Dodaj do ulubionych

Krzystek: winna Jacyna i Wijas

21.10.10, 13:41
www.radio.szczecin.pl/index.php?idp=0&idx=64899
Po naszej publikacji Krzystek tłumaczy się z afery w lokalówce

Afera w szczecińskiej lokalówce będzie kosztowała miasto kilka milionów złotych.
Sprawa zaczęła się w marcu tego roku, kiedy Wojewódzki Sąd Administracyjny orzekł, że uchwała Rady Miasta z 2006 roku - na podstawie której Zarząd Budynków i Lokali Komunalnych podniósł opłaty o średnio 16 procent - była nieważna.
Piotr Krzystek stwierdził dzisiaj, że nie zamierza ukarać nikogo z urzędników, którzy przygotowywali ten akt prawny, znalazł za to osoby, które ponoszą odpowiedzialność polityczną: to radni poprzedniej Rady Miasta.
WSA uchwałę unieważnił, bo nie została wpisana do Dziennika Urzędowego Województwa. Jak się dzisiaj okazało, decyzję, żeby tego nie robić, podjęli wspólnie prawnicy miasta i wojewody.
- Nie poniosą konsekwencji - mówi Piotr Krzystek. - Od czasu podjęcia uchwały minął okres trzech lat, więc nawet, gdybym chciał, w sensie pracowniczym takiej możliwości nie ma.
Winni jednak się znaleźli, to między innymi konkurenci Piotra Krzystka w wyborczym wyścigu, wtedy radni, którzy zagłosowali za uchwałą: - Małgorzata Jacyna-Witt i Jędrzej Wijas. Odmawiam tym osobom prawa do tego, aby dzisiaj kwestionowali i mówili o gospodarce mieszkaniowej - mówi prezydent Krzystek.

Dlaczego jednak równolegle nie poinformowano mieszkańców lokali komunalnych o tym, że od trzech lat płacą nielegalnie zawyżony czynsz?
- Prace nad trybem wypłaty pieniędzy trwają: od kilku miesięcy ciężko pracujemy - twierdzi prezydent.

To, co mówi Piotr Krzystek, nie zgadza się z tym, co magistrat we wrześniu tego roku odpowiedział na pismo wysłane przez mieszkankę miasta, Elżbietę Klich, która domagała się zwrotu nadpłaconego czynszu.

- Pisałam do ZBiLK-u w tej sprawie, przez dwa miesiące nie było żadnej odpowiedzi - opowiada Elżbieta Klich. - Złożyłam skargę do prezydenta, otrzymałam odpowiedź: "Gmina Miasto Szczecin może zwrócić nienależnie pobrany czynsz tylko na podstawie indywidualnych wyroków sądu".

"Tonący brzydko się chwyta" jak to kiedyś powiedział Kwaśniewski.
Obserwuj wątek
    • Gość: bolek Re: Krzystek: winna Jacyna i Wijas IP: *.chello.pl 21.10.10, 13:55
      bo budżet by sie posypał, dlatego ludzie płacili zawyżony czynsz, pewnie miasto to firma i mieszkańcy to tylko dojne krowy
    • andreas.007 winnych nie ma i nigdy nie bedzie... 21.10.10, 14:01
      winnych nie ma i nigdy nie bedzie....
      dziwi jeszcze kogoś, gdy pięść sie zaciska i ma ochotę kogoś palnac...

"- Nie poniosą konsekwencji - mówi Piotr Krzystek. - Od czasu podjęcia uchwały minął okres trzech lat, więc nawet, gdybym chciał, w sensie pracowniczym takiej możliwości nie ma."
      ----

Nigdy nie ma kogo pociągnąć do odpowiedzialności...
      piękna sprawa taka firma-miasto, gdzie decyduje sie nie swoimi pieniędzmi,
      zawsze ma sie wypłatę, a nigdy nie ponosi konsekwencji!

W sprawie sprawy Jurczyk-Wieczorek co kosztowało miasto 10 mln
      tez winnych nie ma... mieszkania niezbędnych wbrew prawu wydane,
      ale winnych tez nie ma!
      • ppiioo33 Re: winnych nie ma i nigdy nie bedzie... 21.10.10, 14:04
        mnie zadziwia jedno:

jak powstałem inwestycje zostały zaplanowane prze władzę wcześniejszą, to zasługi przypisuje sobie rządzący

ale jak już coś pomieszają, to winni są ci byli

Sukces ma wielu ojców a porażka jest sierotą - tyle w temacie
        • andreas.007 Re: winnych nie ma i nigdy nie bedzie... 21.10.10, 19:05
          Pan Krzystek w listopadzie 2007 powiedział:
          "- Na początku mojej prezydentury wynosiło 12 proc., teraz 8 proc. - poinformował. - Wiem, że pesymiści zaraz powiedzą - a jaka w tym zasługa prezydenta miasta? A ja zapytam przekornie, a gdyby wzrosło, to czy ja nie byłbym obarczany winą?"

Wtedy zmalalo bezrobocie - pan Krzystek przyznał, ze to nie jego zasługa,
          ale teraz bezrobocie wzrosło.... to pewnie wina kryzysu.

To w temacie ojca sukcesu i porażki...
    • aysy.1 prawnicy miasta 21.10.10, 14:09
      buhahahahahahaha:))))
      swoją drogą takie to miasto. po unieważnieniu takiej uchwały samorząd każdego cywilizowanego kraju wypłaciłby lub zaliczył na poczet nadpłacone kwoty. w szczecinie niech się wyborca - obywatel z naki sądzi. jak z pzu ale 20 lat temu.
      to podejście miasta pokazuje dlaczego inwestorzy również omijają nas z daleka. tutaj nie szanuje się niczego i nikogo za wyjątkiem etatów urzędniczych i bossó partyjnych.
    • Gość: gość Zaraz, zaraz! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.10, 14:34
      Skoro decyzję podjęli prawnicy miejscy i wojewody to co tu do rzeczy mają radni? Oni przegłosowali uchwałę, to państwo prawnicy zdecydowali o niewpisaniu jej do dziennika. Pan Krzystek sam sobie zaprzecza.
      • Gość: unger Re: Zaraz, zaraz! IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.10, 22:36
        bo ksyfek to albo oszust albo głupek
    • Gość: ja [...] IP: 94.254.133.* 21.10.10, 14:50
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: twarda wazelina Krzystku Misiu Swinko TY IP: *.chello.pl 21.10.10, 23:06
        Znowu ci brzydcy jacyś urzędnicy, co wcisnęli ci lewe mieszkanko. Ach nieładniusio tak , nieładniusio , robić takie świństewka. A którzy to ci prawnicy tak zadecydowali ,żeby nie ujawniać bydłu, że płacą więcej . To jacyś łobuziaki , pojawili się napuszczeni przez Jacyne i Wijaska i zmusili cię do podpisania. A fe.
        Kuku już im nie zrobisz , ale jak mają na imię, może gdzieś jest jakiś ślad tych doradców ?
        Może to ci sami co wieżę Bismarka opchnęli łobuzom do zniszczenia na 100 lat.?
        Pan Adam zmoderował tak artykuł ,że wychodzi na to ,że to Jacyna I Wijas są wszystkiemu winni.
        W innych przekaziorach to inaczej wyglądało .
        pewnie , przy okazji można swoja marchewkę zastrugać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka