Dodaj do ulubionych

Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie

28.08.10, 16:56
A gdzie Olek Gelber,Kupferbeg,i piekne dziewczyny,Iza,lusia i inne?
Obserwuj wątek
    • Gość: wwlkb Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.10, 20:16
      olek gelber z siostrą renią w new yorku wg informacji sprzed kilkunastu lat -
      pracowali w klinice ojca
      • Gość: cockney project Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: 41.0.32.* 28.08.10, 20:31
        to jedźcie do new jorku do swoich.
        • Gość: w Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.10, 21:22
          nie mozemy zostawic szczecina całkowicie na pastwę meneli...
      • Gość: juras Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.sta.asta-net.com.pl 29.08.10, 08:32
        Dzieki za info,znalem Olka, siostre rowniez byla starsza.Nailepsze
        czasy spedzilismy na Pogodnie.
        • Gość: wwlkb Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.10, 17:51
          ja też ,wpierw mieszkali z nami dom w dom na sienkiewicza a potem przeprowadzili
          się na tetmajera.
          z renią chodziłem do jednej klasy sp nr3 na reymonta.
    • jahve Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie 28.08.10, 21:02
      tęsknie za Tobą Żydzie
      • Gość: Sz. Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.chello.pl 29.08.10, 12:37
        To jedź do Izraela...Dostaniesz kolorowy (sic!) paszport i zobaczysz,czy w
        Izraelu będziesz mógł nabyć ziemię!Szalom!
        • Gość: .,. Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.aircity.pl 29.08.10, 12:53
          Jak on ma jechać do Izraela, to ty powinieneś wracać w Kieleckie, albo za Bug.
          Tak samo jesteście u siebie, ośle dardanelski!
          • Gość: Sz. Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.chello.pl 29.08.10, 17:36
            Naucz się języka polskiego żydzie...O czytanie ze zrozumieniem już się nie
            dopraszam.Aj waj!
      • Gość: andzia kapiszon Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.11, 12:14
        ja też, za Heniem Kohnem i Elą Ekstein z SP 50 przy ul. Z.Felczaka. ( tutaj powinien pojawicieymbol moich za nimi )
    • Gość: xyz Absztyf ze Swarem też byli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.10, 21:12
      • swarozyc Re: Absztyf ze Swarem też byli? 31.08.10, 13:47
        nikt mnie nie zaprosil...

jestem gojem, a Zydzi gojami gardza...
        szczegolnie slowianskimi...
    • absztyfikant Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie 29.08.10, 01:17
      Jest chyba tylko dwoch znanych Zydow urodzonych w Szczecinie - Alfred Doeblin, niemiecki Zyd, ktory jest klasykiem literatury niemieckiej i Chawa Albersztejn, zyjaca izraelska piosenkarka, ktora w ponizszym linku spiewa po hebrajsku, a jest znana glownie z repertuaru bestialsko wymordowanej kultury jidysz:
      www.youtube.com/watch?v=UGbBUio9J44
      Tutaj jej piosenka w jezyku jidysz:
      www.youtube.com/watch?v=GLnxE9JVaJU
      • chawa1 Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie 29.08.10, 01:41
        www.youtube.com/watch?v=FZ70gOAcW7E&feature=related
        • absztyfikant Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie 29.08.10, 01:54
          Fantatyczna kapela, ale zadna miara to nie jest zydowska kapela. Ten nasz Szczecin tak naprawde zydowskim miastem nigdy nie byl. Przedwojenni Zydzi to dobrowolne ofiary Haskali, a powojenni albo od razu wyjechali (wiekszosc), albo sie zasymilowali zupelnie. Mozna mowic o kulturze tworzonej przez Polakow zydowskiego pochodzenia, ale z zydostwem to nie ma nic wspolnego.

• Gość: fleishmann Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.xdsl.centertel.pl 29.08.10, 02:12
            absztyfikant napisał:

> Fantatyczna kapela, ale zadna miara to nie jest zydowska kapela. Ten nasz Szcze
            > cin tak naprawde zydowskim miastem nigdy nie byl. Przedwojenni Zydzi to dobrowo
            > lne ofiary Haskali, a powojenni albo od razu wyjechali (wiekszosc), albo sie z
            > asymilowali zupelnie.

Dlaczego wy chcecie wszędzie tworzyć diasporę? Zróbcie sobie w końcu swoje
            państwo, tylko bez mordowania niewinnych cywili.
            • absztyfikant Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie 29.08.10, 02:24
              wlasnie, wlasnie, Wy próbowaliście i szarik wam na kancelarie rzeszy naszczal.
          • swarozyc Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie 31.08.10, 13:43
            absztyfikant napisał:
            Przedwojenni Zydzi to dobrowo lne ofiary Haskali,
            --------------------------------------------------------
            Ludzie ktorzy chcieli wyrwac sie z obledu religii, w tym wypadku judaizmu, ty
            nazywasz ofiarami?!
            z ciebie jest niezly oszolom, tym razem zydowsko-faszystowskim..
            Heil Zabotynski!
            Heil Irgun!
            Heil Hagana!
      • Gość: kugelbaum Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.xdsl.centertel.pl 29.08.10, 01:43
        Nie wiem co chcesz przekazać, absztyfikant, swoim postem. W Szczecinie(wł.
        Stettin) żyło i tworzyło wielu wybitnych naukowców, architektów, pisarzy, poetów
        - narodowości niemieckiej i polskiej. A ty tutaj wyjeżdzasz z jakąś niszową kulturą.
        • absztyfikant Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie 29.08.10, 01:50
          Watek jest zydowski, spie...j wlasnie.

• Gość: kugelrajber Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.xdsl.centertel.pl 29.08.10, 01:59
            absztyfikant napisał:

> Watek jest zydowski, spie...j wlasnie.
            >

O! Widzę że i ty niezłe aforyzmy w yiddish umiesz składać.
            Mazel tov!
      • Gość: IP to IP Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.10, 06:14
        Było trochę ludzi, którzy mieszkali w Szczecinie.Nie wiem czy wypada
        podkreślać ich pochodzenie przy tych częstych niemądrych tekstach
        tutaj zamieszczanych.Tworzyli nie tylko kulturę, ale i
        gospodarkę.Leczyli nas.
        Pan R.Gościnny mieszkał w Szczecinie. Napisał oprócz Asterixów kilka
        wpadających w ucho piosenek o Szczecinie. Popularna
        piosenka:'Polewaczka" była właściwie bez przerwy obecna na antenie
        Radio Szczecin. Byli także inni bożyszcze owych dni, też
        wyjechali.Zdaje się, że nie bardzo chcą publicznie pamiętać o
        przystanku pt. Szczecin.Już kiedyś pisałam, były takie dni, że
        Szczecin opustoszał i stracił barwy, a my straciliśmy sąsiadów,
        koleżanki...
        • Gość: judehass Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: 41.0.32.* 29.08.10, 07:44
          pozostali w Szczecinie Żydzi założyli partię która zowie się
          Platforma Obywatelska i się jednoczą w niej jedynie czarna owca
          zdradził Żydów i trzyma z kościołem rzymskokatolickim i oddaje mu co
          może. Taki żyd oferma żadzi tym miastem.
          • Gość: IP to IP Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.10, 08:03
            ale słownika języka polskiego nie musisz obdarzać swą nienawiścią.
          • Gość: Mosiek Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.146.105.28.nat.umts.dynamic.eranet.pl 29.08.10, 18:49
            To taka zmylka. On dalej jest nasz. A jezeli rozdaje kosciolowi to nie swoje ,
            to jest przeciez polskie, zadna strata. Taka taktyka, Wroci w odpowiednim czasie
            ale po wypelnieniu zadania.Jak najwiecej oskubac Polakow. Tak trzymac.
        • Gość: juras Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.sta.asta-net.com.pl 29.08.10, 08:41
          Byl Jurek Rotsztain straszny entuzjasta beatelsow,mieszkal przy
          uwczesnej armi czerwonej,tam zbierali sie muzycy i granie odbywalo
          sie bez przerwy.
        • Gość: citter Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.pools.arcor-ip.net 29.08.10, 08:42
          > Pan R.Gościnny mieszkał w Szczecinie. Napisał oprócz Asterixów
          kilka
          > wpadających w ucho piosenek o Szczecinie. Popularna
          > piosenka:'Polewaczka" była właściwie bez przerwy obecna na antenie
          > Radio Szczecin. Byli

Oj, to chyba pomylka. Goscinny od Asterixa mieszkal w Argentynie a
          potem w USA.
        • Gość: juras do ip Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.sta.asta-net.com.pl 29.08.10, 09:08
          Pamietam Szczecin z lat 50'i 60' bylo to miasto zrujnowane ale z
          nadzieja na zycie,wszystko dzialalo,stocznie i "Junak" bylo
          wesolo,fakt ze komunisci robili co mozna aby obrzydzic wszystko,rok
          68 byl ukoronowaniem podlosci wladz ale takze poczatkiem rowni
          pochylej po ktorej zjechali.W owych czasach malo kto sie zastanawial
          kto zyd a kto nie, a my mlodzi mielismy to gdzies.Jest tu kilka
          kretynskich zaczepek ale tak mowia ludzie nienawidzacych wszystkich
          i wszystkiego,ot menele.
          • Gość: IP to IP Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.10, 17:37
            tak jurasie, tak
    • tatemen mądry prezydent 29.08.10, 10:51
      szukałby przez tych ludzi, często mającymi znaczne wpływy i
      kontakty, kontaktu ze światem tak jak zrobił to Kropiwnicki ale
      oszust i głupek boi się ludzi poza swoimi partyjnymi kolegami i to
      tą drugą połową.
    • ligrom_mechuma Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie 29.08.10, 11:11
      Gdzie mogę dowiedzieć się czy jest wsśród nich konkretna osoba?
      • Gość: swojak Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.szczecin.mm.pl 29.08.10, 11:14
        ligrom_mechuma napisał:

> Gdzie mogę dowiedzieć się czy jest wsśród nich konkretna osoba?

Napisz do niego.
        • chawa1 Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie 29.08.10, 12:01
          A co z Tymi, ktorzy tu zostali i wciaz sa ?
          • Gość: prawda Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.chello.pl 29.08.10, 12:56
            Niestety Szczecin na tym nie skorzysta , oby nie stracił , bo żydostwo
            skąpe
        • Gość: l_m Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.10, 14:27
          Nie widziałem go od 1953? -4? roku.
          Doskonale pamietam jego nazwisko i imię.
          Nasze zabawy.
          Pamietam gdzie mieszkał.
          Od tamtej pory nie miałem z nim kontaktu.
          • Gość: DH Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.chello.pl 29.08.10, 16:25
            Może twój kolega miał badania radiologiczne w swojej ojczyźnie.
            poland.indymedia.org/pl/2006/08/22644.shtml
        • ligrom_mechuma Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie 29.08.10, 21:27
          Z Wami się dogadać.
          Cholera!
    • 11anel-7 Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie 29.08.10, 19:13
      Jakie bzdury mówi Inda, że tylko z 2 walizkami musiała opuścić Szczecin.
      Tak się złożyło, że moja przyjaciółka emigrowała z mnóstwem rzeczy,
      ile chcizła mogła wywieżć. Nawet pamiętam, że robiła specjalnie zakupy w stolicy.
      • Gość: ja_aska Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.10, 21:51
        Byl np Karol Goldfinger, ktory przez lata byl naczelnym architektem
        miasta Paryza a potem glownym architektem w Bialym Domu.
        Jest w szwecji Mietek Lisak, profersor fizyki nuklearnej, czlonak
        komisji noblowskiej. Byli inni wspaniali ludzie, ktorych caly
        potencjal intelektualny "na tacy" dostali inni. Az zal, ze zostali
        wyrzuceni. moi znajomi z emigracji 68 nie mogli nic zabrac. wszystko
        co mieli musieli sprzedac a pieniedzy tez im nie pozwolo wziac. mam
        nadzieje, ze moj ukochany kraj kiedys dojdzie do wniosku, ze kretyni
        nie sa nam potrzebni i kilka oaob z tego watku dotanie bilet w jedna
        strone.

• Gość: ona Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.10, 22:07
          Gość portalu: ja_aska napisał(a):
          > nadzieje, ze moj ukochany kraj kiedys dojdzie do wniosku, ze kretyni
          > nie sa nam potrzebni i kilka oaob z tego watku dotanie bilet w jedna
          > strone.

Zacznij od siebie.
        • Gość: mm5 Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.chello.pl 30.08.10, 13:36
          Widzisz, ja-aśko. Zawsze się jakaś "ona" czy "on" znajdzie. Jak
          długo tacy tu będą, to NADAL trwać będzie np. wytykanie dzieci
          palcami za to, kim są ich rodzice i że one nie są katolikami od
          kołyski jak tu jest nakazane.
        • Gość: czarnamamba do ja-aśka IP: *.chello.pl 30.08.10, 14:00
          Właśnie jadę za granicę, te bilety są darmowe? Jeśli tak, wchodzę w to!
          • Gość: Jerry Re: do czarnamamba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.10, 15:24
            Co nowego w Norwegii?
            • Gość: czarnamamba Re: do jerrego IP: *.chello.pl 31.08.10, 17:09
              Chyba jeszcze lato, ale pewności nie ma, nie byłem tam z trzy lata...
              • Gość: Jerry Re: do czarnamamba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.10, 12:05
                O - to którą część Europy będziesz teraz "terroryzować"? :) Rafał -
                może już warto na "100% legal" przejść? Wkońcu czas biegnie
                nieubłaganie, niedługo 40stka na karku to chociaż parę lat do
                emerytury będzie..

Pomyślności
                • Gość: czarnamamba Re: do jerrego IP: *.cust.telenor.se 02.09.10, 10:33
                  Wiem, wiem, emerytura super sprawa! Czterdzieści lat pracy i 1 500 jak będziesz
                  miał farta. Taki sprytny nie jestem. Potrafię po hebrajsku liczyć więc jakoś to
                  będzie... Najwyżej na starość oddziałowy przewinie pampersa.
                  Pomyślności ... przy pobieraniu świadczeń emerytalnych.
                  • Gość: Jerry Re: do czarnamamba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 11:09
                    Oj Rafał Rafał - ja tutaj "z dobrym słowem", a Ty nie mogłeś powstrzymać się od sarkazmu.. ;) Z tym "Czterdzieści
                    lat pracyi 1 500 jak będziesz miał farta" to "Jak sobie pościelesz tak się wyśpisz" - trzeba było w wieku 20 lat mieć
                    inny plan na życie :) W sumie min. p. Korwin - Mikke twierdził, że ZUS za jakiś czas padnie także.. stratny na
                    pewno nie będziesz. Poza tym - nie każdy jest tak obrotny jak Ty i ma w CV tak różnorodną "działalność" (to piszę
                    bez cienie złośliwości)

Powodzenia W Skandynawii - "dój" Ich ile z Euro bo przyzwoicie stoi :)
                    • Gość: kamillllaaaa do czarnamamba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 14:56
                      chyba do Prenzlau nie pojedziemy.... tym razem:-)
                  • Gość: xxxd Re: do czarnej mamby IP: *.centertel.pl 04.06.11, 22:35
                    '72?
                    xd:)
                    pzdr.
          • Gość: Albin Siwak Re: do ja-aśka i mamba IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.11, 23:39
            Ty Mamba -wiejesz bo Marek wyszedl ?
      • Gość: XXForEver Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: 62.69.221.* 02.09.10, 09:06
        Co za czarna niewdzięczność! Wypieprzono ich z domu z trzema, nie dwiema walizkami! Pozwolono na zakupy! I zero wdzieczności! Na szczęście czujna 11anel-7 pamięta jak było naprawdę! Ona już wdzięczność i właściwą postawę wyegzekwuje i Gomułce na mogiłce złoży wraz z wieńcem. Niech żyje czujność!
    • ligrom_mechuma Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie 29.08.10, 22:16
      Piękne dziewczyny to ich córki i wnudcki.
    • topshopxx Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie 29.08.10, 22:18
      Biedni ci ludzie, wygonili ich z tak przepieknego kraju, i jakze jak
      atrakcyjnego Szczecina, do tak nedznych krajow jak Szwecja i Dania.
      • Gość: gość Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.146.8.7.nat.umts.dynamic.eranet.pl 29.08.10, 22:37
        Putin z Perezem chcą żeby
        żydzi wrócili tam skąd pochodzą
        oczywiście przeczytaj
        www.starwon.com.au/~korey/chazarowie.htm
        • Gość: goscie Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.146.8.7.nat.umts.dynamic.eranet.pl 29.08.10, 22:43
          Przeczytaj

chazaria.blox.pl/2005/06/NOWA-CHAZARIA-CZYLI-TAJNY-PLAN-PUTINA-SZARONA.html
          • Gość: Dr humbolt Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.chello.pl 29.08.10, 23:49
            Ja się bardzo cieszę, że oni przyjeżdżają powspominać, ale za każdym razem jest
            rozdrapywanie ran o antysemityzm, że dzieci wyzywały, że tatuś narzeczonego nie
            lubił, może tatuś narzeczonego był katowany przez żydokomunistów za AK to mógł
            mieć pretensje.
            Ukierunkujcie swój żal konkretnie, do ludzi z aparatu władzy którzy was
            wyrzucili. Jaruzelski jest w bardzo dobrej kondycji jak widzieliśmy na
            zaprzysiężeniu Komorowskiego, a to on jest bezpośrednio odpowiedzialny za
            czystki w wojsku. Z innych resortów też paru moczarowców by się znalazło w
            dobrym zdrowiu w przysługujących ośrodkach rządowych na wczasach.
            W latach 80tych wyemigrowała, lub została wyrzucona cała masa wartościowych
            ludzi za solidarność i mieszkania im rekwirowali, nikt za nimi nie płacze, to
            też za Jaruzelskiego.
            • Gość: czy-telniczka Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.10, 14:29
              Dr humbolt napisał(a):

> W latach 80tych wyemigrowała, lub została wyrzucona cała masa wartościowych
              > ludzi za solidarność i mieszkania im rekwirowali, nikt za nimi nie płacze, to
              też za Jaruzelskiego.

Tu moje przypomnienie o młodych i bardzo dobrych uczniach szkół i nadziei
              którzy chyba z braku szans rozwoju wyemigrowali a tam zaczynali życie od
              sprzątania klatek schodowych i znowu naukę zawodu - to moje zdziwienie!!!
              Tak dalszej kuzynki mieszkanie spółdzielcze przekazano nowym najemcom
              a pieniądze to inflacja zjadła - do Polski nie wróciła odwiedza raz w roku.

Chyba coś tym jest jest że niby odważny naród ale mierność się tu promuje.
              Czy polityka - a politycy działają w kierunku pojednania czy eliminacji?
              • Gość: ja_aska Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.10, 16:13
                nie rozumiem niektorych reakcji. ludzi urodzonych, wychowanych i
                weyksztalconych w Szczecinie wyrzucono z ich wlasnego kraju/domu.
                wracaja z roznych miejsc na swiecie by sie spotkac i powspominac.
                przyczyny ich wyjazdu byly tragedia ale ich powroty sa super sprawa.
                • Gość: kink konk Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.10, 10:15
                  powroty tak, ale aby ich emigracja byla taką tragedią??? tego nie
                  rozumiem, ja bym nawet dopłacił, aby w tamtych czasach całą moją
                  rodzinę wyexmitowali do lepszego świata, danii czy szwecji, gdzie
                  kazdy dostal dom, super prace i opieke socjalną... my jeszcze 30-40
                  lat w komunie mieszkaliśmy i na kartki 200 gram mięsa przydziałowego
                  na miesiąc mogliśmy sobie zafundować. kto miał lepiej? gdzie ta
                  tragedia???
    • tomita Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie 30.08.10, 18:17
      Tak wyjechalismy z tego kochanego miasta bo widocznie nie bylo rady -
      a czytajac co ludzie pisza to czsami nie wiadomo czemu ta nienawidz
      i za co czy cos oni zrobili zlgo Polsce ? Szkoda bo do dzis Szczecin
      jest moim kochanym miastem.
      • Gość: żetakpowiem Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.10, 18:22
        tomita napisał:

> Tak wyjechalismy z tego kochanego miasta bo widocznie nie bylo rady -
        > a czytajac co ludzie pisza to czsami nie wiadomo czemu ta nienawidz
        > i za co czy cos oni zrobili zlgo Polsce ? Szkoda bo do dzis Szczecin
        > jest moim kochanym miastem.--
        > <*>Tomek

Może to nie jest głupia myśl - ściągnąć z powrotem żydowskich obywateli do
        Szczecina i niech tu administrują, w końcu znani są ze smykałki do interesów.
    • Gość: chawa Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.xdsl.centertel.pl 31.08.10, 13:00
      miast komentarza..www.youtube.com/watch?v=16KoUgNjJTw
    • swarozyc Zydow nikt nie wyrzucal... 31.08.10, 13:31
      a kto tak twierdzi to klamca, syjonista i stalinista.
      Takie bajki to mozecie pisac dla glupkow wychowanych na GW i "naukach"
      michnikowsko/kuroniowo/mazowieckich...
      Sami Zydzi w Szwecji mi mowili ze nikt ich nie wyrzucal, tylko pozwolono im
      wyjechac...
      Nam nie pozwolono, a dalo by noge pol Polski
      Tu przyblizenie tematu hucpiarze i katoszczyle:
      wejsc przez "artykuly" do "(po)marcowe mistyfikacje"
      www.glaukopis.pl/index.php?menu_id=3&id=22
      PS cieszcze sie Zydzi, bo gdyby was Gomulka rozliczyl za wasze zbrodnie, to
      dzisiaj nie moglibyscie klamac...
      prawda towarzyszu Juras?
      • Gość: chawa Re: Zydow nikt nie wyrzucal... IP: *.xdsl.centertel.pl 31.08.10, 14:14
        www.youtube.com/watch?v=16KoUgNjJTw
      • hsps Swarozyc, jednak jestes chory 31.08.10, 18:37
        Kiedys Cie moze nie tyle szanowalem co uwazalem, ze masz wiecej
        oleju w glowie ode mnie. Ale sie mylilem. Masz wiecej whisky niz
        krwi, o oleju nie rozmawiamy. I argumentu "mowili mi Zydzi w
        Szwecji" NIGDY sie po Tobie nie spodziewalem. Niziutko kolego,
        niziutko. Swiatopoglad "plotkarski" - cieniutko przedziesz. A
        szkoda. Mily, dowcipny i o szerokich horyzontach - taki Czlowiek
        moglby byc z Ciebie. A alkohol zniszczyl wszystko. Szkoda...
        • exman Re: Swarozyc, jednak jestes chory 31.08.10, 18:48
          Swar od dawana żyje w matrixie. Ja bardzo miło wspominam moich żydowskich
          sąsiadów na Niebuszewie. Porządni ludzie, wszyscy mieli łzy w oczach gdy
          wyjeżdżali.
        • swarozyc Re: Swarozyc, jednak jestes chory 31.08.10, 20:37
          nie tylko Zydzi w szwecji mi mowili, ale myslalem ze tzw. informacje z pierwszej
          reki moga uzupelnic ma wypowiedz. jezeli cie zawiodlem, to przykro mi, ale chyba
          przezyje twe rozczarowanie moja skromna osoba..

hsps napisał:

> Kiedys Cie moze nie tyle szanowalem co uwazalem, ze masz wiecej
          > oleju w glowie ode mnie. Ale sie mylilem. Masz wiecej whisky niz
          > krwi, o oleju nie rozmawiamy. I argumentu "mowili mi Zydzi w
          > Szwecji" NIGDY sie po Tobie nie spodziewalem. Niziutko kolego,
          > niziutko. Swiatopoglad "plotkarski" - cieniutko przedziesz. A
          > szkoda. Mily, dowcipny i o szerokich horyzontach - taki Czlowiek
          > moglby byc z Ciebie. A alkohol zniszczyl wszystko. Szkoda...
          • hsps Re: Swarozyc, jednak jestes chory 31.08.10, 22:34
            Przy tej ilosci alkoholu napewno mnie przezyjesz i moje
            rozczarowanie Twoja osoba - ale dopisywanie teraz argumentacji
            typu "nie tylko Zydzi w Szwecji..." wskazuje jednoznacznie, ze
            gonisz chlopie w pietke. NAPRAWDE szkoda. Masz wiedze, masz talent,
            a rozdrabniasz sie w ... popierdywaniu. Inaczej tego nie moge
            nazwac. Ja znalem kilku Zydow jak np. Gutenberga (obuwniczy na
            Jagiellonskiej, albo nauczyciela z VLO (nie podam nazwiska,
            wiekszosc wie) - i oni byli NORMALNYMI kolegami, NORMALNYMI
            sasiadami, NORMALNYMI kumplami - dlaczego ich nienawidzisz? Nie
            wiem. I nie chce wiedziec. Swar, jestes slabym czlowiekiem... sorry,
            ale tak niestety jest. Ktokolwiek probujacy cokolwiek
            uzsadnic "pochodzeniem" jest cienki - pewnie sam sie wywodzi z
            troche innej "warstwy". Samo wywodzenie sie nie jest niczym
            nagannym, ale tkwienie w nim i przekazywanie przez wychowanie to
            szkodnictwo. Zastanow sie Swar, gdzie jestes i co chcesz osiagnac.
            (nie musisz, moze nic nie chcesz, moze chcesz rozladowac
            swoj "emigracyjny niebyt")?
        • swarozyc Re: Swarozyc, jednak jestes chory 04.06.11, 22:42
          Albo jestes zydem . albo glupkiem..
          Wybieraj..
    • swarozyc brutalnosc rabbiego... 01.09.10, 21:33
      Ksiądz katolicki, pastor i rabin postanowili sprawdzić, który z nich jest
      najlepszym duszpasterzem. Uradzili, że każdy z nich uda się do puszczy,
      znajdzie niedźwiedzia i nawróci go na swoją wiarę.
      Po powrocie spotkali się i wymienili doświadczeniami.
      Zaczął ksiądz: Kiedy znalazłem niedźwiedzia, poczytałem mu katechizm i
      pokropiłem wodą święconą. W przyszłym tygodniu idzie do Komunii.
      Pastor: Ja spotkałem niedźwiedzia nad strumieniem. Zacząłem mu głosić Dobrą
      Nowinę. Niedźwiedź stał jak zahipnotyzowany i pozwolił się ochrzcić.
      Obaj spojrzeli na rabina, całego w gipsie, leżącego na szpitalnym łóżku.
      Rabin uniósł oczy do góry i szepnął: Tak sobie teraz na spokojnie myślę, że
      może nie powinienem był zaczynać od obrzezania.
      • Gość: gość Re: brutalnosc rabbiego... IP: *.182.6.170.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.09.10, 21:09
        Szkoda, że żadna z osób tak utyskujących na to, że jako gojom żyło im się
        gorzej, że to, że tamto, że sramto, nie pojawiła się na tym spotkaniu. A można
        było przyjść i porozmawiać.
    • swarozyc Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie 04.09.10, 00:04
      marucha.wordpress.com/2010/01/22/o-rewolcie-marcowej-1968-w-polsce/
      • Gość: mm5 Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.chello.pl 04.09.10, 11:59
        O, kurcze, swar, takie coś tu zapodajesz, co należałoby w prokuraturze zgłosić. Nawoływanie do
        nienawiści na tle różnic narodowościowych jak nic.
        • swarozyc Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie 04.09.10, 12:20
          glupia pi... jestes i tyle.
          • Gość: sefardyjczyk Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.11, 08:15
            Niech wrócą na swoje
            chazaria.blox.pl/2005/06/NOWA-CHAZARIA-CZYLI-TAJNY-PLAN-PUTINA-SZARONA.html
          • Gość: mm5 Re: Przybyli Żydzi, którzy mieszkali w Szczecinie IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.11, 21:17
            Ty swarozyc jesteś przyklejonym do klawiatury psycholem (podobno) ze Szwecji i myślisz, że wszystko ci wolno, ale się mylisz...skoro wskazujesz tu komuś alternatywę rozłączną "jesteś żyd albo głupek, wybieraj" to i ja nie mogę być glupia pi...I tyle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka