Dodaj do ulubionych

Zburzyć tę willę. Szybki tramwaj już nie może c...

20.12.10, 08:42
Żenujący artykuł... jakiś taki... no brak mi słów...
Żeby przynajmniej spektakularność inwestycji była warta zamieszania, ale do tej pory inwestycja jest wyłącznie medialna. Szybki tramwaj z Kijewa do Basenu Górniczego - cóż za fascynujące rozwiązanie komunikacyjne... W dodatku będzie pewnie szybko jeździł ale co 45 min. , bo okaże się że częstsze kursy są nieopłacalne :) to BAAAARDZO poprawi komunikację z prawobrzeżem...
Obserwuj wątek
    • prestidigitator70 [...] 20.12.10, 08:50
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • swarozyc Najwazniejsi sa ludzie! 20.12.10, 09:01
        nasi ludzie...
        • zed.1 Dobry artykuł 21.12.10, 20:06
          Bardzo dobrze opisana sprawa. Popieram w zupełności. Kwestie chęci większej kasy czy sensowność bajki o turystach były przemilczane. Gratuluje, że miał Pan odwagę głośno o tym powiedzieć.
      • yamato.1 Re: Zburzyć tę willę. Szybki tramwaj już nie może 20.12.10, 09:23
        Wyjedż z Polski, może stanie sie mniej dzika. P.S. Dlaczego zamiast rzeczowo zabrać głos, sprowadzasz problem do absurdu???
        • prestidigitator70 Re: Zburzyć tę willę. Szybki tramwaj już nie może 20.12.10, 13:04
          WOW !!!

Usunięto mój wpis !

Zatem go powtórzę by się ustosunkować do przedmówcy ;)

"
          Zburzyć wille i zabić mieszkańców !!!

PS. ... to dziki kraj
          "

Widać, że cenzor uznał, że mój wpis był nie po linii autora artykułu albo był głupi i nie wyczul sarkazmu w moim wpisie :)

A odpowiadając przedmówcy:
          Każesz mi wyjechać z Polski ... to prawie tak samo jak ja napisałem powyżej . Nie zgadzam się z Tobą ... ty mi każesz wyjechać z tego kraju, mieszkańcy tej willi nie zgadzają się z zaproponowaną im kwotą ... to jak już napisałem wcześniej "moze ich zabić" od razu nie będzie kłopotu ... Nie będzie opozycji ... będzie kraj wszechobecnej szczęśliwości ...

Tak "absurd" ! Tak tylko , trzeba ludziom przemawiać do rozsądku ...i raczej nie są w stanie wysilić swoich komórek mózgowych do samodzielnego, racjonalnego myślenia ...

A chodzi mi o to, że własność prywatna jest najważniejsza , a miasto zamiast wcześniej zabezpieczyć się rozwiązaniami alternatywnymi .... w tej chwili gra na emocjach mieszkańców , by ukryć swoja nieudolność w tym temacie !

• Gość: kamil Re: Zburzyć tę willę. IP: 213.155.168.* 20.12.10, 08:54
      Mieszkańców dać kasę, willę zburzyć budować linię!
    • przyjaciel.krolika praprzyczyna kłopotów 20.12.10, 09:19
      Oto przykład praprzyczyny kłopotów :

Dziś MKZ, czyli Małgorzata Gwiazdowska, też zachowuje się dziwnie. Podczas głosowania na forum Wojewódzkiej Rady Ochrony Zabytków (ciała doradczego wojewódzkiego konserwatora zabytków), która zajęła się willą, wstrzymała się od głosu. Wciąż nie wie, czy budynek wart jest zachowania, czy też nie?

Zwykły urzędniczy strach przed zajęciem jasnego stanowiska. W razie czego można powiedzieć : to nie ja , to kolega.

• Gość: reg Re: Zburzyć tę willę. Szybki tramwaj już nie może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 09:22
      Bardzo dobry artykuł, pierwszy, w ktorym pobrzmiewa glos rozsądku, zamiast balamutnych audycji i bredni, ze co to niby za sztuka przeprojektowac elementy linii.
      Ten kto czytal doniesienia pasowe, zna odpowiedz, dlaczego tak długo to trwa, mimo ze problem pojawil sie w 2009 r. Poniewaz konserwator już raz odmówial wpisu do rejestru zabytkow tej chałupy. W odpowiedzi pojawiły sie odowłania do MKiDN i obiecanki cacanki o jakims centrum muzycznym Gruneberga. I sprawa wrócila, bo zawsze jest dość bezmyslnych. Jakos do tej pory Szczecin i Europa obywal się bez swiadomosci, ze to "zabytek" a właściciele nic nie robili, by go udostepnic publicznie. Slyszałem ze byl tam jakis Niemiec, ktory tam mieszkał. I co z tego? U mnie tez był. W polowie szczecinskich domów byli dawni mieszkańcy.
      Konserwator zapewne wiedzial kto był właścicilem willi, tylko nikomu w tym biurze nie przyszło do glowy (i słusznie) że miejsce w ktorym mieszka producent instrumnetow muzycznych jest dziedzictwem kulturowym, i to europejskim. Oczywiscie ze nie jest, powod po prostu jest smieszny. Ci organisci z Europy ktorzy tak sie oburzają, i zachecaja do ocalenia "dziedzictwa europejskiego", czy oni wiedza o organach w Kamieniu i katedrze, o festiwalach muzyki choralnej i organowej? To nie bylo dla nich powodem do zainteresowania sie kultura muzyczną Pomorza, i morlanego wspomagania jakiegos centrum muzycznego? Odzywali sie kiedy caly Szczecin walczyl o Akademie sztuki, ktorej polowa a nawet większość to sztuki muzyczne? Teraz im sie jakiegoc centrum zachciewa? To jakis niewielki domek jest lepszy dla takiego projektu niż cala akademia (wczesniej filia poznanska), Zamek, Filharmonia, Opera? W międzyczasie w Szczecinie powstaly dwa instrumnety organowe, na Zamku i w Katedrze. Na pewno wiele organow w kosciołach w miasteczkach pomorskich powinno byc konserowane. A tym sie marzy ratowanie jednej byle jakiej chałupy. To niemieccy szowiniści, ktorych oburza ze polskie wladze nie widzą w mieszkaniu fabrykanta instrumnetow muzcznych wielkiego zabytku, przeciez to RELIKWIA!!!! I slusznie ze nie widzą. Jesli mieszka w Szczecinie jakis polski producent saksofonow, tez nie widze powodu by jego mieszkanie uwazac za dziedzictwo kulturowe, mimo ze zyjemy w miescie Kazany.
      Co do wlaścicieli, nie jest to pierwszy ani ostatni konflikt między włacicielem domu a inwestycją o znaczeniu publicznym. Ale poputcziki (pozyteczni idioci) bronia tylko tych, ktorzy mieszkaja w domu jakiego słabo znanego Niemca.
    • kvakva Zburzyć. 20.12.10, 09:27
      Kill will... ;-)
      • piotrus1 Re: Zburzyć. 20.12.10, 10:01
        nie rozumiem sprawy....
        kiedyś w USA... dawno temu... miasto postanowiło przebudować skrzyżowanie... PROBLEM po środku stara murowana toaleta...

miasto wydało miliony aby przenieść ja w bezpieczne miejsce ponieważ to jest ich dziedzictwo

dziś ktoś w Polsce... dzikim kraju gdzie zabudowa wszelkiej ilości wolnych miejsc jest priorytetem, gdzie nie szanuje się specyfiki zabudowy miejsca (jasne błonia i zezwolenie na 4 piętrowy budynek w miejsce "pola golfowego"), gdzie miasto maluje na 3 kolorki wszystko, gdzie reklamy zajmują już prawie każdy budynek, gdzie niezniszczalne chodniki wymienia się na pseudochodniki, gdzie tramwaje wypadają z szyn, ... postanawia się wyburzyć "nasze" dziedzictwo

jestem ciekawy na ile zmieni układ to rozwiązanie komunikacyjne

bo tak naprawdę jeszcze nie czytałem żadnej analizy czy to ma jakikolwiek sens

pozdrawiam
      • Gość: wysiedlic debili Re: Zburzyć. IP: *.pr2-nat.espol.com.pl 20.12.10, 10:01
        ja bym ich wysiedlił syfiarze!!!!! codziennie przechodze kolo tego zapuszczonego domu z patologia w srodku!!!! ten barak stoi blisko drogi moze kiedys wjedzie tam jakis tir i po klopocie z tym syfiastym barakiem bo do domu to mu jescze duzo brakuje!!! zabytek hahahahahahahahah
    • Gość: gość Miasto szczęśliwości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.10, 10:25
      Poczytać tak GW lokalną i wydaje się że to miasto to oaza szczęściia - a to z czego zbudować pomnik, a to co zrobić z rozsypującym suię "zabytkiem", a to co dalej ze "stolicą kultury"...
      To są najważniejsze problemy miasta wg "Gazety"...
      • yamato.1 Re: Miasto szczęśliwości 20.12.10, 11:16
        Naprawdę uważasz, że szybki tramwaj na prawobrzeże to nie jest ważna dla miasta sprawa? Żarty sobie robisz?
    • miejskikonserwatorzabytkow Zburzyć tę willę. Szybki tramwaj już nie może c... 20.12.10, 10:34
      Oj panie Andrzeju, dlaczego dołącza Pan do mało profesjonalnej grupy dziennikarzy twórców tzw. faktów medialnych. Miejski Konserwator Zabytków nie ma kompetencji uzgadniania miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego. To kompetencja Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków i on ten plan uzgadniał. I dziwnym jest jedynie ocena głosowania MKZ i Dyrektora Muzeum, wystawiona przez Pana, są protokoły z posiedzenia Rady Konserwatorskiej, należało je przeczytać. Wg mojej opinii nie pojawiły się nowe fakty, natomiast nie pozostały wyjaśnione wszystkie argumenty stąd moje głosowanie i prawo do zachowania swojego stanowiska, nawet jeśli jest mało popularne. Nigdy nie kwestionowałam zasadności wpisu willi do rejestru i od początku podkreślałam ważność miejsca z uwagi na rodzinę Grünebergów. Analizowałam jedynie w sposób obiektywny walory zabytkowe, stan zachowania willi oraz rangę inwestycji szybkiego tramwaju. Mam nadzieję i przekonanie, że wszystkie te aspekty uda się pogodzić. Proszę wiec o rzetelność informacji i nie mnożenie „faktów medialnych” Małgorzata Gwiazdowska Miejski Konserwator Zabytków
      • Gość: Szczecinianin po co nam taka konserwator miejska IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 11:13
        Droga Pani Konserwator, niech się Pani wreszcie zdecyduje, albo w tę, albo w tamtą stronę, bo stać okrakiem nie wypada. Ile zabytków Szczecin ma jeszcze stracić, żeby Pani zaczeła je bronić ? Obserwując Pani pracę odnosi się wrażenie, że nie o zabytki Pani chodzi tylko o posadę konserwatora miejskiego opłacaną z naszych podatków. Pani jest jak chorągiewka, jak układzik lokalny w tę, to Pani z nim, a zabytki sobie... Konserwator musi być stroną w sporze, a nie lobbystą inwestora. Sprawa willi ukazała olbrzymi kryzys naszego miasta, jego urzędników, „elit” i społeczeństwa bez odwagi cywilnej.... Warto z tego wyciągnąć wnioski na przyszłość i między innymi zastanowić się po co nam taki konserwator miejski bez odpowiedzialności, odwagi, charyzmy...
        • mr_reaper Re: po co nam taka konserwator miejska 20.12.10, 15:12
          >Ile zabytków Szczecin ma jeszcze stracić, żeby Pani zaczeła je bronić ?

Problem w tym, ze ta chałupa nie jest żadnym zabytkiem i MKZ nie musi go bronic.
          Podobno to budynek historyczny o znaczeniu lokalnym, ale wiesz. Moja bardaszka, jakby na nia nie patrzyć, też jest budynkiem historycznym o WIELKIM znaczeniu lokalnym, a wręcz STRATEGICZNYM. Czy z racji tego , też powinna zostać objęta ochrona konserwatorów?
          • Gość: Zuzia Re: po co nam taka konserwator miejska IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 15:31
            Widac, ze zatrzymales sie w kulturze na poziomie swojej bardaszki... :)
            • mr_reaper Re: po co nam taka konserwator miejska 20.12.10, 16:08
              Panienka tak na serio?
    • Gość: eeee.e.e.e kto będzie jeździ tym tramwajem? IP: *.farmacol.com.pl / 10.51.0.* 20.12.10, 11:12
      Przystanek końcowy w polu, w odległości pół kilometra od najbliższego budynku mieszkalnego. Potem obrzeżami Zdrojów a potem przez tereny w których mieszkają dzikie psy i zające. Po 5 kilometrach końcowy, przesiadka. Ile osób będzie korzystać z kursów? Dwie (w szczycie)?
      • kingaps Re: kto będzie jeździ tym tramwajem? 20.12.10, 12:17
        Jeżeli Pani MKZ (Miejski Konserwator Zabytków) określi się, że ta willa to nie zabytek to sprawa rozwiązana. Ale jeśli podejmie decyzję że to jednak zabytek, to uruchomi cała lawinę problemów.
        Czy właścicieli będzie stać na ewentualne remonty zgodnie z wytycznymi MKZ? Czy oni mają świadomość, że każda nawet wymiana okien, czy położenie kafelek w łazience będzie się wiązała z całą masą papierów w celu uzgodnienia co i kiedy można wymienić , naprawić.
        Skąd oni wezmą pieniądze na remont willi, skoro nie stać ich było na remont do tej pory? Czyżby z naszych - miejskich - podatków ?
        Jak znam życie to idzie o kasę. Na willę jest już ktoś chętny. Chodzi tylko to że wartość willi wzrośnie po otrzymaniu papierka, że jest to zabytek. Miasto aby inwestycja "szybki tramwaj" jednak poszła zapłaci wyższą kwotę.

--------------------------
        SOROBAN
    • wuk4 od dziś mam zerowe zaufanie dla p. Kraśnickiego 20.12.10, 12:07
      p. Kraśnicki staje się żenującym pismakiem - jego dawniej interesujące artykuły o Szczecinie znikły na zawsze, widać jest podstawiony przez firmę organizującą rozbiórki budynków.

Swoją drogą, w taki sposób Piotr Zaremba senior za czasów stalinowskich kazał rozebrać szczeciński Teatr Miejski (zaprojektowany przez Carla Ferdinanda Langhsansa, tego który zaprojektował m.in. budynek Opery Wrocławskiej). Kraśnicki wpisuje się w styl bucowatych PRL-owskich aparatczyków, którzy dewastowali ocalałe resztki zabytków w miastach.
      • Gość: Alek od dziś mam zerowe zaufanie dla p. Kraśnickie !!!! IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 14:04
        Bardzo dobrze to okresliles! PRL-wska koncepcja burzenia zabytkow jest wybiorczej jak widac bliska!
        • mr_reaper Re: od dziś mam zerowe zaufanie dla p. Kraśnickie 20.12.10, 15:17

Idea bycia pacjentem szpitala w Tworkach, wam jest bardzo bliska.

--
          Z partyjnym pozdrowieniem... czuwaj druhu !!!
    • namadan Zburzyć tę willę. Szybki tramwaj już nie może c... 20.12.10, 12:27
      Jaki jest sens inwestować setki milionów w tramwaj skoro już mamy tory do Zdrojów, Dąbia... Trójmiasto doskonale funkcjonuje z SKM, Warszawa też nie narzeka. Dlaczego nie uruchomić połączeń w oparciu o tory kolejowe na wzór Trójmiasta?
      • Gość: Joanna SKM wiecej informacji IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 12:46
        O! To, jest pomysl! Dlaczego Gazeta Wybiorcza o tym nic nie pisze? Tylko lansuje projekty rodem z PRL-u. Cos ciagnie ja do tego systemu. Nostalgia? A, swoja droga mozesz podac wiecej informacji o SKM, bo ludzie o tym malo wiedza...
        • namadan Re: SKM wiecej informacji 20.12.10, 15:02
          Szybka Kolej Miejska w aglomeracji gdańskiej – wydzielony system kolei miejskiej łączący Gdańsk, Sopot, Gdynię, Rumię, Redę oraz Wejherowo Tczew i Słupsk. Jest jedynym w pełni wykształconym systemem SKM w Polsce. Obsługiwany przez spółkę PKP Szybka Kolej Miejska w Trójmieście Sp. z o.o..

W związku z ogłoszeniem planów przeprowadzenia Euro 2012 w planowanym stadionie w Gdańsku Letnicy powstała koncepcja budowy drugiej linii kolei miejskiej pod roboczą nazwą Trójmiejska Kolej Metropolitalna, która miałaby za zadanie połączenie nowego stadionu poprzez reanimowaną trasę do Nowego Portu z odbudowaną przedwojenną trasą do Kokoszek, łącznie z przystankiem w porcie lotniczym, a dalej istniejącą trasą Gdynia - Kościerzyna aż do lotniska w Kosakowie, planowanego do wykorzystania w ruchu cywilnym. Opublikowana została informacja o możliwości przyznania przez rząd pół miliarda złotych na sfinansowanie nowej linii.

To powyżej z Wikipedii.

A dla Szczecina i miast takich jak Goleniów, Stargard, Gryfino... to moim zdaniem doskonała idea rozwiązująca dużą część problemów komunikacyjnych (nie zawężając tej kwestii tylko do Prawobrzeża), ilu z nas zna ludzi którzy codziennie dojeżdżają z tych miast? Spojrzeć szerzej i wykorzystać to co już mamy.
          • mr_reaper Re: SKM wiecej informacji 20.12.10, 15:19
            Policz koszty, zapytaj się zainteresowanych czy zapłacą i potem zgłaszaj te innowacyjne pomysły. Z tego co pamiętam z kampanii, to chyba wszyscy kandydaci, opowiadali sie za SKM, tylko chyba zaden nie powiedział ile to bedzie kosztować i skod brac pieniądze.
            • Gość: Felek Re: SKM wiecej informacji IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 15:35
              A SST to nic nie kosztuje? Warto te pieniadze przeznaczyc wlasnie na SKM. Twoje partyjne pozdrowiena pasuja do tego PRL-owskiego projektu SST...
              • mr_reaper Re: SKM wiecej informacji 20.12.10, 16:12
                > A SST to nic nie kosztuje? Warto te pieniadze przeznaczyc wlasnie na SKM

Warto też je przeznaczyć na dofinansowanie obiadów w szkołach i inne szczytne cele, ale nie można!!! Te pieniądze zostały przyznane na budowę SST i TYLKO na budowę SST. To na prawdę tak trudno zrozumieć ?
                • Gość: lolek Re: SKM wiecej informacji IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 16:16
                  Tak, trudno zrozumiec takich oszolomow jak ty.... Projekt jest zly i zbyt duzo kosztuje basta koniec dyskusji! Trzeba zakasac rekawy, zabrac sie do rzetelnej pracy (mam namysli obecna wladze) nie ignorowac opinii publicznej i stworzyc nowy projekt SKM!
                  • mr_reaper Re: SKM wiecej informacji 20.12.10, 16:33
                    > basta koniec dyskusji!

No normalnie aż się wystraszyłem

>stworzyc nowy projekt SKM!

Słucham, jakieś założenia ramowe już masz? Jakie to miejscowości ma połaczyć, jakie przystanki? Jak np. przy pomocy SKM dojedziesz do placu Rodła? Ile to będzie kosztować? Kto za to zapłaci? Dalej mam pytac?
                    SKM tak, ale wspólnie, razem z SST, innymi tramwajami, autobusami . Wiesz, taki transport zintegrowany.
                    • shp80 Re: SKM wiecej informacji 20.12.10, 17:53
                      > Słucham, jakieś założenia ramowe już masz? Jakie to miejscowości ma połaczyć, j
                      > akie przystanki? Jak np. przy pomocy SKM dojedziesz do placu Rodła?

Sugerujesz, że SST będzie dojeżdżał bezpośrednio do pl. Rodła? Zero przesiadek?
                      SKM ma swoje przeznaczenie - zatrzymuje się rzadziej, niż pośpiechy i tramwaje, przez co sprawdza się dużo lepiej na dłuższych odległościach. W obliczu przenoszenia się mieszkań na obrzeża Szczecina i gminy ościenne, to chyba lepsza opcja, niż SST?

> Ile to będz
                      > ie kosztować? Kto za to zapłaci? Dalej mam pytac?

Nie wiem, ile to będzie kosztować, ale Szczecin potrzebuje takich rozwiązań. Bo to jest dziwna sytuacja. Mamy tory, a nie ma kasy na realizację kursów, a kiedy jest kasa, to inwestujemy w budowę nowych torów. Nie mówię, że SST nie będzie miał znaczenia, ale są miejsca, które już od dawna czekają na tory (np. 26 kwietnia, Mieszka I, Ku Słońcu), i gdzie lepiej by się to opłacało... SST miałby rację bytu, ale gdyby przede wszystkim nie zatrzymywał się na każdym przystanku na Gdańskiej.. Gdzieś czytałem, że do takich zadań mają zostać skierowane autobusy, a SST ma jechać na długich trasach. Ale też widziałem wersję (może jakąś starą), gdzie SST będzie jechał tylko do Basenu Górniczego, co już w ogole byłoby totalnym nieporozumieniem...

> SKM tak, ale wspólnie, razem z SST, innymi tramwajami, autobusami . Wiesz, taki
                      > transport zintegrowany.

No właśnie. Pompujemy grube miliony w drogi, które z dnia na dzień są i tak coraz bardziej zapchane, a o sprawnym transporcie publicznym można tylko pomarzyć.. Dziwicie się , że może być mało chętnych na SKM? To wszystko kwestia polityki transportowej i różnych priorytetów. Jak się stawia w pierwszej kolejności na obwodnicę, to nic dziwnego, że przyciąga ona nowych użytkowników i że mniej jest potem chętnych na zbiorkom.. Potem takich ludzi , nawet jak ugrzęzną gdzieś w korku, a ugrzęzną, co jest tylko kwestią czasu, nie będzie tak łatwo przekonać, by się przesiedli znowu na komunikację publiczną..
                      • mr_reaper Re: SKM wiecej informacji 20.12.10, 22:04
                        > Sugerujesz, że SST będzie dojeżdżał bezpośrednio do pl. Rodła?

Tak, tak sugeruję, że puszczenie jednej linii z Kijewa, przez BG, plac Rodła jest chyba logiczne. SST to nie tylko tramwaj z Kijewa do Basenu Górniczego.

> Zero przesiadek?

Zero.

> SKM ma swoje przeznaczenie

Jak najbardziej, też mi sie podoba pomysł SKM, ale zróbmy najpierw jedno, a potem drugie. Miasto nie ma zbyt dużo gadania w sprawach kolei, to bardziej UM jest od tego, ale razem mogą powołać spółkę, która sie zajmie tym tematem.

> to chyba lepsza opcja, niż SST?

Idealna opcja to i SST i SKM

> Nie wiem, ile to będzie kosztować,

Ja tez nie wiem, ale jestem w 100% przekonany, że więcej niz SST we wszystkich etapach.

> ale Szczecin potrzebuje takich rozwiązań.

oczywiście

> Mamy tory,

Bład w założeniach. Tory ma PKP PLK, a nie Szczecin.

> a nie ma kasy na realizację kursów,

To juz jak pisałem, Urząd Marszałkowski jest współwłaścicielem PR i to on organizuje kursy.

> a kiedy jest kasa, to inwestujemy w budowę nowych torów.

Ta kasa jest TYLKO na SST, a nie na SKM i nie mozna jej tak sobie przerzucać z inwestycji na inwestycje. Unia pilnuje i MRR też.

> które już od dawna czekają na tory (np. 26 kwi
                        > etnia, Mieszka I, Ku Słońcu), i gdzie lepiej by się to opłacało.

Nie mówimy tu o innych inwestycjach, a o konkretnej. Te wymienione tez kiedyś zrealizują.

> SST miałby r
                        > ację bytu, ale gdyby przede wszystkim nie zatrzymywał się na każdym przystanku
                        > na Gdańskiej.

I nie będzie się zatrzymywał, autobusy bedą. Takie są założenia.
                        Co do reszty, to masz rację, choc obwodnice nie sa głupim pomysłem, rozładują korki w centrum.
                        • shp80 Re: SKM wiecej informacji 21.12.10, 08:46
                          Ogólnie się zgadzam z większością.

mr_reaper napisał:

> > Nie wiem, ile to będzie kosztować,
                          >
                          > Ja tez nie wiem, ale jestem w 100% przekonany, że więcej niz SST we wszystkich
                          > etapach.

Nie wiem, jak wygląda stan torów pod potencjalną SKM, ale one już są, a pod tramwaj nie ma.
                          W dodatku trzeba zrobić bezkolizyjne skrzyżowania, a to też kosztuje. Wydaje mi się, że do SKM potrzebne byłyby jedynie na pierwszy ogień składy, rozkład jazdy, modernizacja czy remonty poszczególnych stacji.. Czy będzie to więcej kosztować, niż SST? Nie mam pojęcia.

> > Mamy tory,
                          >
                          > Bład w założeniach. Tory ma PKP PLK, a nie Szczecin.

Skrót myślowy :) Tory leżą w mieście, choć właściciela nie stać na to, by były częściej używane.

> > a kiedy jest kasa, to inwestujemy w budowę nowych torów.
                          >
                          > Ta kasa jest TYLKO na SST, a nie na SKM i nie mozna jej tak sobie przerzucać z
                          > inwestycji na inwestycje. Unia pilnuje i MRR też.

Ja to rozumiem. Staraliśmy się o dofinansowanie do SST, a nie do SKM. Na tym etapie kasę możemy jedynie stracić albo wykorzystać na SST.

> Nie mówimy tu o innych inwestycjach, a o konkretnej. Te wymienione tez kiedyś z
                          > realizują.

Kiedyś.. Dobrze ujęte. :)

> Co do reszty, to masz rację, choc obwodnice nie sa głupim pomysłem, rozładują k
                          > orki w centrum.

Takie jest ich założenie, ale nie wierzyłbym zbytnio w ich zbawienny wpływ na korki w mieście, a co najwyżej na generowanie dodatkowego ruchu samochodowego. Jeśli już coś obwodnice spowodują, to raczej odpływ pasażerów z komunikacji miejskiej.
                          • mr_reaper Re: SKM wiecej informacji 21.12.10, 13:27
                            > Takie jest ich założenie, ale nie wierzyłbym zbytnio w ich zbawienny wpływ na k
                            > orki w mieście, a co najwyżej na generowanie dodatkowego ruchu samochodowego. J
                            > eśli już coś obwodnice spowodują, to raczej odpływ pasażerów z komunikacji miej
                            > skiej.

Niekoniecznie, jeżeli dasz mieszkańcom Szczecina sprawnie działającą komunikację (tak, jest w niej miejsce i dla SKM), bus-pasy w centrum, parkingi P&R na obrzeżach miast, wyprowadzisz ruch tranzytowy z centrum miasta, to pasażer wróci do komunikacji miejskiej. Wróci, pod warunkiem, że komunikacja miejska będzie traktowana priorytetowo przez miasto. W założeniach to właśnie tramwaj ma być kręgosłupem tej komunikacji miejskiej.
                            • Gość: margraf Re: SKM wiecej informacji IP: *.dip.t-dialin.net 21.12.10, 13:58
                              A ty znowu w partyjnym duchu... i tak do grobowej deski. A my pozostajemy przy swoim i najwazniejszym dla miasta jest SKM ona najszybciej i sprawnie laczy dzielnice i inne regiony wokol miasta Szczecina np. lotnisko w Goleniowie. Do SKM trzeba podporzadkowac polaczenia autobusowe i tramwajowe, a nie odwrotnie! tym razem bez pozdrowienia... Uf!
                          • veltliner Re: SKM wiecej informacji 21.12.10, 19:33
                            shp80 napisał:
                            > Nie wiem, jak wygląda stan torów pod potencjalną SKM, ale one już są, a pod tra
                            > mwaj nie ma.

Tory pod SKM są w takim stanie jakby ich nie było (jeśli chodzi o koszty remontu).

> W dodatku trzeba zrobić bezkolizyjne skrzyżowania, a to też kosztuje. Wydaje mi
                            > się, że do SKM potrzebne byłyby jedynie na pierwszy ogień składy,

A mam prośbę - poszukaj w necie ile kosztuje jeden nowoczesny skład i porównaj z ceną tramwaju.

> modernizacja czy remonty poszczególnych stacji..

Ktoś wyżej dał linka do skyscrapera, gdzie są zdjęcia z przejażdżki tą trasą. Praktycznie wszystkie stacje i przystanki na tej trasie to ruina.

Generalnie jestem za koleją, ale wersją metropolitalną (Stargard, Gryfino, Goleniów itd). Mieszkańcy prawobrzeża raczej nie będą tłumnie korzystać z lansowanego tu wynalazku omijającego całe centrum.
          • Gość: Marek Re: SKM wiecej informacji IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 15:33
            Genialny pomysl! Dlaczego go nie realizujemy tylko nieudany projekt SST?
        • mr_reaper Re: SKM wiecej informacji 20.12.10, 15:23
          > Tylko lansuje projekty rodem z PRL-u

Tramwaje to pomysły PRL? Gratuluje samopoczucia. Ciekawe, ze jakoś w Polsce, Europie i na Świecie wraca się do idei tramwajów. Tam tez lansuja pomysły PRL? A może GW i redaktor Kraśnicki tam juz byli? Zastanów się babo, pomyśl dwa razy, nim coś napiszesz.
          • Gość: lala Re: SKM wiecej informacji IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 15:41
            Widzisz jaki jestes ograniczony, nie tylko w pisaniu, alu zrozumieniu innych tekstow. Wszyscy juz trabia od dawna ze projekt SST jest stary z PRL-u, bo go w latach 70-tych stworzono! Ale zanim cos do ciebie dotrze to my jednak zrealizujemy SKM i uratujemy wille Gruneberga! Hi! PRLowski druszek
            • mr_reaper Re: SKM wiecej informacji 20.12.10, 16:28
              > Widzisz jaki jestes ograniczony

Jak zaczyna brakować argumentów, pojawiają się inwektywy. Zaraz zostanę komuchem :D, takie to przeciez polskie - obrażanie.

>Wszyscy juz trabia od dawna ze projekt SST jest stary z PRL-u, bo go w l
              > atach 70-tych stworzono!

Ot myślenie które zabija. I CO Z TEGO, ŻE Z LAT 70-tych? Jeżeli pomysł jest dobry i ma usprawnić komunikację w Szczecinie to powinien być realizowany. Bo, że powstał w PRL-u to znaczy ze zły? Twoi rodzice wykształceni zostali w PRL-u i co, wstydzisz sie teraz za nich?

>! Ale zanim cos do ciebie dotrze to my jednak zrealizuje
              > my SKM i uratujemy wille Gruneberga!

My i my. My to i my tamto. Jacy my? Ty? Już cie widzę z łopatą na szlaku SKM.
              Czy tak trudno jest zrozumieć, ze rozmawiamy o pieniądzach na SST, a nie SKM?
              Ale skoro tak lansujesz SKM, to podaj mi proszę pomysł, jak przetransportujesz pasażerów do centrum Szczecina przy pomocy SKM? Tak np. do placu Rodła, na plac Grunwaldzki, na plac Kościuszki... bo SST ma tam jeździć.
              • Gość: lala Co z ciebei taki [b]trawajwozidupa[/b] IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 16:39
                Co z ciebei taki trawajwozidupa? A na pieszo, albo innymi srodkami komunikacji miejskiej to nie mozna. W innych miastach to funkcjonuje to czemu u nas nie ma. Tylko trzeba miec szersze horyzonty i realnie patrzec to dostrzezesz slusznosc w budowaniu SKM.
                • mr_reaper Re: Co z ciebei taki [b]trawajwozidupa[/b] 20.12.10, 16:58
                  > Tylko trzeba miec szersze horyzonty i realnie patrzec to dostrzezesz sl
                  > usznosc w budowaniu SKM.

W takim razie chciałem podziękować, za merytoryczne i jakże wyczerpujące odpowiedzi na moje pytania. Brawo, takich interlokutorów lubię i cenię najbardziej. Krótko, zwięźle i co najważniejsze na temat.
                  • Gość: margraf Re: Co z ciebei taki [b]trawajwozidupa[/b] IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 17:01
                    co boli? Ale tobie dolozyla! Ma racje! HA! :)
                    • mr_reaper Re: Co z ciebei taki [b]trawajwozidupa[/b] 20.12.10, 17:43
                      Poprawiłeś mi poczucie humoru. Co ciekawe ja nie jestem przeciwnikiem SKM, ale jakoś nie wierzę w to że powstanie. Uważam też, ze skoro mamy ponad 100 baniek dofinansowania na SST i tylko SST, to warto je wydać na SST, a nie gdybać co by tu jeszcze spieprzyć. Nastepnej takiej szansy już nie dostaniemy. co do SKM , to napiszcie skąd wziąć tabor? Pociągi nie są ciut droższe od tramwajów, ale one są zdecydowanie droższe. Jakoś nie widzi mi sie powoływanie kolejnej spółki miejskiej z wyimaginowanymi celami. SST będzie działał w ramach TS. SST jest dużo tańszy i dużo bardziej realny od SKM. No, ale ja mam wąskie horyzonty i jestem ograniczonym oszołomem. Cieszę się, że inni posiadają te horyzonty szersze i widzą świetlaną przyszłość Szczecina w oparciu o transport kolejowy. rotfl
                      • Gość: mrgraf Re: Co z ciebei taki [b]trawajwozidupa[/b] IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 17:49
                        Wedlu ciebie jak daja to juz trzeba slepo w byle co inwestowac! Daleko z takimi inwestycjami zajedziemy... Przekonales mnie! Niech ta sprawa lepiej bedzie nauczka dla wszystkich, ze trzeba odpowiedzialnie i dokladnie przygotowywac projekty a nie buble.
                        Na marginesie, ale tobie dowlila lala! jeszcze mnie teraz boki bola...
    • swarozyc Burzyć, szybko burzyć 20.12.10, 12:36
      tramwaj już jedzie!
    • hubix-szczecin Jest trzecia droga 20.12.10, 15:38
      Przesunąć willę. Nie jest to dziś już nic szczególnego. Przesuwamy ileś tam metrów dalej i po sprawie. A jak to się robi? Wystarczy włączyć Discovery "Wielkie Przeprowadzki".

Zresztą jeszcze za czasów "jedynie słusznych" robiono coś takiego w Warszawie z budynkiem wiele większym. Niedawno w ten sposób przeniesiono kościół w Niemczech. Można. Tylko czy mentalność (otwartość na nowe rozwiązania) pozwoli? Oby nie było jak z drogowcami.
      • Gość: Ders Re: Jest trzecia droga IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 15:42
        Obawiam sie ze wili nie mozna przesunac, bo nie ma na to zgody i dokad? Zreszta dowiesz sie juz niedlugo...
    • mdn bzudra! Willa musi zostać! 20.12.10, 15:41
      słowa Andrzeja Kraśnickiego Jr zawierają w sobie sprzeczność. Najpierw twierdzi on, że trzeba wille zburzyć, potem, że żal jest mu budynku. Panie Andrzeju, co Pan robi? Willa musi zostać. Nie można jej wyburzyć z tak błahego powodu jak kolektor ściekowy! O budynek trzeba walczyć.

Apeluję o pisanie skarg na działanie władz miejskich!
      • Gość: Martin Re: bzudra! Willa musi zostać! IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 15:49
        Ale zburzenie willi nic nie da, bo unia juz o niej wie i nie da dotacji na projekt, ktory niszczy zabytki. Podstawowym warunkiem zeby otrzymac dotacje na projekt jest m.in.poszanowanie ochrony srodowiska, zabytkow... przez dany projekt. Zniszczymy zabytek a forsy i tak nie dostaniemy, a Europa bedzie sie z nas smiala i miala za barbarzyncow! Czy o to chodzi panu redaktorowi? Zapedzil sie pan troszke... i wpad w slepa uliczke. Jeszce ma pan czas zeby sie pan z reka w nocniku nie obudzil!
      • yamato.1 Re: bzudra! Willa musi zostać! 20.12.10, 15:50
        Przecież tu nie chodzi o "błahy kolektor ściekowy" tylko o możliwość utraty ponad stumilionowej dotacji na tramwaj! A jesli jej nie dostaniemy, to pewnie tego tramwaju już się długo nie doczekamy, bo wtedy trzeba będzie pokryc 100 % jego kosztów. Ciekawe że mieszkańczy tak zachwalają ten budynek jako zabytek, a wystarczy mu się przyjrzeć, aby zobaczyć, że do tej pory ZUPEŁNIE O NIEGO NIE DBALI...
        • Gość: Arek Re: bzudra! Willa musi zostać! IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 16:01
          Czemu mieli o nia dbac jezeli od 40 lat straszy ich miasto, ze jest do zburzenia! Inwestowawalbys w cos co jest do zburzenia? A Forsy juz nie dostaniemy, bo unia wie o zabytku i nie da na projekt, ktory go ma zburzyc. Bledne kolo.. Dziw bierze, ze taki artykul sie dzis ukazal. Widac brak logicznego myslenia u redaktora Wybiorczej. Gazeta niech sie kompromituje, ale nie mieszkancy w oczach swiata. My nie chcemy byc barbarzyncami kultury w imie "nowoczesnosci" to juz bylo w PRL-u!
    • Gość: Janka Re: Zburzyć tę willę. Szybki tramwaj już nie może IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 15:53
      polecam audycje radiowa na tema willi nadana tydzien temu (trwa 20 min) tu link do niej:

eu07.pl/~mpaw/prs_willa_13122010.mp3
      • Gość: Janka tu link do audycji IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 15:54
        link do audycji o willi:
        eu07.pl/~mpaw/prs_willa_13122010.mp3
      • Gość: margraf Dobra ta audycja w radiu! IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 17:04
        Wreszcie sie mozna bylo dowiedziec rzeczowych informacji na ten temat! Dzieki za Linka!
    • Gość: sik ten artykul to komromitacja! IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 16:23
      Ten artykul to kompromitacja Gazety Wyborczej! Nawolywanie do wyludzenia dotacji przez zburzenie zabytku!! Panie redaktorze co za poziom... Tylko w Gazecie Wyborczej jest to mozliwe, bo jak widac jest to gazeta bez poziomu. Gdzie indziej za taki tekst redaktorzyna wylecialby na zbity pask. Tak chce pan szerzyc szacunek do kultury i historii wsrod mas czytelniczych, ktore juz przezywaja kryzys obyczajowy a co mowic o kulturze.. Wstyd!
      • Gość: ość Re: ten artykul to komromitacja! IP: *.centertel.pl 20.12.10, 16:39
        Kretynie! To nie jest zabytek!
        • Gość: lola Re: ten artykul to komromitacja! IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 16:56
          Ciekawe skad ty mozesz o tym wiedziec. Sadzac po twojej formie wyrazania KULTURA to slowo obce tobie, a tym bardziej wiedza o zabytkach...
          • Gość: list Proponuje nie kupowac Wybiorczej! IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 16:59
            Oglaszam bojkot gazety i od dzisiaj juz wiecej jej nie bede kupowal. Proponuje to innym. Nie ma co wspierac barbarzynstwa w postaci Gazety Wyborczej!
            • Gość: / Re: Proponuje nie kupowac Wybiorczej! IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.12.10, 17:10
              > Oglaszam bojkot gazety

Michnik, aż przestał się jąkać z wrażenia

> od dzisiaj juz wiecej jej nie bede kupowal.

Michnik spocony otworzył sejf, wystarczy. Zmęczony podbiegł do komputera i zaczął sprawdzać stan kont spółki Agora i swojego też.

> Proponuje to innym.

W tym momencie red. Kraśnicki zaczął się zastanawiac, czy go zwolnią po świętach, czy jeszcze przed.

> Nie ma co wspierac barbarzynstwa w postaci

Jednak przed świętami, kadrowa skończyła juz drukować

• Gość: John O willi juz w angielskiej prasie! IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 17:09
      19.12.2010 ukazal sie artykul w angielskiej prasie tu podaje link:

www.businessweek.com/news/2010-12-20/battle-looms-on-plan-to-raze-polish-villa-for-trams.html
      • Gość: mareczek Re: O willi juz w angielskiej prasie! IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 17:44
        tu lepszy link bo sa zdjecia:

www.bloomberg.com/news/2010-12-20/battle-looms-on-plan-to-raze-historic-villa-for-polish-tramline.html
        • Gość: Sawka To juz sie zrobil temat switowy! IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 18:45
          To teraz beda pisac o tym w innych krajach! Ale wstyd dla Szczecina! Miasta upadlego kulturalnie i gospodarczo!
    • blewidz Szybka Kolej Miejska dla Szczecina 20.12.10, 17:51
      Warto przynajmniej przeczytac:
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1007589
      • Gość: margraf Re: Szybka Kolej Miejska dla Szczecina IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 18:16
        Swietny link! Dlaczego o tym nikt nie mowi i nie pisze! Trzeba utworzyc stowarzyszenie i propagowac to!
        • blewidz Re: Szybka Kolej Miejska dla Szczecina 20.12.10, 18:39
          Jak dotąd projekt nie wyszedł poza etap wstępnej koncepcji. Prezes warszawskiego Instytutu zaznaczył, że Szczecin nie ma najlepszej opinii jeśli chodzi o reorganizację transportu miejskiego. - Głównie z powodu silnego lobby przewoźników autobusowych, którzy nie zgadzają się na utratę pasażerów – ubolewał.
          • Gość: margraf Czyli lobby lansuje a nie rozsadek! IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 18:49
            To sa bardzo ciekawe rzeczy, o ktorych informujesz warto je naglasniac! Bo ja tez uwazam, ze SKM to najlepsze rozwiazanie dla Szczecina i okolic. Super dojazd moglby byc np. na lotnisko w Goleniowie. Pozdrawiam!
            • blewidz Re: Czyli lobby lansuje a nie rozsadek! 20.12.10, 20:28
              Pełna zgoda,wcześniejsi,wyprzedzajacy epoke projektanci zostawili nam szerokie arterie i podane na tacy rozwiązania komunikacyjne. Nóż sie otwiera w kieszeni jak człowiek widzi jak sie to marnotrawi. Pozdrawiam.
              • Gość: margraf Re: Czyli lobby lansuje a nie rozsadek! IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 20:39
                Dokladnie i dosadnie, to teraz znowu okresliles! Podobnie widzimy i myslimy w tym Temacie. Miejmy nadzieje, ze sie przekonaja do SKM. Serdecznie pozdrawiam i Wesolych Swiat!
                • mr_reaper Re: Czyli lobby lansuje a nie rozsadek! 20.12.10, 23:02
                  ja też pozdrawiam... wsiech mariaków z czernowo moria. Towarzystwo wzajemnych Pozdrawiaczy się utworzyło . <rotfl>
    • casafinita Zburzyć tę willę. Szybki tramwaj już nie może c... 20.12.10, 21:25
      Kolejny przykład arogancji niekompetentnych władz miasta. Gdy rozpoczęto budowę slawetnej obwodnicy Szczecina mieszkańcy domagali sie by w miejscu gdzie zbiegają się ulice Obotrycka, Bandurskiego, Przyjaciół Żołnierza, Komuny Paryskiej i Wilcza wybudować rondo jako bardziej funkcjonalne. Włodarze miasta na jednym ze spotkań powiedzieli jasno. Tak rondo jest lepsze, ale my zaplanowaliśmy skrzyżowanie i zamkniecie ulicy Bandurskiego i tak będzie a jak sie nie podoba to możemy zrezygnować z budowy całkowicie. Jedyną pamiątką tamtej wojny z magistratem jest nazwa ulicy " Obrońców ronda".Tak jest i teraz. Bo tym "BOGOM" z ratusza nie chce się wprowadzić zmian do dokumentacji.Lekceważą mieszkańców w sposób nieprawdopodobny a "zaufani" dziennikarze piszą poematy " ku czci". Tragedia.
    • Gość: Vlad.H. Kolejna manipulacja IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 20.12.10, 21:49
      Ale przeciez nie da sie grac fair, nie da sie wydawac uczciwej gazety, nie da sie zrobic projektu tak by uwzglednial to co juz istnieje, nie da sie rowneiz zmodyfikowac fragmentu projektu - po prostu sie nie da, Sfefin - miasto sie nie da 2050
      • piotr33k2 Re: Kolejna manipulacja 21.12.10, 23:56
        w warszawie jeden emeryt przez trzy lata blokował budowe obwodnicy wiec my poczekamy co najmniej ze sześć lat .Polska zawsze kmiotkami stała i kmiotki zawsze są ponad wszystko , he he.
        • Gość: Joanna Re: Kolejna manipulacja IP: *.dip.t-dialin.net 22.12.10, 07:56
          A, moze to tym kmiotkiem jestes Ty, ktory nic nie rozumie? Projekt jest przygotowany zle z bledami. Niech sie naucza urzedasy odpowiedzialnosci za to co robia, bo caly czas bedziemy mieli takie problemy, ze niewinni ludzie placa za ich bledy.
          • piotr33k2 Re: Kolejna manipulacja 22.12.10, 14:00
            z jakimi błędami ? ten pseudozabytek był w majestacie prawa przeznaczony do wyburzenia a mieszkancy do przesiedlenia ,problem sie zaczał gdy lokatorzy podpuszczeni zauwazyli ze mogą na tym zbic dodatkowy niezły interes życia .masz racje ja jako kmiotek jak wiekszosc kmiotków mieszkanców miasta bedziemy za to placić , he he.
            • Gość: Joanna Re: Kolejna manipulacja IP: *.dip.t-dialin.net 22.12.10, 14:35
              A jaki to dodatkowy niezly interes zycia moga zbic wlasciciele willi (nie lokatorzy)? Za co to my mieszkancy bedziemy placic? Mozesz mi kmiotku wyjasnic? he he
              • piotr33k2 Re: Kolejna manipulacja 22.12.10, 15:07
                ano taki kmiotku żeby pewno chcieli na dwie takie dostać i po mieszkaniu na lebka, a tacy z nich prawowici wlasciciele którzy zapłacili uczciwie za ten "zabytek" jak z ciebie rozumny człowiek . he he.
                • Gość: Joanna Re: Kolejna manipulacja IP: *.dip.t-dialin.net 22.12.10, 15:59
                  Widzisz nawet nie potrafisz uczciwie odpowiedziec na zadane dwa pytania, a co dopiero mowic o zrozumieniu calego temtu zwiazanego z willa i SST. Naucz sie tez dobrze korzystac z klawiatury. bo nie mozna mowic tu o zdolnosci pisania, to jest walenie po klawiszach jak rozumek wymiaru he, heh pozwoli....
                  • Gość: jark23 Re: Kolejna manipulacja IP: *.dip.t-dialin.net 22.12.10, 16:05
                    Bardzo dobrze mu odpowiedziałaś! Niestety internet ukazuje ile taki kmiotkow na świecie jest, wcześniej się ich nie zauważało...
                    • piotr33k2 Re: Kolejna manipulacja 22.12.10, 16:17
                      Gość portalu: jark23 napisał(a):

> Bardzo dobrze mu odpowiedziałaś! Niestety internet ukazuje ile taki kmiotkow na
                      > świecie jest, wcześniej się ich nie zauważało...
                      a czemu to kmiotku mówisz w dwóch osobach naraz? ,masz wszystkich za takich idiotów jak ty ?, he he .powtarzam chodzi tylko o kase ktora sobie kmoitki z tej willi wymyslili że zarobią kosztem miasta i tyle .jak nie potrafisz tego pojac to trudno ,podejrzewam jednak ze sama jesteś interesowna w tej sprawie i nie pal głupa idiotko, he he.
              • mr_reaper Re: Kolejna manipulacja 22.12.10, 17:43
                > A jaki to dodatkowy niezly interes zycia moga zbic wlasciciele willi (nie loka
                > torzy)?

Ano taki, że miasto zaproponowało im po 160000PLN (chyba adekwatnie do ilości udziałów i wartości budynku) na łeb odszkodowania. Kępińscy stwierdzili że to zdecydowanie za mało i zaczęli się domagać więcej. Słusznie z resztą, bo sam bym starał się ugrać jak najwięcej. Zamiast jednak jak cywilizowany człowiek, oddać sprawę do sądu, zaczęli szantażować miasto wpisaniem willi do rejestru zabytków. Znamienne jest to, że willa stała się zabytkowa dla części właścicieli dopiero wtedy, gdy stwierdzili, iz odszkodowania są zbyt małe. Wcześniej ta willa nie przedstawiała dla Kępińskich żadnego większego dziedzictwa kulturowego, o którym tak głośno teraz krzyczą, Świadczy o tym chronologia zdarzeń. O rozbiórce willi to Kępińscy (co sami przyznaja) wiedzieli od roku 1999. Następnie dostali propozycję finansową, która ich nie zadowoliła, a dopiero potem wystąpili z wnioskiem o wpis do rejestru.

>Za co to my mieszkancy bedziemy placic?

Ano za to, że nie powstanie (a wszystko na to wskazuje, że tak się stanie) ważna dla mieszkańców CAŁEGO Szczecina inwestycja. Szczecin straci wartą ponad sto milionów dotację i prawdopodobnie definitywnie będzie można zakończyć temat SST. O następne dotacje będzie się można starać dopiero w roku 2014 i jeżeli nawet zostanie ponownie przyznana, to jej wysokość będzie zdecydowanie niższa.

No cóż, w całym tym sporze nie będzie wygranych, a tylko przegrani. Przegra miasto, z resztą na własne życzenie. Nie można do takiej inwestycji podchodzić z założeniem, że jakoś to będzie. W dokumentacji i w projekcie popełniono dużo błędów i tylko szkoda, że nikomu z urzędników włos z głowy za to nie spadnie. Przegrają również mieszkańcy/właściciele budynku. Będą mieszkać w zabytku i wtedy zobaczą jakie to konsekwencje za sobą niesie. Antenki każą zlikwidować (sam będę jednym z pierwszych, który się będzie domagał takiej decyzji od konserwatora zabytków), okienek nie wymienią na popularne plastiki, a z kolorem ścian w mieszkaniach jak i z każdym remontem wnętrza, będą biegać na uzgodnienia. Na własne życzenie. Przegrają również mieszkańcy CAŁEGO Szczecina, gdyż SST nie powstanie, a przy następnym dzieleniu funduszy unijnych, będziemy postrzegani jako miasto sporów, miasto które nie potrafi spożytkować dotacji. Odbije się to wielką czkawką w przyszłości, również przy próbie budowania, tak lansowanej przez ciebie SKM.

I kilka jeszcze uwag do:

Zuzia, Joanna, Alek, Felek, Lolek, margraf, Marek, lala, mrgraf, Janka, Arek, List, Szczecinianin, Sawka, Jark23, czy jak tam się jeszcze nazwiesz. Ja rozumiem, że można mieć alter-ego, ale jedno, góra dwa. Sam bóg występuje TYLKO w 3 postaciach, a ja twoich naliczyłem 15 i jestem pewien, że kilka pominąłem. Co ciekawsze, to sam siebie chwalisz, jak to pięknie napisałeś pod innym nickiem. To już zakrawa na chorobę psychiczną, ale jak to mówią, nie mój cyrk, nie moje małpy. Twój problem, ja zauważam pewne objawy, a nie diagnozuję.
                Jeżeli już zwracasz komuś uwagę, że pisze z błędami, to samemu staraj sie ich nie popełniać.
                Jeżeli zarzucasz komuś, że nie odpowiada merytorycznie na pytania, to samemu staraj się odpowiadać na zadane pytania merytorycznie, a nie tylko obrzucasz inwektywami.
                Używanie przecinków, kropek, znaków diakrytycznych czyni posty czytelnymi i zrozumiałymi dla innych użytkowników forum.

Teraz możesz mnie "pojechać" kolejnym głupim tekstem i z czystym sumieniem zająć się swoim ulubionym zajęciem. Onanizmem nad własnym zdjęciem panie narcyzie.

jak dla mnie EOT
                • Gość: Robek Re: Kolejna manipulacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.10, 15:41
                  A, tobie co? Masz jakieś halucynacje? Walczysz z duchami w wielu postaciach? To od tego „czuwaj” chyba? Weź lepiej leki na rozluźnienie nie pomyl z rozwolnieniem.
        • Gość: Vlad.H. Nie wierze w szybki tramwaj IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 22.12.10, 08:09
          tzn w to ze jest on sposobem na rozwiazanie wszystkich problemow trapiacych Szczecin - proba przedstawiania sytuacji w taki sposob ze bez szybkiego tramwaju Szczecin po porstu sie zawali to ordynarny przekret i manipulacja - dalej nie widze potrzeby modyfikacji projektuw styuacji gdy rzeczona wille mozna zwyczajnie przeniesc w inne miejsce i cala operacja nie bedzie az tak droga - miasto moglo oddac nieruchomosc warto 100 milionow za 20 tysiecy to jest w stanie wysuplac 2 miliony w sytuacji gdy willa rzeczywiscie blokuje wazny projekt. ZBiLK ma kase niech placi - poza tym to wina prezydenta ze nie nadzoruje waznych projektow tylko wloczy sie z miastem po sadach - za niegospodarnosc tez sa kary.

PS

Nikt nie wykazal ze szybki tramwaj rozwiaze problemy - to po prostu objawienie i nawet nie wolnop podjac rzeczowej polemiki czy faktycznie ST odmieni czy tylko uzupelni potencjal transportowy Szczecina.
    • andreas.007 Zburzyć Zamek i rozbudować węzeł komunikacyjny! 25.12.10, 16:04

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka