Dodaj do ulubionych

Zostań krwiodawcą. Ale nie w tej chwili

16.03.11, 09:11
Sprzedac do m.in Szwecji. Tutaj jest ciagly niedobor krwi.
Obserwuj wątek
    • cest.l.a.vie Mądry manager 16.03.11, 09:41
      Gromadzenie krwi kosztuje. Po co wydawac na zebranie, zbadanie, a potem wyrzucić. Jeżeli ktoś mysli, że "gotowa" krew, jest niemal darmowa, bo krwiodawca oddaje ją za darmo, to sie gruubo myli. Nie bedę tłumaczył - jest google.
      Oczywiście pan obrazalski laik woli zrobić aferę i pójść do gazety, niż pomysleć...
      Wystarczyło przed pójsciem do stacji krwiodastwa, zajrzeć na stronę, przeczytac komunikaty, co robi rozsądny krwiodawca, w razie wątpliwości zadzwonić.
      Redaktor też chyba nie przemyślał ale wolał zarobić na wierszówce.
      • Gość: . Re: Mądry manager IP: *.play-internet.pl 16.03.11, 10:37
        To jeszcze jestem w stanie zrozumieć, ale...
        Przez kilka miesiecy, z uwagi na dobry stan zdrowia oddawałem krew co 6, anie co 8 tygodni. Podczas ostatniej wizyty poinformowanio mnie, że przyjechałem za wcześnie, bo nie minęło 8 tygodni od ostatniej donacji. Kiedy stwierdziłem, że od kilku miesięcy oddaję krew częściej, pani doktor stwierdziła, że oddaje się nie częściej niż co 8 tygodni i żadnea tłumaczenia nie pomogły - powodem nie były zwiększone zapasy krwi, lub mój stan zdrowia (to bym zrozumiał). Wróciłem do domu, a przyjeżdżam z daleka, angażuję swój czas i mam wątpliwości czy warto. Wystarczyło pobrać krew i odesłać mnie na następną wizytę za 8 tygodni.... Mam wrażenie, że czasami brak jest poszanowania dla czasu, który tam spędzamy... Nieraz 2-3 godziny się tam człowiek buja...
        • Gość: dymna Re: Mądry manager IP: *.globalconnect.pl 16.03.11, 22:58
          To ja Panu odpowiem. Rozporządzenie ministra zdrowia mówi, że krew pełną można oddawać co 8 tygodni. Stacja krwiodawstwa czasami robi ukłon w stronę krwiodawcy łamiąc te zasady. Ukłon np z powodu rzadkiej grupy krwi.
    • gradus2004 Re: Zostań krwiodawcą. Ale nie w tej chwili 16.03.11, 10:46
      swarozyc napisał:

> Sprzedac do m.in Szwecji. Tutaj jest ciagly niedobor krwi.

czemu nie dodales, ze to przez katodow (katolickich Szwedow - chociaz w postepowym spoleczenstwie takich ciemniakow na pewno bardzo malo jest) albo ewentualnie przez katolakow brakuje tej krwi. Moze tez ewentualnie ksiadz zabral?
    • uotr Libia? Japonia? 16.03.11, 18:52
      My niby mamy krwi za duzo, a tymczasem w Japonii a tym bardziej zapewne Libii krew by się przydała.
      Przecież to by była świetna akcja i wielu osobom by pomogła!
    • 1przeciwnik_glupoty dupę kryje, czy jest tak głupi? 16.03.11, 18:57
      Wypowiadający się dla GW jest albo skończonym demagogiem albo kryje głupotę swoich mocodawców, którzy w zimie organizują akcę, którą winni robić przed latem.
      • Gość: . Re: dupę kryje, czy jest tak głupi? IP: *.play-internet.pl 17.03.11, 08:30
        "To ja Panu odpowiem. Rozporządzenie ministra zdrowia mówi, że krew pełną można oddawać co 8 tygodni. Stacja krwiodawstwa czasami robi ukłon w stronę krwiodawcy łamiąc te zasady. Ukłon np z powodu rzadkiej grupy krwi. "
        Ukłon? Jeśli się mi mówi, że z takimi wynikami mogę oddawać krew co 6 tygodni (grupę mam bardzo popularną), to nie wypada zmieniać tego dla zasady przed kolejną donacją. O takiej zmianie informuje się krwiodawcę po donacji, a nie przed - następnym razem proszę przyjechać za 8 tygodni. Dodam, ze zawsze liczę się z tym, że krwi jednak nie oddam bo wyniki z próbki będą nieprawidłowe, bo są zapasy itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka