Dodaj do ulubionych

Nowy felieton Słowackiego- "Sesja referendalna..."

24.03.04, 20:01
żródło - www.pomorzezachodnie.pl/?News=1052&Klient=290

Sesja referendalna czy Budżetowa ? Środa 24 marca 2004

"I smieszno i straszno" tak mógłbym określić poniedziałkową sesję budżetową
a właściwie pierwszą jej część, ponieważ została ona przerwana do 29 marca.
Przerwanie sesji sygnalizowane było przez klub Platformy od początku obrad.
Niezrozumiałe zupełnie działania Radnych POPIS- u i klubu OdNowa miały jak
się okazało maksymalnie przeciągać obrady, aby postawić Prezydenta i Radnych
w sytuacji konieczności uchwalania budżetu na ostatnią chwilę. Odniosłem
wrażenie, że panie i panowie Radni pyszną zabawę mieli z przepytywania
dyrektorów wydziałów (dysponentów budżetu) zadając mnóstwo idiotycznych
pytań, których treści świadczyły jednoznacznie o braku aktywności tych
radnych w pracach komisji Rady a momentami o dyletanctwie w sprawach
budżetowych.

Pozorowana troska o mieszkańców i teatralne gesty tworzyły wyreżyserowany
spektakl na potrzeby telewizji GRYF, która z upodobaniem nagrywa wszystko, co
dzieje się na sali sesyjnej. Wyrazem intencji „zadymiarzy” był złożony
wniosek o przerwanie Sesji i odłożenie uchwalenia budżetu na 29 marca –
praktycznie na koniec terminu, w jakim Rada jest zobowiązana podjąć uchwałę o
budżecie Miasta. Nie tylko mnie wydawało się, że ten scenariusz był
przygotowany wcześniej i realizowany z pełną determinacją obliczoną na
skompromitowanie – jak nie Rady (niewydolnego organu samorządu nie
potrafiącego poradzić sobie z budżetem) – to Prezydenta i jego zastępców
licząc na ich „potknięcia” w „półdystansie” debaty budżetowej.

Niestety nieodpowiedzialność radnych dążących do odwołania prezydenta Mariana
Jurczyka, w sposób polityczny doprowadziła wpisanie Sesji budżetowej w
krajobraz kampanii referendalnej.

Nie obawiam się używania stwierdzenia nieodpowiedzialność, ponieważ każdy,
kto orientuje się w realiach funkcjonowania jednostek i zakładów budżetowych
a nawet wydziałów Urzędu Miasta, ma świadomość wyjątkowego dyskomfortu
funkcjonowania tych instytucji bez uchwalonego budżetu. Tym Radnym, którzy
tego nie wiedzieli wyjaśniałem tę kwestię na Sesji, lecz widocznie nikt mnie
nie słuchał! I oczywiście słuchać nie zamierzał, ponieważ Radni nie
przychodzą na Sesję żeby słuchać wręcz przeciwnie to oni w tym spektaklu
wedle własnej (?) reżyserii budują swoje wizerunki na potrzeby zbliżających
się (jakże szybko) różnej maści wyborów. Ponadto brak współpracy powoduje
paraliż i wcale się nie należy dziwić, że w oczach oglądających nas
mieszkańców Szczecina wzbudzamy niechęć do wszelkiej aktywności a polityki w
takim wydaniu szczególnie!

W takiej atmosferze „masochistyczny” politycznie wniosek radnego
Napieralskiego o odebranie radnym (praktycznie martwego) przywileju
bezpłatnego korzystania z komunikacji miejskiej zabrzmiał bardzo żałośnie,
lecz został błyskawicznie podchwycony i niewybrednie skomentowany przez radną
Jacynę Witt. Oburzenie SLD wywołane tą reakcją natychmiast zaowocowało
wnioskiem o odwołanie pani Małgosi z zajmowanego stanowiska w prezydium Rady
Miasta.

Nie pierwszy to wybryk nieposkromionego języka pani Jacyny Witt. Mam tylko
nadzieję, że to już ostatni w roli Wiceprzewodniczącej Rady Miasta z
założenia mającej reprezentować Radnych, lecz nie w taki – nie do przyjęcia
sposób!

Szczecin 23. 03. 2004
Juliusz Słowacki
Obserwuj wątek
    • Gość: Leszek Re: Nowy felieton Słowackiego- "Sesja referendaln IP: *.oskarwegner.com.pl 24.03.04, 20:20
      Rozumiem, że Waść doceniasz przeciwnika i stąd to wierne czytelnictwo :-)
      Osobiście uważam, że gościu jest napradę dobry. Tylko pozazdrościć...

Pozdrawiam
      Leszek
      • Gość: WzK Re: Nowy felieton Słowackiego- "Sesja referendaln IP: 82.139.15.* 24.03.04, 20:34
        "Juliusz Słowacki wielkim poetą był!"
        Witold Gombrowicz "Ferdydurke"

:-)
        • albert_c Re: Nowy felieton Słowackiego- "Sesja referendaln 25.03.04, 10:05
          oczywiscie umknal radnemu slowackiemu taki maly szczegolik w pracach nad
          budzetaem, ze przez ponad miesiac w okresie kiedy budzet jest uchwalany nie
          bylo skarbnika maista. no ale to szczegol i zapewne wina zarowno Popisu jak i
          OdNowy. czyli cyklistow wsrod radnych, no i masonow:)
          z kazdym kolejnym felietonem radny slowacki pograza sie w swoim wlasnym jakze
          po prostemu i prostackiemu ulozonym swiecie.
          no i umknal ze swiata i rzeczywistosci radnego rownie maly szczegol jak wymiaan
          vice w okresie twotrzenia budzetu, choraba pezydenta i generalna nieudolnosc
          jego (czyli prezydenta) w tworzeniu dobrego budzetu. no ale to sa szczegoly, za
          ktore wina chce sie obarczac akutrat tych, ktorzy moze i je wykorzystuja, ale
          tylko dlatego ze zostaly im podane zarono przez jurczyka jak i slowackiego na
          tacy.

pozdrawiam,
          albert_c

----
          „We wszystkim jesteśmy tylko mniej – więcej”
      • absztyfikant Re: Nowy felieton Słowackiego- "Sesja referendaln 25.03.04, 10:02
        Felietony "Wieszcza" sa niewatpliwie unikalne;)
    • zaczepialski "wieszcz" nie zasługuje na taką cotygodniową 25.03.04, 10:32
      promocję. Refleksja nad tymi wypocinami to strata czasu. Propaganda na poziomie żłobka :-)))
      • Gość: Leszek Re: "wieszcz" nie zasługuje na taką cotygodniową IP: *.oskarwegner.com.pl 25.03.04, 11:33
        > promocję. Refleksja nad tymi wypocinami to strata czasu.

Ok, skoro tak uważasz, to go nie trać. Bezrefleksyjność i nieumiejętność
        docenienia przeciwnika, to chyba najcięższe grzechy ludzi, którzy mienią samych
        siebie inteligentnymi.

> Propaganda na poziomie
        > żłobka :-)))

Nie zgodzę się z Tobą. To jest bardzo dobra propaganda i właśnie dlatego
        zasługuje, na to, by ją czytać. Zjadliwością i ogólnikowością wypowiedzi,
        nikogo nie przekonasz do swoich racji, ale na pewno znajdziesz wielu
        przeciwników. Chyba, że o to właśnie Ci chodzi.
        Póki co, to wieszcz, jak na razie, gra na nosie swoim adwersarzom, nie
        znajdując godnych siebie przeciwników.

Pozdrawiam
        Leszek
        • vojciech Re: "wieszcz" nie zasługuje na taką cotygodniową 25.03.04, 12:03
          Gość portalu: Leszek napisał(a):

> Nie zgodzę się z Tobą. To jest bardzo dobra propaganda i właśnie dlatego
          > zasługuje, na to, by ją czytać.
          > Póki co, to wieszcz, jak na razie, gra na nosie swoim adwersarzom, nie
          > znajdując godnych siebie przeciwników.

No widzę, że jednak podoba Ci się proza naszego wieszcza. Mnie ona wprawdzie nie
          przekonuje, ale mniemam, że pisana jest do innego kręgu odbiorców niż my.
          Natomiast nie jestem pewien, czy grupa docelowa tego tekstu czyta akurat ten
          portal internetowy.
        • tuner Re: "wieszcz" nie zasługuje na taką cotygodniową 25.03.04, 12:35

To jest bardzo dobra propaganda i właśnie dlatego
          > zasługuje, na to, by ją czytać. Zjadliwością i ogólnikowością wypowiedzi,
          > nikogo nie przekonasz do swoich racji, ale na pewno znajdziesz wielu
          > przeciwników. Chyba, że o to właśnie Ci chodzi.
          > Póki co, to wieszcz, jak na razie, gra na nosie swoim adwersarzom, nie
          > znajdując godnych siebie przeciwników.
          >
          > Pozdrawiam
          > Leszek
          Leszku,ty naprawdę żyjesz w innym świecie.Pominąwszy rację(lub jej brak)teksty
          wieszcza są po prostu słabiutkie.Z dobrą propagandą nie mają nic wspólnego.To
          raczej próba zaangażowanej(we własne interesy,a więc niewiarygodnej)
          publicystyki politycznej.Słabo napisane,nachalne i na poziomie małego
          jasia,który myśli,że jest spytniutki.Pozdrawaiam serdecznie.
    • Gość: Ana juliusz urban IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 25.03.04, 11:39
      zastanawiałam się przez chwilę skąd ja znam język pana słowackiego...i nagle
      olśnienie!jerzy urban z czasów rzecznikowania.tyle,że głupszy.
      • zaczepialski drogi Leszku z agencji OSKAR WEGNER jesli 25.03.04, 12:30
        ty "specjalista" od reklamy uważasz iż teksty "wieszcza" maja w internecie walor propoagandowy i zasługują na głębszą zadumę czy refleksję to chroń nas Boże od takich specjalistów. Już lepsze sa texty Jurczyka pisane reka p. Kasi Domagały tak by wyglądały na jurczykowe. Ja czytam Słowackiego wnikliwie i za każdym razem na końcu łapię się na tym że po raz kolejny straciłem czas. W związku z tym rodzi się pytanie: Czyżby Agencja OW przymilała sie do władzy licząc na miejskie zlecenia? Bo o brak rozumu Cię nie podejrzewam pozdr :-)))
        • zaczepialski ps każdy ma przeciwnika na jakiego zasługuje Leszu 25.03.04, 12:33
          • Gość: Leszek Re: ps każdy ma przeciwnika na jakiego zasługuje IP: *.oskarwegner.com.pl 25.03.04, 12:57
            Masz rację, z tego powodu, my nigdy przeciwnikami nie będziemy. I proszę drogi
            zaczepialski, nie mieszaj do moich wypowiedzi firmy, w której pracuję, bo to
            wyjątkowo nie fair i głupie na dodatek.

Pozdrawiam
            Leszek
            • zaczepialski ok z tą firmą trochę przesadziłem Przepraszam :-)) 25.03.04, 13:24
              a tak na marginesie Agencja OW jest całkiem fajna (MK CAFE, czy AMICA) pozdrawiam
              • Gość: Leszek OK, przyjmuję... IP: *.oskarwegner.com.pl 25.03.04, 13:40
                OK, przyjmuję, a znajomość OW nawet mnie cieszy :-)

Jeżeli chodzi o Juliusza, to wydaje mi się, że w ocenie jego tekstów,
                popełniacie jeden podstawowy błąd.
                On nie pisze do Was (forumowiczów i czytelników GW) ani dla Was. Nawet jeżeli
                robi to nie do końca świadomie, to robi to dobrze. Jego teksty nie mają na celu
                przekonać tych, którzy są przeciw, ale utrzymać elektorat naszego obecnego
                prezydenta. Wątpiących powstrzymać od zmiany decyzji i upewnić w swoich
                racjach, tych którzy nie wątpią w słuszność i prawość Jurczykowej prezydentury.

Pozdrawiam
                Leszek
                • zaczepialski elektorat Jurczyka nie czyta a jedynie "kiepskich 25.03.04, 13:53
                  oglada" w niedzielę do kościoła. Internet traktuje ów elektorat jak dzieło szatana. Juliusz Szatański Trybun pozdr :-)))
      • absztyfikant Re: juliusz, ale nie urban 25.03.04, 13:25
        Ana! Jaki Urban? Urban jest diabelsko inteligentny, zabawny, ma niezle poczucie
        humoru, pewna erudycje i prowadzi swoj wlasny biznes nie bedac przyspawanym do
        stolka. Ze Slowackim laczy go tylko cynizm.
        • Gość: Ana dlatego właśnie absztyfie.. IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 25.03.04, 15:06
          dlatego napisałam,że urban z czasów rzecznikowania i,że juliusz jest
          głupszy.chodziło mi o język,sposób budowy wypowiedzi i przedstawianą
          interpretację rzeczywistości;a,że urban to łobuz inteligentny,nie wątpię!
          • absztyfikant Re: dlatego właśnie absztyfie.. 25.03.04, 16:03
            Twoim zdaniem Slowacki umie interpretowac cokolwiek ?:)))
            • Gość: Ana Re: dlatego właśnie absztyfie.. IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 25.03.04, 16:18
              próbuje...na swój ograniczony sposób
        • Gość: Marian Pażdzioch Re: juliusz, ale nie urban IP: *.ksiazat.v.pl 30.03.04, 20:22
          Urban i inteligencja? Diabelska tak. Ale zabawny? no, może dla Ciebie. Ma
          poczucie humoru? Tak, bawi się Polską jak Ty i Tobie podobni Szczecinem. I to
          Cię rajcuje? Ciekawe co na to Twoja żona.
    • wesolyromek2004 Czy moglibyście państwo radni 25.03.04, 16:23
      Sądząc z rodzaju przepychanek (o Słowackim, Witt) i pierdołowatego znaczenia
      tych dywagacji wnoszę, że większość osób , które zabrały głos w tej dyskusji o
      niebywałym wprost znaczeniu dla miasta, to radni.
      Swoją drogą czy wiecie, że po manipulacjach w wolnych chwilach poza Forum z
      aktywistami PO i SLD, aktywista Pan Absztyfikant będzie v-ce szefem Rady
      Miejskiej ?
      • albert_c Re: Nie, nie moglibysmy:) 25.03.04, 16:31
        wesolyromek2004 napisał:

> Swoją drogą czy wiecie, że po manipulacjach w wolnych chwilach poza Forum z
        > aktywistami PO i SLD, aktywista Pan Absztyfikant będzie v-ce szefem Rady
        > Miejskiej ?

* tak wiemy Wesolyromku, przeciez my go tu szykujemy do tej roli. mnie szykuje
        bractwo forumowe na sekretarza stanu w ministerstwie rolnictwa, kogos tam gdzie
        indziej. wszystko wiemy wesolyromku. wszytsko...:)

pozdrawiam,
        albert_c

----
        no i pamietaj Wesolyromku, ze „We wszystkim jesteśmy tylko mniej – więcej”
        • Gość: Marian Pażdzioch Re: Nie, nie moglibysmy:) IP: *.ksiazat.v.pl 25.03.04, 19:50
          > no i pamiętaj Wesołyromku,ze"We wszystkim jesteśmy tylko mniej-więcej

No... chyba jednak mniej, co?
          • albert_c Marianie P. - tym razem wiecej 30.03.04, 10:57
            Gość portalu: Marian Pażdzioch napisał(a):

> > no i pamiętaj Wesołyromku,ze"We wszystkim jesteśmy tylko mniej-więcej
            >
            > No... chyba jednak mniej, co?

* Marianie, a coz sie stalo ze zechciales pochylic sie nad tym co napisalem?
            normalnie sie nie moge pozbierac:(, ale postarj sie nastepnym razem - choc wiem
            ze dla Ciebie to nieosiagalne - napsiac cos normalnego i w miere strawnego
            baranku jeden.

pozdrawiam,
            albert_c

----
            „We wszystkim jesteśmy tylko mniej – więcej”
            • Gość: Marian Pażdzioch Re: Marianie P. - tym razem wiecej IP: *.ksiazat.v.pl 30.03.04, 20:53
              A widzisz człowieczku! Jestem tylko nieśmiałym barankiem, jak to subtelnie
              ująłeś światowcu. Czasami tylko nieśmiało zgłaszam drobne uwagi do tego, jakże
              kontrowersyjnego referendum. Czymże one są wobec pierdoł pisanych swego czasu
              przez niejakiego Sawkę i innych nie wyłaczjąc Ciebie. No ale cóż żyjemy w
              wolnym na szczęście kraju i każdy może pisać co chce. Dlatego niekiedy włączam
              się w forumowy bełkot niektórych. Kończąc mam cichą nadzieję że Cię nie
              obraziłem i nie będziesz się na mnie mazgaić albercik.
    • Gość: e.beata Re: Nowy felieton Słowackiego- "Sesja referendaln IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 26.03.04, 11:44
      Wszyscy zdajemy sobie sprawę /chyba ze są wyjątki ;-)/iż, nie jesteśmy grupą
      docelową felietonów Pana Słowackiego.
      To oczywiste.
      Tak samo jak to, że felietony są żenująco niskiego poziomu.
      To, że mają trafić do innej grupy osób, niz występuje na forum, nie znaczy, że
      nie można napisac ich lepiej ;-).
      A tak wychodzi na to, ze Pan Słowacki idąc na totalną łatwiznę, w ogóle nie
      szanuje elektoratu Jurczyka...

• Gość: Marian Pażdzioch Re: Nowy felieton Słowackiego- "Sesja referendaln IP: *.ksiazat.v.pl 30.03.04, 21:30
        I ty myślisz że jasteś dowcipny? pewnie tak co?
        • Gość: e.beata Re: Nowy felieton Słowackiego- "Sesja referendaln IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 31.03.04, 09:29
          Marianku, ja jestem rodzaj żeński ;-)
          Nie nie myślę, że jestem dowcipna. Dowcipny jest Pan Słowacki.
          Robi sobie jaja ze zwolenników Jurczyka, a oni tego nie widzą.
          Poza tym jego dowcipne felietony wprowadzaja, lekki, wiosenny nastrój, więc
          służą mojej psychice.
          • Gość: Marian Pażdzioch Re: Ale gafa!!! IP: *.ksiazat.v.pl 31.03.04, 21:49
            Po tym wyjaśnieniu skłonny jestem uwierzyć że nie jesteś rodzaju męskiego.
            Zmylił mnie Twój nick e.beata, mała literka "e."sugrowała mi
            wyraz "ewentualnie."
            wobec tego nieporozumienia wynikłego ze złej interpretacji z mojej strony "e."
            bardzo Cię przepraszam. Od tej chwili będę traktował Ciebie z szacunkiem godnym
            Twojej płci.
            Po za tym zgadzam się z Twoją tezą o Twym dowcipie.
            Łączę pozdrowienia. M.P.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka