22.10.10, 09:49
proszę o wyjaśnienie co za SEDINA /Manzla/ znajduje się w Muzeum Historii Szczecina?
Odkopano, znaleziono? Co ze skompletowaniem całego pomnika?

Nic ciekawego w internecie nie znalazłam ponad to co wie przeciętny Szczecinianin.
Obserwuj wątek
    • zed.1 Re: SEDINA 22.10.10, 11:58
      pewnie chodzi o model (kopie) wykonana na zlecenie stowarzyszenia kupcow. ten, ktory stal w galaxy.
      • ajpitoajpi12 Re: SEDINA 22.10.10, 17:23
        Nie Zed tamten model gipsowaystoi na Wałach Chrobrego na parterze, natomiast ten o którym piszę jest z brązu /chyba/ w starym Ratuszu tj. na Rynku Siennym na 2, albo 3 piętrze. Cudo!. Patrzyłam urzeczona.
        W ogóle warto tam pójść. Wpada się na wileńską dorożkę i od razu pomyślałam, że może Teściowie nią do ślubu jechali.
        Warto pojść do tego Muzeum, Was pouczy, a nam przypomina skarby znajdowane na gruzach i długo nam służące.
        POLECAM.
        • zed.1 Re: SEDINA 22.10.10, 20:36
          czyli to ta o tym mowa sedina.pl/index.php/2005/05/19/tajemnice-sediny-cz-5-ile-jest-sedin/comment-page-1/ ?
          • ajpitoajpi12 Re: SEDINA 23.10.10, 02:01
            Dziękuję, ZED. Ładna, prawda?
            Zaprowadż do niej milusińskich, przy okazji sam coś spokojnie obejrzysz.Pozdro-E.
            • zed.1 Re: SEDINA 23.10.10, 06:00
              ladna, kiedys sie wybiore.

• Gość: ruolf Re: SEDINA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.10, 18:19
      Gipsowy model Sediny wykonany na zlecenie Kupców Szczecinskich (chyba jakies 2 lata temu) juz nie stoi na Wałach Chrobrego. Kupcy zabrali go do siebie. A w ratuszu brązowy model glownej figury, ok. 1 wys. Takich pomniejszonych, autoryzowanych kopii duzych rzeźb wykonywano bardzo wiele, i podobno w Szczecinie są jeszcze jakies.
      • ajpitoajpi12 Re: SEDINA 22.10.10, 18:45
        Dziękuję. Wiem już więcej.
        Ok.2-3 tyg. temu byłam na wystawie Skarbów Ks.Czartoryskiej i JESZCZE TAM Sedina gipsowa stała. Od strony okna trochę uszkodzona; gips się kruszy.
        Dzięki-pozdroE.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka