Dodaj do ulubionych

Ludzie opanujcie się, szanujcie siebie i innych!

03.12.10, 01:06
Ludzie opanujcie się, wiecej szacunku do siebie i innych...
Nie zapedzajcie się poza pewne umowne ramy forum, jako pewnej formy
wymiany opinii, myśli czy informacji... to bardziej jest jednak forma zabawy.
Nie róbcie z tego sprawy, która wychodzi poza forum, wymyka się kontroli.
Nie można z tej jednak zabawy robić swojego życia i terroryzowac innych...
to nie jest nasze życie, ale jest to internet!
Bywało tez dawałem się zbytnio wciągnąć i ulegalem...
teraz wybory dodają złych emocji i niektórzy z nas nie odróżniają wyraźnie
forum od życia - nie przekraczajmy pewnych granic... jeżeli czujemy,
ze zbyt się zaangazowalismy emocjonalnie może lepiej zrobić sobie przerwę...
a przede wszystkim wiecej szacunku do siebie i innych!
Obserwuj wątek
    • Gość: floating in space Re: Ludzie opanujcie się, szanujcie siebie i inny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.10, 08:50
      Refleksja słuszna, ale apel naiwny jak kreowana dookoła nas rzeczywistości w tym tkwi problem, gdzie jest ta granica pomiędzy naiwnością a refleksją a tzw buractwem. W obecnej, pozornej demokracji, okazuje się że każdy ma swoje granice i każdy ma prawo ich szukać, próbować, na swojej drodze do rzeczywistej demokracji, której to dopiero się uczymy. W tym wypadku forum jest póki co najlepszym miejscem to wylewania tego całego 'bigosu' co tkwi w każdym z nas. Tacy jesteśmy i jest to tańsze niż psychiatra, w rzeczywistości hipokryzji którą nas się atakuje w każdej chwili i miejscu.
      • andreas.007 Re: Ludzie opanujcie się, szanujcie siebie i inny 03.12.10, 11:31
        Oczywiście poziom dyskusji jest tez istotny i rzeczywiście apel moj
        w tym względzie wydaje się bardzo naiwny i powiem, ze już
        kilkukrotnie tu wspominałem, ze to demokracja - masz racje.

Mnie się jednak rozchodzi, ze niestety rozterkii i emocje, walka polityczna
        wychodzi poza forum wkraczając w życie... znaczy niektórzy nie ograniczają się
        jedynie do wyrażania się - dosłownie nawet - na forum, ale odnajdujac interlokutora
        w realu dalej, ze tak powiem wyrażają się i nawet ingeruja w życie jego...

Nie miałem takiego przypadku, ale niestety co najmniej jedna osoba tak.
        I to nie chodzi o ściganie przez prokuratora za ewentualne obrazenie,
        ale moim zdaniem jest to odgrywanie się za odmienne zdanie polityczne!

Apeluje wiec, jak najbardziej i zawsze o poziom naszych wypowiedzi,
        ale tym razem o granice, którym powinno być to forum!
        Granice moim zdaniem nieprzekraczalne zdaje mi się
        dla normalnego człowieka rozumiejacego zasady demokracji, których spełnieniem
        jest miedzy innymi to forum!
        • Gość: ha ha Re: Ludzie opanujcie się, szanujcie siebie i inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.10, 17:28
          Jachim schowaqł wątek o sobie i myśli że głupa z nas zrobi
        • Gość: floating in space współczuje sytuacji .. czas zejść do podziemia! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.10, 09:58
          Fanatyczni twórcy pewnych mechanizmów, najczęściej stają się tymi mechanizmami i po czasie giną od tego czym są. Taka kolej rzeczy. Wystarczy poczekać i zachowac dystans.
          Czasami nawet zejść do podziemi!!
      • Gość: obrażony Re: Ludzie opanujcie się, szanujcie siebie i inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.10, 17:27
        jak redaktor naczelny nas szanuje tak ludzie jego
    • Gość: n Re: Ludzie opanujcie się, szanujcie siebie i inny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.10, 08:59
      Znowu się naczytał powieści dla gospodyń domowych i mędzi...
    • aysy.1 Re: Ludzie opanujcie się, szanujcie siebie i inny 03.12.10, 09:02
      andreas.007 napisał:
      masz andreasie skoki nastrojów i emocji:) obecnie jesteś chyba w fazie pozytywnej.
      tak masz moim zdaniem rację ale metodą zaradzenia temu nie jest apel bo gdy jest dyskusja nt konkretów. to jest inaczej. im bardziej konkretny temat tym mniej dyskutantów i emocji. ogólniki polityczne są od razu polem do popisów dla politykierów, urzędasów i biurw wszelkiej maści.
      zobacz jak mało jest zawsze wpisów w dyskusjach businessowych lub o innych konkretach.
      tam gdzie są wizje, prognozy strategiczne nawet do 2050 toku to natychmiast jak nietoperze do światła zlatują się wiedzący lepiej politycy i lokalni intelektualiści bez osiągnięć.
      poza tym wiesz zapewne dobrze,że tu chodzi o kasę i pracę wśród tych pasozytów określanych np działaczami samorządowymi.
      • andreas.007 Re: Ludzie opanujcie się, szanujcie siebie i inny 03.12.10, 11:59
        Zgadzam się z Tobą, ze czesto jest tu mało konkretów w dyskusjach,
        a wiecej jakiejś nachalnej propagandy - tym razem jednak chodzi o zachowanie
        prywatności i ograniczenie swoich sympatii politycznych do granic forum!
        Bo niestety zdaje się emocje niektórych tak ich rozentuzjazmowaly, ze gubią
        granice miedzy dyskusja i różnymi zdaniami wkraczając w real...
        To forum, stanowić powinno nieprzekraczalne granice, których z naszymi
        odmiennymi zdaniami czy czasami wręcz rozterkami nie powinnismy przekraczać!
    • zed.1 A ja 03.12.10, 12:32
      A ja nawet ograniczyłem przeklinanie :)
      • Gość: czy-telniczka Re: A ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 12:51
        :) tak, zauważyłam ten poprawny przekaz u zed.1 :)))
        • zed.1 Re: A ja 03.12.10, 13:29
          Cieszę się, że ktoś dostrzegł ;)
          • aysy.1 Re: A ja 03.12.10, 16:40
            zed.1 napisał:
            > Cieszę się, że ktoś dostrzegł ;)
            optymistyczne sondaże jak widać czynią cuda :)

• Gość: czy-telniczka Re: A ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 16:46
              aysy.1 napisał:
              > optymistyczne sondaże jak widać czynią cuda :)

Może, nie należy pisać i mówić i nich - to puste słupki znikną, a zacznie myślenie.
          • Gość: ZZ Re: A ja IP: *.182.24.137.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.12.10, 18:59
            nie zmienia to faktu, że Zed.1 to nadla internetowa porażka:)
            • Gość: kiełbaska K. zrobił świetną "fontannę" przy starej chemii!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 20:10
              dostanie mój głos.
              • Gość: kicimarchewka kiełbaska IP: *.dynamic.chello.pl 04.12.10, 13:07
                przecież to kiełbaska, lepiej tam idź i nakarm ptaki, a kotom daj kiełbaskę
      • wuk4 Re: A ja 03.12.10, 20:06
        zed.1 napisał:

> A ja nawet ograniczyłem przeklinanie :)
        >

To się chwali. Ale nie ograniczyłeś agitacji politycznej.
        • zed.1 Re: A ja 04.12.10, 16:28
          Każdy wtóruje. Jedni w jednej sprawie, inni w drugiej. Problem w tym, ze ja w przeciwnej co do wiekszosci osob tutaj.
          • andreas.007 Re: A ja 04.12.10, 16:47
            zed.1 napisał:

> Każdy wtóruje. Jedni w jednej sprawie, inni w drugiej. Problem w tym, ze ja w p
            > rzeciwnej co do wiekszosci osob tutaj.
            ---------------

To gdzie Ty jesteś?

No i najważniejsze... nie rób z tego PROBLEMU...
            Dasz rade.
            ;)
    • Gość: full Re: Ludzie opanujcie się, szanujcie siebie i inny IP: *.adsl.inetia.pl 03.12.10, 23:59
      szanujmy siebie i dlatego nie dajmy sie oszukac Krzystkowi i ukladowi ktory za nim stoi
    • Gość: RAR Re: Ludzie opanujcie się, szanujcie siebie i inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.10, 15:35
      jak dziennikarz chce się bawic w politykę TO NIECH ZAŁOŻY SOBIE WŁASNĄ PARTIĘ I WALCZY Z KIM CHCE ALE NIECH NIE WYKORZYSTUJE DO TEGO PRASY I NIE CH NIE POGRĄŻA DEMOKRACJI. METODY KTÓRYCH UŻYŁ JACHIM TO METODY UBECKIE I WIDAC NIE POTRAFI O NICH ZAPOMNIEC I NIE UMIE ZACZĄC ŻYC W DEMOKRACJI. DEMOKRACJa JEST DLA NIEGO OBCA, A UBECJA ŚWIATŁEM PRZEWODNIM.
      NIECH PAN SOBIE ZAŁOŻY PARTIE I TAM WALCZY ZE ŚNI ACYM SIĘ PANU PO NOCACH PANEM NITRASEM.
      OD NAS WARA I OD NASZYCH DUSZ TEŻ .
      • Gość: Christal widzialam biale cienie to chyba duchy IP: *.hsi5.kabel-badenwuerttemberg.de 05.12.10, 18:03
        zdradze wam co mi sie trafilo
        widzialam w ciemnosci biale cienie nad choinka,
        ani wiatru ani swiatel z dala
        to musialy duchy byc
    • blooml Re: Srodze sie o Was martwie, Andre 05.12.10, 23:15
      zapodajecie chyba ostatnio za duzo zen, Andre ;)

Zycie dzis toczy sie normalnie - dokladnie tak jak wczoraj i jutro, na forum sa gnomy, jak wczoraj i jutro - nie trzeba sie wszystkim tak przejmowac ;)

Proby pacyfikacji forum juz byly i zawsze konczylo sie tak samo. Masz racje mowiac o koniecznosci odpoczynku ale ja proponowalbym dac odpoczac percepcji i jej demonom. Nikt nikogo nie morduje, krew sie (co byc moze) leje ale tylko wirtualna, jesli ktos trawi zycie na branie do siebie tego co sie pisze na forum - to robi blad ale robil to przecie bedzie nadal (no bo jakze), a Wy, Adnre, bedziecie dalej studiowac zen i martwic sie porzadkiem wszechswiata?

Dajcie Spokoj, Andre ;)

Wszechswiatem zajmie sie entropia, a atraktory beda moderowac nasze zycie (i forum). Usiadzcie, Andre, w pozycji lotosu i kontemplujcie piekna zime za oknem. Bo zima jest po to, zeby ducha cieszyc. I lato jest po to i wiosna. I jesien, qcze, tez ;)

Zycie w ogole jest piekne i szkoda zyc drzac i trwozac sie przy kazdej drobnej zawierusze - zwlaszcza wirtualnej ;)
      • andreas.007 Re: Srodze sie o Was martwie, Andre 05.12.10, 23:54
        Otóż życie jest piękne i są przepiękne miejsca...
        weź plecak i w drogę - zobaczysz sam!

Tylko nie doczytales - tu możemy się obrzucac błotem,
        ale sprawy wychodzą poza wirtualna rzeczywistość i wkraczają w życie...
        niektórzy mówiąc wprost piszą maile niemile i donosy na forowicziw do ich miejsca pracy!
        • Gość: bolek Re: Srodze sie o Was martwie, Andre IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.10, 08:21
          Andre zabierz ze sobą Beatrix, bo ten wątek jej poświeciłeś, kobiecie,która tutaj przeginała na forum, najpierw atakując nieetycznie MJW, a później Litwińskiego, przepraszam Nitrasa, bo na nim była zafiksowana. Ona sobie na to zasłużyła, bo jechała po bandzie, będąc pewna swojej mądrości, a jednak raniąc innych. Nawet i ciebie zdradziła, jakiś sentyment ze spotkania w realu. A te spotkania w realu pokazują jaka współpraca jest w Szczecinie dla dobra tego miasta. A ty sam się martw o siebie. Pokazujesz postawę buddysty, który sam nie jest zintegrowany, albo człowieka, który wierzy w świat ezoteryczny. U pierwszego sekretarza tak samo było.
        • Gość: ? Re: Srodze sie o Was martwie, Andre IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.10, 09:41
          andreas.007 napisał:

> ale sprawy wychodzą poza wirtualna rzeczywistość i wkraczają w życie...
          > niektórzy mówiąc wprost piszą maile niemile i donosy na forowicziw do ich miejs
          > ca pracy!

Jeśli pracownik państwowy za moje podatki bluzga na forum zamiast uczciwie pracować to chyba jednak dobrze że ktoś na to zareagował? Pracodawca ma najwyraźniej gdzieś lub nie wie co jedna z drugim robi za swoim biurkiem. Czy Ty Andreas pochwalałbyś postępowanie swojej sekretarki która zamiast zajmować się sprawami firmowymi siedzi na forum i dyskutuje o kolorze lakieru do paznokci?
          • andreas.007 Re: Srodze sie o Was martwie, Andre 06.12.10, 11:48
            Nie jest ważne czy się z kimś zgadzam czy nie na forum,
            ale wysyłanie maili z obelgami na priva, to chyba przegięcie -
            zas wyrażenie swojej dezaprobaty na takie cos nie ma nic wspólnego
            ani z buddyzmem, ani ezoteryka, a nawet zielarstwem czy kulturystyką...

Stany świadomości wykraczające u niektórych poza wirtualne forum,
            których efektem materializacji staje się atak personalny na osobę,
            która nie jest osoba publiczna - zdecydowanie wykracza poza dopuszczalne normy.

A swoją droga Bolek jest dobrze zorientowany...
            zaś co do bywania na forum w godzinach pracy, to już problem
            pracodawcy, którzy czesto blokują takie strony.
            W firmie pracownikom zlecalem zadanie i rozliczalem z wykonania.

Trochę kultury Bolek i nie będziesz się musiał martwić o nikogo.
            To takie proste Bolek, dasz radę!
            • Gość: bolek Re: Srodze sie o Was martwie, Andre IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.10, 12:09
              pewnie lepiej obelgi na forum wylewać niż na priva, a trochę kultury można u ciebie na forum poczytać i wszystko wiesz. I co tandetny triumfalizm odczuwasz, kiedy to napisałeś - ujmując się właśnie teraz jak przez tą twoją damę zostały przekroczone normy agresji słownej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka