym prestiżu miasta. Czy nie podniesie go otwarcie w Szczecinie Sądu Apelacyjnego? No oczywiscie, ze podniesie - tylko problem w tym, ze to tez nie jest twoja zasluga. )) Ważna dla wizerunku miasta jest też bez wątpienia organizacja wielkiego zlotu żaglowców w 2007 roku. Szczecin wybrano spośród wielu innych miast i zapewniam, że starannie przygotujemy się do tej imprezy. Tia... juz ja ostatnio nieco sluszalem o tym "starannym" przygotowywaniu sie. )) Uratowałem Pogoń, odmawiając oddania 18 ha ziemi w ręce ludzi mało wiarygodnych. Gdzie dzisiaj byłaby "Pogoń"? Teraz możemy myśleć o realnym powrocie szczecińskiego zespołu do ekstraklasy. Uratowales pogon, odmawiajac oddania 18ha ziemii w rece malo wiarygodnych ludzi. Strzeliles sobie samobojczego gola oddajac cale miasto w rece malo wiarygodnego lodzkiego biznessmena oraz jego kolegi; tego z pogoni. )) Wiem, jak ważne są dla szczecinian SPRAWY MIESZKANIOWE: To dlatego wydatki na komunalne budownictwo mieszkaniowe na ktore w 2003 roku przeznaczono smieszna wrecz kwote 650 tys w projekcie budzetu w tym roku zostalu wyzerowane? )) Obiecałam w czasie kampanii wyborczej, że zajmę się sprawą zmiany statusu użytkowania wieczystego w prawo własności. Dzięki przygotowanym przeze mnie uchwałom, wieczyści użytkownicy mają możliwość nabycia prawa własności gruntów, na których stoją ich domy, nawet z 95 proc. bonifikatą. Dla scislosci - obiecywales mieszkania za zlotowke (1 PLN). )) Lokatorzy mieszkań komunalnych mogą je mieć na własność nawet z 97 proc. zniżką. A tak wogole to czy to zgodne z prawem? Zbywac majatek publiczny za 3% jego wartosci? )) Cały czas ogromną wagę przykładam do zapewnienia wszystkim szczecinianom własnego lokum. Wspieram budownictwo mieszkaniowe. W tej chwili w trakcie budowy jest blisko 700 mieszkań z zasobów Towarzystwa Budownictwa Społecznego. A to sie np. wielodzietne rodziny uciesza - wszak za takie mieszkanie trzeba zaplacic ledwie kilkadziesiat tysiecy zlotych - bagatela... )) Szczecin jest jedynym miastem w Polsce, gdzie rozwiązano problem noclegu dla osób bezdomnych. Dzięki podpisanym kontraktom zapewniliśmy opiekę wszystkim, którzy jej potrzebują. Osobista reflekisja - i na to ida moje podatki?! )) W Szczecinie działa Szpital Miejski, w którym leczyć się może każdy. Także osoby nieubezpieczone. Szpital ten cieszy się bardzo dobrą opinią. Szpital tez cieszy sie rowniez z kolejnych dlugow. No i z obciecia tegorocznej dotacji w projekcie budzetu o 4 mln. )) Już w pierwszych dniach mojego urzędowania musiałem uporać się z problemem zbyt niskich zasiłków dla rodzin zastępczych. Nie wszyscy już pamiętają pikiety, które z tego powodu odbywały się pod magistratem. Dziś nikt nie mówi o tym problemie. Wspaniale! Jesli nikt o problemie nie mowi to znaczy, ze go niema! )) Oddajemy dwa domy kultury - w Skolwinie i w Dąbiu. Udaje się uruchomić placówki, które zintegrują mieszkańców poszczególnych dzielnic Szczecina. W obecnych czasach tego typu miejsca raczej się likwiduje, niż tworzy. Wspaniale! Jednoczescie swoim milczeniem posrednio przyczyniles sie do zamkniecia 2 innych przybytkow kultury w tym miescie. A skoro o kulturze mowa to jak nazwac kulturalne zasloniecie historycznych napisow na budynku muzeum narodowego? Kulturalne barbarzynstwo moze? )) Zarzuca mi się, że nie potrafię podejmować trudnych i niepopularnych decyzji. Jestem pewien, że opracowanie planu restrukturyzacji szczecińskiej oświaty, który zakłada zmianę finansowania szczecińskich szkół, według zasady "pieniądz za uczniem", nie przysporzy mi zwolenników. Mimo to zdecydowałem, że zmiany w oświacie są po prostu konieczne. Czemu wcześniej podobnego planu nie opracowali moi poprzednicy? LOL! Na ten plan zaplanowano 10 mln zl. Czyli dajemy 10 mln ale szkoly i tak zamykamy. LOL! Czysta propaganda poprostu! Tak naprawde sukcesow jurczyk na swoim koncie nie ma zadnych. Dobrze tylko ze nie chcialo sie jego ekspertom wymyslac wiecej takich kwiatkow - bylo by tego wiecej do komentowania a jednoczesnie jurczyk sam sobie wytknolby swoje bledy. Intryguje mnie jedno - najpierw pisano Odpowiedz Link Zgłoś
phobos.755 Re: Ogłoszenie-apel Prezydenta CD 05.03.04, 21:35 Widze ze forum wyborczej obcina tersc postow :-/ Intryguje mnie jedno - na poczatku pisano, ze za ogloszenie zaplacil UM. Pozniej, ze jurczyk zobowiazal sie oddac te 8,2 tys. Ale skoro na poczatku finansowalo to miasto to finansowalo pewnie tez specoa od PR - czy za ich prace prezydent rowniez zaplaci? A jesli byli to spece od PR juz zatrudnieni w magistracie to dlaczego poswiecili czas spedzony w pracy (bo nie wierze ze pisali to wieczorami w domu) na prywatne sprawy prezydenta? Proponuje wiec, zeby UM sie z tego wytlumaczyl - albo jurczyk placi za prace specow od PR albo ci spece sa dyscyplinarnie zwalniani z pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
rrado Re: Ogłoszenie-apel Prezydenta CD 05.03.04, 21:43 phobos.755 napisał: > Widze ze forum wyborczej obcina tersc postow :-/ > > Intryguje mnie jedno - na poczatku pisano, ze za ogloszenie zaplacil UM. > Pozniej, ze jurczyk zobowiazal sie oddac te 8,2 tys. zlecienie zlozyl um i gdyby nie reakcja mediow szyscy za to bysmy zaplacili. jeszcze w kronice pani dyrektor wydzialu promocji twierdzila ze to bedzie suma z promocji miasta a w czasie jeje trwania przyslala papier ze jurczyk zaplaci to sam. w sumie jak z pensji to i tak z naszych. Ale skoro na poczatku > finansowalo to miasto to finansowalo pewnie tez specoa od PR - czy za ich prace > > prezydent rowniez zaplaci? wszyscy palacimy bo robia to w ramach swich obowiazkow sluzbowych. gdyby tak ta energie spozytkowali na promocje miasta moze mialoby to jakis sens. pozdrawiam rado Odpowiedz Link Zgłoś
phobos.755 Re: Ogłoszenie-apel Prezydenta CD 05.03.04, 21:49 > wszyscy palacimy bo robia to w ramach swich obowiazkow sluzbowych. gdyby > tak ta energie spozytkowali na promocje miasta moze mialoby to jakis sens. Wlasnie dla mnie to nie jest zbyt wporzadku... Jesli sa zatrudnieni w UM to nie nie jest ich obowiazkiem pisanie tekstow propagandowych na potrzey prywatnej wojny obronnej mariana. Paradoksalnie - jesli marian za to zaplaci to sam sie wkopie w niezle g**** bo w ten sposob przyzna sie, ze to jego prywatna wojenka w ktora wciaga pracownikow magistratu. Odpowiedz Link Zgłoś
rrado Re: Ogłoszenie-apel Prezydenta CD 06.03.04, 09:33 phobos.755 napisał: > > wszyscy palacimy bo robia to w ramach swich obowiazkow sluzbowych. gdyby > > tak ta energie spozytkowali na promocje miasta moze mialoby to jakis sens. > > Wlasnie dla mnie to nie jest zbyt wporzadku... Jesli sa zatrudnieni w UM to nie > > nie jest ich obowiazkiem pisanie tekstow propagandowych na potrzey prywatnej > wojny obronnej mariana. Paradoksalnie - jesli marian za to zaplaci to sam sie > wkopie w niezle g**** bo w ten sposob przyzna sie, ze to jego prywatna wojenka > w ktora wciaga pracownikow magistratu. tak to ciekawy watek dla gazety. skoro marian placi za to sam to dleczego pisza mu to urzednicy magistratu w czasie pracy. pozdrawiam rado Odpowiedz Link Zgłoś
vojciech Re: Ogłoszenie-apel Prezydenta 06.03.04, 00:26 > )) Dlatego nie zamierzam tłumaczyć się ze swoich decyzji Komitetowi > Referendalnemu. Zostałem wybrany przez szczecinian i to z nimi będę się > spotykał. Na prawdę tak napisał? Super! Panie prezydencie, zapraszam do niebieskiego stolika pod niebieskim parasolem. Z chęcia spotkam się z Panem i przedyskutuję niewątpliwe sukcesy. Z poważaniem Szczecinianin Odpowiedz Link Zgłoś