Gość: Jaro IP: *.fnet.pl 16.03.04, 18:48 Proponuję, aby PO na razie tak nie fikało, bo to zniechęci ludzi do idei referendum. Niech pozbiera dowody, jeśli takowe istnieją, a na listę będzie czas po referendum (oby korzystnym dla Szczecina). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
absztyfikant Poważnie obawiam się o losy referendum... 16.03.04, 20:22 Nawyki rodem z AWS wylaza z butow dzialaczom szczecinskiej Platformy. Notowania SLD leca na leb na szyje, a oni wciaz w jakims niepojetym amoku rodem z happeningow Ligi Republikanskiej wala eseldowcow bez opamietania. Przypominam, glownym zadaniem jest odsuniecie od wladzy katastrofalnie zlego prezydenta Szczecina Mariana Jurczyka. Okazuje sie, ze wciaz aktualne jest okreslenie polskiej prawicy (autortwa bodaj Macieja Rybinskiego), ze jest to "pierdolnieta husaria". Zamiast powaznej debaty publicznej, z ktorej powinien narodzic sie realistyczny i optymistyczny program "sanacji" Szczecina, mamy kolejne polityczne igrzyska. Zamiast organicznej pracy majacej na celu uswiadomienie szczecinianom, by poszli do urn i powiedzieli "nie" Jurczykowi mamy klasyczna hucpe. Odpowiedz Link Zgłoś
czatowniczka Trochę niezdrowo się narobiło 16.03.04, 20:30 Popieram swoich przedmówców, na tym etapie należy zbierać dowody na powiązania ale wstrzymać się do końca referendum. Takie kłótnie pozytywnie nie wpłyną na referendum...możliwa nawet mniejsza chęć brania udziału w głosowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Poważnie obawiam się o losy referendum... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.04, 21:51 No i co? A co ja pisałem kilka tygodni temu? Pojecia banda nie ma co bedzie "po Jurczyku" a bierze sie za organizacje referendum. Teraz zjecie sie na wzajem a pozniej przyjdzie czas wam wystawic rachunek za to awaturnictwo polityczne "politykierzy,kurna za dyche" hahahah Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyknajak Re: Poważnie obawiam się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 07:30 >Zamiast organicznej pracy majacej na celu uswiadomienie ................... > mamy klasyczna hucpe. Zgadzam sie z Twoim twierdzeniem. Pozwoliłem sobie jednak skreslic wątek szczeciński gdyz Twój pogląd da sie uogólnić. Sukces samoobrony :-( w skali kraju właśnie z tego wynika, że partie rządzące zamiast wykonywać organiczną pracę urządzają sobie na majątku narodowym na oczach społeczeństwa ... polityczna hucpę. Wyrażam taki pogląd, że wbrew temu co sie powszechnie sądzi jest w naszym kraju miejsce na partię kierującą się włąsnie ta zasadą ; program i organiczna praca nad jego realizacją. Niestety Platforma woli igrzyska a jeżeli to taktyka, to zła taktyka. Pozwole sobie stwierdzić, że do pracujących organicznie mozna z całą pewnościa zaliczyć Leszka Balcerowicza, płachtę na byka Samoobrony. Co do mediów w tym GW. Twierdzę, że winny one przedstawiać pozytywy związane z możliwością zaistnienia innych kandydatur, innych partii i ugrupowań lokalnych , a nie dawać pożywkę Jurczykowi czy innym Lepperom w formie np : niestrawialnych publikacji i alternatyw w rodzaju wypocin pismiennych Hawryszuka. W ten sposób będziemy mieli problem. Odpowiedz Link Zgłoś
rrado Re: Poważnie obawiam się o losy referendum... 18.03.04, 09:33 absztyfikant napisał: > Okazuje sie, ze wciaz aktualne jest okreslenie polskiej prawicy (autortwa bodaj > > Macieja Rybinskiego), ze jest to "pierdolnieta husaria". swietlickego. marcina zreszta. i dotyczy calej klasy politycznej: "najbardziej lubie okres przedwyborczy. zaraz sie pojawi jak zawsze ta pierdolnieta husaria". pozdrawiam rado Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Pojedynek między PO a SLD. Referendum schodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 21:12 Bardzo dobre działania PO. Dobrze, że ktoś udowadnia jak silne są powiązania Mariana Jurczyka z SLD. I akurat to ugrupowanie jest w tym wiarygodne. Nie jestem zagorzałym zwolennikiem tego ugrupowania, ale to co robią jest o.k. Tylko idiota może bełkotać o organicznej pracy i porozumieniu na rzecz... Tu nie ma żadnego porozumienia, i jasno trzeba to ludziom powiedzieć, a nie oszukiwać, tak jak to robi np. SLD z Lepperem. Ta partia nie ma za grosz pokory, a za korzyści jest w stanie sprzedać się samemu diabłu. Do diabła z nimi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Re: Pojedynek między PO a SLD. Referendum schodzi IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.04, 21:20 Do diabła z politykami po szczecińsku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Pojedynek między PO a SLD. Referendum schodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 21:31 Jakie to odkrywcze. Dodam: I z paprykarzem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiut Nitrasa Re: Pojedynek między PO a SLD. Referendum schodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 23:18 Idź pocałuj w dupe Litwińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pismak Re: Pojedynek między PO a SLD. Referendum schodzi IP: 80.51.242.* 16.03.04, 23:27 Przecież to było jasne od początku, że referendum rozdrapią i rozszarpią politykierzy. Każdy będzie chciał coś wyrwać dla siebie. A najlepiej wszystko, bo przecież wszystko jest do wzięcia. Lewica ma tu najbardziej przefajdane, bo faktycznie swego czasu Jurczykiem sterowała. PO im tego nie zapomni i będzie wytykać na każdym kroku. Znowu PO też nie jest tak łatwo, bo bedą się musieli wepchać do magistratu przed Odnową - Pani Profesor przecież jako Dama pewnie liczy na pierwszeństwo. Na prawej stronie wygląda więc na to, że będzie jakiś układ. Jeśli SLD wystawi Piechotę, będą musieli wystawić wspólnego kandydata, bo przegrają i nic nie będą mieć. Zagrywki PO podczas sesji to typowa kampania wyborcza. Poseł Krzysztof Z. przy okazji pokazał jaki z niego cienki bolek. Bo najpierw się odżegnywał od kampanii i udawał, że nie całkiem gra w referendum, a teraz wyzywa. SLD też się zachowało poniżej krytyki. Te marne tłumaczenia, że jest przecież akcja obywatelska. To typowa gra pod tytułem: a jeśli referendum padnie? Wówczas SLD go przytuli. Jurczyk już pewnie zdaje sobie sprawę w jaki kozi róg sie zapędził. Po referendum, gdyby przypadkiem został, z wdzięcznością przyjmie poparcie SLD. A prawica już się opowiedziała po określonej stronie. Reasumując: jeżeli ktoś jeszcze ma wątpliwości, po co politykierom jest referendum i jakie intencje im przyświecają - to chyba wreszcie czas przejrzeć na oczy. Nie możemy liczyć na tę bandę. Trzeba odwołać Jurczyka i potem pokazać cwaniaczkom przy wyborze nowego prezydenta, jak bardzo się przeliczyli mając nas za tępą tłuszczę. _______________________ pismak_logowany@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Pojedynek między PO a SLD. Referendum schodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 07:16 Aleś się frajerze narobił. Za wierszówkę na forum nie płacą! A ileś to zebrał podpisów i jaką akcję referendalną robiłeś? Trzeba odwołać Jurczyka i potem pokazać > > cwaniaczkom przy wyborze nowego prezydenta, jak bardzo się przeliczyli mając > nas za tępą tłuszczę. No to odwołaj Jurczyka. Jurczyk już czeka, aż przyjdziesz do niego i powiesz "odwołuję cię Marian". Marian jest nieprzyswajający, ale ten dowcip przyswoi. Do roboty się gnojku zabierz i zbieraj podpisy - najlepiej 50.000. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Pojedynek między PO a SLD. Referendum schodzi 17.03.04, 12:25 Drogi realisto, po raz kolejny udowadniasz na forum, ze trzeba bardzo mocno przywalic glowa w chodnik aby znalezc sie na twym poziomie, zenujaco niskim poziomie. ale jak widac humor ci dopisuje i masz sie wspaniale paplajac sie w tym swoim chamskim i prostackim sosie. a pisze to gdyz: Gość portalu: realista napisał(a): > Aleś się frajerze narobił. Za wierszówkę na forum nie płacą! A ileś to zebrał > podpisów i jaką akcję referendalną robiłeś? > > Trzeba odwołać Jurczyka i potem pokazać > > > > cwaniaczkom przy wyborze nowego prezydenta, jak bardzo się przeliczyli maj > ąc > > nas za tępą tłuszczę. > > No to odwołaj Jurczyka. Jurczyk już czeka, aż przyjdziesz do niego i > powiesz "odwołuję cię Marian". Marian jest nieprzyswajający, ale ten dowcip > przyswoi. > Do roboty się gnojku zabierz i zbieraj podpisy - najlepiej 50.000. pozdrawiam, albert_c ---- "Polityka to wielka sztuka. Trzeba ludzi przekonać, że muszą płacić za to, że się ich okrada." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobi Re: Pojedynek między PO a SLD. Referendum schodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.04, 20:08 Ogólnie się zgadzam, ale skąd taki kuriozalny pomysł, że Piechota będzie się chciał naprężać? A mało tam "braci mniejszych"? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIESZCZANIN Re: Pojedynek między PO a SLD. Referendum schodzi IP: *.devs.futuro.pl 17.03.04, 09:45 NALEZY UJAWNIAC WSZYSTKIE PO WIAZANIA I STANOWISKA SZWAGIER ,SZEF KLUBU ITD.TO "UKŁAD".P.O. ZROBIŁADOBRZE .POPIERAM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Zacznijmy od tego IP: 212.14.0.* 17.03.04, 09:53 Litwiński swoją liste powiązań powinien zacząć od: 1. Krzysztof Litwiński - ZBiLK, osobisty brat Pana Arka. 2. Beata Litwińska - Wydział Mieszkalnictwa i Lokali Użytkowych UM, osobista była żona Pana Arka. (notabene bardzo przyzwoici ludzi w odróżnieniu od Pana Arka). Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiusz_litwinski To nie pytanie, lecz stwierdzenie i to zgodne ... 17.03.04, 10:15 z prawdą.Nigdy tego nie ukrywałem, bo nie mam sie czego wstydzić. Cieszę się z pozytywnej oceny wymienionej niżej osób i pozwlę sobie na dwa słowa rozszerzenia. Obie osoby są "szeregowymi" pracownikami. Beata Litwińska pracowała w UM zanim ja zaczełem mieć jakikolwiek związek z samorządem i zanim się poznaliśmy. Krzysztof Litwiński pracuje w ZBilku od kilku lat, tj. od czasu kiedy dostał propozycję " nie do odrzucenia" ze strony byłego pracodawcy tj. Jednej ze spółek POLMO. Polmo, a raczej kilku facetów, którzy w dziwny sposób przejeli fabrykę usilnie, bardzo usilnie "zabiegali" o zgodę Rady Miasta na postawienie tam hipermarketu. Ja wówczas uważany byłem za jednego z głównych przeciwników tego pomysłu. Dziś brat żartuje, że jak tak dalej pójdzie to znowu jemu wystawiony zostanie rachunek za moje działania. W UM podobno pracuje ponoć jeszcze inna osoba o takim samym nazwisku, ktorej nie znam, choć pozdrawiam, podobnie jak piszącego słowa które uzupełniam. Gość portalu: XYZ napisał(a): > Litwiński swoją liste powiązań powinien zacząć od: > 1. Krzysztof Litwiński - ZBiLK, osobisty brat Pana Arka. > 2. Beata Litwińska - Wydział Mieszkalnictwa i Lokali Użytkowych UM, osobista > była żona Pana Arka. > (notabene bardzo przyzwoici ludzi w odróżnieniu od Pana Arka). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ odp. IP: 212.14.0.* 17.03.04, 11:48 Co ma sprawa Polmo do pracy Pańskiego brata w Zakładzie Budżetowym Gminy? Czyzby w chwili gdy brat znalazł się wpotrzebie, bardziej ustosunkowany brat użył wpływów? I czy aby nie zawiązany z SLD dyrektor tego zakładu przyjął brata do pracy? Skoro zatem stwierdza pan, że Pani Beata pracowała w UM zanim zajął się Pan polityką, to dlaczego wyciągacie Napieralskiemu szwagra, który w Urządzie prcował na długo przed poznaniem się Państwa Napieralskich? W odróżnieniu od Pańskiej byłej żony (podkreślam, że mam dla niej duży szacunek), Paweł Juras jest prawnikiem i politologiem i zna biegle angielski. To chyba spore kwalifikacje, (łącznie z kilkuletnim starzem w samorządzie) jak na kierownika referatu? Czyżby moralność Kalego? I tak na koniec prtzysłowie: "Kto mieczem wojuje, od miecza ginie". Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiusz_litwinski Będą kolejne trudne pytania 17.03.04, 09:50 Zapewne nie jest to zgodne z kannonami polityki, a zwłaszcza z kanonami polityki "krótkoterminowej" ale bywa tak, że należy nazywać rzeczy po imieniu. To co powiedziałem na sesji nie było akcją. Było świadomą reakcją na to co usłyszeliśmy wcześniej i płynie z mojej - bynajmniej nie emocjonalnej - oceny szczecińskiej rzeczywistości polityczno-społeczno-gospodarczej. Zgadzam się z wieloma uczestnikami dyskusji na sesji, że niezależnie od efektu głosowania miała ona pewien oczyszczający walor. Ktoś powiedział, że to głosowanie było testem. Tak właśnie.Testem, który się odbył. Był trudny. Nie wszyscy go zdali. Może pytania były za trudne. Będą kolejne sytuacje w których nie tracąc z oczu celu jakim jest szybsze otwarcie nowego, zdrowego rozdziału w szczecińskim samorządzie ( Lepszy Prezydent ) my radni będziemy zdawali kolejne testy. Miesiąc temu jedni radni zarzucili (na specjalnie w tym celu zwołanej koferencji prasowej) innym radnym, że nie mają woli uzgodnienia priorytetów, których realizację można by wspólnie wyegzekwować od Pana Jurczyka i jego dworu. Nie odpowiedziłem wówczas, że to nieszczery chwyt medialny. W ciszy zadałem pisemnie pytanie o konkretne propozycj. Poniżej tekst: Klub Radnych Platformy Obywatelskiej i Prawa i Sprawiedliwości w Radzie Miasta Szczecina Klub Radnych Sojuszu Lewicy Demokratycznej w Radzie Miasta Szczecina W związku z informacjami publikowanymi w ostatnich dniach przez szczecińskie media o Państwa woli wypracowania porozumienia w sprawie sposobu rozwiązania problemów w zarządzaniu naszym Miastem i braku reakcji na tą propozycję pozostałych radnych uprzejmie informuję, że: - codzienna praca w zakresie o którym mowa wyżej odbywa się- nierzadko z bardzo dobrym rezultatem - w komisjach stałych Rady Miasta przy udziale radnych o różnej przynależności klubowej, lub bez takowej, - nasz Klub Radnych jest również zainteresowany faktycznym usprawnieniem procesu uchwałodawczego, - oczekujemy na jak najszybsze wskazanie głównych problemów Szczecina (wraz z kierunkami ich rozwiązywania) jakie miałyby być w Państwa mniemaniu przedmiotem merytorycznych uzgodnień w trybie nadzwyczajnym. Po otrzymaniu ww. materiału bezzwłocznie udzielimy rzeczowej odpowiedzi o dalszym, ewentualnym toku prac w tej sprawie. Szczecin, dnia 19 lutego 2004 Z wyrazami szacunku Arkadiusz Litwiński Przewodniczący Klubu Do Wiadomości: Radni Rady Miasta Szczecina Do dziś nie mam odpowiedzi, niekoniecznie na piśmie ;). Mam za to pozytywne reakcje niektórych radnych SLD, chcących istotnie coś zrobić. Za kilka dni sesja budżetowa, obecnie odbywają się komisje, gdzie można w praktyce pokazać czy ma się wolę konstruktywnej współpracy dla Miasta, czy też jedynie realizacji pokątnych ustaleń z Prezydentem. Mam nadzieję, że przynajmniej w sprawie budżetu kluby radnych ( a raczej władze partii ) nie będą wprowadzały politycznej dyscypliny w głosowaniu, pozostawiając to ocenie poszczególnych radnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Panie Arku IP: 212.14.0.* 17.03.04, 10:00 Czy zdaje Pan sobie sprawę, że pański kolega, niejaki Nitras, wmanewrował Pana w bardzo trudna suytuację. Ja wierzę, że pańskim celem jest odwołanie Magazyniera. Pytanie czy taki sam cel przyświeca Nitrasowi?? Po co wam ta cała hucpa z uchwałą rady? Zebrano 26 tys. podpisów. Referendum się odbędzie. I pytanie do Pana: ręczy Pan, że w wypadku referendum z inicjatywy rady, Nitras zagłosuje za odwołaniem Jurczyka, mając świadomość, że jego pozostanie spowoduje odwołanie Pana, a jemu da szansę na zajęcie Pańskiej pozycji? Prosze o sczerą odpowiedź, nie "polityczną". Odpowiedz Link Zgłoś
zaczepialski PO ostatnio walczy wszędzie z buractwem:-) Jurczyk 17.03.04, 10:24 powinien zapisać się do Samoobrony to Platformie byłoby łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiusz_litwinski Re: Panie Arku 17.03.04, 10:30 Gość portalu: XYZ napisał(a): > Czy zdaje Pan sobie sprawę, że pański kolega, niejaki Nitras, wmanewrował Pana > w bardzo trudna suytuację. Ja wierzę, że pańskim celem jest odwołanie > Magazyniera. Nie róbmy ze Sławka Nitrasa demona ;) .Jesteśmy - bez wartościowania - troche różni w swych jestestwach. Nie uwarzam, abym był w sytuacji trudnego wyboru, choć wiem, że wiele ryzykuję. Warto. Dziekuję za wiarę, to pomaga. Pytanie czy taki sam cel przyświeca Nitrasowi?? Po co wam ta cała > hucpa z uchwałą rady? Zebrano 26 tys. podpisów. Referendum się odbędzie. I > pytanie do Pana: ręczy Pan, że w wypadku referendum z inicjatywy rady, Nitras > zagłosuje za odwołaniem Jurczyka, mając świadomość, że jego pozostanie > spowoduje odwołanie Pana, a jemu da szansę na zajęcie Pańskiej pozycji? Prosze > o sczerą odpowiedź, nie "polityczną". Ja wiem i Sławek to wie, że Platforma to nie ja i on, Platforma to coraz szerszy ruch społeczny i obywatelski. Nawet Tusk czy Rokita nie mogą działać wbrew zdrowemu rozsądkowi i uczciwym ( nieznaczy koniecznie demokratycznym ) zasadom. Jeśli byłoby inaczej PO podzieliłaby losy AWS i SLD. Polityka nie jest moją pasją, czy sposobem na życie. Nie muszę być radnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Panie Arku IP: 212.14.0.* 17.03.04, 12:01 W żadnym wypadku nie robię z Nitrasa demona. W mojej ocenie to mały, średnio rozgarnięty politykier. Brak mu polotu i finezji. To taki drugi Zaremba. Ten sam intelekt i wyczucie polityczne. Między wiertszami Pańskiego posta wyczytałem, że zdaje Pan sobie sprawę, że niezbyt szczere są intencje Nitrasa. Czy warto zatem za wszelką cenę bronić klubowych barw? Mógł Pan stnąć na czele komitetu referendalnego. Nie jako członek PO, ale jako Arkadiusz Litwiński. Doskonała promocja. W tej jednak chwili musi Pan tańczyć pod melodię, jaką gra Panu Nitras. Pan na tym traci. A co do szerokiego ruch Platformy, to powiem tyle, że z platformy ratunkowej dla uciekinierów z AWS i UW, stała się partią władzy, bez programu i idei. Przyjmujecie typków w rodzaju Pana Wragi. Róbcie tak dalej, a podzielicie los SLD. Czego z niekłamaną satysfakcją wam życzę. P.S. Odpowiedź jednak polityczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: członek PO Re: Panie Arku IP: *.iscnet.pl 17.03.04, 12:06 Z całą pewnością przemysław Wraga nie jest i nie był członkiem PO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tratatatata Panie Arku. Wraga w po? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 13:38 a jednak jest. ten spocony, kręconowłosy spaślak. MA pan go wyrzucić bo inaczej straci pan poparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomexx Re: Panie Arku IP: 212.14.14.* 23.03.04, 18:24 Znam Przemysława Wragę długo i wiem ze nie należał i nie należy do żadnej patrii politycznej więc wypisujecie kłamstwa ale to jest normalne obrzucać kogoś błotem bo kary brak. i TYLKO POGOŃ i ZAWSZE POGOŃ www.pogon.v.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cycata renata Re: Panie Arku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.04, 15:11 Skoro tak znasz Przemka Wragę to może napiszesz coś o jego machlojkach na stypendiach i akademikach, a także o jego powiązaniach z rektorem Chmielewskim? Tym bardziej że takie poemy na temat rektora Chmielewskiego wypisujesz poniżej to przypuszczam że go też znasz no i Przemka Wragę oczywiście - w końcu jak mogli byście się wszyscy nie znać nawzajem. Tyle interesików już się ubiło co? A teraz czas wsadzić dziadka Chmielewskiego na emeryturkę do parlamentu europejskiego!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: Pojedynek między PO a SLD. Referendum schodzi IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 17.03.04, 10:23 układ jurczyk-długoborski jest faktem od dawna,a sld nie powinno się o dobrych obyczajach wypowiadać.w domu powieszonego nie mówi się o sznurze. Odpowiedz Link Zgłoś
zaczepialski Ja ANA żałuję że "to co już TONIE to nie zawiśnie" 17.03.04, 10:28 SLDUP-ki oczywiście :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: Ja ANA żałuję że "to co już TONIE to nie zawi IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 17.03.04, 12:22 "a na drzewach zamiast liści,wisieć będą komuniści"?:) Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant PO walczy z PiS-em o antykomunistyczny elektorat 17.03.04, 10:32 A kto wie, byc moze takze z LPR czy partia Leppera. I nikt mi nie wmowi, ze drukowanie zdjec radnych, ktorzy sie opowiedzieli przeciwko referendum z inicjatywy rady miasta przysluzy sie odwolaniu Mariana Jurczyka. Ludzie nie interesuja sie polityka i takie zachowanie upewni ich, ze za tym stoja egoizmy poszczegolnych partii i ugrupowan politycznych. Poza tym rozwadnia sie przekaz, ktory powinien brzmiec "Jurczyk musi odejsc, bo rzadzi zle". Nitras i Zaremba to politycy skrajnie nieodpowiedzialni. I to nie jest juz nawet fideszyzacja PO, to jakas lepperoza zapanowala... Odpowiedz Link Zgłoś
radekpop Re: Pojedynek między PO a SLD. Referendum schodzi 17.03.04, 10:57 może odpowiedzią na niepotrzebne spory, które tylko mieszają mieszkańcom w głowach jest inna uchwała rady - propozycję i apel do partii zamieszczam poniżej. Taka uchwała może pokazać jedność w sprawie odwołania Jurczyka. Bez jedności w Mieście zmarnujemy zebrane podpisy, bo nie będzie frekwencji! Szkoda, żeby obudzona świadomość społeczna została zmarnowana przez konflikty polityczne. pozdrawiam Radek Popiela Unia Wolności Unia Wolności wyraża swoje zaniepokojenie i zdziwienie wydarzeniami, które miały miejsce podczas wczorajszej sesji Rady Miasta. Przez polityczne swary, niewybredne epitety i dyskusje nad sprawami drugorzędnymi, mieszkańcy szczecina nie dowiedzieli się jakie jest stanowisko Rady w sprawie odwołania prezydenta Mariana Jurczyka. Szczecińskie środowiska polityczne deklarujące poparcie dla referendum powinny zamiast prowadzenia niezrozumiałej walki między sobą skoncentrować wysiłki na wyśnieniu mieszkańcom Szczecina konieczności odwołania obecnego prezydenta Miasta. Marian Jurczyk dał wiele przykładów nieudolności, niekompetencji, arogancji, braku wizji rozwoju Szczecina, a jego decyzje personalne tworzą pole do nadużyć i korupcji na skalę zagrażającą Miastu. Popierając referendum Unia Wolności zwraca się do wszystkich sił politycznych w mieście – a zwłaszcza do radnych – z apelem o przyjęcie na najbliższej sesji Rady Miasta uchwały popierającej działania Komitetu Referendalnego Szczecinian! Mieszkańcy Szczecina potrzebują wyrazistego sygnału od sił politycznych przeciwnych prezydenturze Mariana Jurczyka. Dajmy przykład obywatelskiej jedności wobec spraw dla Miasta najważniejszych. Pokażmy, że jesteśmy zdolni do współdziałania i zachęcajmy Szczecinian do pójścia do referendum. Dajmy mieszkańcom wiarę we własne siły i nie pozwólmy, aby społeczny wzrost aktywności i zainteresowania Miastem zostały zmarnowane. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: Pojedynek między PO a SLD. Referendum schodzi 17.03.04, 12:00 Niestety Zaremba zbytnio wczuł się w rolę jedynego sprawiedliwego. Myślę Litwin, że powinieneś zdecydować się czego na prawdę chcesz. Czy sejm za rok, czy parlament UE czy miasto. Już czas najwyższy a Zaremba i Nitras nie działają na twoją korzyść. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Pojedynek między PO a SLD. Referendum schodzi 17.03.04, 12:07 Oni nawet nie dzialaja na swoja korzysc, ale niestety jeszcze tego nie wiedza. Niepokoi mnie bardzo, jak nasze elity sa zdegenerowane, jak sa sklocone, a obywatele rozgoryczeni. Ludzie odwracaja sie od spraw publicznych. A wszystkie sondaze pokazuja bardzo wyraznie, ze sprawy polskie ida w szalenie zlym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: Pojedynek między PO a SLD. Referendum schodzi 17.03.04, 12:10 A perspektywa wyboru pomiędzy Tuskiem (Rokitą) a Lepperem jest przerażająca. Na naszym poletku miejskim też strasznie. Jak zobaczę na liście kandydatów na prezydenta wnuczka albo spad z Koszalina to padnę. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Pojedynek między PO a SLD. Referendum schodzi 17.03.04, 12:16 To bedzie przerazajace co w tej chwili powiem, sam nie jestem pewny stanu swojego umyslu, ale wole nawet Lubinska od panow, ktorych wymienilas powyzej. Ufff. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: Pojedynek między PO a SLD. Referendum schodzi 17.03.04, 12:18 To jest przerażające!!!!!!!! NIE CHCĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Pojedynek między PO a SLD. Referendum schodzi 17.03.04, 12:50 no to "pieknie" panowie Zaremba i Nitras ujawnili swoje zamiary i pieknie tym obywatelskim referendum sobie tylki podcieraja, zachowujac sie przy tym jak najgorsze wzory prawicy polskiej nakazuja. wczoraj pisalem o walce wenatrz PO na szczeblu krajowym, a dzis widze ze to scieka na lokalny rynek szczecinski. Gra wokol referendum jaka prowadzil do tej pory Litwinski byla bardzo zgrabna i na wysokim poziomie politycznym, zaremba trzymal sie z boku, nitras bez popiolku na glowie zachowywal sie glupio nadajac zbyt polityczna twarz akcji referendum. I teraz z twarza z tego wychodzi tylko Litwinski, ale ci dwaj niezle go umorusali i chyba pieprza cala ta idee referendum. zachowujac sie przy tym zupelnie nieodpowiedizlanie, szkodzac moim zdaniem njabardziej samym sobie. dobrze Pismak napisal w tym watku, a ja w innym, ze Zaremba to cienki bolek, a teraz tylko to podreslil. Nitras okazal sie jeszcze bardziej cienki (Panie Slawku jak Pan to czyta to chcialbym poznac odpowiedz na pytanie czy byl uklad PO-samoobrona przy wyborze wladz zzpn). absztyf bardzo trafnie ujal ludzie nie zrozumieja o co chodzi, bo to ze jakis uklad jest i ze ktos kradnie, jakas korupcja, nepotyzm etc to ludzie zakladaja a priori ze tak jest i zakladaja rowniez ze jak PO bedzie to sie to nie zmieni i ukazywanie teraz tej listy tylko da sygnal spoleczenstwu ze zaczyna sie wojenka i ze sa potzrebne szabelki w postaci glosow. A do spoelczenstwa dociera coraz wiecej sygnalow ze nie o dobro Naszego Miasta idzie, a o nowy odzial w miescie pod wodza cienkich bolkow. zenada panowie Zaremba i Nitras. Do tej pory myslalem ze tylko Zaremba ma sie za pomazanca bozego, ale tu widze ze wyrasta mu u stop kolejny pomazaniec. szkoda Panie Slawku, ze byl Pan na chorobowym, bo moze przeoczyl Pan moj post w ktorym naklanialem Pana aby sobie Pan glowke popiolkiem posypal - dzis widze ze by to Panu pomoglo, a tak jak to sie mawia palma odbija, buraczana palma. widze tez ze i Zaremba, a bardziej Nitars postanowili za przykaldem Rokity znizyc sie do poziomu leppera. Tylko ze Nitras zapomnial ze dzieli go od jego promotora politycznego jakies 100 IQ. pozdrawiam, albert_c ---- "Polityka to wielka sztuka. Trzeba ludzi przekonać, że muszą płacić za to, że się ich okrada." Odpowiedz Link Zgłoś
s_nitras Re: Pojedynek między PO a SLD. Referendum schodzi 17.03.04, 13:07 Po budzi emocje. Nie ma obgowiązku dażyć sympatią samej PO, tym bardziej lokalnych jej liderów. Pewnie nie są doskonali, daleko im do niej to wiem nawet ja. Jeden jest nieopierzonym posłem z obciązeniem dziadka, drugi nie urodził się w Szczecinie, co jak się okazuje jest niezmiernie istotne, ponadto ma charakter, który sugeruje ogromny poziom arogancji i nie budzi zaufania, przynajmniej w pierwszej chwili. trzeci najsympatyczniejszy z nich, mimo że jest zdecydowanie najrozsądniejszym radnym miejskim, jednym z kilku co mają coś do powiedzenia wolny od wad też pewnie nie jest. Mam prawo przyjąć, że złośc budzi fakt, iż nie spełniamy nadziei w nas pokładanych i ma to taki wyraz na forum. Zakładając nawet, co nie jest prawdą, iż myślę ja i koledzy jedynie w kategoriach osobistych, chętnie zapytam każdego o scenariusz jaki powinniśmy kreować. Scenariusz wydarzeń, prz założeniu: 1. SLD mimo tanców wokól nich nie włączyło się poważnie w referendum. Finansowanie - 0 PLN. To przedsięwzięcie kosztuje, a nie chcemy finasowania przez biznes, takie zalożenie 2. Liczba zebranych przez SLD podpisów nie przekroczyła 1000. 3. na sesji wręczyli komitetowi znaczną część tych podpisów robiąc z tego demonstrację. 4.Wykorzystują referendum to zakulisowych układów z Jurczykiem, a właściwie z Czesnym. Cyt. z działacza SLD, "cena jest coraz wyższa" Ja też dostawałem propozycje rozmów z Czesnym, zakładam że nie tylko ja. Nieskorzystałem. 5.Naszym celem jest wygranie referendum. Założyliśmy, może błędnie, na podstawie rozmów przy stolikach m.in., że ludzie oceniają źle Jurczyka, ale znaczna część nie jest ślepa i przeraża ich "układ szczeciński". 6.By referendum uwiarygodnić PO chce po imieniu go nazwać. Bez Lepperyzmu,ale konsekwentnie. Zadeklarować jednocześnie chcemy i musimy, że w tek kwestii nastąpi przełom. Nie mamy tysiąca gęb do wykarmienia jak SLD i nie zmaierzamy mieć. m.in. dlatego by nie płacić zobowiązań. 7. Wydaje mi się, że pokazanie kandydata na prezydenta nie uszcześliwi referendum, raczej zaszkodzi inicjatywie, wyraźne pokazanie na co nie ma zgody i co jest rzeywistym powodem nieszcześć miasta może zwiększyć frekwencję. 8. To nie był mój pomysł, zbiorowa mądrość lub jej brak 9. Gazeta Wyborcza trochę się pośpieszyłą. My nic nie mówiliśmy o formie w jakiej przedstawić chcemy te nawziska. Ja nie przyznaję się do fascynacji lepperyzmem. GW ma prawo do ocen, gdyż referendum to też jej akcja, co wszyscy widzą i za to jesteśmy jej wdzięczni. Nie mam wątpliwości, że ma uczciwe intencje, ale za wcześnie na takie tytuły. 10. Czekam na sugestie dalszych działań PO, poważnie. Tylko darujmy sobie apele pana Puzyny o jedność z SLD. To nie mozliwe bo uwiarygadnia ich konszachty z Jurczykiem oraz charakterystyczny styl sprawowania władzy. Referendum nie może być zmową elit abstrahującą od realnej rzeczywistości. S. Nitras Absztyfikancie, drobna uwaga źle bym się czuł, gdybyś mnie chwalił, ale tego, że będziesz straszył miasto moją prezydenturą się po tobie nie spodziewałem. Nie dlatego mnie intrygujesz. W mojej działalności nie moge się kierować oceniami mojej osoby na forum. Rozczarowanych przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Panie Slawku 17.03.04, 13:20 krotko raz jeszcze i na temat prosze: byl uklad PO-samoobrona przy wyborze wladz zzpn, aby ukrocic nizo i innych z sld? pozdrawiam, albert_c ---- "Polityka to wielka sztuka. Trzeba ludzi przekonać, że muszą płacić za to, że się ich okrada." Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Pojedynek między PO a SLD. Referendum schodzi 17.03.04, 13:26 Tym razem bedzie krotko. Mi takze sie wlacza "czerwona lampka" kiedy mamy identyczne stanowiska. A do recenzowania Gazety Wyborczej nie radze sie zabierac. Trzeba znac swoje miejsce w szeregu, panie konserwatysto. Odpowiedz Link Zgłoś
s_nitras Re: Pojedynek między PO a SLD. Referendum schodzi 18.03.04, 03:13 Daruj sobie kolego małostki. Moj konserwatyzm polega np. na tym o czym pisze dzisiaj Rybiński. mam nadzieję, że nie uwazasz, że tylko Ty masz prawo mądrego czlwieka cytować. Podpiszesz się pod tym? wątpię. Czerwona lampka częściej Ci się zapala młody człowieku. Czas kompromisów Długo trwały spory o wpisanie w preambule konstytucji europejskiej odwołania do chrześcijaństwa jako fundamentu i dziedzictwa kulturowego Europy. Zwyciężyła koncepcja budowania wspólnej Europy na pustej ziemi, oczyszczonej z religijnych tradycji, wykarczowanej z ducha, którym Europa karmiła się przez dwa tysiąclecia z okładem. Teraz, skoro perspektywa przyjęcia tej konstytucji, kontestowanej przez Polskę i Hiszpanię z całkiem praktycznych powodów, stała się bardziej prawdopodobna na skutek wydarzeń w Madrycie, rozsądek nakazuje powrót do sprawy preambuły i napisanie jej tak, aby potomni mieli wieczną świadomość, jakim okolicznościom zawdzięczają europejską ustawę zasadniczą. Wyobrażam sobie nową preambułę tak: "Europa wyraża wdzięczność nieustraszonym bojownikom islamskim spod znaku al-Qaidy i jej wodzowi Osamie bin Ladenowi. Bez ich poświęcenia i determinacji w walce z reliktami cywilizacji chrześcijańskiej i tradycją krzyżowców, bez ich wsparcia dla idei socjalizmu w Hiszpanii przyjęcie tej konstytucji byłoby niemożliwe. Pokolenia Europejczyków będą mieć ich zawsze we wdzięcznej pamięci". Kiedy nasi potomkowie będą szli do meczetu na wieczorną modlitwę, muezin z wieży minaretu będzie mógł wyśpiewywać tę preambułę. Jedność duchowa stanie się faktem, Prezydent Chirac i kanclerz Schröder zapowiedzieli, że konstytucja, mam nadzieję, że z taką albo podobną preambułą, zostanie w związku ze zmianą stanowiska Hiszpanii uchwalona jeszcze w tym półroczu. Obaj mężowie stanu wyrazili też nadzieję na zawarcie kompromisu z Polską w sprawie Nicei. Wszyscy już mówią, że kompromis jest konieczny, tylko nikt nie mówi - jaki. No to ja mam propozycję znakomitego kompromisu. Skoro Hiszpania rezygnuje dobrowolnie z głosów przyznanych jej w Radzie Europy traktatem nicejskim, a Polska nadal się jeszcze opiera, trzeba kompromisowo przekazać nadwyżkę hiszpańskich głosów Polsce. Jest to rozwiązanie likwidujące wszystkie spory, a na dodatek spełniające wszystkie warunki kompromisu. Tylko czy Niemcy i Francja taki kompromis przyjmą? Maciej Rybiński Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Aska 17.03.04, 13:22 ja_aska napisała: Jak zobaczę na liście kandydatów na prezydenta wnuczka albo spad z Koszalina to padnę. ''''''''''''''''''''''''''''''''''' A co panna Asia ma przeciwko wnusiowi? Caly UM to jedna wielka rodzina... ...jak wiesc gminna niesie...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska . 17.03.04, 13:28 A panna Asia nie lubi go i już! Nie wolno? Bucołowaty dla mnie i już. Dziadka też nie oceniam (po działaniach) zbyt dobrze. Sławku N ja jestem bardzo rozczarowana tobą i już. Z jakiego okręgu byłeś Radnym? Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_matylda Niejaki Luszczewski mial i ma racje 17.03.04, 15:29 To sa po prostu chlopcy w krotkich spodenkach. Maja kwalifikacje do sprzedawania hamburgerow, a nie do polityki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczecinian Re: Niejaki Luszczewski mial i ma racje IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 17.03.04, 17:25 Akcja szykowana przez PO to pierwzza od bardzo dlugiegi czasu chec pokazania cwaniactwa istniejacego w tylko. Mimo ze wielkim milosnikiedm PO nie jestem to akurat w 100000000000000% popieram A tym cwaniaczkom co tu sie tak wymadrzaja proponuje wyjsc na miasto i chocby kilka podpisow zebrac! Łatwo moi drodzy to sie siedzi za komputerem i pierdoly pisze! a to co PO chce pokazac to prawdziwy obraz polskiej szczecinskiej polityki!!!niestety!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zazenowany Chlopakom "POpularnosc" uderzyla do glowy IP: *.MAN.atcom.net.pl 17.03.04, 18:39 A prawda jest taka, ze bez partyjnych posadek sa NIKIM. Pytam sie, kim jest Nitras, Zaremba ? Nic nie znacza. Taka Lubinska, Puzyna, Piechota - te nazwiska cos znacza, czy sie nam to podoba czy nie. Najpierw mowi sie Lubinska, a potem szefowa radnych Od Nowa. Najpierw Puzyna, a potem rektor czy byly posel. Najpierw Piechota, a potem v-ce minister. A oni ? Przewodniczacy szczecinskiej PO Nitras. W takiej kolejnosci. Wiejcej pokory, kultury. I doswiadczenia tez POpakom brakuje. Wylazi to na kazdym kroku. Wybory miejskie przegrali po mistrzowsku - nie mojej babci tramwaj. Ale udupionego referendum im nie daruje. Tyle. Zaremba i Nitras wart palac paca, a pac palaca. Zenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeje Re: Chlopakom "POpularnosc" uderzyla do glowy IP: 62.233.222.* 20.03.04, 12:18 Niestety sporo w tym co piszesz racji... Odpowiedz Link Zgłoś
uotr Dobra robota! 17.03.04, 19:32 Po prostu nie rozumiem tego oburzenia jakie wybuchlo na forum w tej sprawie. Ja cala to sprawe postrzegam nastepujaco: 1. SLD tak naprawde prawie nic przy referendum nie robi. Znam szczegoly bo wiem z pierwszej reki. W mediach poszla informacja ze SLD popiera inicjatywe referendalna ale nie poszly za tym czyny. Zero kasy i jedynie 1000 podpisow. Smiech na sali - wiecej to ja sam zebralem! Wszystko na zasadzie "podczepilo sie gowno do okretu i krzyczy 'No to plyniemy!' ". "Sukces ma wielu ojcow a porazka jedna matke" rzecze przyslowie. Gdyby referendum wygralo to oczywiscie SLD bedzie wsrod zwyciezcow, jezeli przegra - wszyscy jako na winnego wskaza na PO. 2. Rada Miejska NIE MOZE przejsc obojetnie obok tego co sie dzieje z Prezydentem i wokol niego - powinna zajac stanowisko. Golym okiem widac ze "krol jest nagi". Kto tego nie widzi jest albo glupcem albo cynicznym oportunista. Kto bylby uczciwy i naprawde zalezaloby mu na miescie powinien zaglosowac za referendum - na zasadzie "niech Szczecinianie przemowia i zadecyduja". Rada jednak wolala jak strus schowac glowe w piasek, udawac ze wszystko jest wporzo i nie dac szansy obywatelom na wypowiedzenie sie. Sami Szczecinianie musza wiec zakasac rekawy i doprowadzic do referendum 3. SLD w poniedzialek pokazalo czego tak naprawde chce. Test oblalo i to z kretesem. Okazuje sie ze obawa przez utrata stolkow (14 radnych na 31 to przeciez sporo) byla wieksza niz troska o miasto. Mase stanowisk w magistracie i w miejskich spolkach tez zajmuja kolesie. Prawda jest bowiem taka, ze SLD ma zbyt duzo do stracenia. Tak naprawde woleliby oni utrzymac obecne status quo czyli niedudolnego i latwego do manipulowania prezydenta-kukielke na scenie a sami zza kulis pociagac za sznurki aby kukielka tanczyla tak jak oni sobie zycza. 4. O panujacym partyjniactwie, nepotyzmie i zawlaszczaniu panstwa i samorzadu wszyscy wiedza. Gada o tym ulica, pisza media, na forum GW od lat mnostow informacji (i plotek) na ten temat sie pojawia. Wszyscy o tym mowia tylko nikt glosno. To nikt inny jak SLD placi za to w ogolnopolskich sondazach gdzie jedynie 9% (!) wyborcow ich popiera. Wlasnie glownie za styl sprawowania wladzy. 5. Skoro w tak waznej sprawie, w tak waznym tescie jakim byla mozliwosc odwolania nieudolnego szkodnika jakim jest MJ przez referendum zainicjowanym przez Rade, SLD i NRS zawiodly (z czysto koniunkturalnych powodow) to trzeba prawde o ich machinacjach, ukladach, kolesiostwie, partyjniactwie, zawlaszczaniu powiedziec prosto i walic nia miedzy oczy. Niech ludzie wreszcie przejrza na oczy kto jest naprawde kim i na czym mu zalezy. To tylko upublicznienie informacji o ktorych i tak wroble od dawna na galeziach swierkaja. 6. Gdyby PO teraz by przemilczala prawdziwe powody ktore stoja za decyzjami radnych to sama narazilaby sie na koniunkkturalizm i udzial w "spisku elit". Kazdy uczciwy czlowiek powinien w ten sposob tak postapic i obnazyc klamstwo, cynizm i oblude. Szczecin oplotla siec wzajemnych ukladow, kolesiostwa i partyjniactwa. Czyja? Kto ma najwiecej do stracenia? Wystarczy zobaczyc kto ma swych ludzi w zarzadach najwiekszych spolek miejskich, kogo popieraja najwieksze firmy, kto obsadzil swymi ludzmi wszystkie mozliwe urzedy w miescie. To wszystko jeden wielki gnoj! Szambo! Szczecin nigdy do tej pory nie przeszedl swego oczyszczenia, swoistego katharsis. Potraktujmy wiec moze to zblizajace sie referendum jako pewien poczatek zmian jakie to miasto potrzebuje. Nie tylko bowiem o Jurczyka przeciez tu chodzi ale o ten uklad kolesiowo-biznesowo-partyjny jaki sie wyksztalcil, jaki dzieki MJ jak rak zeruje na naszym miescie. Potrzebujemy wstrasu, potrzebujemy oczyszczenia, potrzeba jest aby ludzie wreszcie zobaczyli ze biel jest biala a czern czarna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Dobra robota! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.04, 20:33 A teraz panie uotr wyjasnij to zwyklemu zjadaczowi chleba. Ucho od sledzia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Pażdzioch Re: Dobra robota? IP: *.ksiazat.v.pl 17.03.04, 20:43 W poniedziałek wraz z głosowaniem skończył się akt pierwszy. (gdyby SLD było za byłoby cacy, a tak jest beee!!). Było śmiesznie! Zaczyna się akt drugi p.t. "Zażeranie siebie nawzajem" Będzie śmieszniej!! Będzie jeszcze akt trzeci p.t." Sprawdzenie wiarygodności podpisów." No i akt czwarty p. t."Totalna Klapa" Kabaret się rozkręca i oto chodzi. Zapraszam na scenę! Odpowiedz Link Zgłoś
czatowniczka to są realia Szczecina 17.03.04, 20:58 widzicie co się dzieje?.......a tak było pięknie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pismak Pojedynek między PO a SLD IP: 80.51.242.* 18.03.04, 01:35 Nie służy nam pojedynek tych partii. A grają sobie na referendum od samego początku i się już w tym pogubili. Wystarczy poczytać Sławomira N., który przy okazji odpowiedzi na słowa krytyki pod jego własnym adresem, wypisał punkt po punkcie, dlaczego nie powinniśmy głosować na kandydata SLD w przyszłych wyborach prezydenckich. Patrząc w miarę obiektywnie, trzeba stwierdzić (ktoś to napisał powyżej), że gdyby SLD zbierała podpisy całymi tysiącami i dała kasę na finanowanie referendum, nikt by ich teraz nie atakował. Byliby w jakiś sposób w "naszej paczce". Osobiście dziwię się, dlaczego nie dbają bardziej o pozory w tej grze i nie zrobili tego - przecież to nie boli, a mieliby teraz spokój. Rozumiem, że liczą na to, że Jurczyk nie zostanie odwołany i na geniusz Długoborskiego (błąd, bo daleko mu do Piechoty), ale trzeba się liczyć z wyborcami - sami sobie głosów nie narodzą. Inna rzecz, że postawa SLD to także wina PO. Jak mają się przyłączyć do akcji, którą działacze PO sobie przywłaszczyli? Dla SLD to tak niepolitycznie robić komuś dobrze i to jeszcze takim rywalom. PO zapraszało oczywiście SLD do udziału w akcji, ale z tak szczerym uśmieszkiem, że sami się publicznie zastanawiali (czytałem w gazeztach), czy to znaczy, że mogą przystapić do Komitetu, czy mają spadać. Gdyby obie strony faktycznie interesowały się przede wszystkim dobrem miasta, a dopiero potem swojej partii (i lokalnych miernych liderów) - to by się już na samym początku dogadali i nie byłoby tych podchodów. A tak, bezczelnie rozgrywają swoje sprawy w referendum - czego dowodem sesja rady miasta, gdzie kunktatorstwo i polityczny teatr siegnął szczytów absurdu. Idealnie by było, gdyby zupełnie wyłączyć polityków z tej sprawy. Bo nam przeszkadzają i fałszują przekaz. Dobrze Absztyf napisał, że ludzie gdzieś mają politykę. Nie chcą Jurczyka, to się podpisują. A czy zebrał od nich podpis działacz PO, czy SLD - to ich nie obchodzi. Tak przy okazji, jestem ciekaw jak w tym wszystkim odnajdzie się Radny Litwiński. Zbiera kopy za swoich nierozgarniętych kolegów-liderów; w politycznych klimatach związanych z referendum też się zagubił (vide: "szczecińskie elity są skundlone" - sensowny i trzeźwy osąd, ale wyrażony w niewłaściwej sytuacji). A przecież można z nim jeszcze czasem pogadać. Nie jestem fanem Pana Arka L., ale jestem ciekaw. _______________________ pismak_logowany@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
s_nitras Re: Pojedynek między PO a SLD 18.03.04, 02:48 Smieszny jest ten wątek. To rzecz nieistotna, ale dlaczego Nitras jest zły, zwłaszcza, niszczy referendum choć Nitras nic o kundlach, hańbie i innych podobnych rzeczach nie powiedział. Smieszne i nie warte uwagi. Piszę to tylko tak sobie, ku ocenie dla dokonania jej zdolnych. Mogę byc zawsze dla forumowiczów, znacznej ich części złym, przeżyję to, zniosę z godnością, przynajmniej spróbuję. Jedność dla referendum!!! Piękne, ale tylko pod warunkiem, że skutecznie. Niestety wątpię, czy jedność z pewnymi ludźmi z SLD,biorąc pod uwage ich konsekwentną postawębedzie dla mieszkańców miastaczytelna i co najistotniejsze uczciwa. Szanowny, bez złośliwości, Albercie dlaczego uważasz, że masz prawo zadawać mi pytania, chwilę wcześniej brzydko i bezpodstawnie mnie obrażając. Mniemam, że nie masz mnie za człowieka gorszego od Ciebie. Przeczytaj to coś spłodził. Odpowiem chętnie, jak Ty mi odpowiesz. Absztyfikancie intrygujący, nie zakładam, że moim celem ma być różnienie się od Ciebie. Twoją uwage można uznać za zniewagę. Przyznaj, język pełen agresji. Niech to będzie dowód na to, że czasami trudno nie uzyć dosadnego stwierdzenia. Nie wiem tylko dlaczego Tobie wolno to co nie może zdarzycsię radnemu, czy posłowi. też ludzie. A Nitrasa powiesić na marginesie. Wiem, że nie przepadasz za konserwatystami, ale oni nie zawsze są doktynerami, co ATobie można niestety czasami wytknąć. Podsumowując, cytat, długi, prowokujący i kompletnie nie konserwatywny: Inteligencja polska ukonstytuowała się w trybunał. Są oskarżyciele i są obrońcy; są sędziowie łaskawi, do wyszukiwania okoliczności łagodzących skłonni, i sędziowie niezłomni, nieprzekupni, w togę wieloletniej obojętności, dostojnej, martwoty udrapowani, za życia już w posągi — o ikonoklastów się dopominające — skamienieli. Na ławie oskarżonych zasiada bezimienny winowajca. Wylegitymować się właśnie ma z rodu i imienia. Sędziowie i mówcy różne nadają mu nazwy. Nazywa się czasem „obce, napływowe żywioły", kiedy indziej jest „odpadłym od ducha narodowego i tradycji odszczepieńcem"; dla podejrzliwych jest „agentem pruskim", dla wyrozumialszych „ofiarą nierozumnej agitacji"; bardzo łaskawi chrzczą go mianem „zbłąkanego, lecz zasługującego na pobłażanie zapaleńca".(…) Wysoki trybunał obraduje. Marszczą się wyłysiałe w czci dla „tradycji" czoła, padają słowa ciężkie, patyną zgrzybiałości powleczone. (…) O! nie po raz pierwszy to odgrywa w podobnych wypadkach inteligencja polska tę tak wyrafinowanie obłudną, choć bezwiednie przyjętą przez sam żywiołowy, „naturalny" bieg zdarzeń ukształtowaną sędziowską rolę. Każdy akt protestu, każdy objaw rzetelnej społecznej działalności, a więc każdy objaw rzeczywistego społecznego żyda, był w ciągu lat ostatnich coraz bardziej, coraz wyraźniej — dla tzw. ogółu polskiego, dla tych warstw społecznych, które w mniemaniu własnym i niemal powszechnym reprezentują naród, czymś niespodziewanym i nieprzewidzianym.(…) Wobec śmiertelnej walki, w której giną najszlachetniejsze jednostki, inteligencja polska odgrywa rolę w togę sędziowską udrapowanego widza. Lecz tajemnicą jej sędziowskiego spokoju — jest jej bierność, bierność wyrażająca prawdziwy, najistotniejszy stan jej ducha. Z jednej strony rząd rosyjski — z drugiej filistrzy; istoty tajemnicze, umiejące przedziwnie godzić wnętrzny, nieskażony i nieuszczuplony patriotyzm „od morza do morza" godzin świątecznych, wyrażający się we frazesie, toaście w zaufanym kółku — bo nawet nie w marzeniu prawdę jaźni ocalającym — z zewnętrznym, nie mającym granic, gdyż bezwiednym lojalizmem, a raczej z zaparciem się całkowicie instynktownym, całą naturę przenikającym, poczucia jakiegokolwiek bądź prawa. Taka bezprawna we własnym mniemaniu, pozbawiona kośćca moralnego nicość na odsłaniające się jej w chwilowych przebłyskach widowisko walki — wszechmocnego rządu z niepojętymi śmiałkami — spogląda z uczuciem, w którym strach, aby samemu nie ucierpieć, łączy się ze szczątkowymi sentymentalnymi reminiscencjami: nieśmiały błysk radości, że depcącej po pokornych karkach sile ktoś jednak opór stawia — zlewa się z niechęcią ku tym wyłamującym się z niwelującej wszystkich obroży. Poza tym ciekawość. I oto wszystko. Tak wyczekuje dziewczyna uliczna na rezultat walki, która rozstrzygnie, komu ma przypaść w udziale. Współczesna inteligencja polska pod względem społeczno- duchowym jest jedną wielką zbiorową res nullius. I to jest klucz do całej jej psychologii. Mówi się o demoralizującym; destruktywnym wpływie „ugodowców". Jest to frazes. Ogół ugodowym nawet nie jest. Nie stać go nawet na takie czynne samookreślenie. Jest czymś gorszym. Jest sentymentalnie i kłamliwie nijakim. Wolałbym, gdyby był świadomie i konsekwentnie ugodowym. Byłby czymś, i pomimo wszystko atmosfera moralna byłaby czyściejsza. Nic bowiem ohydniejszego nad ten systemat obłudnie wyrafinowanych kłamstw, za pomocą którego ogół nasz usiłuje utaić, i utaja istotnie, przed sobą własną prawdę, własne swoje oblicze. Ugodowiec — jest jeszcze czynnym członkiem społeczeństwa i psychologia jego zostaje przez to określona. Współczesny „przeciętny" obywatel polski jest we wszystkich instynktach swoich istotą prywatną, czymś bezkształtnym, nie posiadającym w sobie żadnej zasady ani mocy samostanowienia, bierną miazgą, którą wszystko przekształca i urabia. Toteż nic wstrętniejszego, jak to nieustanne przetwarzanie haseł, imion i ideałów, które szczerze i naprawdę odczute uwidocznić by się musiały w czynach samozaparcia i męstwa — w m a s k i, poza osłoną których dokonywa się proces przekształcenia duszy polskiej w duszę niewolniczą, nie mającą w sobie żadnego centrum; żadnego ogniska samookreślającej mocy i za jedyną cechę indywidualną mającą bierną i podatną wobec wszelkich wpływów plastyczność. St. Brzozowski Część o części forumowiczów, całośc o SLD. Strzelajcie dalej, krzywdy nie zrobicie, przyjemności też nie sprawia. Może przynajmniej zahartuje bardziej. Jakoś pomysłów na scenariusz polityczny dla PO nie widać, a na prawdę może być realizowany, jesli dobry. Pytanie dlaczego ich nie ma? S. Nitras Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pismak Re: Pojedynek między PO a SLD IP: 80.51.242.* 18.03.04, 03:30 Panie Sławku, nie bardzo rozumiem, dlaczego to my mamy układać Wam scenariusz działań politycznych. Nas polityka nie bawi. Nam chodzi o rzeczywistość. My tutaj nie kreujemy własnego świata i nie gadamy sobie dla samego gadania. Jesteśmy wyborcami i do tego z tego miasta, być może nawet z Pana okręgu. Wnioski należy wyciągać, a nie sobie olewać. Dziwię się, że przed wyborami zawsze doskonale wiecie (dotyczy to wszystkich opcji), jaki powinniście mieć scenariusz działań polityczny, a teraz jakoś nie. Prześcigacie się w programach wyborczych, by jak najbardziej nam dogodzić i zaoferować konkretne propozycje w każdej dziedzinie i dla każdej grupy zawodowej i społecznej - a teraz Pan pyta co robić? To samo, coście tam napisali. Tylko konsekwentnie i nie na niby. Powiedzmy sobie szczerze, Panie Sławku. Kwitek zwany programem wyborczym to fikcja literacka, którą się upublicznia, a po wyborach wywala do kosza. Jedyny program to program polityczny, związany z doraźnymi celami partii. Proszę nie pytać nas, jakie widzimy dla Was cele polityczne, bo to chyba jakiś kiepski żart. A jeżeli Pan oczekuje, że opracujemy Wam program naprawy Szczecina, to też chyba Pan żartuje. Proszę przypomnieć sobie, co PO obiecywało Szczecinianom w kolejnych kampaniach wyborczych i proszę teraz posłuchać wyborców, poczytać forum uważniej. Tutaj jest niezły kawałek elektoratu (na pewno zaangażowanego), o jakimś tam przekroju społecznym. I mówimy o rzeczach, które na co dzień interesują elektorat. Nie trzeba być Einsteinem, by sobie wynotować pewne sprawy. Przed wyborami robi się sondaże opinii publicznej (w cywilizowanych krajach) na temat preferencji wyborczych w różnych dziedzinach życia i na podstawie tego konstruuje się programy wyborcze, hasła, całe kampanie. Na forum ma Pan sondaż 24 godziny na dobę - badania ilościowe (ilość postów w konkretnej sprawie), jakościowy i badanie nastrojów społecznych. Aż przykro się robi, że muszę takie rzeczy tłumaczyć. Inna rzecz to pytanie, czy powinniśmy jeszcze liczyć na to, że nasi przedstawiciele - wybrani w demokratycznych wyborach - są w stanie opracować jakiś "plan naprawczy" dla Szczecina. Nie sądzę. Oni mają własne problemy, inne niż my. A tak na marginesie, do Pana Sławka jeszcze: Proszę nie reagować tak strasznie emocjonalnie. Świat się wokół Pana nie kręci. Forum nie powstało po to, by zniszczyć Przewodniczącego Nitrasa i PO. Ten wątek na przykład jest wyrazem troski o przyszłość referendum, bo rozdmuchane na maxa polityczne potyczki między PO i SLD mają istotny wpływ na wiarygodność akcji, siłę przekazu "Juczyk musi odejść!" oraz na frekwencję w referendum. Pozdrawiam. _______________________ pismak_logowany@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: Pojedynek między PO a SLD 18.03.04, 09:17 Cały problem Sławeczu polega na tym, że to nie Marjan jest waszym wrogiem tylko SLD. Pamiętajcie, że na "antykomuniźmie" niejedna partia popłynęła. I przestań się tak podniecać krytyką własnej osoby bo to aż żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
rrado Re: Pojedynek między PO a SLD 18.03.04, 09:50 ja_aska napisała: > Cały problem Sławeczu polega na tym, że to nie Marjan jest waszym wrogiem tylko > > SLD. Pamiętajcie, że na "antykomuniźmie" niejedna partia popłynęła. I przestań > się tak podniecać krytyką własnej osoby bo to aż żenujące. sld? a co to jest sld? sld juz nie istnieje. i na kogo teraz asia bedzie glosowala? pozdrawiam rado Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: Pojedynek między PO a SLD 18.03.04, 10:04 Asia sobie kogoś znajdzie Rradusiu! Spróbuj to wytłumaczyś Sławusiowi bo histeryzuje! Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Pojedynek między PO a SLD 18.03.04, 10:13 Asiu, ty juz lepiej nie szukaj. Przewodnika znalazlas w mojej (skromnej) osobie...oczywiscie po meandrach milosci slowianskiej...:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: Pojedynek między PO a SLD 18.03.04, 10:42 To Swarku przecież logiczne! Ale Sławusiowi (bo nie ma poczucia humoru) wciśniemy co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Pojedynek między PO a SLD 18.03.04, 10:45 wybacz Asiu ze tak niegrzecznie zwroce Ci uwage; a gdzie w milosci logika?...:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
rrado Re: Pojedynek między PO a SLD 18.03.04, 12:23 ja_aska napisała: > Asia sobie kogoś znajdzie Rradusiu! Spróbuj to wytłumaczyś Sławusiowi bo > histeryzuje! rado nie bedzi nikomu nic tlumaczyl. a asia w ktora strone teraz sie rozglada? pozdrawiam rado Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: Pojedynek między PO a SLD 18.03.04, 12:34 Wszędzie byle nie w prawo!!!!!!!! Zdecydowanie "w lewo patrz"! PS. Swarku a po co logika! Serce jest ważne! Odpowiedz Link Zgłoś
rrado Re: Pojedynek między PO a SLD 18.03.04, 13:12 ja_aska napisała: > Wszędzie byle nie w prawo!!!!!!!! Zdecydowanie "w lewo patrz"! a coz to za zamkniecie sie i brak tolerancji? nie lepiej porozgladac sie do okola? w lewo to rozumiem ze i wzrok na samoobronie na chwile sie zatrzymal. pozdrawiam rado Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: Pojedynek między PO a SLD 18.03.04, 13:27 Nigdy się nie zatrzymał i nie zatrzyma! Nienawidzę przegięć i skrajności! I nienawidzę, że aż tak mnie mierzi, że muszę nienawidzieć! Będziesz dyskutował z kobiecą logiką? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdezorientowany Re: Pojedynek między PO a SLD IP: *.prokom.pl 18.03.04, 13:22 A gdzie jest prawo a gdzie lewo ? Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc asia 18.03.04, 13:30 ja_aska napisała: Wszędzie byle nie w prawo!!!!!!!! Zdecydowanie "w lewo patrz"! > PS. Swarku a po co logika! Serce jest ważne! ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Znow Asiu jestes nierozstropna... Ociec mi gadol tak; - patrz przed siebie bo ci z lewa ktos przyjebie... PS na prawo jest twoje serce... Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Pojedynek między PO a SLD 18.03.04, 16:27 s_nitras napisał: > Smieszny jest ten wątek. * doprawdy Panie Slawku ma Pan zupelnie odmienne od wiekszosci forumowiczow poczucie homoru. wpisy swiadcza raczej o tym, ze wiekszosc z forumoiwczow wyraza swoje zaniepokojenie rozgrywka wokol referendum i wcale to Nas nie smieszy, a Pana widac owszem. szkoda... > Szanowny, bez złośliwości, Albercie dlaczego uważasz, że masz prawo zadawać mi pytania, chwilę wcześniej brzydko i bezpodstawnie mnie obrażając. Mniemam, że > nie masz mnie za człowieka gorszego od Ciebie. Przeczytaj to coś spłodził. * a teraz do rzeczy: Panie Slawku najpierw o tym dlaczego uwazam, ze mam prawo zadawac pytania. nikt mi prawa do zadawania pytan nie odebral, tak samo jak prawa do tego aby Pana krytykowac czy chwalic. obrazil sie Pan czy co? ma Pan racje nie mam Pana ani za gorszego ani za lepszego. przeczytalem sobie na spokojnie raz jeszcze moje do Pana i jakos tak przekonany jestem, ze powtorzylbym to raz jeszcze. moze Pan wierzyc lub nie. jezeli poczul sie Pan urazony - przepraszam - nastepnym razem bardziej plitycznie wazyl bede slowa - choc przyznam trudne to dla bedzie bedzie - nie bardzo umiem. ale czy to pytanie do mnie to czasem nie jest proba unikniecia odpowiedzi na pytanie, ktore ja zadalem? bardzo by polityczne to bylo:( a zadaje pytanie bo ciekaw jestem bardzo, czy te slowa ktore wypowiedacie o somoobronie sa szczere czy tylko sobie PO hucpe polityczna robi i przy kazdej okazji kiedy bedzie mozna, a przy wyborze wladz zzpn bylo mozna - bedziecie sie ukladac i dogadywac z somoobrona. troche to naiwne i upierdliwe i malostkowe z mojej strony takie rozgrzebywanie srawy wladz zzpn, bo dobrze rozumiem ze "wyzsze" cele dla ktorych mozna dogadac sie z samoobrona, ale na pewno wybor wladz zzpn takim celem nie jest. dodam jeszcze, ze naleze do tej czesci spoleczenstwa ktora nie obchodzi fakt, ze jest Pan czy Pan nie jest ze Szczecina i od kiedy Pan jest lub od kiedy nie jest. > Odpowiem chętnie, jak Ty mi odpowiesz * czy to co wyzej uzna Pan za odpowiedz? czekam na Pana slowa teraz. I jeszcze na koniec: Panie Slawku przyznam szczerze ze nie mam najlepszego o Panu zdania, moze za slabo znam, a ta strona z ktorej znam nie jest Pana najlepsza strona, moze, ale mimo wszystko staram sie tak jakos bez zlosliwosci z Panem - przyznam nie zawsze sie uda. a numer z lista czlonkow sld - jakos bardzo mi nie pasuje w tym momencie i bardziej kojarzy mi sie ze slowami leppera niz rokity. pozdrawiam, albert_c ---- "We wszystkim jesteśmy tylko mniej - więcej" Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Do Alberta: Nitras a Rokita 19.03.04, 00:25 Prawda jest taka, ze na dzien dzisiejszy Slawomir Nitras swieci odbitym swiatlem Jana Rokity i wysokich sondazy partii. Tu spory kapital polityczny. Szkoda tylko, ze Nitras ma wszystkie wady Rokity, a zadnych jego zalet... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ab Re: Do Alberta: Nitras a Rokita IP: *.iscnet.pl 19.03.04, 00:48 Jakieś kompleksy leczysz Absztyf. Jakie ty masz zalety, zejdź z goscia bo powiem, że każdy wyrazisty to dla Ciebie zagrożenie. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Do Alberta: Nitras a Rokita 19.03.04, 00:55 Pierdu pierdu pierdu. Ja nie jestem i nie mam zamiaru byc politykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ab Re: Do Alberta: Nitras a Rokita IP: *.iscnet.pl 19.03.04, 01:25 Ni gniewaj się Absztyf, ale częściej mówisz pierdu,pierdu,pierdu niż zdajesz sobie z tego sprawę. Przy całej sympatii!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Do Alberta: Nitras a Rokita 24.03.04, 10:22 Mi wypada. Jestem tylko internetowym bytem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczciwy Re: Miałem racje IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 00:56 Niech zyje Marjan, gdzie dwóch sie bije.............. Rozprowadził was kolega z Koszalina referendarze jedne! i co tera będzie.zaczynaja sieszepty po katach ,kawiarniane spotkania, układanki - bicie piany - nic z tego nie bedzie ! Kto jest waszym liderem? Sterowana przez Marka.K i Arnolda. S Pani profesor ? a może radny arek ,przecież jak sam napisał polityka nie jest jego celem ,nie musi byc radnym , oczywiście że nie jest jego celem polityka - wystarczy Calbud, nastepny otyły nieudacznik , latajacy warszawce na posyłki co na garbie dziadka wyjechał ,teraz to nie starczy , czy może drugi poseł z rządzacej partii - juz ich nie ma, pokazcie lidera , nie macie, prawda i co? zostaje mój... Idol i wasz - per forza- (czyt per forca, intelygencjo jedna) Marian Jurczyk . Odpowiedz Link Zgłoś
zaczepialski choć nie lubię Nitrasa to należy mu oddać iż osobi 19.03.04, 01:06 ście bardzo zaangażował się w odwołanie Jurczyka. I niezależnie od tego jakim jest człowiekiem czy politykiem to powyższy fakt usprawiedliwia wiele błędów które robi - jak mawiaja BŁĘDóW NIE ROBI JEDYNIE TEN CO ...NIC NIE ROBI. Nitras trzymaj tak dalej i nie oglądaj się na malkontentów :-). LITWIńSKI na PREZYDENTA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Pażdzioch Re: choć nie lubię Nitrasa to IP: *.ksiazat.v.pl 19.03.04, 07:54 Litwiński na prezydenta? Zaręba na woznego! Lubińska do garów! A reszta oszołomów, do zbierania złomu. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: choć nie lubię Nitrasa to 19.03.04, 08:07 Czy ktoś wie z jakiego okręgu startował Nitruś do wyborów ? Pytałam Sławusia ale mnie olał! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pixie Re: Pojedynek między PO a SLD. Referendum schodzi IP: 62.233.222.* 19.03.04, 08:56 Platformie sie wydaje, ze juz wygrali wybory i rzadza. Brakuje im oglady i pokory. W ten sposob odwraca sie uwage od Jurczyka, a koncentruje na wojenkach, ktorych ludzie nie znosza. To zmniejsza szanse udanego referendum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Pojedynek między PO a SLD. Referendum schodzi IP: *.teleton.pl 19.03.04, 10:49 do ja_asia:widac w twoich postach strasznie duzo osobistych wycieczek i do tego osmieszasz sie dziewczyno, troche pokoryu i obiektywizmu moja droga!!! Bo zachowujesz sie sie podobnie jak innych wielu forumowiczow bardzo prostacko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Pojedynek między PO a SLD. Referendum schodzi IP: 62.233.222.* 20.03.04, 10:44 Platforma ma w dupie referendum, robia sobie bezplatna kampanie do PE. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska obs 24.03.04, 10:50 A co jest osobistego w pytaniu z którego okręgu statował? A może wycieczką osobistą jest "tykanie" a nie czołobitność? Coś ci się pokręciło. Tutaj nie ma "panowania" tylko bardziej bezpośrednie formy. Nie muszę lubić polityka bo nie ma takiego przymusu. Odpowiedz Link Zgłoś
babciny_bambosz ten watek to studium szczecinskiego politykierstwa 17.08.04, 10:15 wyciagac nalezy wnioski z bledow, tym razem bez dowcipu Odpowiedz Link Zgłoś