Dodaj do ulubionych

Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim !

03.03.11, 00:59
Jeżeli tak ma wyglądać droga Szczecina ku obiecanym przez prezydenta Piotra Krzystka Floating Garden(s), to z pewnością szybko skończy się na Sinking Building /grzęznącej budowie/.
Międzyszkolny Ośrodek Sportowy Eroregionalne Centrum Edukacji Wodnej i Żeglarskiej, nazywane krócej Centrum Zeglarskim, które powstało na bazie Ośrodka Morskiego Pałacu Młodzieży, miało być rozbudowane i zmodernizowane kosztem prawie 40 mln zł, stając się najlepszą w kraju bazą młodzieżowego żeglarstwa.
Nie chcę zagłębiać się w temat zupełnie nie przemyślanego, nie spełniającego wymagań środowiska i do tego kilkakrotnie zmienianego /i równocześnie kilkakrotnie finansowanego/ projektu.
Kiedy w końcu doszło do jego realizacji, okazało się, że przetarg wygrała firma Unipol, spółka mało znana na rynku, nie mająca doświadczenia w tak skomplikowanych realizacjach, która jako jedyna, dziwnym zbiegiem okoliczności, "wstrzeliła się" prawie idealnie w kwotę przeznaczoną na I etap budowy - 19,5 mln zł. Prace ruszyły w czerwcu a w październiku powinny być odebrane pierwsze obiekty, kotłownia i dwa pawilony mieszczące szatnie, sanitariaty, biura i salę dydaktyczną / nie wiedzieć dlaczego skreślono z tego etapu bardzo potrzebną stołówkę /.
Gdybyście mogli zobaczyć ten bałagan organizacyjny a czasem i chaos jakie zawładnęły placem budowy ! Jak za starej, dobrej komuny, kiedy to fachowcy od kucia popędzali malarzy, żeby szybciej kończyli bo oni tu mają robotę. Nie było widać żadnej koordynacji prac ani osoby, która to "ogarniała". Widać było za to, że firma na pewno nie zdąży z terminem.
A miliony z Urzędu Miasta zaczęły płynąć na konto Centrum Żeglarskiego już parę tygodni po starcie budowy, chociaż w umowie było zastrzeżenie, że nie będzie żadnego zaliczkowania, a płatności nastąpią po odbiorze prac. Przy okazji pytanie: czy jedna księgowa małej placówki oświatowej jest w stanie prawidłowo rozliczyć budowę wartą kilkanaście milionów złotych?
Jak się skończyło ? Ano tak, jak można było przewidzieć na początku historii. Wykonawca wystąpił o przesunięcie terminu odbioru, podając jako powód nieprzewidzianie wysoki poziom wód gruntowych. Jezioro jest kilkanaście metrów obok i nie trzeba być geologiem, żeby wiedzieć, iż podobny poziom wody będzie w miejscu posadowienia fundamentów. Łaskawy inwestor jednak przyjął argumentację i zgodził się na odbiór w grudniu. Termin o tyle istotny, że dyrektor Centrum Żeglarskiego, Sebastian Wypych wszystkim obiecywał wigilię już w nowym obiekcie. Nikt jednak nie sądził, że może chodzić o tę w 2011 roku.
Mimo wszystko, Unipol nie dotrzymał także tego terminu. Już wtedy mówiło się "w kuluarach" o plajcie generalnego wykonawcy. Czy wiedział o tym Urząd Miasta ? Powinien wiedzieć, gdyż postanowieniem Sądu Rejonowego w Szczecinie 11 października 2010 r. ogłoszono upadłość Unipol sp. z o.o. Dlaczego więc pozwolił przedsiębiorstwu dalej działać na terenie Centrum Żeglarskiego ? Ile pieniędzy miasto, a w zasadzie pani księgowa, przelała po tym fakcie na konto Unipolu ?
Łącznie na tę inwestycję, od lipca miasto wydało prawie 9 mln zł ! Co za to ma ?
Kotłownię i dwa pawilony warte co najwyżej 1,5 mln zł częściowo ogrodzony i oświetlony teren, trochę instalacji podziemnych, wycięte drzewa, wyburzone baraki, wycięte trzciny i kilka wbitych pali !!!
Jak można było do tego dopuścić ?!
Odpowiedź jest prosta. Taki był plan !
W środowisku budowlanym wiedziano kto wygra przetarg jeszcze przed jego rozstrzygnięciem.
Poza tym, czy odpowiedzialny inwestor do nadzorowania tak dużej i złożonej technicznie budowy wyznacza nauczyciela w.f. /w osobie p. Z. Dudka/ ?
Dziwi mnie tylko, że nie było protestów po przetargu. Czyżby Erbud już wtedy miał obiecane zlecenie budowy hali widowiskowo-sportowej ?
A gdzie byli radni ? Dlaczego żadna z komisji nie zainteresowała się tym, jak są wydawane miejskie pieniądze ? Podobnie kontrola prawidłowości wykorzystania dotacji przekazanej przez Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego.
Wreszcie, dlaczego media, nasi wspaniali dziennikarze śledczy, nic nie zwietrzyli ?
A cała sprawa mocno śmierdzi ! Tylko pytanie: czy ktoś za to odpowie ?
Na zakończenie. Nie jest to jedyna afera w tym miejscu, ale o tym opowiem innym razem .
Obserwuj wątek
    • savis Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim 03.03.11, 09:57
      Mam podobne spostrzeżenia. Jeśli na dyrektora wybiera się "swojego" człowieka, łamiąc przy tym wszelkie procedury i zasady, to coś musi być na rzeczy.
      • Gość: mariner Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 10:20
        Przeciez w Szczecinie to norma :) Przeciez dyr.wydzialu d/s morskich zostal urzednik, chemik z wyksztalcenia ,ktory zastapil absolwenta WSM kapitana zeglugi wielkiej i na dodatek kapitana jachtowego. Tam gdzie ida duze miejskie pieniadze musza byc swoi ludzie :)
        Kazdy konkurs mozna tak ustawic ze wygra ten ,kto powinien .
        Komandorek Klubu PM zostala "pedagog" znana z alkoholowych ekscesow ktora o zeglarstwie zielonego pojecia nie ma.
        • savis Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim 03.03.11, 10:51
          Gość portalu: mariner napisał(a):
          > Komandorek Klubu PM zostala "pedagog" znana z alkoholowych ekscesow ktora o ze
          > glarstwie zielonego pojecia nie ma.
          W tej kwestii nie mogę się z Tobą zgodzić. Pani Maria Biernat została prezesem K.S. Centrum Żeglarskie za namową trenerów, którzy znali i cenili jej zasługi dla rozwoju żeglarstwa młodzieżowego jako dyrektora CKS. Wpadka z wypadkiem nie przekreśla jej dokonań i zaangażowania w pracę z żeglarzami. Swoją funkcję pełni społecznie.
          Pozdrawiam Kolegę.
          • Gość: mariner Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 11:05
            Wyjasnij co to jest CKS. Jak rozumiem trenarzy z PM mieli dobr kontaakty z ta Pania, ktore
            przeklaadaly sie na pieniadze, bo co innego mogla ta pani zaoferowac ?
    • Gość: karolina bal Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 13:52
      w koncu ktoś ubrał w słowa i napisał to o czym się mówi dawno, dawno.... budowa to jedno a kierowanie osrodkiem to drugie, niekompetentni nauczyciele, fatalny sprzet (albo jego brak) oplaty w studnie, bo jak przychodzi co do czego to i tak trzeba slono zaplacic etc. Czy to jest osrodek dla mlodziezy? czy dla Pana dyrektora i jego świty? Na zachodzie takie centra mlodziezowe wspolpracują ze sobą, jest wymiana mlodziezy, jest inwestycja w sprzet (widzialam rok temu jak na 1 sprzecie bylo 2-3 dzieci - czyli 1 pływa a dwójka czeka - paranoja, czyli 4 żagle czy łodki na wodzie, a 12 dzieci czeka na lądzie... śmiechu warte. ze tez nikt tego towarzycha nie rozliczy.. i jeszcze jedno niegospodarnosc i szłabe zarzadzanie, tam powinno tętnić zycie, winno to zarabiac na siebie, a tam pustka i tylko te dzieci na brzegu.... skandal
      • bosa11 Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim 04.03.11, 17:44
        Masz dużo racji ! Wygląda to tak, jakby ktoś szykował sobie marinę do późniejszego sprywatyzowania. Dzieci i młodzież są tylko w tle, po to, żeby można było pod szczytne idee wydawać społeczne i unijne pieniądze.
        Od zmiany organizacyjnej i wydaniu mnóstwa kasy nie przybyło tam ani dzieci ani młodzieży.
        Zakupione za 400 tys. zł jachty przeważnie stoją przy pomoście.
        Dyrektor zaś puszy się i szczyci osiągnięciami dwóch kapitanów prowadzących rejs w TSR oraz jednego zapaleńca w windsurfingu, gdzie bez finansów rodziców niczego by nie było.
      • Gość: mariner Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.11, 20:55
        nie tylko na Zachodzie, tak bylo w poczatkach istnienia pracowni żeglarsko-szkutniczej Palacu mlosziezy, sa tacy co to pamietaja :)
    • Gość: roman Wypych do pierdla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.11, 14:03
      jeżeli jest to prawda to Wypych do pierdla a Krzystek do dymisji.
      mam nadzieję że CBA już siedzi w Centrum Żeglarskim?
    • tatemen no i poszła interpelacja od MJW 03.03.11, 16:35
      www.jacyna-witt.pl/index.php?m=17&lg=1
      Jak to się okaże prawdą to będzie się działo.
    • aysy.1 to taka klasyczna "inwestycja szczecińska" 03.03.11, 17:37
      nie ma co komentować. klasyka : kasa utopiona, winnych nie ma a efetu również nie ma.
    • Gość: poligon Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim IP: 217.116.110.* 03.03.11, 21:40
      Strategia Miasta Szczecin takiego rozwoju nie przewidywala. Marnotrawstwo godne PRLu. Prokurator powinien juz zabezpieczyc dokumenty.

• rodzicwalczak Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim 04.03.11, 19:30
        Dyrektor Wypych, mając poparcie prezydenta Krzystka i Masojć, rządzi tam, jak za komuny dyr. pegeeru. W nosie ma przepisy, opinie pracowników i dobro dzieci - liczy się bezwzględne posłuszeństwo i kaaaasa ! To wszystko jest jego ! Słyszałem z wiarygodnego źródła, że w tym zapamiętaniu, w jednym ze swoich zarządzeń nazwał się właścicielem ! Ma facet przyśpieszenie do władzy.
        • savis Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim 05.03.11, 09:16
          rodzicwalczak napisał:

> Dyrektor Wypych, mając poparcie prezydenta Krzystka i Masojć, rządzi tam, jak z
          > a komuny dyr. pegeeru. W nosie ma przepisy, opinie pracowników i dobro dzieci -
          > liczy się bezwzględne posłuszeństwo i kaaaasa ! To wszystko jest jego ! Słysza
          > łem z wiarygodnego źródła, że w tym zapamiętaniu, w jednym ze swoich zarządzeń
          > nazwał się właścicielem ! Ma facet przyśpieszenie do władzy.

Tak się w Centrum Żeglarskim właśnie dzieje. I nie ma się co dziwić. Takie są efekty wsadzenia na stanowisko dyrektora instytucji mającej aspiracje bycia czołową w tej dyscyplinie w kraju, osoby bez żadnego doświadczenia pedagogicznego, kierowniczego, a do tego żeglarza "z Bożej łaski". Byłem tam instruktorem żeglarstwa i wszystko było dobrze, chwalenie, poklepywanie, stawianie za przykład, dopóki nie zacząłem interesować się "nieswoimi sprawami", tj. wnikaniem w szczegóły projektu, krytyką rozwiązań, które nastawione były na armatora czy klienta zewnętrznego, zamiast zapewniać komfort dzieciom i sprzyjać rozwojowi młodzieżowego żeglarstwa. Wypych prawdopodobnie dostrzegł w mojej osobie zagrożenie dla swoich autorytarnych "rządów" w CŻ i zrobił wszystko aby mnie usunąć.
          Cieszę się, że są osoby widzące ten cały "bajzel" i nie obawiające się o tym pisać.
          Szczecin zasługuje na posiadanie prawdziwego centrum sportów wodnych dla dzieci i młodzieży ale pod kierownictwem S.Wypycha to się nie uda.
          • Gość: mariner Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 09:57
            Tak z czystej ciekawosci, ktory to z instruktorow uczyl klarowac regatowe zagle na nowej Omedze przez marlowanie szotami ? Andrzej Kielsznia( zaglomistrz z Narwala) zawalu by
            dostal gdyby to zobaczyl :)
            • savis Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim 05.03.11, 11:32

Gość portalu: mariner napisał(a):

> Tak z czystej ciekawosci, ktory to z instruktorow uczyl klarowac regatowe zagle
              > na nowej Omedze przez marlowanie szotami ? Andrzej Kielsznia( zaglomistrz z Na
              > rwala) zawalu by
              > dostal gdyby to zobaczyl :)

To prawdopodobnie, jeden z młodych, świeżo upieczonych instruktorów. Ja zajmowałem się optimistem.
              • Gość: mariner Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 13:06
                To niestety potwierdza to co napisales. Mimo wszystko to ze nikt nato uwagi nie zwrocil swiadczy o poziomie tych co ucza i tych co kieruja.
    • Gość: dodo Ciecin, Floating Garden, Sedina, Haaken, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.11, 09:53
      kiedy Firer ? (spolszczam specjalnie dla promocji, żeby Polacy mogli łatwiej i szybciej wymawiać)
    • aysy.1 arogancja władzy, martnotrawstwo 05.03.11, 14:27
      arogancja władzy, martnotrawstwo mienia publicznego, wykorzystywanie mienia publicznego do celów prywatnych itd itd
      godne prlu :( chociażby dlatego,że tam nie ma miejsc slipingowych na stałe po cenach wolnorynkowych a ceny są niskie i załatwia się je po znajomości przez urzędników. jak w prl.
      ciekawe kto zabiera ukrytą wartość dodatkową.
    • ko-valik Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim 05.03.11, 21:31
      bosa11 napisała:
      < A gdzie byli radni ? Dlaczego żadna z komisji nie zainteresowała się tym, jak są wydawane miejskie pieniądze ?

A ja wiem że tam był jakiś audyt z komisji rewizyjnej i jeden z radnych mówił, że nie wygląda to dobrze. Co miał na myśli i dlaczego nigdzie na stronie UM i w BIP-ie nie ma wzmianki o tej kontroli i jej efektach ? Zastanawiające !? Takie pieniądze, jest o czym "rozmawiać".
      • Gość: mariner Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 22:05
        No to zapytam ile pieniedzy z miejskiej kasy poszlo na remonty "Daru Szczecina" od czasu
        przekazania jednostki z Miasta do Palacu Mlodziezy ?
        • Gość: Sailor Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 22:22
          Pewnie tyle, że można by wybudować kilka jachtów? Obiło mi się o uszy, że i Magnolia pochłonęła bajońskie sumy. Niedawno gość ze Śląska zamówił i wybudował w Szczecinie jacht z formy Mascota o długości 8,75m. Nowiutki jacht morski z niezłym wyposażeniem kosztował 300 tys. Ile kosztował remont stareńkiej Magnolii? Podejrzewam, że więcej.
          • savis Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim 06.03.11, 04:59
            Dar Szczecina - 900 tys. zł, Magnolia czeka na remont - przewidywany koszt to ok. 400 tys. zł.
            W końcu ub. roku Centrum ogłosiło przetarg m.in. na jacht "do szkolenia młodzieży", o długości min. 9,5 m i wybrano Delphię za prawie 500 tys. zł /chyba 40-tkę, jak wynika z ceny ale nie wiadomo, bo coś się Wypych nie chwali, jak za zwyczaj /.
            Jako ciekawostkę powiem, że za 150 tys. zł kupiono też 20 kajaków /+ przyczepka/ ! Bez uzgodnionego z radą pedagogiczną programu, bez instruktora, nie mając miejsca na ich składowanie, miasto lekką ręką wydało tyle pieniędzy ! Trenerzy optimista muszą chodzić i prosić dyrektora o przyczepkę do wożenia łódek na regaty, kupno lepszych żagli i "rur" dla najlepszych zawodników i ciągle słyszą: "nie mam pieniędzy", a tu proszę - zamarzyło się pływanie kajakiem po, pięknych skądinąd, wodach Międzyodrza i już mam na to kaskę. Takie trzeba mieć wejścia w urzędzie. Klub K.S. Centrum Żeglarskie /wspólna tylko nazwa/, przy swoich znaczących osiągnięciach dostał w ubiegłym roku z UM 40 tys. dotacji. Notabene, tyle samo z Wydz. Sportu dostawał JK HOM, który nie prowadził żadnej grupy sportowej.
            Tak się dzieje w naszym żeglarsko-szczecińskim światku.
            • Gość: wÓj Białoruś? IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.11, 08:48
              bo takie działąnie przypomina rządzenie batiuszki Łukaszenki,czyżby przebrał się za mumina
            • Gość: mariner Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.11, 09:41
              Nie wiem skad masz informacje, moje sa z Kuriera, piorem Andrzeja Gedymina.Przy przekazywanu jachtu miasto doplacilo do niego 430 tys zl a remont wg.kolejnego artykulu
              mial kosztowac ponad 1 milion.
              Na ksiegowosci sie nie znam ale na jachtach troche :) za 400 tys mozna kupic prawie nowego Farra 40 ze znakomitym wyposazeniem.Za pieniadze wydane na "Dar" mozna kupic zaglowiec wielkosci "Glowackiego" ale nowszy i w bdb stanie.
              Piszesz o zeglarsko-szczecinskim swiatku, to na szczescie nie caly swiatek. Jestem pelen podziwu dla zeglarzy ,ktorzy sami zaprojektowali i zbudowali znakomity nowoczesny jacht
              klasy GP 33 czyli "Bryza 33". Gdyby mieli choc % srodkow wydawanych na Palac takich jachtow mogloby powstac wiecej.
              • savis Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim 06.03.11, 23:37
                Sprawdziłem w budżetach miasta za lata 2008 i 2009, że wydatki na remont Daru Szczecina pochłonęły łącznie 850 tys.
                Przy okazji zauważyłem, że w 2009 roku miasto wydało na wycinkę drzew i krzewów na terenie Centrum Żeglarskiego 691 000 zł. Wycięto wtedy 250, może 300 m przestrzennych drzew, co daje ponad 2000 zł/m, przy cenie rynkowej drewna 120-180 zł/m /porąbanego, z dostawą do domu/.
                Nie wiem, kto przyjął taką kosmiczną kalkulację. A drewno i tak potem gdzieś się"rozpłynęło".
                Kolejny przykład topienia miejskich pieniędzy. Ktoś za to odpowie ?

• Gość: wuja_zenek Kasiorka poszła na zbytki IP: *.play-internet.pl 07.03.11, 00:27
                  Nauczycielom - także i wuefu, co w szkołach uczą podstaw żeglowania, zarażają "edukacją morską " obcięto budżety i dofinansowania. Teraz po rocznych zajęciach młodzież - zamiast w nagrodę popłynąć w rejs - za otrzymana kasę może sobie kupić po kawałku linki. By ćwiczyć węzełki

W marinie Pałacu od dawna są równi i równiejsi - np. kolesie którzy mogą puszczać samopas wilczury bez kagańca. Przydział miejsc cumowania też zależny od sympatii z rudym
                  • aysy.1 Re: Kasiorka poszła na zbytki 07.03.11, 07:02
                    jakiej "marinie pałacu" ? to czyni tę marine jakby anonimową. mówmy tak jak jest w "marinie krzystka".
                    > W marinie Pałacu od dawna są równi i równiejsi - np. kolesie którzy mogą puszc
                    > zać samopas wilczury bez kagańca. Przydział miejsc cumowania też zależny od sy
                    > mpatii z rudym
                    jak w prl. ten kto zna kierownika klubu ten wchodzi:)
                  • savis Re: Kasiorka poszła na zbytki 07.03.11, 07:59
                    No właśnie. Z 220 000 zł na Program Edukacji morskiej Dzieci i Młodzieży wydano tylko 119 000 zł. Stąd te ograniczenia w finansowaniu szkół i nauczycieli. Z drugiej strony na Morski Szczecin (?) poszło prawie 5 mln zł. Z jakim efektem ? Czy ma sens wydawanie np. ok. 1 mln /a może więcej ?/ na utrzymywanie Biura do spraw morskich, kiedy powiela ono zadania wykonywane przez inne instytucje /lub wydziały/ ? Przez ostatnie lata rozrosło się ono z funkcji pełnomocnika d/s morskich, do rangi poważnego wydziału. I jeszcze raz zapytam, jaka jest z tego wymierna korzyść dla miasta ?
                  • ko-valik Re: Kasiorka poszła na zbytki 08.03.11, 01:33
                    Gość portalu: wuja_zenek napisał(a):

> W marinie Pałacu od dawna są równi i równiejsi - np. kolesie którzy mogą puszc
                    > zać samopas wilczury bez kagańca. Przydział miejsc cumowania też zależny od sy
                    > mpatii z rudym

Wypasione bryki mogą parkować przy kei a resztę się goni.
                    Chciałem zarezerwować sobie miejsce do cumowania. Poszedłem do biura ośrodka a panienka mówi mi, że mogę zostawić wniosek ale nie powie mi czy dostanę to miejsce. Ja się pytam czy są jeszcze miejsca ona mi na to, że są ale nie gwarantuje mi że ja akurat dostanę. Pytam więc o co chodzi, a ta jak się nie wydrze "są inne przystanie, nie musi pan tutaj trzymać łódki". No szczyt wszystkiego, aż mnie zatkało. Potem okazało się, że to panienka szefa więc może sobie tak przywalić klientowi. Jak za komuny !
                    • aysy.1 Re: Kasiorka poszła na zbytki 08.03.11, 06:20
                      jest ale kto pan jesteś ? jak będzie telefon z urzędu miejskiego czy z właściwej opcji po w pańskiej to pan dostaniesz to tańsze, znacznie tańsze niż gdzieś indziej miejsce. jak jesteś pan niesój to ...won chamie i wodo na młym odwetowców z bonn:)
                      > Chciałem zarezerwować sobie miejsce do cumowania. Poszedłem do biura ośrodka a
                      > panienka mówi mi, że mogę zostawić wniosek ale nie powie mi czy dostanę to miej
                      > sce. Ja się pytam czy są jeszcze miejsca ona mi na to, że są ale nie gwarantuje
                      > mi że ja akurat dostanę. Pytam więc o co chodzi, a ta jak się nie wydrze "są i
                      > nne przystanie, nie musi pan tutaj trzymać łódki". No szczyt wszystkiego, aż mn
                      > ie zatkało. Potem okazało się, że to panienka szefa więc może sobie tak przywal
                      > ić klientowi. Jak za komuny !
                      tak. to dokładnie jak prl.

• Gość: mariner Re: Kasiorka poszła na zbytki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 07:57
                        Akurat pod tym wzgledem to na innych przystaniach jest podobnie :)
    • Gość: dada. Jedynie Ciecin i Floating Shit ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.11, 08:50
      .
    • bosa11 Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim 07.03.11, 10:45
      Dziękuję wszystkim forumowiczom za ciekawe a czasem emocjonalne wypowiedzi.
      Rozumiem, że w takich okolicznościach może człowieka trochę "ponieść".
      Głównym celem ujawnienia znanych mi faktów, było zwrócenie uwagi tzw. opinii publicznej na marnotrawienie naszych pieniędzy i uczulenie na aktywne przeciwstawianie się takim zjawiskom.
      Nawet jeśli okaże się, że sprawa nie jest tak zupełnie jednoznaczna, to uświadomienie decydentom, że patrzymy im na ręce, że są wśród nas fachowcy dobrze orientujący się w danym temacie, zmobilizuje ich z pewnością do rzetelnego wykonywania swojej pracy.
      Dziękuję pani Małgorzacie Jacynie-Witt za szybką i oby skuteczną reakcję !
      Dziękuję za rozszerzające temat wpisy savisa /proszę o kontakt mailowy na gazeta.pl/.
      Ciekawa jestem, jak się władza, ta duża i ta mała, będzie tłumaczyć ? I czy w ogóle ?
      • bosa11 Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim 07.03.11, 14:51
        Jeszcze chciałam dorzucić jedną myśl.
        Otóż, dziwi mnie brak jakiejkolwiek reakcji tych, którzy są obciążani wszystkimi wymienionymi w tym wątku zarzutami. Ja bym się w jakiś sposób broniła, lub napisała kilka cierpkich słów, czując się niewinną. A tu... cisza . Może ktoś w urzędzie dopiero budzi się z zimowego snu i dopiero myśli, jak ten bałagan posprzątać. Może też arogancja władzy tak daleko się posunęła, że mają w nosie jakieś tam poszczekiwanie, gdzieś, na forum. W takim wypadku trzeba im przypomnieć, że każdy pies ma kły i w końcu, rozdrażniony może je zatopić w ich tłustych, zasiedziałych zadkach !
        • Gość: z czołem kursanty IP: *.play-internet.pl 08.03.11, 11:36
          bosa i inni w wątku

Lepiej rozsyłać suotki spam takiej treści

"Szanowne Panie,

z okazji Waszego święta życzymy spełnienia wszytskich marzeń, a także samych słonecznych i szczęśliwych dni. Życzymy wielkich miłości, wspaniałych przyjaciół i realizacji wszytskich planów.

Tylko dzisiaj proponujemy także specjalny prezent! Każda z Pań, która dziś zapisze się na rejs otrzyma 5% rabatu! Warunkiem jest wpłata zaliczki w wysokości 200zł i wysłanie nam wypełnionej ankiety!

Uwaga, data przelewu i dostarczenia ankiety 8.03!"

jakieś komentarze? Młodzież szkolna poogląda sobie panienki na pokładach. Z kei
      • savis Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim 08.03.11, 09:47
        Nie można być obojętnym ale z drugiej strony przeciwstawianie się złu boli. Na własnej skórze się o tym przekonałem. Czasem, dla swojego i rodziny interesu lepiej siedzieć cicho i robić dobrze swoje /jak śpiewał Młynarski/. Gdy się czyta te wszystkie informacje o przekrętach, złodziejstwie, arogancji władzy i zwykłej, ludzkiej niesprawiedliwości, to tylko się pięści zaciskają, żeby to wszystko rozwalić.
        W peerelu, to chociaż mogłeś pójść ze skargą do sekretarza i nie pozostawiano sprawy bez interwencji. Nawet w stylu: "towarzyszu dajcie spokój, bo ludzie widzą co się u was dzieje".
        To był jeden z niewielu pozytywów tamtego systemu. A dzisiaj, nawet do księdza nie ma co chodzić, bo tam też często króluje prywata.
        • Gość: mariner Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 17:44
          W peerelu szczecinskie zeglarstwo mialo sie znacznie lepiej niz obecnie bo choc prywatnych jachtow bylo na lekarstwo, klubowych bylo wiele a do tego plywaly na okraglo :)
          O tym ze dostepnosc dla dzieci i mlodzierzy byla kilkakrotnie wieksza nawet pisac nie warto
          bo "pampersy " i tak wiedza lepiej. Tak bylo, zapewne dlatego ze na zeglarstwie nikt dorabiac sie nie chcial a dzialaczami byli zeglarze na eksponowanych stanowiskach w gospodarce morskiej, oni sie na morzy i zeglarstwie znali i dlatego potrafili i chcieli pomagac.
          Teraz ma zeglarstwo i tzw. morskie wychowanie mlodziezy wydaje sie krocie z publicznych pieniedzy ale konkursy ustawia sie pod "swoich"
          • Gość: z wspomnienia IP: *.play-internet.pl 09.03.11, 00:35
            "W peerelu szczecinskie zeglarstwo mialo sie znacznie lepiej niz obecnie bo choc prywatnych jachtow bylo na lekarstwo, klubowych bylo wiele a do tego plywaly na okraglo :) "

Wystarczyło przyjść do klubu, zadeklarować chęć pracy przy sprzęcie. Dostawało się pumeks i grafik remontów. W gospodarce niedostatku jakoś ludzie te łódki uruchamiali i użytkowali z sensem i pożytkiem dla pokoleń - chciało się po prostu
        • matelot Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim 11.03.11, 11:54
          savis napisał:

> Nie można być obojętnym ale z drugiej strony przeciwstawianie się złu boli. Na
          > własnej skórze się o tym przekonałem. Czasem, dla swojego i rodziny interesu le
          > piej siedzieć cicho i robić dobrze swoje /jak śpiewał Młynarski/. Gdy się czyta
          > te wszystkie informacje o przekrętach, złodziejstwie, arogancji władzy i zwykł
          > ej, ludzkiej niesprawiedliwości, to tylko się pięści zaciskają, żeby to wszystk
          > o rozwalić.
          > W peerelu, to chociaż mogłeś pójść ze skargą do sekretarza i nie pozostawiano s
          > prawy bez interwencji. Nawet w stylu: "towarzyszu dajcie spokój, bo ludzie widz
          > ą co się u was dzieje".
          > To był jeden z niewielu pozytywów tamtego systemu. A dzisiaj, nawet do księdza
          > nie ma co chodzić, bo tam też często króluje prywata.
          ================
          Do księdza ze skargą na prezydenta Krzystka?! Toć lepszego sponsora KK już po Panu Krzystku mieć nie będzie. Gdyby tą działkę na Pogodnie, co to ja Opus Dei wycyganiło, sprzedać to Centrum mogłoby zakupić trzy ogromne jachty i na raz w morzu mogłoby przebywać ze 40 młodych ludzi. Kupili jeziorówki...
          • Gość: mariner Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.11, 12:57
            Za pieniadze, ktore wydano na te mazurskie koromysla mozna by bylo w skandynawii kupic 2x wiecej uzywanych, nadajacych sie na moze jachtow, lepiej nadajacych sie do szkolenia i do tego znacznie solidniejszych ktore poplywalyby wiele lat.
    • szarybelfer Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim 08.03.11, 19:16
      Ludzie ! Nie martwcie się !
      Po korytarzach i pokojach Urzędu Miejskiego krąży plotka, że dni Wypycha są już policzone.
      Oczywiście ważne jest niezmiernie kto przyjdzie na jego miejsce. Oby tylko nie znowu jakiś koleś do kręcenia lodów !
      • Gość: mariner Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 19:25
        Nawet jesli odejdzie to nic sie nie zmieni jesli ci sami ludzie beda ukladac wymogi konkursu
        na to stanowisko.
        • savis Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim 08.03.11, 21:36
          Zasady są ustalone rozporządzeniem MEN. Tylko, czy komisja będzie miała odpowiedni skład, a nie tak, jak przy wyborze Wypycha - troje z urzędu + troje z kuratorium. Wówczas wybrany kandydat nie spełniał ważnego wymogu rozporządzenia i mimo wszystko został dyrektorem. Niestety, żaden z kontrkandydatów chyba nie oprotestował decyzji komisji, ani nie zaskarżył jej do marszałka, bo byłby jakiś szum wokół tego.
          • Gość: mariner Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 22:56
            Zarzadzeniem MEN ? To znaczy ze takie jak na dyrektora szkoly ? Chyba to nie to samo ?
    • tylkowszczecinie Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim 09.03.11, 11:17
      Tak się u nas, w Szczecinie właśnie dzieje. Rządzą nami, pazerne, nieodpowiedzialne przygłupy, które bezczelnie, na naszych oczach rozkradają nasz majątek albo topią go w jakichś bzdurnych inwestycjach. Sami jesteśmy sobie winni, bo to my ich wybieramy.
      Proponuję, aby od następnych wyborów, każdy prezydent, członek zarządu miasta, radny, dyrektor wydziału czy jednostki gospodarczej, podpisywali weksel na kwoty odpowiednie do wpływu na to, co i jak się wydaje, np. od 10 do 1 mln zł. Do weksla załączona byłaby klauzula o poddaniu się egzekucji z weksla w razie niedopełnienia obowiązków i narażenia miasta na straty finansowe lub inną szkodę.
      Założę się, że szybko skończyłyby się te afery, lewe przetargi i ciche zawłaszczanie naszego majątku.
      Tak więc do dzieła ustawodawcy !
    • Gość: ja Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim IP: *.dynamic.chello.pl 10.03.11, 19:29
      No i po temacie. Słusznie, bo bzdury, że aż strach...
      • Gość: mariner Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.11, 19:57
        Ja rozumiem, ze mozna miec odmienne zdanie :) A le warto sie wypowiedziec merytorycznie i konkretnie :)
        • tatemen Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim 10.03.11, 20:29
          www.szczecin.pl/UMSzczecinSwiat/chapter_59141.asp?soid=E37826AA266E4243A753F959C15B4AFB
          Niedługo będzie merytoryczna i konkretna odpowiedź :)
          • matelot Może ta informacja nieco "osłodzi" gorycz porażki 11.03.11, 10:17
            naszych, szczecińskich menago :(

W Stepnicy również porażka. Pieniadze na marine idą w błoto (dosłownie). Wykonawca chyba źle zmierzył swoje siły. Oddajmy głos zdjęciom:

nowa-stepnica.x25.pl/2011/02/26/kanal-fotoreportaz/
            Ciekawe czy te wszystkie Jagniątkowskie & Consortes maja o tym pojęcie, czy wie o tym wojewoda i w ogóle wszyscy co trzeba.
            Nóż się w kieszeni otwiera...
            • savis Re: Może ta informacja nieco "osłodzi" gorycz por 11.03.11, 12:04
              Ta porażka, niestety, jest nasza, a nie ich. Oni swoje zarobili ! W całej rozciągłości popieram to, co napisał autor z nikiem "tylkowszczecinie".
              • Gość: Sailor Re: Może ta informacja nieco "osłodzi" gorycz por IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.11, 13:15
                Fakt, gość jest bardzo radykalny, ale i bez weksli (inna rzecz, że nie wiem czy są zgodne z prawem) mozna pociagnąć do odpowiedzialności, odpowiedzialnych złego stanu inwestycji za niegospodarność. Pytanie tylko kto pójdzie do prokuratora i czy prokurator zechce sprawom się przyjrzeć.
                • savis Re: Może ta informacja nieco "osłodzi" gorycz por 11.03.11, 21:59
                  Myślę, że po takich informacjach prokurator już sprawdza ich zgodność ze stanem faktycznym.
                  Takie działania podejmuje się z urzędu. Zresztą, komisja z rady miasta też już "coś" znalazła. Ciekawe, czy zawiadomili właśnie prokuraturę ?
    • bosa11 Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim 13.03.11, 12:01
      Minął już termin odpowiedzi na zapytanie pani radnej Małgorzaty Jacyny-Witt w sprawie tego co się dzieje, a w zasadzie działo w Centrum Żeglarskim /MOS Euroregionalne Centrum Edukacji Wodnej i Żeglarskiej/ i jakoś urzędnicy nie potrafią dać sobie z tym rady.
      Zbliża się sezon, budynek z szatniami toaletami i świetlicą stoi gotowy, choć nie oddany do użytku, tylko ktoś zapomniał, że trzeba do niego zrobić jakieś dojście, bo wokół piękne błoto.
      A dyrektor Wypych chwali się nie swoimi sukcesami sportowymi i niedługo pewnie będzie wypinać pierś do orderów. Chyba, że w UM w końcu ktoś mądry, a przy tym władny, przejrzy na oczy i doprowadzi to wszystko do porządku.
    • Gość: Off Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.11, 20:06
      Co za to ma
      > ?
      > Kotłownię i dwa pawilony warte co najwyżej 1,5 mln zł częściowo ogrodzony i ośw
      > ietlony teren, trochę instalacji podziemnych, wycięte drzewa, wyburzone baraki,
      > wycięte trzciny i kilka wbitych pali !!!

Dodać należy, że gotowe obiekty. tj. pawilony i kotłownia, prezentują żenujący poziom architektury, nieprzystający zupełnie nie tylko do 2011 roku, ale nawet do przedwojennej części kompleksu - która miała zostać podddana renowacji, ale nie zostanie - bo wykonawca ogłosił upadłość.

Powstał kompleks na miarę możliwości i ambicji piastowskiego Szczecina.
    • Gość: z cover Głosu IP: *.play-internet.pl 14.03.11, 06:15
      www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110314/JEDYNKI01/938902345
      się zaczęło
    • Gość: z cover Głosu 2 IP: *.play-internet.pl 14.03.11, 11:00
      www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110314/SZCZECIN/553262660
      Co zrobiono za 12,5 miliona: kanalizację oraz inne media, pogłębiono dno przy nabrzeżu o trzy metry, postawiono półtora kilometra płotu, zbudowano pomieszczenia. sanitarne, szatnie, sale nauki dla uczniów. Rozpoczęto budowę nabrzeża. Przygotowano trzy budynki, które mają służyć jako schronisko dla młodzieży, budynek administracji oraz konferencyjny. Wycięto część drzew, przygotowano place pod chodniki i trawniki.

Do wydania pozostało ponad sześć milionów. Głównie na adaptację trzech budynków, budowę pomostów oraz zagospodarowanie terenu.

W planach (ale już w ramach innej inwestycji, na którą na razie nie ma pieniędzy) jest budowa stołówki, hangaru dla żaglówek i domków dla turystów

Młodzież będzie mieszkać w namiotach i żywić się z menażek
      • bosa11 Re: cover Głosu 2 14.03.11, 15:04
        Pojechał dziennikarz "śledczy", wysłuchał grzecznie winnych tego skandalu, pochodził dokoła i napisał: "dowodów na to nie znaleźliśmy" !!!

Drogi kolego, w ten sposób, to się szuka grzybów, ewentualnie wczorajszego dnia !

Przekłamanie 1. Upadłość Unipolu została ogłoszona 11.02.2010 r. a nie jak napisałeś pod koniec lutego tego roku. www.imsig.pl/pozycja/2010/213/13279,%22UNIPOL%22_SP%C3%93%C5%81KA_Z_OGRANICZON%C4%84_ODPOWIEDZIALNO%C5%9ACI%C4%84_W_UPAD%C5%81O%C5%9ACI_UK%C5%81ADOWEJ

Przekłamanie 2. Dyrektor Centrum zapewnia, że wykonawcy płacono dopiero po wykonanych robotach.
        - Zgodnie z zawartą umową, zapłata odbywała się na podstawie protokołów odbioru robót zatwierdzonych przez inspektora nadzoru. Płaciliśmy za roboty wykonane i nie mieliśmy do czynienia z zaliczkowaniem przed wykonaniem prac. Inwestycja będzie dalej kontynuowana po przygotowaniu dokumentacji i wyłonieniu kolejnego wykonawcy - mówi Sebastian Wypych, dyrektor Centrum Żeglarskiego.
        Fragment umowy z Wykonawcą:
        4. Terminy płatności należności:
        rozliczenie częściowe i końcowe - 16 dni od daty odbioru faktury przez Międzyszkolny
        Ośrodek Sportowy Euroregionalne Centrum Edukacji Wodnej i żeglarskiej wraz z
        bezusterkowym protokołem odbioru robót lub protokołem stwierdzającym usunięcie
        usterek ujawnionych podczas odbioru robót.
        Jak można sprawdzić bezusterkowe działanie jakiejkolwiek instalacji, jeśli nie istnieją jeszcze odbiorniki końcowe ?
        Komu płacił dyr. Wypych ? Unipolowi czy podwykonawcy ? Czy zabezpieczył należności podwykonawców, zgodnie z umową, do czasu zapłacenia im przez Unipol. Ja wiem, że nie !

Przekłamanie 3. <- Wyceniamy prace potrzebne do zakończenia zadania, oraz do ogłoszenia przetargu. Ewentualna kontynuacja prac zależy od procedur przetargowych i opinii prawnych. Środki na inwestycje są w budżecie miasta.- zapewnia Bartosz Raszkowski, z-ca dyrektora Wydziału Oświaty szczecińskiego magistratu.
        Co zrobiono za 12,5 miliona: kanalizację oraz inne media, pogłębiono dno przy nabrzeżu o trzy metry, postawiono półtora kilometra płotu, zbudowano pomieszczenia. sanitarne, szatnie, sale nauki dla uczniów. Rozpoczęto budowę nabrzeża. Przygotowano trzy budynki, które mają służyć jako schronisko dla młodzieży, budynek administracji oraz konferencyjny. Wycięto część drzew, przygotowano place pod chodniki i trawniki.
        Ile tej kanalizacji i ile "innych" mediów ? Bo jeśli tak były liczone jak te 1,5 km ogrodzenia, to gratuluję precyzji ! Cała granica Centrum Żeglarskiego /bez wodnej/ wynosi ok. 750 m. Wynika z tego, że ogrodzenie postawiono podwójnie, jak w więzieniach !
        O tym marnym obiekcie dydaktyczno-socjalnym pisałam już wcześniej - śmiech mnie bierze ! Czy za "rozpoczętą budowę nabrzeża" można zapłacić jakiekolwiek pieniądze ?!
        Czy istnieje w SIWZ-ie pozycja "pogłębienie dna" ? Kto to sprawdził ? Wypych ? No nie, dziennikarz ?!
        Trzy stare rudery jak stały, tak stoją ! Roboty tam jest od groma !
        Drzewa wycięto za inne pieniądze - 670 tys. z budżetu 2009 r.! I gdzie jest to drewno, dyrektorze ?
        "Place pod chodniki i trawniki" były, są i pewnie długo jeszcze będą, bo tych 6 milionów nie starczy na dokończenie choćby połowy reszty !
        O innych rzeczach napiszę później - muszę się trochę uspokoić robiąc obiad !
      • bosa11 Re: cover Głosu 2 14.03.11, 15:06
        Pojechał dziennikarz "śledczy", wysłuchał grzecznie winnych tego skandalu, pochodził dokoła i napisał: "dowodów na to nie znaleźliśmy" !!!

Drogi kolego, w ten sposób, to się szuka grzybów, ewentualnie wczorajszego dnia !

Przekłamanie 1. Upadłość Unipolu została ogłoszona 11.02.2010 r. a nie jak napisałeś pod koniec lutego tego roku. www.imsig.pl/pozycja/2010/213/13279,%22UNIPOL%22_SP%C3%93%C5%81KA_Z_OGRANICZON%C4%84_ODPOWIEDZIALNO%C5%9ACI%C4%84_W_UPAD%C5%81O%C5%9ACI_UK%C5%81ADOWEJ

Przekłamanie 2. Dyrektor Centrum zapewnia, że wykonawcy płacono dopiero po wykonanych robotach.
        - Zgodnie z zawartą umową, zapłata odbywała się na podstawie protokołów odbioru robót zatwierdzonych przez inspektora nadzoru. Płaciliśmy za roboty wykonane i nie mieliśmy do czynienia z zaliczkowaniem przed wykonaniem prac. Inwestycja będzie dalej kontynuowana po przygotowaniu dokumentacji i wyłonieniu kolejnego wykonawcy - mówi Sebastian Wypych, dyrektor Centrum Żeglarskiego.
        Fragment umowy z Wykonawcą:
        4. Terminy płatności należności:
        rozliczenie częściowe i końcowe - 16 dni od daty odbioru faktury przez Międzyszkolny
        Ośrodek Sportowy Euroregionalne Centrum Edukacji Wodnej i żeglarskiej wraz z
        bezusterkowym protokołem odbioru robót lub protokołem stwierdzającym usunięcie
        usterek ujawnionych podczas odbioru robót.
        Jak można sprawdzić bezusterkowe działanie jakiejkolwiek instalacji, jeśli nie istnieją jeszcze odbiorniki końcowe ?
        Komu płacił dyr. Wypych ? Unipolowi czy podwykonawcy ? Czy zabezpieczył należności podwykonawców, zgodnie z umową, do czasu zapłacenia im przez Unipol. Ja wiem, że nie !

Przekłamanie 3. <- Wyceniamy prace potrzebne do zakończenia zadania, oraz do ogłoszenia przetargu. Ewentualna kontynuacja prac zależy od procedur przetargowych i opinii prawnych. Środki na inwestycje są w budżecie miasta.- zapewnia Bartosz Raszkowski, z-ca dyrektora Wydziału Oświaty szczecińskiego magistratu.

Ile tej kanalizacji i ile "innych" mediów ? Bo jeśli tak były liczone jak te 1,5 km ogrodzenia, to gratuluję precyzji ! Cała granica Centrum Żeglarskiego /bez wodnej/ wynosi ok. 750 m. Wynika z tego, że ogrodzenie postawiono podwójnie, jak w więzieniach !
        O tym marnym obiekcie dydaktyczno-socjalnym pisałam już wcześniej - śmiech mnie bierze ! Czy za "rozpoczętą budowę nabrzeża" można zapłacić jakiekolwiek pieniądze ?!
        Czy istnieje w SIWZ-ie pozycja "pogłębienie dna" ? Kto to sprawdził ? Wypych ? No nie, dziennikarz ?!
        Trzy stare rudery jak stały, tak stoją ! Roboty tam jest od groma !
        Drzewa wycięto za inne pieniądze - 670 tys. z budżetu 2009 r.! I gdzie jest to drewno, dyrektorze ?
        "Place pod chodniki i trawniki" były, są i pewnie długo jeszcze będą, bo tych 6 milionów nie starczy na dokończenie choćby połowy reszty !
        O innych rzeczach napiszę później - muszę się trochę uspokoić robiąc obiad !

• Gość: sternikk Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim IP: 217.116.110.* 14.03.11, 12:37
      To wlasnie posrprlowskie harcerstwo kojarzy mi sie z komunistami. Komunisci kojarza mi sie z niegospodarnoscia i zlodziejstwem.
      Jakos w tym drugim harcerstwie takic afer nie ma.

• aysy.1 Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim 14.03.11, 14:37
        Gość portalu: sternikk napisał(a):

> To wlasnie posrprlowskie harcerstwo kojarzy mi sie z komunistami. Komunisci koj
        > arza mi sie z niegospodarnoscia i zlodziejstwem.
        > Jakos w tym drugim harcerstwie takic afer nie ma.
        >
        eee tam. mi z harcerstwem kojarzą się runowicz, piechota, kobylański.
      • Gość: mariner Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 22:11
        No, tu raczej metody KK bo dyrektor z ustawionego konkursu edukacje rozpoczynal podobno w seminarium duchownym :)
    • bosa11 Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim 14.03.11, 20:55
      Chcę jeszcze wrócić do artykułu w Głosie Szczecińskim.
      Brzmi, jakby był "zamówiony".
      Osoba średnio inteligentna zauważy, ten brak logiki.
      Firma ma 450 dni na "przerobienie" 19,5 mln zł. Działa kilka miesięcy i z kasy znika 2/3 środków przeznaczonych na inwestycję ! /"dowodów na to nie znaleźliśmy"/
      Ale jeśli się szuka razem z tym, którego posądza się o te nieprawidłowości...
      W wolnej chwili coś sobie sprawdziłam. Trzy budynki "przygotowane" to w zasadzie ściany i stropy. Ich łączna powierzchnia użytkowa to ok. 1700 m2. Biorąc pod uwagę, że należy je również kompletnie wyposażyć, lekko licząc trzeba pomnożyć te 1700m2 przez 5 tys. zł.
      Daje nam to 8 500 000 zł ! A trzeba jeszcze dokończyć budowę nabrzeża, kupić i zainstalować pomosty dla 100 jachtów, wykonać chodniki, drogi i parkingi oraz ogólnie zagospodarować teren !
      Kto dołoży te brakujące kilka milionów ?!
      Prezydent Krzystek, który posadził niedoświadczonego redaktorka na tak odpowiedzialnym stanowisku ?
      Dyrektor Wypych, który płacił, płacił i płacił... tylko pewnie nie wie za co ?
      Inspektor nadzoru, poświadczający odbiory, których tak naprawdę nie było ?
      Otóż, nie ! Te pieniądze dołożymy my, z naszych podatków, tnąc inne ważne wydatki !
      Dalszy ciąg nastąpi.
      • Gość: akwen Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.11, 21:16
        brawo bosa. zastanawiam sie juz 2 lata czy ktos sie w koncu tym zajmie, czy ktos to rozliczy, nie tylko o budowe chodzi, ale tez o sprzet dla dzieci, zajecia, obozy etc.... to wszystko niby jest finansowane z budzetu naszego.... brawo, brawo i chcemy jeszcze
        • bosa11 Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim 15.03.11, 00:00
          Dziękuję, ale muszę zaznaczyć, że nie robię tego dla poklasku. Wkurza mnie takie marnotrawienie społecznych pieniędzy, chociaż tutaj to marnotrawienie nosi znamiona przestępstwa.
          Jeśli chodzi o sprawy, o których piszesz, to nie jestem tak dobrze zorientowana ale mogę trochę "powęszyć". Natomiast piszący tutaj savis jest na bieżąco, więc pytaj śmiało lub mów o tym, co się Tobie nie podoba ! Ahoj !
    • Gość: gromek odpowiedź Krzystka na interpelację MJW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.11, 15:22
      www.szczecin.pl/UMSzczecinSwiat/chapter_59142.asp?soid=4608A9D0BAE44EE8A105EA61DB35EDEE
      No wszystko jest w porządku :)))))))))))))
      • Gość: wow Re: odpowiedź Krzystka na interpelację MJW IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.11, 20:27
        ciekaw jestem co na to bosa11?
      • bosa11 Re: odpowiedź Krzystka na interpelację MJW 16.03.11, 02:13
        „Oto słowa Pana. Panu niech będą dzięki”!
        Władza dała głos !!!
        Mogłabym ten post rozpocząć na dziesięć różnych sposobów, ale w każdym należałoby umieścić słowo „skandal”.
        Po przeczytaniu odpowiedzi zastępcy prezydenta Krzysztofa Soski, na zapytanie Pani radnej M. Jacyny-Witt, można odnieść wrażenie, że wszystko jest w najlepszym porządku.
        Tak jednak absolutnie nie jest !
        Pan K. Soska w wielu miejscach przekazuje nam kłamstwa, a na konkretne pytania nie udziela odpowiedzi, tylko opisuje okoliczności.
        Poniżej przedstawię moje najpoważniejsze zastrzeżenia do jego „odpowiedzi”. Cudzysłów ma odniesienie do tego, który Pan K. Soska umieścił w swoim pierwszym zdaniu, wyrażając w ten sposób, jak rozumiem, swój ogólny osąd sprawy – nie ma żadnego problemu !

1. Nie wyjaśnił Pan K. Soska dlaczego realizuje się projekt nie przystający do potrzeb tego typu ośrodka szkolnego, dlaczego zaakceptowano złe, nieprzemyślane rozwiązania, które nie gwarantują prawidłowego, bezpiecznego procesu szkolenia.
        2. Do kwestii prawidłowego wyboru wykonawcy nie będę się odnosić. Dla mnie wiarygodność Unipolu, co do możliwości realizacji tej budowy od początku budziła wątpliwości. Myślę, że organa kontrolne z pewnością dokładnie to wyjaśnią.
        3. Umowa z wykonawcą podpisana została 2 czerwca czyli wejście na plac budowy, ogrodzenie, instalacja zaplecza, pomiary geodezyjne, itp. zajęły co najmniej kilka dni. Tymczasem, jak podaje K. Soska, już na 30 czerwca był przygotowany wniosek do Urzędu Marszałkowskiego o płatność. Jakie prace zostały w ciągu paru tygodni wykonane i odebrane ? Rozbiórka starych sanitariatów. Podobnie było w dalszych etapach budowy. I nie było to zgodne z umową !
        4. „Organizacja prac była dobra”. Jedna ekipa wykonała jakiś rurociąg, zasypała go, a następnego dnia inna, kilkadziesiąt cm obok, robiła wykop pod następna instalację.
        A jazda koparkami pomiędzy dzieciakami i niezabezpieczone odpowiednio, głębokie wykopy też inwestora nie interesują ? Bo dyr. Wypycha na pewno, skoro do tego dopuszczał. Pedagog czy manager ?
        5. „Opóźnienie pierwszego etapu spowodowane było staraniem o maksymalną ochronę drzewostanu”. Drzewa tam stały i były uwidocznione na projekcie. Doświadczony wykonawca powinien zdawać sobie sprawę z możliwych utrudnień. Podpisując umowę bierze na siebie to ryzyko. Jeśli chodzi o budynki socjalny i dydaktyczny, to fundamenty wykonano szybko, problemy pojawiły się w późniejszym czasie. Pisanie, że z tego powodu wstrzymano wykonawcy płatności sugeruje, że jeszcze mu nie zapłacono, bo obiekty nie są odebrane bezusterkowo. A jednak w sumie 12,5 mln zł ktoś komuś wypłacił !
        6. Wykonawca schodzi z budowy. W kilka miesięcy wydał 2/3 całej, przeznaczonej na inwestycję kwoty. Inwestor nie wie jaki zakres prac został wykonany – z-ca dyr. wydziału oświaty mówi o konieczności zrobienia wyceny. Nie ma problemu !
        7. Nie napisał Pan Soska od kiedy Urząd Miejski wiedział o upadłości Unipolu. S. Wypych twierdził w artykule Głosu Szczecińskiego, że nastąpiła ona pod koniec lutego. A więc ?
        8. O tym co wykonano zastępca prezydenta rozpisuje się bardzo obszernie, ale jest to zwykłe lanie wody, mające na celu stworzenie wrażenia ogromu wykonanych prac. Szary czytelnik to kupi, lecz nie kontrolujący fachowiec.
        - Rozbiórki na ul. Przestrzennej 19 dotyczą 5 boksów garażowych i śmietnika,
        - W wykazie rozbiórek na ul. Przestrzennej 21 ujęto bosmankę i budynek starego biuro, które nadal stoją !
        - Ogrodzenie terenu. Dlaczego dyr, Wypych informował dziennikarza Głosu Szczecińskiego o wykonanym 1,5 km ogrodzeniu, kiedy naprawdę jest jego tylko 600 m ?
        - Z pkt. 4 zrobiono tylko plac apelowy /ok. 150 m2/
        - O technologii wykonywania instalacji zewn. już było.
        - Kompleks to brzmi poważnie ale są to dwa parterowe, proste pawilony o łącznej pow. użytkowej 500 m2. O ich funkcjonalności szkoda pisać.
        - Wszystkie następne wyliczenia do pkt. 19 + 24 i 25 dotyczą tego samego „kompleksu”.
        - Kotłownia – 44 m2
        - Roboty hydrotechniczne nie są zakończone, tak więc nie mogły zostać zapłacone !
        9. O roli Zenona Dudka Pan K. Soska nie wspomniał, a na budowie mówiono, że jest inspektorem z ramienia inwestora. Wuefista ?
        10. Wywody uzasadniające skreślenie na tym etapie budowy stołówki nie mają sensu. Każda z tych dwu planowanych „jadłodajni” ma inny charakter. Ta w pawilonie, oddana w dzierżawę powinna mieć formę stale pracującego baru, przygotowanego na wydawanie dostarczonego cateringu. Żeglarze, dzieci i młodzież muszą mieć stale dostępny punkt żywieniowy, a i rodzice mieliby gdzie wypić kawę w oczekiwaniu na zakończenie zajęć ich pociech. Stołówka w budynku konferencyjno-hotelowym jest do obsługi imprez, ewentualnie schroniska. Poza tym, jak słyszałam, dyr. Wypych kiedyś powiedział: „nie chcę żeby tam się jakieś dzieci kręciły”!
        11. Pan K. Soska niepotrzebnie tłumaczy się za Urząd Marszałkowski. Dokumenty sprawdzili za ich zgodność merytoryczną, a nie faktyczną. Ja potrafiłam znaleźć tyle nieścisłości i zafałszowań, a co dopiero znalazłaby wnikliwa kontrola ?!
        I takiej właśnie kontroli Panu Zastępcy Prezydenta, jako odpowiedzialnemu urzędnikowi, dbającemu o prawidłowe i jak najlepsze wydawanie publicznych pieniędzy oraz sobie i wszystkim mieszkańcom Szczecina życzę !
        /A urzędasów, którzy by mi dostarczyli do podpisania takiego gniota, jak ten Pana Soski, wywaliłabym z roboty!/
    • Gość: Grabież W Stepnicy będzie tak samo IP: *.ipartner.com.pl 15.03.11, 21:15
      Popatrzcie tylko na to:

nowa-stepnica.x25.pl/2011/02/26/kanal-fotoreportaz/
      To wygląda na skoordynowaną akcję grabieży środków publicznych i UE
      (czym warto by zainteresować choćby europodatników).

Idą wybory a na kampanię środków nigdy za wiele ...
    • Gość: szot Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 15:00
      Centrum co to jest , jaki ma program to jest pytanie na które nigdzie nie znalazłem odpowiedzi przeczytałem nawet statut. Czyli wydajemy pieniądze na budowę czego? Jak ktoś zna program to będe wdzięczny za info.
      • savis Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim 30.03.11, 23:47
        Gość portalu: szot napisał(a):

> Centrum co to jest , jaki ma program to jest pytanie na które nigdzie nie znala
        > złem odpowiedzi przeczytałem nawet statut. Czyli wydajemy pieniądze na budowę c
        > zego? Jak ktoś zna program to będe wdzięczny za info.

Programu, to nie znają nawet pracujący tam nauczyciele, bo go nie ma ! Dyrektor robi to, co uważa za słuszne. Taki nasz lokalny Łukaszenka !
        • Gość: szot Re: Floating Garden ugrzęzło w Centrum Żeglarskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.11, 10:36
          Dzisiaj przeczytałem artyku sprzedam jach za złotówkę i dziwie się że mamy biuro d\s morskich , centrum żeglarskie ok. 30 ludzi zatrudnionych i czytam że miasta nie stać na jach, p.Lachowicz chyba jest za tani bo nie kosztuje milionów jak Chopin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka